ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:162/576)

Parowańce na kefirze z truskawkami 69

kefiru * 1/2 łyżeczki sody * 1/3 łyżeczki soli * truskawki Do polania: * truskawki * śmietana * cukier Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką ciasto. Wyłożyłam na matę i zagniotłam. W miarę potrzeby, kiedy ciasto kleiło się podsypywałam mąką. Odrywałam z tej porcji kawałki (wyszło mi 12 sztuk) i formowałam kulki.  Następnie każdą kulkę zgniotłam i nakładałam truskawki. Zakleiłam(...)zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze.  Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej )  * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki

Pieprzyć z Fantazją
Bułki do burgerów 112

dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące). Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier oraz wlewamy olej. Zaczynamy miksować (hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych). Możemy robić to też ręcznie.  Wlewamy drożdże oraz mleko. Wyrabiamy przez kilka minut (ciasto musi być zwarte). Dłońmi formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia

VioletoweKucharzenie
EXPRESOWE DROŻDŻOWE Z TWAROGIEM I MALINAMI 162

Ciasto drożdżowe jest dobre na każdą okazję i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jedyny minus tego ciasta to czas aby ciasto wyrosło. Jednak rośnie szybko, piecze się rewelacyjnie i pysznie smakuje.  Dzisiaj przygotowałam je z malinami, twarogiem i kruszonką

Kulinarne Fantazje Marioli
NIEBIAŃSKA STRUCLA MAKOWA 149

sparzyć je wrzątkiem,odcedzić i osuszyć.Migdały i i skórkę pomarańczową dodać do mąki,wymieszać.Bialko ubić dokładnie na sztywno i porcjami dodawać do mąki,ostrożnie mieszając. Teraz ciasto drożdżowe przecinamy na pół aby dało nam dwa kawałki.Rozwalkowujemy,ale niezbyt cienko( no ciasto może pęknąć).Nakładamy !Asę makową , zostawiając 2 cm.brzegi.Zwijamy w rulon,brzegi posmarować żółtkiem zlepić i posmarować

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem 112

czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, sól oraz wlać resztę mleka. Ciasto wyrabiać rękami lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać ok. 10 minut, pod koniec dodając stopione i lekko przestudzone masło.   Gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodać odrobinę mąki, nie więcej. Jeśli dodamy jej zbyt

Nastoletnie Wypiekanie
Focaccia z oliwkami z ciasta uniwersalnego 147

Ciasto uniwersalne  sprawdza się w wielu wypiekach.  Tym razem piekłam focaccię. Wyszła bardzo smaczna, ale gdybym miała wybierać, to jednak z tradycyjnego ciasta drożdżowego jest smaczniejsza (  klik  ). Ta ma jednak tę przewagę, że nawet jeżeli musimy zagnieść ciasto, jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła. Ciasto dosyć szybko obsycha, więc

Stare Gary
Babcine jagodzianki 121

mojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków(...)jedno całe jajko, jedno żółtko  -półtorej łyżki ekologicznego masła -2 łyżki oleju roślinnego -5 dag drożdży -pół szklanki brązowego cukru (niestety słodzik roślinny nie nadaje się do drożdżowego ciasta) -3/4 szklanki mleka -szczypta soli  Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych lub tych sklepowych w syropie, odlejcie tylko nadmiar soku

Gawron w rosole
Pizza z wędzonym kurczakiem na cieście z prażoną cebulką 173

szklance z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru (około 3/4 łyżeczki). Drożdże dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy (jeśli nie macie takiej jak ja do ciast drożdżowych z pokrywką, to przykrywamy ją ściereczką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz podsmażam na patelni. Ciasto rozkładamy na blaszce (ugniatam ręką). Następnie

Słodkie okruszki
nadziewane jabłka w murzynku 133

Tradycyjne szarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się widelczykiem. Murzynek jest wilgotny a nadzienie bogate w smaku więc całość jest

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę. 187

jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie w misce z pokrywką do ciast drożdżowych, ale można również po prostu przykryć je ściereczką)na około 30-40 min. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz. U mnie obrane i pokrojone pieczarki, drobno

Słodkie okruszki
Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę. 224

jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie w misce z pokrywką do ciast drożdżowych, ale można również po prostu przykryć je ściereczką)na około 30-40 min. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz. U mnie obrane i pokrojone pieczarki, drobno

Słodkie okruszki
Pizza z patelni w 15 minut 474

Uwielbiam pizzę, ale szczerze to rzadko chce mi się ją przygotowywać (ze względu na długi czas przygotowania ciasta drożdżowego). Znalazłam jednak wyjście z tej sytuacji --> pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Jest pyszne, lekko kruche, delikatne- ze względu na obecność oleju.    Składniki: 130 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki ciepłej wody pół

Tradycyjna Kuchnia
Pszenno- żytni chleb na serwatce z surowymi ziemniakami 150

dużej miski. Dodać cały wyrośnięty rozczyn, wlać serwatkę, sok z cytryny, ocet, wsypać cukier, sól, przyprawę do chleba oraz oliwę. Całość wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (ok. 10 minut), dodając po koniec starte na drobnych oczkach ziemniaki. Zalecam wyrabianie ciasta mikserem, gdyż jest bardzo klejące i nie dałoby się zagnieść go rękami bez dodatkowej

Nastoletnie Wypiekanie
Pita 153

płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz dwutlenek węgla

Smakowity Blog Kulinarny
Chalka z twarogiem czyli Pasca - Slodki Czwartek odc.101 160

pamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam, i szukałam.  Grunt, że znalazłam!!!  Receptura pochodzi z blog  I Adore Cynamon  i jest tradycyjnym wypiekiem rumuńskim.  Delikatne ciasto drożdżowe i pyszny sernik po środku czyli połączenie idealne :)   Chalka z twarogiem czyli Pasca ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej 3 jajka 30 g roztopionego masła 7 g drożdży

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania