ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:168/576)

Chleb na maślance z garnka 715

dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jak już drożdże lekko wyrosną dodać je do mąki, dodać również ziarna i wo∂ę, sól i dokładnie wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką lśniącą masę. odstawić do wyrośnięcia, następnie ponownie zagnieść, ale już chwileczkę. Na stolnicę wsypać trochę mąki i rozłożyć na nim ciasto formując bochenek chlebka. Przykryć i zostawić

Kuchnia Pokoleń
Bułki z jajkiem 198

Smaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż. Potrzebujemy tylko ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży,  2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka..  kliknij tutaj Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części. Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane

chleba naszego
bułki z mięsem 191

Mówi się  bułka z masłem, a u nas pojawiła się bułka z mięsem. W lodówce zostało trochę ciasta drożdżowego, więc musiałem je wypiec...  Nie chciało mi się dzisiaj kulać zwykłych bułek, więc postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę

chleba naszego
Drożdżówka z ananasem 187

Przepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam u Asi z Grunt to Przepis! . Co prawda Asia robiła z truskawkami i kruszonką ale bardzo zaciekawił mnie sam przepis na ciasto.  Lekko go zmodyfikowałam.  Zrobiłam go w formie na keks, początkowo myślałam, że to jednak zły pomysł, że wyleje się, ale ono urosło piękne ponad formę i świetnie utrzymało swoją strukturę

Życie zaczyna się w kuchni
Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese 265

ręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli nie posiadacie tak jak ja specjalnej miski do ciast drożdżowych z zamknięciem, przykryjcie swoją miskę ściereczką i zadbajcie, aby ustawić ją w ciepłym miejscu. Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę

Słodkie okruszki
Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami 224

miseczki wlewamy ciepłą wodę i mleko (! nie gorące), dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Do dużej miski (u mnie nieprzywierająca, specjalna do ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz wlewamy rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie

Słodkie okruszki
Bułki NIE na parze- z nadzieniem malinowym 183

odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dołożyć połowę mąki i resztę składników i wymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni

Maślane ciasteczko
Ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kokosową kruszonką 274

Zapraszam serdecznie na pyszne ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kokosową kruszonką. Do przygotowania kruszonki wykorzystałam mąkę kokosową premium, którą otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita. SKŁADNIKI: Ciasto: 200 ml mleka, 1 jajko, 2 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki masła, 1/2 kg mąki, Masa serowa: 20 dag sera białego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem czyli Zupowy Wtorek odc.67 245

Dzień sprzyjał kuchennym działaniom i spacerowi, z którego wróciliśmy ledwo żywi :) Po wczołganiu się na górę posililiśmy się zupą krem z pieczonej marchwi z imbirem a na deser było ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem oraz kawa... Jutro kolejny dzień pełen niespodzianek dla mnie dla Was jutro na blogu będzie przepis na wyjątkowe ciasto... Przepis na ten smakowity krem znalazłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki pizza 186

minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Ser i wędlinę pokroić w drobną kostkę (pieczarki i cebulę podsmażyć, oliwki posiekać, suszone pomidory pokroić w paski) i dodać do drożdżowego ciasta. Wmieszać dokładnie w ciasto (zostawić trochę sera na wierzch).  Masę przekładać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wierzch posypać serem i przyprawą Kamis'a do pizzy po sycylijsku . Piec

CookYourself
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 129

Sezon na rabarbar trwa więc dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe z jego udziałem. Smak kwaśnych owoców i słodkiej kruszonki, to idealne połączenie, podane z pyszną kawą, stanowi skończona całość...polecam. Składniki na ciasto: 700 g mąki 5 jajek 200 g masła 1 cukier waniliowy 12 dag drożdży     1/4 litra mleka,  1  i 1/2 szklanki cukru

Gosia gotuje
Racuchy drożdżowe jak u babci – na świeżych drożdżach 278

wlewamy mleko i po pół minuty wyłączamy gaz pod naczyniem. W ten sposób masło szybko się schłodzi, a mleko delikatnie się ogrzeje.   Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta, również racuchów. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą. Na nich jednak racuchów(...)mleko z masłem i jedną czubatą łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie wszystko razem i zostawiamy nasz zaczyn drożdżowy w cieple. Po 10-15 minutach do mocno już pracujących drożdży dodajemy dwa całe jajka. Miksujemy całość. Dodajemy resztę mąki, cukru i mleka z masłem. Powstałe ciasto dokładnie wyrabiamy, mieszając lub miksując przez około 7-8 minut. Mąka powinna uwolnić jak najwięcej glutenu

Karo in the Kitchen
Najprostsza focaccia bez zagniatania 126

Ciasto bez zagniatania to super patent na domowe pieczywo zrobione bez wysiłku i za małe pieniądze. Koszt pachnącego chlebka to około 3,5 zł. Ciasto bez zagniatania Focaccię warto posypać świeżymi ziołami oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi Zagniatanie ciasto to czysta przyjemność dotykania miękkiego, zmieniającego się pod wpływem temperatury dłoni naturalnego, plastycznego tworzywa. Niestety nie zawsze jest czas, żeby potrenować(...)kulką drożdżowego ciasta. Na szczęście są przepisy na ciasto bez zagniatania, które robi się samo. Nie ma w tym żadnej magi. Po prostu całą robotę jaką wykonują mięśnie biorą na siebie drożdż. Potrzebują tylko więcej czasu niż standardowo. Ciasto bez zagniatania najlepiej zostawić na całą noc w lodówce niech drożdże sobie pracują. Rano, lub po pracy (ciasto może spokojnie leżeć

Niedzielny kucharz
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 198

Korzystając z dobrodziejstw ogródka Babci, który obfituje we wszelkie plony postanowiłam podzielić się przepisem na proste, tradycyjne, letnie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Oczywiście możecie użyć innych owoców np. moreli, jabłek czy śliwek w zależności od pory roku. Plusem tego przepisu jest fakt, że ciasta nie trzeba zarabiać, przez co zaoszczędzicie trochę czasu. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka