ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:128/576)

Ślimaczki drożdżowe z budyniem 294

Bardzo pyszne drożdżówki, robię je od wielu lat. Są przepyszne. Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować i do gotującego się

Kuchnia Pokoleń
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 337

bardzo miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych. Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po czasie 7 minut nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma

Karo in the Kitchen
Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką 166

Pyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm)   2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła

Kto ugości moich gości?
Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem 238

wspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 181

Pyszne i szybkie ciasto drożdżowe z masą rabarbarową!  Składniki na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 4 dag drożdży, ¾ szklanki mleka, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 2 jaja, sól, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 kg rabarbaru, 10 dag cukru, 1 czerwony kisiel. Wykonanie masy: Rabarbar pokroić, podlać odrobiną wody i rozgotować na jednolitą masę. Wsypać cukier, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Babka drożdżowa z suszonymi śliwkami 208

stół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana śliwkami w rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki. Smaczne ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta w wieczór poprzedzajacy pieczenie znacznie skraca czas jej przygotowania. Składniki: 300 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem sernikowym, czyli z twarożkiem i rodzynkami :) 201

Ciasto: 5 szklanek mąki (+1 do podsypania) 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) 2 łyżki oliwy 1 ½ szklanki mleka 1

Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe z malinami i jagodami 146

Słodko-kwaśne ciasto drożdżowe.Zrobione na bazie przepisu na drożdżówki z jagodami.Nasze urlopowe :) Pozdrawiam więc urlopowo!Czytaj więcej

bistro mama
Kulebiak z komosą ryżową 191

Bardzo lubię ciasto drożdżowe z wytrawnym nadzieniem.Drożdżowe pierogi, kulebiaki, kulebiaczki.Z grzybami, kapustą, z kaszą.Tym razem z dodatkiem QUINOA, czyli komosy ryżowej. Warto próbować z nowymi składnikami.Kulebiak był pyszny!Czytaj więcej

bistro mama
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 189

kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym,  Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą  babeczki bezglutenowe.Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę z bezą

Słodkie Przyjemności
Chałka 471

Kto nie lubi chałki zjeść na śniadanie? Z dżemem? Z mlekiem? Albo z masełkiem? A może samą?A jak dodamy mniejszą ilość cukru (i nie

Miksturownik
Chlebek Pita 223

blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego!Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej  postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki

Stare Gary
bagietka 238

ładnie zrumienione. Ostudzić na kratce.w maszynie do chlebaSkładniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto, podzielić na 2 lub 4 części i dalej postępować zgodnie z opisem wyżej. Smacznego!Uwagi: Mimo iż moje foremki bardzo mocno obsypałam mąką

Stare Gary
panini - włoskie bułeczki 224

łyżeczki suchych drożdży przygotowanieUmieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Podzielić ciasto na 10 kawałków, uformować podłużne bułeczki , spłaszczyć je dociskając ręką lub wałkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Stare Gary
bułeczki brydżowe czyli bridge rolls 217

maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć

Stare Gary