Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwukrotnie. Łączymy go z żółtkami, cukrem i ewentualnie olejkiem. Mieszamy dokładnie. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze(...)dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5-2cm. Na połowie prostokąta rozsmarowujemy masę serową. Następnie ciasto składamy w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Ciasto tniemy na paski grubości około 3-4 cm. Każdy pasek skręcamy kilka razy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy odkładamy
e-PrzepisyKulinarneogromną ilością nadzienia, pokryte grubą warstwą lukru, A. lubi pączki zupełnie bez nadzienia (!). Z myślą o nim właśnie przygotowałam dziś drożdżowe pączki francuskie: mają formę puszystych, "pustych" poduszeczek. Z wierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się ciasto francuskie. W środku są mięciutkie i delikatne, z lekkim cytrynowym aromatem. Inspirację(...)oryginalna receptura,ja dodatkowo nieco ją zmodyfikowałam. Na różnych stronach internetowych, już później znalazłam inne sposoby przygotowywania ciasta na beignets, takie "rosnące nocą", bardzo lubię tę formę przygotowywania drożdżowego ciasta i następny razem wypróbuję. Ale tak, jak jest, jest pysznie, polecam więc:) składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki ciasto właściwe
6nieboPowinien posmakować również tym, którzy nie nie przepadają za pieczywem na zakwasie . Z podanych proporcji upieczecie mały, zgrabny okrągły bochenek. Nie bójcie się podsypywać ciasta mąką, gdyby mocno się kleiło - trzeba dodać tyle, by z ciasta uformować gładką kulę. Pszenno-żytni chleb na zakwasie to jeden z łatwiejszych domowych chlebów, bardzo polecam! Smacznego:) Jeśli szukacie przepisu na bardzo prosty, domowy(...)wody, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pszenno-żytni chleb na zakwasie, przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na chleb oprócz soli. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie posypać ciasto solą i zagniatać mieszadłami do ciasta drożdżowego przez 5-8 minut. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić, można podsypywać mąką, nie powinno być luźne. Odstawić na 3 godziny przykryte ściereczką, w międzyczasie złożyć
Lekcje w kuchniMięciutkie i sprężyste bułeczki dyniowe ugotowane na parze. Idealne na śniadanie lub kolację. Najsmaczniejsze od razu po przygotowaniu z dodatkiem śmietany, cukru pudru lub miodu. Można
Pieguskowa Kuchniakruszonką. Bardzo przyjemny przepis, nie wymagający posiadania wagi. Wszystkie składniki odmierzamy używając opakowania po małym jogurcie naturalnym. Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste i lekkie, bardzo dobrze udaje ciasto drożdżowe;) przynajmniej z wyglądu:) Robię to ciasto z różnymi owocami, czasem są to mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również w świeżymi morelami. Do kruszonki dodaje różne aromaty
Rusty ForkCiasto, z którym świetnie się pracuje, nie powinniście mieć z nim żadnego problemu :) Po upieczeniu jest wilgotne, delikatne i pachnące a krem czekoladowy tylko dodaje mu
Domowa cukiernia Ewypuszystą masę. Do misy z ubitymi jajami przesiać pozostałą mąkę, wlać zaczyn, resztę mleka, olej i alkohol i wyrobić elastyczne ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut). Wyrobione ciasto umieścić w misce (ja pozostawiam w misie od miksera), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny
Gospodyni Miejskaciasto: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag 350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta
Gotowanie jest łatwecukiernictwie, ponieważ słodkie wypieki cukiernicze zwykle zawierają znaczne ilości cukrów i tłuszczy, które hamują rozwój drożdży. Do wypieku określonego rodzaju ciasta zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego
Trzeci talerzJesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy
IMPRESJA SMAKUnajbardziej pasuje na drugie śniadanie? Oczywiście, że pożywna buła z parówką ! Temat buły smakowicie nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką(...)pszenną - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę żytnią, cukier, szczyptę soli oraz zaczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto
Grunt to przepis!zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert i żurawinę. Takie to by mi smakowały! Muszę na chwilę zawiesić wypiekanie ciast drożdżowych, bo za mocno poluzowałam i coś waga drgnęła nie w tę stronę co trzeba. Ale wieczorne rozgrywki w remika ze znajomymi, przy stosie pistacji, popcornu, słonecznika i czekolady(...)były tego warte :) Wracam więc do lżejszego jedzenia, a na blogu zostawiam przepis na wytrawne drożdżowe zawijańce ze szpinakiem :) Składniki na ciasto: na ok. 16 szt. 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży ½ łyżeczki cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy
bistro mamaCiasto drożdżowe można zrobić w wersji słodkiej i wytrawnej. W wersji wytrawnej z boczkiem i cebulą świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek w koszulce na śniadanie albo z masełkiem ziołowym, czosnkowym czy chrzanowym. Warkocze są bardzo mięciutkie i smaczne. WARKOCZ DROŻDŻOWY z CEBULKĄ i BOCZKIEM Składniki: (na 2 duże warkocze) 750 g mąki 400 ml mleka 20 g drożdży(...)drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z resztą mleka, cukru, kminkiem, rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, zeszkloną cebulę i boczek, wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 kawałki, a te na 3 równe części, robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocze. Warkocze przekładamy na blaszkę, smarujemy po wierzchu
Bon appetit mon amiedawna chciało mi się pasztecików pieczarkowych. Ale nie przepadam za robieniem ciasta drożdżowego stad pomysł na paszteciki w cieście francuskim. Wychodzą pyszne i szybko znikają. Czytaj więcej
PychotkaaaCiasto 500 g mąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie 1 karp ok 1,5 kg sól
Gotowanie jest łatwe