przekroju owalne, z licznymi dziurkami Rozmiar: Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm Barwa: Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta Konsystencja: Ciasto elastyczne, pulchne, porowate Dołki – racuchy drożdżowe Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze województwo woj. śląskie Ta potrawa jak i poprzednie(...)więcej niż skromne w porównaniu z ciężka pracą, jakiej się oddaje. Z czasem część mąki zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne
Dieta moja pasjaPyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki z zamkniętym farszem pieczarkowo-pomidorowym i serem w środku, posypane sezamem na wierzchu. Jeżeli boicie się ciasta drożdżowego to pora się przełamać - ten przepis Wam w tym pomoże. Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami CIASTO 1 szklanka mleka + 3 łyżki 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko
Smaczny zeszytBabka drożdżowa- królowa polskiego, wielkanocnego stołu! Wilgotna, aromatyczna, a ponadto pulchna, miękka i z mnóstwem rodzynków w środku. Dodatek kurkumy do ciasta nadaje babce ładnego żółtawego kolorku. Babkę przygotować można również ze świeżych drożdży. Pamiętajcie jednak, by dać ich 2x więcej niż suchych i przed dodaniem do reszty składników sporządzić z nich rozczyn ! Serdecznie polecam! Składniki(...)cukrem na puszystą masę. Gdy masa zwiększy swoją objętość dodać do niej mąkę z dodatkami oraz wlać ciepłe mleko i ekstrakt cytrynowy. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, dodając pod koniec stopione masełko. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Ważne, by było jednolite oraz gładkie. Proces wyrabiania może potrwać nawet do 10 minut. Dopiero
Nastoletnie Wypiekanieprzystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików(...)mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h).Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 2-3 części. Każdą porcje ciasta
Słodka Stronafamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Drożdżowa choinka z makiem 2 sztuki Składniki – ciasto: Mąka pszenna – 250g Żółtko – 2 sztuki Mleko – 120 ml Masło – 40g Cukier – 1 łyżka Drożdże – 20g Sól – szczypta Składniki – masa makowa: Mak – 250g Miód – ½ szklanki Mleko(...)następnie dodać do zmielonego maku razem z żurawiną i posiekanymi orzechami. Masę makową wymieszać z miodem i roztopioną czekoladą. Całość wymieszać i podzielić na dwie porcje. Wykonanie – choinka: Ciasto drożdżowe podzielić na dwie porcje i każdą z nich rozwałkować w kształcie prostokąta. Na cieście wyłożyć masę makową i rozsmarować. Ciasto zawinąć jak roladę, a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto pokroić
Kuchnia Bon Appetitpodawać je z czerwonym barszczem na ciepło. Szczególnie smakują kiedy wróci się z dworu po północy, wtedy ciepły barszczyk i ciepły pasztecik smakują świetnie! :-)Składniki:Składniki i przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz TUTAJ . Jedyną modyfikacją ciasta jest dodanie 1 łyżeczki zamiast 3 łyżek cukru.Składniki na farsz:1/2 kg kapusty kiszonej1/2 kg pieczarek1,5 łyżki masłapieprz, sól, vegetaopcjonalnie
Anielska Kuchnia AniDzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandrykruszonką, niezapomniany smak z dzieciństwa :) Ciasto wyszło wysokie, puszyste i mięciutkie. Kruszonce możemy nadać lekko orzechowy smak zamieniając połowę mąki na zmielone orzechy włoskie. Polecam! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką Składniki na blaszkę 24x33cm: Na ciasto: 0,5kg mąki pszennej 30g świeżych drożdży 80g cukru 250ml ciepłego mleka 2 żółtka 1 jajko
Smak mojej kuchniPyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki(...)minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na dwie części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm. 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę: Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier, a następnie orzechy. Tak przygotowaną masą smarujemy przygotowane drożdżowe podkłady, uważając by masa
Kuchnia w czekoladziepełni! Dlatego nie mogło u mnie zabraknąć tego przepisu. Celowo nie stylizowałam zdjęć, aby oddały one jak najbardziej realny i przepiękny wygląd tych drożdżówek. Często słyszę od Was, że drożdżowe ciasto to trudne ciasto do zrobienia. O dziwo! To najłatwiejszy wypiek, i tak na prawdę trzeba się postarać aby bułeczki nie wyszły. Smak i zapach domowych drożdżówek z rabarbarem(...)filmiki, bo chyba nic tak nie oddaje rzeczywistego wyglądu, jak właśnie nagranie. Gorąco Was zachęcam do obejrzenia filmiku, i oczywiście wysyłania linka dalej znajomym! ;-))) PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM: składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 1/2 kostki margaryny dodatkowo mąka do podsypywania Mąkę
SMYKWKUCHNICiasto drożdżowe chodziło za mną już od dłuższego czasu. Dwa razy w między czasie przeterminowały mi się drożdże. Raz ktoś ze znajomych dostarczył mi ciasto z cukierni, ale to nie było to, bo niby "dzisiejsze" a już trochę czerstwe. Ale wczoraj się uwzięłam i dzięki temu dziś na śniadanie jadłam babeczki drożdżowe z malinami i kruszonką. Mmmmm... posmarowałam masłem zagryzłam(...)kuchni 4. Nagrzać piec na 180 C góra-dół 5. Do zaczynu dodać mąkę i wyrabiać przez 10 minut. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie robić to ręcznie, bo ciasto okropnie się klei, ale dodawanie większej ilości mąki zepsuje tylko smak. Dlatego jeśli macie możliwość użyć do tego mixera ze specjalną końcówką - tak właśnie zróbcie. 6. Taka ilość ciasta wystarczyła
Matka Żywicielkamąkę wymieszaną ze szczyptą soli, wyrabiamy przez 2 minuty na prędkości 6, następnie dodajemy przestudzone masło oraz spirytus. Zgarniamy ciasto z boków misy i uruchamiamy raz jeszcze na minutę, na prędkości 7. Nóż do wyrabiania wyjmujemy, a ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut w temp. 30 °C. Sposób przygotowania tradycyjny: Pączki: Mleko, połowę cukru oraz drożdże wymieszać(...)mięsa lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy jajecznej wraz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym i mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Na końcu dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 minut (do podwojenia swojej objętości). Wyrośnięte ciasto przekładamy
Kuchnia w czekoladziewyczuwalny. Do tego dochodzi intensywnie pomarańczowy zapach i owocowe nuty. Podobnie jak miodowe, równie dobrze się rozpuszczają, tak więc można z nich wyczarować np. polewę do ciasta. I tutaj właśnie spieszę z wyjaśnieniem, że biała czekolada wcale NIE JEST niezdrowa, o ile mamy do czynienia z tą wysokojakościową. Nie jest to mieszanina cukru i mleka(...)czekolady z chrupiącym, opieczonym herbatnikiem) Jako polewy do babki drożdżowej (na pierwszym zdjęciu) użyłam masła kakaowego w pastylkach. Świetnie się rozpuszcza, pięknie pachnie i dobrze komponuje się z ciastem drożdżowym, które ze swej natury jest raczej ciastem suchym. Polewa z masła kakaowego nadała ciekawego zapachu i smaku. Do środka dodałam zaś pokruszonego ziarna kakao, które przyjemnie chrupało podczas jedzenia
Poranek na słodkocebulaki Jest to idealna propozycja na kolację czy też jako dodatek do np. zupy grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek(...)DIGITAL CAMERA Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. Odstaw na 15-20 minut aż się obudzą. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy, olej i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godzin aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej
greenscarfciepłą wodą . Odstawić na 15 minut by zaczyn wyrósł. Mąkę wymieszać z otrębami , szczyptą soli i kilkoma łyżkami cukru. Zmiksować jogurt, jajka, 2 łyżki oleju, rozczyn drożdżowy. Wymieszać suche i płynne części ciasta na racuchy. Odstawić na 30 minut by ciasto podrosło . Na patelni rozgrzać olej. Na gorący(...)kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać polane sosem truskawkowym i obłożone truskawkami ( kto chce posypuje dodatkowo cukrem) * Już kiedyś wyjaśniałam , że dodanie jogurtu do ciasta drożdżowego na racuchy doskonale się sprawdza i co tu ukrywać służy osobom , które mają problemy po proszku do pieczenia lub sodzie ( a do takich należy moja Mama). ** Ciasto
Buniabaje w kuchni