ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:144/576)

Marmurkowe babeczki wielkanocne z mąki jaglanej. Idealne do koszyczka. 213

resztę cukru i szczyptę soli. Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto . Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie, aby składniki się połączyły. Obie porcje ciasta odstaw na 2h w ciepłe miejsce

Food Square
Pizza z patelni w dwóch wariantach 186

już miałabym porównać to stwierdzam, że ciasto na drożdżach jest  wg nas smaczniejsze, choć obie pizze są naprawdę dobre. Wybór jest ciężki, bo wszystko zależy czego oczekujemy. Ciasto drożdżowe jest dość charakterystyczne w smaku i za to własnie je cenię. Z kolei to na proszku do pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania, gdyż nie ma wymaga oczekiwania(...)sami zdecydujcie :) Dodatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce lub tego, co lubicie.  Drożdżowa pizza z patelni Pizza z patelni na drożdżach Inspiracja – klik Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm: ciasto: 20g drożdży (ok. 1/5 standardowego opakowania)  szczypta cukru  1,5 szklanki mąki pszennej  pół szklanki ciepłej (letniej

Fabryka pomysłów
Zajączki drożdżowe 170

znowu coś drożdżowego. Ostatnio dostałam bzika na punkcie drożdży ;) A tak poważnie to moje maluchy pochorowały się i chciałam aby miały zajęcie a tym zajęciem było ozdabianie zajączków. Drożdżowe zajączki są bardzo proste do zrobienia, ale za to bardzo efektownie prezentują się na stole. Trochę przyspieszyliśmy Wielkanoc, ale w końcu za nie cały miesiąc będzie Wielkanoc. Składniki(...)mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki.   Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe.  Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch

Amatorka kuchenna
Migdałowe ciasto Babci Lusi 178

specjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć

Ciastkozercy
Pączki z nadzieniem adwokatowym 266

Tłusty Czwartek! Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ten dzień:):) Zawsze przygotowuję wtedy rogaliki i pączki z kilkoma nadzieniami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki na cieście drożdżowym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zaś jest budyniowo- adwokatowe... Pyszne!! Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej,  1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,  100 g świeżych drożdży,  6 żółtek

Z miłości do słodkości
Ekspresowe paszteciki drożdżowe 88

Gotowe ciasto drożdźowe-nigdy takiego nie kupowałam,ale cóż przez nieuwagę zamiast kupić francuskie stałam się szczęśliwą posiadaczkę drożdżowego. Okazało się,że jest naprawdę smaczne i co najważniejsze nie trzeba czekać aż wyrośnie.Zrobiłąm z niego pyszne paszteciki z pieczarkami i salami.Myślę,że taka propozycja(...)zainteresuje osoby,które,albo nie mają zbyt wiele czasu,ale po prostu nie są dobre w "te klocki",gdyż wyszło pysznie a przepis jest banalny. Składniki: salami  pieczarki ciasto drożdżowe (ja kupiłam je w Lidl'u) papryka ostra mielona sól pieprz odrobina oleju Sposób przygotowania:   Pieczarki kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju.Doprawiamy je do smaku. Następnie na rozwinięte

Wielki apetyt
Rogaliki krucho drożdżowe 169

słabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki(...)miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy  ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na  mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce

Cynamonowe szczęście
Rozeta z cynamonowej rolady 169

Idealny sposób na szybkie odrywane bułeczki.Ciasto jest puszyste a bułeczki długo utrzymują świeżość.Polecam wypróbować. Środek bułeczek można modyfikować wedle uznania,sposobów jest ogrom. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/4 l letniego mleka 80 g cukru 100 g płynnej margaryny szczypta soli Mąkę przesiać do miski.W zagłębienie w mące w kruszyć drożdże,wlać mleko,dodać(...)mąką zagnieść ciasto.Zagniatać je dotąd ,aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować nadzienie rolady. Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę.Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x80 cm i 1 cm grubości.Ciasto posmarować wystudzonym masłem,wierzch posypać mieszanką przygotowaną z cukrów i cynamonu,zwinąć

Anielskie wypieki
Świąteczny wieniec drożdżowy trójkolorowy z powidłami śliwkowymi 212

wilgotny a ja dodatkowo od siebie dodałam powidła śliwkowe i dzięki nim nabrał jeszcze bardziej świątecznego charakteru. Przepis pochodzi stąd [ klik ] . Zapraszam serdecznie na ciasto które pysznić się będzie na Waszych świątecznych stołach. Świąteczny wieniec drożdżowy trójkolorowy z powidłami śliwkowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
ślimaczki z jabłkami 133

Uwielbiam ciasto drożdżowe ,wszystko jedno czy na słodko czy na słono :) kiedyś robiłam takie ślimaczki i domownicy zażyczyli sobie powtórki :) Więc nie było wyjścia i zamiast pizzy w ten weekend na słodko :) ale za to pachnąco cynamonem i wanilią .... U mnie porcja 51 sztuk ale jak ktoś chce mniej to proszę podzielić proporcjonalnie składniki Składniki : Ciasto : - 600 g mąki

Wypieki Rene
Babka majonezowa z nutką cytryny 115

Babka to ciasto, które nieodmiennie kojarzy się z Wielkanocą. Właściwie tylko wtedy używam foremki w kształcie babki, chociaż przyznam, że chyba muszę to zmienić. Nie przepadam za babami drożdżowymi(...)Jeśli dobrze jej nie zrobisz, to będzie sucha. A mało kto, potrafi zrobić dobrą babkę wielkanocną, która mi zasmakuje Jeśli więc masz podobne gusta do moich, albo boisz się ciasta drożdżowego, to ten przepis jest dla Ciebie. Babka majonezowa jest bardzo prosta do wykonania, więc każdy podoła temu zadaniu. Może to będą pierwsze Twoje Święta z własną babką? Ja dość

Mieszam w Garnku
Buchty z truskawkami. 159

Uwielbiam bułeczki drożdżowe! Jak zresztą cała moja rodzinka, toteż często u nas bywają :-). Tym razem zamarzyły mi się puszyste, delikatne buchty, nadziane truskawką i dżemem, z wierzchu obsypane słodką kruszonką. Obłędne!!! Polecam! Składniki na buchty z truskawkami na tortownicę o średnicy 28 cm lub 2 tortownice o średnicy 20 cm. ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży(...)pudrem, bądź dekorujemy lukrem. Gotowe!      Polecam również przepis na buchty z rabarbarem ,  buchty-drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi lub innym dżemem i notkę na temat ciasta drożdżowego

Rozpustne gotowanie
Drożdżowy przekładaniec ze śliwkami 171

Ostatnio miałyśmy straszną ochotę na drożdżowe ciasto. Ponadto zaczął się już sezon na śliwki. Postanowiłyśmy połączyć te dwie rzeczy w efekcie czego powstał przepyszny drożdżowy przekładaniec ze śliwkami. Mięciutki, wilgotny, rozpływający się  ustach, po prostu kulinarne cudo!:) a przy tym całkiem prosty w przygotowaniu. Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mleka 50g drożdży 2/3 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki

Kolizje Smaków
Kringel, estoński wieniec drożdżowy 210

Kringel to tradycyjny estoński wieniec cynamonowy z ciasta drożdżowego. Z całą pewnością podbije serca i podniebienia wielbicieli cinamon rolls, cinabons, bułeczek cynamonowych i innych tego rodzaju smakołyków. Zewnętrzne warstwy wieńca są chrupiące, a wewnętrzne miękkie i puszyste. Kringel najlepiej smakuje lekko ostudzony, kiedy w środku jest jeszcze ciepły. Już od dłuższego czasu planowałam zamieścić ten przepis na blogu, jednak(...)mlekiem i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko i roztopione masło. Mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski wysmarowanej olejem. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówka z truskawkami i jagodami. 139

Pewnie znacie moją miłość do wypieków drożdżowych? W sobotę znów dałam upust swojej miłości i przygotowałam cudownie mięciutką i puszystą drożdżówkę. Tym razem z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i jagodami ukrytymi pod chrupiącą kruszonką. Podałam je na drugie śniadanie urządzone w sobotnie przedpołudnie w ogrodzie, idealnie komponowało się z kubkiem zimnego mleka i zniknęło błyskawicznie. Na podwieczorek zostało tyle(...)się ładnie zarumieni, a wbity w ciasto patyczek wyjmiemy suchy. Studzimy w formie, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!      Więcej informacji o tym jak upiec puszyste ciasto drożdżowe znajdziecie  tutaj

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania