ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:151/576)

Wigilijne uszka 178

tartą i wszystko mieszamy (jeśli używacie blendera można dodać ją szybciej). Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Następnie dodajemy 2 łyżki miękkiego masła i stopniowo powoli wlewamy gorącą wodę. Uwaga! Wodę wlewamy po troszku od razu mieszając ciasto (na początku można np. drewnianą łyżką, aby się nie poparzyć, choć(...)Wody ma być tyle ile zbierze ciasto. U mnie najczęściej 125-130 ml, ale ilość zależy od mąki i innych czynników (stąd w składnikach podaję jej więcej). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie lepiące się do dłoni. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska

Słodkie okruszki
Ciasto drożdżowe z morelami. 246

Dawno nie było u nas ciasta drożdżowego. Zatęskniłam więc upiekłam :) Wrzucam przepis, bo jest to łatwe w wykonaniu ciasto i zawsze się udaje. Wyjdzie nawet początkującym. Nie trzeba zagniatać, wystarczy wyrobić mikserem z hakami. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami. Ja wybrałam morele. Składniki na ciasto: 500 g. maki pszennej 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 2 jajka 1/4 kostki

Agusiowe smakołyki
Śniadaniowe bułeczki 138

wody Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy wraz z drożdżami oraz resztą składników. Wyrabiamy ciasto dosyć długo aż do uzyskania elastycznej konsystencji. (Ja skorzystałam z pomocy robota z końcówkami do ciasta drożdżowego i miksowałam na najniższych obrotach około 10 minut. Po tym czasie ciasto uformowało się w kształt kuli i zaczęło odchodzić od boków miski). Następnie gotowe ciasto oprószamy delikatnie mąką

Smaki Na Talerzu
BUŁECZKI HAMBURGEROWE Z SEZAMEM 250

mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, lekko wyrośnięty rozczyn oraz roztopione masło.  Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, przez około 10 minut lub dłużej, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto nadal nie odchodzi od miski, Można podsypać

cool and minty
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 148

świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Podpłomyki Wszystkie suche składanki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Wlej wodę oraz olej i zagnieć ciasto (najlepiej skorzystać z łyżki lub miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Jeżeli będzie za mocno się kleić, dosyp więcej dowolnej mąki. Z ciasta uformuj kulkę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2h do wyrośnięcia. Następnie ciasto zagnieć ponownie

Food Square
Drożdżowa strucla orzechowa 159

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami dlatego warto rozejrzeć się za wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół :) Ciasta drożdżowe są bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ robią się praktycznie same :) Wystarczy zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia :) Potem tylko pieczenie i oczekiwanie na nasz kawałek puszystej strucli z nadzieniem znanym z drożdżówek orzechowych :) Składniki : 24 g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki

Chocolate Muffin Blog
Pizza Stromboli 2482

efektu końcowego. Pizza świetnie się upiekła i nie odkształciła się. To co włożymy do środka jest tak naprawdę kwestią indywidualną. Warto wrzucić swoje ulubione dodatki.  Przepis na samo ciasto drożdżowe nadaję się także do klasycznej pizzy. Składniki na dwie pizze: na ciasto: 500 g mąki pszennej 550 (można użyć także 450) 280 ml ciepłej wody 1 jajo opakowanie drożdży

Poezja Smaków - blog kulinarny
Paszteciki z pieczarkami 148

mnie będzie czerwony barszcz - tak jak u teściów, ale ja podam go nie z uszkami, a z pasztecikami pieczarkowymi, które właśnie wymyśliłam:) Połączyłam podsmażone z cebulką pieczarki z ciastem drożdżowym z przepisu mojej babci - nawet nie zmniejszyłam ilości cukru, na szczęście ciasto babci nie należało do bardzo słodkich! Najtrudniejsze było wypracowanie jakiegoś zgrabnego kształtu, który nie wymaga misternego zawijania. Postawiłam

Kulinarne Inspiracje
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem, na piwie Guinness 179

była stała. Rano dodajemy do startera resztę mąki (200g) wymieszaną ze słonecznikiem, z solą i z pozostałymi drożdżami, zagniatamy elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Na podsypanym mąką blacie formujemy wstępnie ciasto w kulę i zostawiamy żeby ciasto odpoczęło, około 10 minut, przykryte lnianą ściereczką.   Po 10 minutach

Karo in the Kitchen
Drożdżówki z czereśniami 156

litra mleka sojowego 150 g masła kokosowego 50 g drożdży 150 g cukru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej farsz: czereśnie przesmażone z niewielką ilością cukru, odsączone Dokładne wykonanie ciasta drożdżowego znajdziecie pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ A tak je formowałam: Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy farszem. Zawijamy w rulon Robimy supełek Końcówki ciasta zawijamy

greenscarf
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 261

już robię ciasto, to musi to być jakaś specjalna okazja. Dzisiejszy przepis dedykuję mojej mamie z okazji jej święta :) Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, ja wybrałam truskawki. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ (składniki na formę 29x16 cm) Składniki na ciasto: - 500 gram mąki tortowej - 120 gram cukru - 30 gram świeżych drożdży - 150 ml mleka - 100 gram masła

Zgrabne Gotowanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. 132

tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar w moim domu obok kompotu zaczyna się regularnie pojawiać ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Tym razem padło na rabarbar i truskawki. Ciasto wyszło idealnie puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie, nie za kwaśne po prostu niebo w gębie. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka

Wielki apetyt
Pizza chlebowa czyli utylizacja starego chleba 160

prosty sposób na utylizację wyschniętego pieczywa... No cóż zdarza mi się robić tą zapiekankę także wtedy kiedy dziecko woła o pizzę a nie chce mi się czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. W przypadku użycia pieczywa pszennego jest to zresztą prawie takie same ciasto jak na pizzę (rożni się jajkiem) więc zapiekanka smakuje prawie tak samo jak pizza. Składniki: - stary chleb

Lubczyk i Wanilia
Placek brzoskwiniowy 192

Jedynie trochę sił brakowało, a chciało się więcej i więcej. Ale dzień jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Przynajmniej w kuchni można się wyrobić - no chyba, że mówimy o cieście drożdżowym czy ekskluzywnych tortach - przy tym czasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto. Za sprawą jogurtu ciasto wychodzi cięższe, jeżeli jednak pominiecie ten składnik, lub zastąpicie go mlekiem - ciasto wyjdzie

Słodkie Przyjemności
BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 190

Ostatnio mam "czas na babki" i wszelkie proste ciasta...  bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami.  Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :) Ciasto : 4 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Walijskie Pichcenie
NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY W 2012 ROKU 208

okienko z przepisem). Sernik z kruchym ciastem kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek

Przepisy Aleksandry
Wielkanocny chlebek z rodzynkami i marcepanem 164

Wielkanoc tuż, tuż, więc pora przygotowywać wielkanocne przysmaki. My postanowiliśmy przygotować pyszny drożdżowy chlebek z rodzynkami, marcepanem, posypany prażonymi migdałami. Jest to połączenie domowej drożdżówki ze składnikami które kojarzą nam się jednoznacznie ze świętami. Zapraszamy do wypróbowania i cieszenia się zarówno w święta jak i na co dzień pyszną kuchnią. Przepis Składniki: 500 g mąki 50 g cukru kostka świeżych(...)dodajemy resztę mleka (również lekko podgrzanego), skórkę z cytryny, masło (powinno być miękkie), sól, jajko i rodzynki. Całość dokładnie wyrabiamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto jak każde ciasto drożdżowe powinno odklejać się od rąk. Nie martwcie się jeżeli będzie dość rzadkie, ważne żeby się nie kleiło. Znowu przykrywamy i odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Przygotowujemy

KasiaiKrzysiu.pl
Rogaliki drożdżowe 120

może na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki. Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże w proszku) - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 2 szklanki mąki

Wielopokoleniowo
Rogaliki drożdżowe 147

może na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki. Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże w proszku) - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 2 szklanki mąki

Wielopokoleniowo
Słodkie środy - Drożdżówki z serem, żurawiną i jabłkiem 113

Dziś zapraszamy na drożdżówki z serem, a wokół niego w cieście ukryta jest jeszcze niespodzianka w postaci jabłka z suszoną żurawiną. Do niedawna ciasto drożdżowe wydawało mi się bardzo trudne i pracochłonne, dziś mam swoje trzy przepisy na nie, które mnie jeszcze nigdy nie zawiodły. Z jednego z nich przygotowałam drożdżówki, polecam go wypróbować. Drożdżówki z serem, żurawiną i jabłkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 276

kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo mnie lubiły, a teraz nie sprawiają mi już najmniejszego problemu :))) Drożdżowe ślimaczki na kefirze z budyniem kokosowym (z przepisu wychodzi 12 sporych bułeczek) Do ciasta drożdżowego potrzebujemy: 4 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłej, najzwyklejszej, typ 500) 1/2 szklanki cukru + 4 płaskie łyżeczki 3/4 szklanki kefiru 2/3 szklanki rozpuszczonego masła 3 jajka + 1 białko(...)Czekamy aż się rozpuszczą i delikatnie spienią. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy masło (może być delikatnie ciepłe) i kefir, dodajemy jajka i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto. Na początku może się kleić, ale nie podsypujemy mąką. Na koniec powinniśmy uzyskać gładkie, elastyczne, ale wciąż delikatne i mięciutkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto

Ratunku obiad
Drożdżówki z serem 161

jakiś czas piekę albo ciasteczka, albo drożdżowe bułeczki z nadzieniem na słodko albo drożdżówki.  Lubię "pracować" ze świeżymi drożdżami, z tymi instant nie za bardzo mi wychodzi. Jednak skusiłam się przepisem z innego bloga ( tutaj ) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły(...)masła    500g twarogu    2 łyżeczki budyniu waniliowego    2-3 łyżki cukru    1 łyżeczka cukru waniliowego    1 jajko Przygotowanie:   Ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło, mleko, szczyptę soli, jajko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do dłoni. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką i zawijamy

Amatorka kuchenna
Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami 210

trwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki

Izabelawkuchni
Drożdżowe racuchy 125

Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz na ciepłe śniadanie. Podaję je z cukrem pudrem, same lub z wszelakimi konfiturami, miodami, syropami, owocami. Jest na nie tyle możliwości! Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane z cukrem(...)smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: W większej misce mieszam mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże. Mieszam ręką. Dodaję jajko i powolutku wlewam ciepłe mleko, zagniatam, powstaje dość gęste ciasto. Wyrabiam ciasto do połączenia, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką. Smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym

Zasmakuj Kuchni
Bagietki czosnkowe 369

wyszły akurat 4 bagietki ( przy okazji zredukowałam ilość soli, ponieważ w oryginalnym przepisie wydawało mi się jej za dużo ). Przyznaję, że dość sceptycznie podchodziłam do takiego sposobu wykonania ciasta drożdżowego, no bo jakże to tak bez długiego wyrabiania ;) Ale efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - ciasto było naprawdę puszyste i sprężyste. Jeśli lubicie takie czosnkowe bułki i kupujecie je czasem

Opowieści z piekarnika
Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową 198

Już pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter , zawijańce z orzechami i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone...300 ml mleka200 g masła50 g drożdży2 jajka0,5  łyżeczki soli150 g cukru2 g szafranu lub kurkumy750 g mąkimix keksowy Heliomasa krówkowa(...)mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną

Moje domowe kucharzenie
Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) 145

lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słoneczni do środka, ja dałam czarnuszkę(...)środka, a wierzch posypałam płatkami owsianymi, musicie spróbować bo jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
306. 133

Ciemność nie zawsze oznacza zło , tak jak światło nie zawsze oznacza dobro”banan w cynamonowym cieście drożdżowym*, twarożek*w połowie pełnoziarnisteinspiracjaBanan strasznie rozmiękł,( ale to pewnie dlatego, że był już dość zleżały, ale nie brązowy :D). Niestety przez to ciasto trochę rozmokło, ale co tam. Weź zrób temu czemuś "jakieś" zdjęcie na którym to jakoś wygląda

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania