ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:122/576)

Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 182

pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką

Kuchnia domowa Ani
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy 174

miski. Dodać drożdże i cukier, wymieszać.  Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie wodę oraz oliwę.  Wyrabiać kilka minut ręcznie lub robotem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie jednolite ciasto, które lekko się klei.   Przełożyć je do formy, wyrównać i przykryć. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie

wyzwania kuchenne
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 144

Pierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Niby pizza na cieście francuskim 112

Taką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli

To co kocham
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 138

łyżecka cukru • 1 łyżeczka soli • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko

To co kocham
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 107

drożdży suszonych • 1/3 szklanki oleju • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do lekko

To co kocham
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 335

pizzy i jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 239

pizzy i jedząc ją nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI

Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze rogaliki drożdżowe 139

przepyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe, upieczone z przepisu niezawodnej Dorotki. Zamiast nadzienia twarogowego, dałam płatki róży w cukrze. Po oryginał z twarożkiem, odsyłam do autorki .  Najlepsze rogaliki drożdżowe Źródło przepisu na ciasto - Moje Wypieki nadzienie - moje Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka(...)wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu. * Składniki do rozczynu odejmujemy ze składników na ciasto drożdżowe w przepisie

Posadzone i zjedzone
Musztardowy chleb żytni 143

żytnią przesiać, wymieszać z solą i nasionami. Następnie wlać ciepłą wodę i dodać wyrośnięty rozczyn oraz musztardę. Całość zagnieść rękami (lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego), do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto umieścić w oprószonej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia- podwojenia objętości.   Po tym czasie ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Pizza śniadaniowa - Pizza z jajkiem 131

mozzarellę. pieczarki oraz pomidorki koktajlowe. Ważne, aby rozkładając dodatki na pizzy utworzyć z nich rant, który zapobiegnie wypłynięciu jajka. Pizzę śniadaniową przygotowałam na domowym cieście na pizzę na drożdżowym zaczynie . Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyjęłam, ułożyłam dodatki i już po 15 minutach mogłam cieszyć się pyszną pizza na śniadanie :) Oczywiście w tym przepisie(...)możecie wykorzystać inne ciasto, np. takie gotowe ze sklepu. Pizza śniadaniowa z jajkiem Składniki / 1 duża pizza lub 2 mniejsze: ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie lub gotowe ciasto na pizzę 100 g mozzarelli (najlepsza do pizzy jest taka tarta, nie w kulkach) 150 g pieczarek garść pomidorków koktajlowych (u mnie na gałązce) sól, pieprz oliwa 2-3 jajka

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowy koszyczek wielkanocny 158

Choć z pozoru wydaje się to bardzo trudne to muszę Was zapewnić, że całkiem to łatwe- mi w robieniu tego koszyczka pomagała dwuletnia córka, która dzielnie rolowała wałeczki z ciasta drożdżowego, a z pozostałego ciasta co nam zostało wykroiła sobie foremką misia i też go upiekłyśmy :) Radość dziecka- bezcenna.  Zainspirowałam się przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki Składniki

Aga w kuchni
Puszyste bułeczki 152

razie konieczności można mleko zastąpić wodą. Ciasto w trakcie wyrabiania jest bardzo lepkie dlatego zdecydowanie łatwiej i lepiej wyrabia się je przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Do ręcznego wyrabiania ciasta bardziej polecam przepis na śniadaniowe bułeczki . Z podanego przepisu wyjdzie około 15 bułeczek po 85 gram

Mohiella
Ślimaczkowe paszteciki z mięsem 151

Takie ślimaczkowe paszteciki świetnie smakują na przykład z czerwonym barszczykiem. Fajnie się prezentują i są trochę inne niż na cieście drożdżowym, bo są na cieście kruchym. Jeśli trochę nam ich zostanie wystarczy podgrzać w piekarniku i mamy świeżutkie ślimaczki. Można je też mrozić. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Jagodowe ciasto z kokosową kruszonką 131

Misiek zjadając o 23 ekspozycję do zdjęcia stwierdził, że to ciasto od teraz znajduje się w 3 jego ulubionych które piekę, pozostałe dwa to ciasto czekoladowe i dyniowe ciasto drożdżowe. Jagody w tym cieście można zastąpić borówkami, śmiało można też użyć mrożonych, bez uprzedniego ich rozmrażania. Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej

greenscarf

Proponowane wyszukiwania