maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki
Słodkie inspiracjePuchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;) Składniki Ciasto 425 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka szczypta soli
Słodkie inspiracjepół łyżeczki: chili, cynamonu, mięty, rozmarynu. Moim zdaniem to dobra przyprawa. Mięso po przyprawieniu wstawiamy do lodówki na minimum 3 h i potem smażymy na patelni. Przygotowujemy ciasto drożdżowe takie jak na bułki kliknij tutaj Jak mięso się wystudzi, to dzielimy ciasto na porcje, wałkujemy i zawijamy do środka nasz gyros. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie rozmarynem
chleba naszegoJuż niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta drożdżowego to zachęcam do przyrządzenia bananowych pączusiów - puszystych, lekko wilgotnych i bardzo smacznych :) Ciasto nie zawiera ani grama cukru, ponieważ same banany dodają słodyczy. Przed podaniem, pączusie możecie posypać cukrem pudrem przygotowanym z ksylitolu
UgotowaćRzadko piekę domowe chleby, ponieważ... strasznie nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego. Muszę mieć prawdziwą wenę, aby w domu pachniało świeżym pieczywem. Nawet pracochłonne ciasta i słodkości to zupełnie co innego. Ten przepis (od mojej kochanej szwagierki Kasi) też czekał kilka dobrych miesięcy, aż postanowiłam go wypróbować. Wszyscy wokoło piekli ten chleb, tylko nie ja. W końcu zmobilizowałam się i wraz
Di gotujewłaściwe: Gdy zaczyn ładnie urośnie, dodać do niego wszystkie składniki ciasta właściwego, pamiętając, że stopiony smalec dodajemy na samym końcu. Ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać ok. 10 minut, aż będzie sprężyste i jednolite. Lepiej nie podsypywać ciasta mąką lub jeśli jest już taka konieczność podsypać minimalną ilością. Ciasto będzie troszkę klejące
Nastoletnie Wypiekaniegórze w kubku pianka. Żółtka rozmieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej przez sito, dodaj roztrzepane jaja, mleko z drożdżami i puree z dyni. Zacznij zagniatać ciasto drożdżowe. Masło stop w rondelku i dodaj do masy, zagniataj tak aby napowietrzyć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Rozwałkuj na blat i wycinaj donaty np. szklanką a dziurkę
SMYKWKUCHNIalkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, będzie ono miało dość luźn ą konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki, które następnie "spłaszczamy", a w środku wydrążamy spore dziurki. Możemy
Słodka Stronapodwoiło objętość. W międzyczasie, na odrobinie margaryny szklimy cebulę dodajemy pieczarki, podsmażamy do miękkości, odstawiamy. Ser scieramy na tarce na dużych oczkach. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem, dużą blachę z pieca. Ciasto jest klejące, aby je rozprowadzić używamy mleka lub oleju, w którym moczymy palce. Odstawiamy ciasto jeszcze
Gotowanie moimi oczamiobiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec. Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem. Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami. drożdżowe ciasto z rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki
potrawyregionalnegładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość (mniej więcej 1-1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat i uformować wałek. Lekko go spłaszczyć i za pomocą noża
UgotowaćRogaliki "topione", to połączenie ciasta drożdżowego bowiem posługujemy się rozczynem, ale technika wykonania, zagniatania, to nic innego jak ciasta kruchego, ale właśnie to połączenie i leżakowanie w zimnej wodzie daje wspaniały efekt; nadzienie można zastosować rozmaite, np. serowe, makowe, z owoców sezonowych, smakują wyśmienicie, są warte polecenia! Składniki: 70 gram drożdży 2 jajka 1 kostka masła 0,5 kg mąki
kgwjanczewoPamiętacie przepis na ciasto drożdżowe, z którego da się zrobić wszystko, KONKRETNIE TEN ? :) Otóż dziś z tego ciasta mamy pączki z piekarnika, potrzebna była tylko drobna modyfikacja: - wodę zamieniamy na mleko (najlepsze sojowe z Biedronki, może ma nieciekawy skład ale tu akurat jest to plusem - słodkie i z gumą ;) ) - nie dajemy ziół :P - cukru można trochę więcej ale w sumie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmieszamy i zostawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce - masa powinna zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. Do miski dodajemy mąkę, jajka i sól, wyrabiamy hakami do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, wyrabiamy dłuższą chwilę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i nie kleić się do rąk. Kulę przykrywamy ściereczką i zostawiamy
sama złodyczpomidorowy wypłynie podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu!Składniki na 12 kości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!