nazwiemy, stwierdzimy że są pyszne. Wbrew pozorom nie wymagają dużego wkładu pracy, ani długiego czasu oczekiwania, mimo iż są drożdżowe. Tak naprawdę zrobiłam je zupełnie przypadkowo, tzn. przygotowałam ciasto drożdżowe na słodkie, odrywane bułeczki z masą kajmakową, a że w między czasie wymyśliłam sobie, że zrobię bułeczki w mniejszych rozmiarach niż zazwyczaj to praktycznie połowa ciasta została. Wiadomo mogłam przygotować(...)pokombinować, dodać trochę bakalii dla urozmaicenia i tak powstały te oto słodkości. Swoją drogą mini bułeczki kajmakowe też wyszły ciekawe i smaczne, więc niedługo też się pewnie tu pojawią. Drożdżowe różyczki z bakaliami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól 1/2 puszki masy krówkowej kajmak
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidochodzą do 40 stopni ,więc drożdżowe rosną jak szalone.Dziś zakręcona drożdżówka z kokosową kruszonką.Polecam!. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki pszennej
Ladylaura.miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pozostałe 4 łyżki cukru. Mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz jajka. Wyrabiamy przez ok. 7 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Cały czas wyrabiając dłońmi lub miksując, stopniowo dodajemy miękkie masło. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem
cool and mintymartwił zdrowiem, kto by liczył kalorie?! Jednak tego dnia niekwestionowanym królem stołu są paczki!!! Zachęcam Was więc do samodzielnego usmażenia tych cudnych w smaku, mięciutkich i delikatnych drożdżowych kulek, bo to naprawdę łatwe, a pączki z cukierni nigdy nie dorównają tym domowym :) Ja od lat smażę pączki razem z Dorotką(...)powidłami. Pączki polukruj lukrem i posyp orzechami lub kandyzowaną skórką. Gotowe! Smacznego! * jeśli nie masz termometru cukierniczego możesz sprawdzić czy temperatura jest już właściwa wrzucając na rozgrzany tłuszcz kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli natychmiast ono wypłynie, będzie skwierczeć i zarumieni się w ciągu 45 sekund - 1 minuty , to znaczy, że jest ok. Możesz również usmażyć paczki we frytkownicy, wtedy temperatura będzie
Słodko-Słony Świat Ilonyumiem robić ciasta drożdżowego. Może dlatego, że moja Mama nigdy go nie robiła? Ale natknęłam się na przepis Pani Ewy Wachowicz i wydała mi się nie taka straszna jak o niej myślałam... Więc się odważyłam i jest! Pyszna, pulchna, pachnąca! A co najważniejsze - dziecinnie prosta. Mojej małej pomocnicy Malwince bardzo posmakowała, reszcie domowników również. Naprawdę polecam! Składniki: CIASTO
Cakes By KejtMałe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki :) Robimy ciasto drożdżowe :) z 1 kg mąki, 1/2 kost. drożdży, szklanki cukru, 3 jajek, 1/2 kost. masła, cukru waniliowego... Ciasto dzielimy, wałkujemy i kroimy :) Potem nakładamy dżem i zwijamy :) Pieczemy 25-30 min / 180 st.C W tym czasie robimy ciastka na drugą blachę :) Tym razem kroimy inaczej :) nakładamy i zwijamy
chleba naszegoogrodzie mojego Taty rabarbarowy krzak osiągnął już całkiem spore rozmiary. Dostałam kolejny pęczek słodko-kwaśnych łodyg i postanowiłam upiec ciasto drożdżowe. Wybrałam przepis ze starej książki Babci - niestety nie ocalała okładka więc nie mogę podać jej tytułu ani innych na jej temat informacji - wewnątrz znajduje się sporo przepisów na różnego rodzaju słodkości. Ciasto, które wybrałam nazwałam luksusowym; nie należy(...)kogel - mogel, pod koniec dodając ekstrakt waniliowy. Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Masło stopić, lekko przestudzić. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, następnie żółtka, białka wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając tłuszcz. Nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę, do czasu, aż podwoi objętość. Rabarbar obrać, pokroić na ok 2 cm kawałki, dodać
6nieboMakowiec na drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta jadany na drugie śniadanie ze szklaneczką kakao. Ale może ono być też wypiekiem świątecznym. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaweekend nie musi być obowiązkowo ciasto. Można upiec pyszne i puszyste drożdżówki na przykład z serem. Wiem, że są osoby nie umiejące robić ciasta drożdżowego ale warto się przełamać i zacząć przygodę z tym ciastem. Jest smaczne i wbrew pozorom wcale nie takie trudne do wykonania jak się wydaje. A smak jeszcze ciepłej drożdżówki to już poezja, ja osobiście lubię
Ewa w kuchnidelikatne mimo, że z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bajecznie pachnące cynamonem, a do tego z chrupiącymi orzechami. Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki musicie wypróbować ten przepis. Ciasto drożdżowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska) 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 2 dag świeżych drożdży 1/2 kostki masła 2 duże jajka(...)kokosowego (możecie użyć np trzcinowego) 1 łyżeczka białego cukru Drożdże rozpuszczamy w białym cukrze. Mąki wsypujemy do misy i mieszamy, dodajemy cukier, sól, jaja, drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki już się połączą wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy dłuższą chwilę, im dłużej tym lepsze ciasto (można wyrobić je w robocie). Jeśli ciasto lepi się do rąk
Cynamonowe szczęścieupiec i spróbować :) Pyszne, słodkie, drożdżowe bułki, z bananami i czarnym bzem, do wyboru. Ciasto od wczoraj czekało w lodówce, przykryte szczelnie folią. Wieczorem szybko zrobiłem zwykłe słodkie drożdżowe ciasto... Mąka typ 650 1 kg, kostka drożdży, szklanka cukru, 2 szklanki ciepłej wody, szczypta soli... Gisia, to pilny uczeń, jak wczoraj to i dzisiaj :) Tylko zobaczy ciasto
chleba naszegomiski wrzucamy resztę mąki, sól, wyrośnięty rozczyn, roztopione masło oraz wodę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą robota bądź ręcznie. Jajko ucieramy z cukrem, po czym większość dodajemy do ciasta drożdżowego ( odrobinę zostawiamy do posmarowania chałki). Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich
Zainspirowana w kuchniNakupiłam w Lidlu masła orzechowego bo tam jest najlepsze i tak sobie myślałam co by z niego stworzyć ? Zrobiłam ciasto drożdżowe i pomyślałam ,że może zamiast zwykłego masła do ciasta półfrancuskiego użyć właśnie orzechowego..... nigdzie na necie nie znalazłam takiego doświadczenia więc zrobiłam:) hmmmm.....i wyszły rewelacyjne :) pachnące orzechami i wanilią a powidła śliwkowe przełamały smak :) najlepsze jeszcze letnie
Wypieki ReneŚlimaczki drożdżowe są fajną alternatywą tradycyjnej pizzy :) Ciasto drożdżowe zostało dodatkowo wzbogacone w składzie o serek topiony, dzięki czemu powstałe ślimaczki są jeszcze pyszniejsze. Składniki: 30 dag mąki 4 dag drożdży 10 dag topionego serka Szczypta cukru 150 ml mleka 5 łyżek ketchupu 1 puszka kukurydzy 8 plasterków serka mozzarella 1 jajko do smarowania Papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę wsypać(...)miski, dodać pokruszone drożdże, posypać cukrem, wlać ciepłe mleko, wyrobić dokładnie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto połączyć z serkiem topionym i jeszcze raz bardzo dokładnie wyrobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20x30 cm i posmarować ketchupem (lub przecierem). Posypać kukurydzą (można dowolnym farszem
Tradycyjna Kuchniadrożdżową! Babka smakuje wyśmienicie i na pewno warto ją zrobić! Trzeba tylko pamiętać, żeby ją wstawić do ZIMNEGO piekarnika a nie jak ja do lekko wystudzonego…. Polecam :)!Babka drożdżowa – AlzackaSkładniki na 1 babkę (duża forma)100 g rodzynek3-4 łyżki rumu lub kirszu (wg uznania)200 ml mleka30 g świeżych drożdży (u mnie 15g drożdży instant(...)ciepłe miejsce, pod przykryciem, aby podrosły.Masło (i ewentualnie smalec) utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około
UgotujmyTo.pl