ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:157/576)

Chleb na owsiance 278

sól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych płatków dodajemy letnie mleko. Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba.  Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez ok. 20 min. Po wyrobieniu pozostanie bardzo klejące. Przykrywamy i zostawiamy

Mia Cucina Sofieta
Strucla z makiem 173

wyłożyć papierem do pieczenia.   Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia.   Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć

cucinare
Drożdżowa babka kakaowa 191

Przepis na babkę kakaową - łatwy i dość szybki w wykonaniu. Babka jest pulchna, wilgotnawa i nie za słodka. Polecam :) Zawsze wychodzi SKŁADNIKI 1 szklanka mleka  

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto drożdżowe z wiśniami + film 190

razem zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , które nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych wystarczy dobrze zmiksować wszystkie składniki , poczekać aż ciasto wyrośnie , upiec a następnie zajadać do woli. składniki na formę o wymiarach  29 na 29 cm 10 g świeżych drożdży szklanka cukru 2 jajka 100 ml mleka 80 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli

Smakowite Dania
Ciasto drożdżowe z serem 381

Znam osobę, która twierdzi, że nie lubi ciasta drożdżowego, bo jest za suche. Tym jednak razem zachęcać musiałem ją do spróbowania tylko pierwszego kawałka. Ciasto według tego przepisu jest dobrze wyrośnięte i wilgotne. A w trakcie pieczenia pachnie tak, że sam nie mogłem doczekać się wyjęcia go z piekarnika. Składniki: 50 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru

W SMAK
Pieczone pierogi 173

Uwielbiam pierogi w ich pierwotnej gotowanej wersji, a później, gdy zostaje ich nadmiar, to odsmażane. Ostatnio natknęłam się na pierożki pieczone z ciasta drożdżowego i postanowiłam dziś wypróbować ten przepis w ramach obiadu. Na szczęście mocno przyprawiłam farsz, bo ciasto w znacznym stopniu łagodzi jego smak. Pierogi po wystygnięciu można zjeść również w ramach kanapki, a nawet wziąć do pracy

dom-agi.pl
Chleb z pomidorami suszonymi 168

przesiać przez sito Dodać drożdże , około 1 szklanki letniej wody , sól około 1 płaskiej łyżeczki , olej i wszystko dobrze wymieszać  Konsystencja ciasta chlebowego musi być podobna do ciasta drożdżowego, ale bardziej ścisła Wyrabiamy masę energicznie łyżką drewnianą, dodajemy cukier, olej i ewentualnie wody, gdy ciasto jest jeszcze zbyt ścisłe Dodajemy siemię i osączone z oleju, pokrojone pomidory - wyrabiamy

Proste Potrawy
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 210

klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550 , do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek. Mąka typ - 650 , do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów. Mąka

NaKońcuJęzyka
Pizza serowa z kurkami 261

Córka zażyczyła sobie pizzę na kolację a ponieważ miałam w lodówce kurki to one powędrowały do pieca ;) Aby przyspieszyć sobie czas oczekiwania zrobiłam ciasto drożdżowe bez wyrastania. Wyszło kruche i dosyć cienkie. Osobiście wolę pizzę na grubym i puszystym spodzie ale jak żarłoczek był taki głodny to trzeba było zrobić coś na szybko ;) Ciasto na pizzę bez wyrastania

Smakołyki Asi
Pomarańczowa drożdżówka z rodzynkami 182

Drożdżówka, która powali Was swoją delikatnością, puszystością i cudownym aromatem :). I w żadnym z tych określeń nie ma cienia przesady ;). To ciasto drożdżowe, które wprost rozpływa się w ustach - ze sporą ilością masła, żółtek i skórki otartej z pomarańczy. Rodzynki namoczone w rumie dodają mu charakteru, a lukier jest przysłowiową "kropką nad i" ( samo ciasto jest mało słodkie, więc lukier

Opowieści z piekarnika
Rabarbarowe róże 213

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się(...)minut, by zmiękły i nabrały słodyczy. Przed użyciem paski wyjąć z syropu i odsączyć na papierowym ręczniku. Pozostały syrop możesz zużyć np. do przygotowania kompotu  wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształ prostokąta. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Pocięte paski rabarbaru rołożyć wzdłuż i zwinąć w rulon z dłuższej strony ciasta. Pociąć na 12 kawałków. Bułeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brioche na śniadanie 214

Jakieś 5 lat temu wydawało mi się, ze upieczenie słodkiego wypieku drożdżowego typu brioche lub chałka na śniadanie to 10-ty cud świata. Byłam pewna, że kobiety, które ogarniają ciasto drożdżowe mają jakieś ukryte moce, należą do jakieś tajnego stowarzyszenia itp. Dzisiaj ogarnęłam i ja ten rzekomy 10-ty cud świata i wiecie co? Smaczne było! W cale nie takie(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-15 minut). W tym czasie przygotowujemy resztę składników – w większej misce umieszczamy przesianą mąkę, 3 rozbełtane jajka, cukier i dodajemy wyrośnięte drożdże. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników powoli dodając na zmianę mleko i masło. Gdy konsystencja będzie zwarta, ciasto przenosimy na lekko podsypaną stolnicę i wyrabiamy rękoma. Formujemy kulę i ponownie

Szybko Tanio Smacznie
BEZGLUTENOWE MUFFINY DROŻDŻOWE 165

pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. PO OKOŁO GODZINIE ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na wysypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto

Kuchnia bezglutenowa Loli
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 193

Wzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem. Składniki na około 12 szt.: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej

greenscarf
Chrupiące czereśnie w cieście drożdżowym 174

taty deserek jak znalazł. Wszystkiego naj naj dla tatusiów, mojego już nie ma z nami ale jakby był to na pewno deser by Mu smakował. Chrupiące czereśnie z cieście drożdżowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie