ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:167/576)

MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 168

Jakiś czas temu przyrządziłam domową masę makową. Część wykorzystałam do tradycyjnego makowca zawijanego z orkiszowym ciastem drożdżowym. Pozostała masa została użyta dziś do mniej klasycznego makowca, bo takiego bez pieczenia z surowym ciastem z bakalii. Która wersja bardziej mi smakuje? Zdecydowanie ta dzisiejsza. Mąż twierdzi, że oba makowce "wymiatają". Spróbuj tego typu makowca i sam zdecyduj co lepsze: klasyka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Cebulowa pizza (na suchych drożdżach) 285

opcjonalnie ketchup na spód pizzy ser (najlepiej mozzarella, ale można użyć twardego żółtego sera w kostce) Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i pokrojoną cebulkę. Całość zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto ręką, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie

Słodkie okruszki
Domowa pizza – najlepsza pizza 250

wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej

Słodkie okruszki
Sylwestrowa pizza na grubym cieście 255

wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest

Słodkie okruszki
Czy przekąski to ZŁO? 165

7days. W debacie pojawił się też temat cukru i jego zamienników. Próbowałam, eksperymentowałam i stwierdziłam, że cukier w domu zostaje. Lubię gotować, lubię piec i jak do domowego ciasta drożdżowego dodam cukier a nie ksylitol to naprawdę świat się nie zawali. I kiedy jem takie ciasto, to wiem, że jem: mąkę, mleko, cukier, masło, drożdże i jajka. Nic więcej. Naprawdę

bistro mama
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 227

mąki. Drożdże suche wystarczy rozpuścić w letniej wodzie. Do masy wlewamy olej i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i bardzo miękkie. Można się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy kulę, którą następnie

Food Square
Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą 170

przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

VioletoweKucharzenie
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 148

sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1(...)pączki zaczną chłonąć tłuszcz. 8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem. 9. Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym. Takie pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni. Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu

Ostra na Słodko
Maślane bułeczki do odrywania 303

posmarowania 1 jajko małe 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera wlać ciepłe mleko( nie gorące), rozpuszczone letnie masło oraz dodać pozostałe składniki. Mikserem z końcówką do ciast drożdżowych tzw hakiem wyrabiać na najwolniejszych obrotach około 10-12 minut aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć misę bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce

Ala piecze i gotuje
Bułeczki maślane z kruszonką 160

kwaskowymi powidłami mirabelkowymi - było przepysznie! Lubię piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec

Smaczna Pyza
Chleb na owsiance 233

sól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych płatków dodajemy letnie mleko. Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba.  Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez ok. 20 min. Po wyrobieniu pozostanie bardzo klejące. Przykrywamy i zostawiamy

Mia Cucina Sofieta
Strucla z makiem 127

wyłożyć papierem do pieczenia.   Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia.   Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć

cucinare
drożdżówki z rabarbarem i budyniem 213

Składniki 15g świeżych drożdży 750ml mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy 250ml mleka, ważne aby mleko było jedynie ciepłe, jeśli mleko będzie gorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże,3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki

zjem to blog kulinarny
Drożdżowa babka kakaowa 148

Przepis na babkę kakaową - łatwy i dość szybki w wykonaniu. Babka jest pulchna, wilgotnawa i nie za słodka. Polecam :) Zawsze wychodzi SKŁADNIKI 1 szklanka mleka  

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto drożdżowe z wiśniami + film 149

razem zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , które nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych wystarczy dobrze zmiksować wszystkie składniki , poczekać aż ciasto wyrośnie , upiec a następnie zajadać do woli. składniki na formę o wymiarach  29 na 29 cm 10 g świeżych drożdży szklanka cukru 2 jajka 100 ml mleka 80 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli

Smakowite Dania
Ciasto drożdżowe z serem 332

Znam osobę, która twierdzi, że nie lubi ciasta drożdżowego, bo jest za suche. Tym jednak razem zachęcać musiałem ją do spróbowania tylko pierwszego kawałka. Ciasto według tego przepisu jest dobrze wyrośnięte i wilgotne. A w trakcie pieczenia pachnie tak, że sam nie mogłem doczekać się wyjęcia go z piekarnika. Składniki: 50 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru

W SMAK
Pieczone pierogi 134

Uwielbiam pierogi w ich pierwotnej gotowanej wersji, a później, gdy zostaje ich nadmiar, to odsmażane. Ostatnio natknęłam się na pierożki pieczone z ciasta drożdżowego i postanowiłam dziś wypróbować ten przepis w ramach obiadu. Na szczęście mocno przyprawiłam farsz, bo ciasto w znacznym stopniu łagodzi jego smak. Pierogi po wystygnięciu można zjeść również w ramach kanapki, a nawet wziąć do pracy

dom-agi.pl
Chleb z pomidorami suszonymi 118

przesiać przez sito Dodać drożdże , około 1 szklanki letniej wody , sól około 1 płaskiej łyżeczki , olej i wszystko dobrze wymieszać  Konsystencja ciasta chlebowego musi być podobna do ciasta drożdżowego, ale bardziej ścisła Wyrabiamy masę energicznie łyżką drewnianą, dodajemy cukier, olej i ewentualnie wody, gdy ciasto jest jeszcze zbyt ścisłe Dodajemy siemię i osączone z oleju, pokrojone pomidory - wyrabiamy

Proste Potrawy
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 170

klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550 , do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek. Mąka typ - 650 , do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów. Mąka

NaKońcuJęzyka
Pizza serowa z kurkami 220

Córka zażyczyła sobie pizzę na kolację a ponieważ miałam w lodówce kurki to one powędrowały do pieca ;) Aby przyspieszyć sobie czas oczekiwania zrobiłam ciasto drożdżowe bez wyrastania. Wyszło kruche i dosyć cienkie. Osobiście wolę pizzę na grubym i puszystym spodzie ale jak żarłoczek był taki głodny to trzeba było zrobić coś na szybko ;) Ciasto na pizzę bez wyrastania

Smakołyki Asi
Pomarańczowa drożdżówka z rodzynkami 132

Drożdżówka, która powali Was swoją delikatnością, puszystością i cudownym aromatem :). I w żadnym z tych określeń nie ma cienia przesady ;). To ciasto drożdżowe, które wprost rozpływa się w ustach - ze sporą ilością masła, żółtek i skórki otartej z pomarańczy. Rodzynki namoczone w rumie dodają mu charakteru, a lukier jest przysłowiową "kropką nad i" ( samo ciasto jest mało słodkie, więc lukier

Opowieści z piekarnika
Rabarbarowe róże 163

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się(...)minut, by zmiękły i nabrały słodyczy. Przed użyciem paski wyjąć z syropu i odsączyć na papierowym ręczniku. Pozostały syrop możesz zużyć np. do przygotowania kompotu  wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształ prostokąta. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Pocięte paski rabarbaru rołożyć wzdłuż i zwinąć w rulon z dłuższej strony ciasta. Pociąć na 12 kawałków. Bułeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brioche na śniadanie 170

Jakieś 5 lat temu wydawało mi się, ze upieczenie słodkiego wypieku drożdżowego typu brioche lub chałka na śniadanie to 10-ty cud świata. Byłam pewna, że kobiety, które ogarniają ciasto drożdżowe mają jakieś ukryte moce, należą do jakieś tajnego stowarzyszenia itp. Dzisiaj ogarnęłam i ja ten rzekomy 10-ty cud świata i wiecie co? Smaczne było! W cale nie takie(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-15 minut). W tym czasie przygotowujemy resztę składników – w większej misce umieszczamy przesianą mąkę, 3 rozbełtane jajka, cukier i dodajemy wyrośnięte drożdże. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników powoli dodając na zmianę mleko i masło. Gdy konsystencja będzie zwarta, ciasto przenosimy na lekko podsypaną stolnicę i wyrabiamy rękoma. Formujemy kulę i ponownie

Szybko Tanio Smacznie
BEZGLUTENOWE MUFFINY DROŻDŻOWE 126

pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. PO OKOŁO GODZINIE ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na wysypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką 121

zamrażalniku miałam pudełko malin. Wykorzystałam je do drożdżowego ciasta, które zniknęło momentalnie :) Składniki: 500 g mrożonych malin 4 łyżki cukru 50 dag mąki 1 szklanka ciepłego mleka 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 10 dag masła, stopionego i letniego 10 dag cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią) 3 jajka, w temperaturze pokojowej szczypta soli Kruszonka ( z tego przepisu

Czerwień i błękit
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 138

Wzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem. Składniki na około 12 szt.: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej

greenscarf
Chrupiące czereśnie w cieście drożdżowym 127

taty deserek jak znalazł. Wszystkiego naj naj dla tatusiów, mojego już nie ma z nami ale jakby był to na pewno deser by Mu smakował. Chrupiące czereśnie z cieście drożdżowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta z kurkami i gorgonzolą 156

będę kłamać, tarta trochę oszukana ;)Nie robiłam kruchego ciasta, użyłam gotowego ciasta drożdżowego na pizzę.Ale w skrócie powiem - nie dość, że tarta smakowała wyśmienicieto jeszcze wyglądała całkiem całkiem :)Czytaj więcej

bistro mama

Proponowane wyszukiwania