ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:139/576)

Pizza z cebulą i boczkiem 156

mlekiem (ciasto powinno być elastyczne i ścisłe, nie może być zbyt suche i zbyt kleiste). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez 7 - 10 minut). Wyrobione, elastyczne ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ciepłego piekarnika (max. 50 stopni, termoobieg) na 30 - 45 minut

Gospodyni Miejska
pizza domowa 199

Bardzo smaczne i pachnące danie :) prosty w przygotowaniu i szybki posiłek.  Cienki placek ciasta drożdżowego, obłożony dodatkami i upieczony w piekarniku:) Ciasto: kg mąki, pół kost. drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwie szkl. ciepłej wody, trochę oleju. Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do lodówki minimum na pół godziny, ale może tam być całą noc. Ja robię pizzę bez sosu pomidorowego

chleba naszego
Fougasse 166

pszennej 3 łyżki mąki razowej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 4 g suszonych drożdży Przygotowanie: 1.  Wszystkie skłądniki umieszczamy w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodki Kompromis
Bułeczki z brązowymi pieczarkami 150

studzimy. Wykonanie bułeczek. Wszystkie składniki ciasta na bułeczki wkładamy do miski: mąkę, rozkruszone w dłoniach drożdże, cukier, sól, ciepłe mleko, oliwę. Ciasto wyrabiamy robotem 5 minut - używamy końcówki do ciasta drożdżowego lub 2 końcówek z hakami. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.  Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około 20 minut. Wyrośnięte

Smak mojego domu
Recenzja książki i KONKURS „Moje wypieki całkiem nowe przepisy” 158

rozsądku i z umiarem :). Książka Doroty jest encyklopedią zawierającą ponad 100 przepisów na wypieki, ciasteczka i desery na wszystkie wyjątkowe okazje. Całość podzielona jest na kategorie: ciasta do kawy, ciasta drożdżowe, ciastka, czekolada, desery, serniki, tarty i ciasta kruche, torty i ciasta tortowe, ciasta bez pieczenia oraz z różnych stron świata. Patrząc na zdjęcia, już cieknie mi ślinka

Be Fit Be Strong
Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec czyli Z choinka w tle 183

tego najnowsza lidlowa książka  „Kuchnia polska. Słodka”. Ciasto jest wilgotne, bardzo smacznie, nie kruszy się, właściwie tylko kruszonka się kruszy.  Poza tym jest niebywale długo świeże. Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec ciasto: 1,5 szkl. letniego mleka 50 g drożdży 1 kg mąki pszennej 4 duże jajka, żółtka osobno od białek 150 g roztopionego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śląski kołocz z jabłkami 151

rozczynu możesz przeczytać tutaj .   Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką.   Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania

Nastoletnie Wypiekanie
Wegańskie drożdżówki z bananem. 130

Ciasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta.  W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny smak

Poranek na słodko
Czosnkowy chleb pszenny 93

wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki i miodu, wodę, sól oraz czosnek. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką lub jeśli jest za suche- dolać wody. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.   Ciasto przełożyć

Nastoletnie Wypiekanie
Grzebienie z marmoladą- drożdżówki dzieciństwa! 454

resztą cukru, mleka i mąki), pod koniec dodając stopione i lekko przestudzone masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.   Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą

Nastoletnie Wypiekanie
English muffins- bułki z patelni 286

wodzie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, wodę z drożdżami oraz ciepłe mleko ze stopionym masełkiem. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką lub jeśli jest za suche- dolać mleka. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk. Mała uwaga

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 205

stopić w mleku, dodać drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitej, elastycznej kuli. Polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (można oczywiście ręcznie). Podczas wyrabiania moje ciasto było bardzo suche, więc dolałam jeszcze odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić na 60 minut w ciepłe

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowe rogaliki z marmoladą i budyniem 156

czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta, pomijając jedynie miękkie masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.   Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Pszenne bułeczki 158

jajko 20 g miękkiego masła Przygotowanie: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.   Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować

Wołowina od rekina
Drożdżowe pazurki z budyniem 688

składniki ciasta (wraz z resztą cukru, mleka i mąki), pod koniec dodając stopione masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.   Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania