szklanki letniego mleka roślinnego, dodatkowo: - 1 opakowanie budyniu śmietankowego, - ok 500 ml mleka roślinnego, - 2 łyżki cukru, - 100 g rodzynek, - 1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Wsypać do miski składniki ciasta drożdżowego, wyrobić (najlepiej przy użyciu robota) na gładkie miękkie ciasto (w razie potrzeby - gdyby było za miękkie - można podsypać je odrobiną mąki, a gdy będzie za twarde, dodać odrobinę wody
Co na wege obiad?posypujemy ziołami. Pozostawienie do ponownego wyrastania nie jest potrzebne, więc gotowe calzone wkładamy prosto do ciepłego piekarnika. Jeśli pieczemy na kamieniu, należy zacząć go nagrzewać już podczas wyrastania drożdżowego ciasta, a następnie piec na nim calzone około 10 minut. Jeśli zaś pieczemy je w formie standardowej, należy pierożki ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni około
Kuchenna Kontrrewolucyagorącego) oraz z 1 łyżka mąki pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru, ciepłego mleka, jajko, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 4mm. Kubkiem o średnicy 9cm wykrawamy krążki (ja najpierw(...)przestudzone bułeczki po dosłownie jednej kropelce. Źrenice przygotowujemy wg autorki z ciemnej posypki lub z roztopionej czekolady. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze w tym samym dniu, nie oszukujmy się- drożdżowe ciasta bez dodatku spulchniaczy na drugi dzień nie są już tak mięciutkie i puszyste
Kuchnia w czekoladzieMuffiny angielskie nie są słodkimi babeczkami w papilotkach, tylko drożdżowymi bułeczkami spłaszczonymi z obu stron. Stanowią idealny dodatek do śniadań nie tylko na słodko. Składniki: 450 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g masła 1 paczuszka (7g) suchych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli Masło roztopić. Drożdże i cukier wsypać do mleka, wymieszać i odstawić na około(...)minut, aby się ruszyły. Do miski przesiać mąkę i sól, wlać drożdże i masło. Wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do drożdżowych ciast. Po kilkuminutowym wyrobieniu przełożyć ciasto do naoliwionej miski i odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Piekarnik nastawić do 210 stopni C. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około
wyzwania kuchenneSpecyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po gofrownicy jak przy tradycyjnych gofrach, lecz nadaje im nieregularne kształty. To drożdżowe gofry z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto
To co kochamCiasto drożdżowe lubię i ostatnio często u mnie gości. Tym razem nie z truskawkami, choć spodziewajcie się długiego tygodnia tylko z nimi, a z kakao i cynamonem. Czujecie już ten zapach? Drożdżówka jest dobra na wszystko! Składniki : * 400 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła * 2 jajka * pół kostki drożdży * 175 ml ciepłego mleka * cukier waniliowy Przygotowanie(...)mleka i łyżki mąki przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na cztery części. Każdą rozwałkować. Na jednym kawałku można położyć kawałki masła, posypać cukrem oraz kakao albo cynamonem. Przykryć
Magiczne Życie MartyOstatnio strasznie za mną chodzi ciasto drożdżowe. Tydzień temu były bułeczki, potem pizza teraz musiałam upiec drożdżówki ;) Te pyszne słodkie bułeczki są doskonałe na śniadanie lub słodki podwieczorek do szklanki mleka. U mnie znikały jeszcze ciepłe... jakieś małe łapki sięgały po nie :))) Chociaż wydają się pracochłonne to polecam z całego serca. Przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zajada(...)przy okazji wypróbowałam swoją nowiutką lustrzankę. Jeszcze się poznajemy ;) ale myślę, że niebawem zdjęcia będą jeszcze lepsze :) Ciasto: 500g mąki pszennej op. drożdży instant szczypta soli jajko szkl mleka 60g masła 3 łyżki miodu Nadzienie: budyń przygotowany wg przepisu na opakowaniu słoiczek konfitury morelowej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny woda Ciasto: Suche składniki
Smakołyki AsiOstatnio nabrałam znów ochoty na pieczenie drożdżowych ciast. Może dlatego, że niby jest lato, ale jednak chłodno i drożdżowe wydaje się takie... Pocieszające . Kiedy zapach słodkich bułeczek roznosi się po domu, deszcz i wiatr tracą na znaczeniu. I nie ważne, że tylko na chwilę... Problem jednak jest taki, że kaloryfery oczywiście nie grzeją, w kominku w środku lipca palić(...)czterdzieści pięć minut mam idealnie wyrośnięte, cudownie puszyste ciasto. No żyć, nie umierać! Jestem zachwycona i jednocześnie zdegustowana samą sobą, że wcześniej tego nie odkryłam. Teraz, skoro coraz lepiej rozumiem mój piekarnik (a nie jest to łatwe, zważywszy na fakt, że rozmawia ze mną po duńsku), możecie spodziewać się kolejnych drożdżowych wypieków. Z tego co wiem, nie zanosi się bowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku nie mają zbyt dużo czasu na długie stanie w kuchni i przygotowanie skomplikowanych potraw. Ja zdecydowałam się na to ciasto także dlatego, że jest bardzo urokliwe Jeśli chcecie to zamiast ciasta francuskiego możecie przygotować choinkę z ciasta drożdżowego, również będzie pyszna Szybki makowiec 2 opakowania ciasta francuskiego domowa masa makowa jajko Ciasto francuskie rozwiń i połóż je na stolnicy
365 dni dookoła kuchnipotraw na koleżeńskim spotkaniu . Wystarczy przełożyć go na deskę, pokroić w mniejsze lub większe kawałki, a każdy z uczestników biesiady sięgnie po niego jeśli będzie miał ochotę. Wykorzystałam ciasto drożdżowe takie jak do zapiekanki z cebulą, pissaladiere , którą już kiedyś Wam pokazywałam. Ale jak widzicie farsz można zrobić inny i placek będzie równie pyszny. Ten placek drożdżowy to coś
Smaczna Pyzaciepłym miejscu. Jajka rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie łączymy z ciepłym mlekiem, a później z zaczynem drożdżowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Racuchy nakładamy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny masła
wege i kropkaBardzo smaczne, bezglutenowe ciasto drożdżowe ze słodkimi truskawkami i kokosową kruszonką. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, spróbujcie np. z agrestem. Przyznam, że ciasto nie jest tak puszyste, jak to na mące pszennej , ale i tak jest warte spróbowania. Na pewno się nie zawiedziecie. Składniki (na blachę o wym. 28x24 cm): 260 g mąki kukurydzianej 170 g mąki ryżowej
Domowa Cookierenka AgiMiedź 0.05 mg Mangan 0.16 mg Jod 2.3 mg Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego(...)warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem
Kulinarne przygody GatityCiasto, które zawsze smakuje :) i nigdy się nie nudzi ... Ciasto drożdżowe klasyczne z jajkami,cukrem, masłem :) Zrobiłem więcej ciasta, żeby wystarczyło dla domu i dla Babci :) Podzieliłem na trzy części i upiekłem trzy różne drożdżówki. Najmniejszy kawałek dostał do środka konfiturę śliwkową i zrobiłem przeplatankę. Kolejne ciasto :) podzieliłem i dodałem dżem z czarnego bzu, skleiłem. Następnie zaplotłem gruby
chleba naszegowymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z miski, zagnieść jak każde ciasto drożdżowe.Nie trzeba ugniatać długo tylko trochę napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto do miski o odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć. Pieczenie – do zimnego piekarnika włożyć formę
Kuchnia Pokoleńłyżeczka soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka masła, stopionego Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Mikserem potrwa to ok. 5 minut, ręcznie troszkę dłużej. Ciasto umieścić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Nastoletnie Wypiekaniestały się muffinki). Polecam gorąco! 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. masła 2 żółtka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki zagnieść, albo zmiksować końcówką do ciasta drożdżowego - ja tak robię i jest dużo szybciej. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub więcej, żeby się dobrze schłodziło. Schłodzone ciasto odrywać po kawałku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut). Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około
Gotuj Sam!Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. U większości ludzi to tradycja. Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka ! Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\ SKŁADNIKI: Ciasto: mąka
Kuchnia PaulettesW tamtym roku nie zdążyłam z przepisem, a w tym też tak na ostatnią chwilę się zjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na
Ostra na SłodkoJeszcze jeden prosty przepis na ciasto ze śliwkami :) Ciasto drożdżowe zrobić z tego przepisu . Przygotowanie : Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do natłuszczonej foremki ( u mnie prodiż o średnicy 24 cm ) Na wierzchu ułożyć przekrojone i wypestkowane śliwki, posypać kruszonką Piec w 180 *C przez ok. 40- 45 min Kruszonka : ok. 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru ok. 1 szklanki mąki
Proste Potrawymielonego (tłusty lub półtłusty) 3 łyżki cukru waniliowego Drożdże wymieszaj z mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na kwadrans. Do misy miksera ( z końcówką do ciast drożdżowych) wsyp mąkę, cukier, jajko, przygotowany zaczyn drożdżowy, jajko i zacznij wyrabiać. Powoli wlej masło. Ciasto dokładnie wyrób by było jednolite i elastyczne. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe
Kuchnia bezglutenowalepszego jak pyszna domowa drożdżówka z kubkiem gorącego kakao? Dla mnie to poezja smaku. A oprócz smaku uwielbiam też zapach który roznosi się po domu w trakcie pieczenia. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500 1 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 1 jajko 0,5 szkl cukru 70 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie(...)łyżeczkę cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wsypać cukier, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy, zaczyn drożdżowy, olej i zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10-15 minut. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by odgazować
Ala piecze i gotujesoli woda tak by ugnieść ciasto Sposób: Dodajemy całą mąkę,150 g samoliny (50g zostawiamy na później) Sól,i woda Ciasto ugniatamy około 10 minut bardzo energicznie,tak drożdżowe ciasto. gdy juz wyrobimy rozdzielamy na mniejsze kuleczki typu piłka golfowa pozostawiamy w spoczynku przykrywając ręczniczkiem na około 20 minut. 1.Zdjęcie pokazuje nam jak powinniśmy na koniec pokroić
Viola cooks with passionciepłe miejsce na około 30-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto właściwe: Do zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i nieklejącego się ciasta. Ważne, by miękkie masło dodawać pod sam koniec wyrabiania. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze
Nastoletnie Wypiekaniewymieszać letnie mleko, cukier i drożdże. Odstawić na parę minut aż mieszanina zacznie sie lekko pienić. Pozostałe składniki włożyć do misy robota. Dodać mleko z drożdżami. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego tak długo aż otrzymamy dobrze wymieszane, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać nieco wody (jeżeli ciasto jest zbyt twarde) lub mąki ( jeżeli zbyt się klei). Po zagnieceniu możemy
Stare Garyłyżeczki cynamonu; cukier puder do posypania upieczonych drożdżówek; Rabarbar umyć, obrać z cienkiej skórki, następnie pokroić w 0,5 cm kostkę, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 cm x 40 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 50g cukru wymieszać z cynamonem i posypać tym calą powierzchnię ciasta posmarowaną
In my kitchenciasto pieczone jeszcze w środku sezonu, ale może komuś się przyda ;) Na rabarbar muszę znowu coś wymyślić, bo urósł w ogródku już dość spory i trzeba jakoś go wykorzystać :) Ciasto drożdżowe orkiszowo-jaglane z truskawkami i rabarbarem Ciasto: 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki jaglanej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym
FitKotczarny sezam Przygotowanie: W letniej wodzie rozmieszać zakwas i drożdże. Mąki przesiać do misy miksera dodać sól wlać wodę z zakwasem i drożdżami i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hakiem zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut. Pod koniec miksowania wsypać cebulkę prażoną. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć
Ala piecze i gotujełyżeczka miękkiego masła 125 ml mleka olej do smażenia płynny miód cukier puder Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę składników i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hak zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być elastyczne nie może się kleić do rak. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość około
Ala piecze i gotujeDobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia" drożdży. Do wyrośniętych drożdży dodać obydwie mąki, sól, miód oraz resztę wody. Wszystko wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie), dodając pod koniec olej. Wyrobione ciasto powinno być jednolite i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Z ciasta
Nastoletnie WypiekaniePrzygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę chlebową, wsypać mąkę orkiszową, sól, drożdże, cukier i wymieszać. Wlać letnie mleko, rozpuszczone letnie masło wbić jajko i za pomocą kocówki do ciast drożdżowych tzw. haka zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Na samym końcu dodać startą dynię i jeszcze chwilkę zmiksować. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce
Ala piecze i gotujewymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut). Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około
dom-agi.pldodać miód, masło, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wlać letnie mleko wymieszać i odłożyć do przestudzenia. Do przestudzonej ale letniej owsianki przesiać mąkę, wsypać drożdże i hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego miksować około 15 minut na wolnych obrotach. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 h do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Foremki wysmarować
Ala piecze i gotujePrzygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ) Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu
Nastoletnie Wypiekaniestała. Chleb na piwie porter Rano dodajcie do startera resztę mąki wymieszaną z solą i pozostałymi drożdżami i zagniećcie elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Uformujcie wstępnie ciasto w kulę i zostawcie je, żeby odpoczęło, około 10 minut. Po tym czasie przeprowadźcie formowanie ostateczne, w owalny albo okrągły
Karo in the Kitchenrozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około
Motylkowa KuchniaCalozone jest typową potrawą kuchni włoskiej, jest to pieróg pieczony z ciasta drożdżowego czyli takiego jak na pizze. Przepis na ciasto znajdziecie w przepisie na pizzę. Jeżeli chodzi o farsz do calzone to mamy pełną dowolność, ja zrobiłem go z szynki, pomidora, sera żółtego i topionego. Możecie dodać także rukolę, ricotte oraz wiele innych ulubionych składników. Ważne jest
Full Smakugładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość. 4. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat i uformować wałek. Lekko go spłaszczyć i za pomocą noża pokroić na 12 części. Z każdego
Ugotowaćdynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam do tego przepisu gotowe ciasto francuskie, ale bazą może być również ciasto drożdżowe...polecam. Składniki na 12 porcji: 1 op. ciasta francuskiego 350g 500 g obranej dyni hokaido 15 cm grubego białego pora 12 plastrów szynki parmeńskiej
Gosia gotujedotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle
Kuchnia Beatydomu. I zapewne z różnym skutkiem. Ja zdecydowanie lubię pizzę na cienkim cieście, ale moje pierwsze próby dawno, dawno temu kończyły się na tym, że pizza wyglądała jak ciasto drożdżowe ;) była pulchna i wysoka. Ten przepis na ciasto spisałam kiedyś z jakiegoś programu kulinarnego (stawiałam wtedy pierwsze, samodzielne kroki w kuchni), podawał go Włoch, więc wiedział co mówi. Dodatkowo, niedawno
Kuchnia w opałachZapraszam dzisiaj na makowiec który zapewne gościł na Waszych świątecznych stołach Połączenie maku z bakaliami i ciastem drożdżowy to rozkosz dla podniebienia :) przepis na to ciasto znalazłam w książce Siostry Anastazji jednak troszkę go zmieniłam .Składniki na ciasto :75 dag mąki1 kostka margaryny4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka śmietany kwaśnej1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy SkworcuMasa makowa
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo polubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu. składniki
Stare GaryJakiś czas temu pokazałam Wam smakowite zdjęcie … a o przepisie kompletnie zapomniałam!Pora nadrobić zaległości!Mięciutkie …. puszyste … delikatne … z dużą ilością sera
Ostra na Słodkokostkę masło, cukier, skórkę z cytryny, jajo i 2 łyżki śmietany i wyrobić miękkie, lekko klejące się, ale zwarte ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać).Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek
Gospodyni Miejskacukrem, aromat rumowy, szczyptę soli, ocet i pozostałe, ciepłe mleko (1 szklanka). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczoną, ciepłą margarynę (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicą. Przyklepać równo ręką. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklaną pączki
Gospodyni MiejskaRolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej
prawdziwe jedzenie