ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:150/576)

Bułki chlebowe z pieczarkami 163

przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby lekko podsypując mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest gładkie i elastyczne. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto drożdżowe z kruszonką (bez jajek i mleka) 159

Marzyło mi się od dawna ciasto drożdżowe jak u Babci, puszyste ze słodką kruszonką. Moje ciasto dało radę wspomnieniom, jest równie pyszne a zapach rozchodzący się podczas pieczenia jest niebiański :) Składniki (na większą blachę): - 0,5 kg mąki, - 1 opakowanie drożdży suszonych, - 1/2 szklanki cukru (można dać więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie), - 1/2 szklanki oleju, - 1 szklanka letniego

Co na wege obiad?
Prosta pizza domowa z ziołowym kurczakiem. Przepis na pizzę. 187

ilością). Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym pomieszczeniu na około 30-40 minut (powinno podrosnąć). Ja swoje zamykam w specjalnej misce z przykryciem do wyrobu ciast drożdżowych, ale można po prostu przykryć miskę ściereczką. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i posypujemy obficie solą ziołową. Mieszamy

Słodkie okruszki
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 211

robię w następujący sposób – do dzieży wsypuję przesiane i wymieszane suche produkty. Rozgarniam je na boki, w środek wlewam masło z miodem i cukrem. Wbijam jajko. Hakiem do zagniatania ciast drożdżowych, na najniższej możliwej prędkości miksera (bo to ciężkie ciasto) zagniatam ciasto piernikowe około 6-7 minut, następnie wyjmuję je z misy i zagniatam na stolnicy, ręcznie. Ręcznie, bez Kitchen

Karo in the Kitchen
Chleb pszenny na drożdżach 320

kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :) Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które musi dwukrotnie wyrosnąć: tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż przed pieczeniem. Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką 167

Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie. Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :) Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm): 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 250 g mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru z wanilią 33 g masła 1 duże jajko

Smak mojego domu
Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem 122

minut do "ruszenia" drożdży.  3. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta razem z rozczynem i dobrze zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie (będzie to jednak bardziej pracochłonne) Wyrobione ciasto powinno być elastycznie, gładkie i nie powinno kleić się do rąk. Z takiego ciasta uformować kulę, umieścić ją w oprószonej mąką

Nastoletnie Wypiekanie
W czym piec ciasto ??? 193

chcemy upiec jednocześnie dwa blaty ciasta wtedy jest to bardzo przydatna opcja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orientacyjne temperatury i czas pieczenia Biszkopty 160-180 stopni przez 15 do 30 minut. Ciasto drożdżowe  160-180  stopni przez  15 do 50 minut.  Ciasta kruche 180-200 stopni  przez ok. 20-30 minut, Półkruche  od 180 do nawet

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Strudel z jabłkami i orzechami 210

cynamon i orzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli nie jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto 400g

W kuchni wieczorem
Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska 215

cienkie półplasterki   1-2 zielone chili pokrojone w plasterki Wymieszać wszystkie składniki w misce . Następne powoli dolewać zimną wodę i wyrabiać gęste ciasto (o konsystencji podobnej do naszego ciasta drożdżowego) w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki. Ciasto nie powinno być zbyt wilgotne.   Następnie ciasto podzielić na kulki o średnicy około 2 cm Spłaszczyć na posypanej mąką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szarlotka z różową pianką 351

ciasto (Ja najczęściej robię tak, że do misy od miksera lub malaksera wrzucam pokrojoną w kostkę margarynę, dodaję cukier, żółtka i mąkę z proszkiem i albo zagniatam hakiem do ciasta drożdżowego (w przypadku użycia robota kuchennego ) lub końcówką do ciasta (w przypadku malaksera).  Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie

Gospodyni Miejska
Pączki (bardzo pulchne) 152

moje pierwsze własnoręcznie zrobione pączki. Pączki robi się z ciasta drożdżowego, kluczem do sukcesu jest dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto. Pączki są pulchne, oczywiście najlepsze są w ten sam dzień w którym je robiliśmy... ale nawet na drugi dzień nie tracą zbyt wiele. Domowe pączki nie mają sobie równych, i nie ma co ich porównywać do tych z cukierni. Przepis

IMPRESJA SMAKU
Alzackie podpłomyki Basi Ritz 253

cienko pokrojonego bekonu - sól - pieprz Przygotowanie:  Piekarnik nagrzać do 250 st. (funkcja góra/dół). Mąkę i sól wymieszać w misce na średnich obrotach wkładką do ciasta drożdżowego, dodając po trochu wodę i oliwę. Miksować aż ciasto przestanie się kruszyć. Wyrabiać, aż stanie się miękkie i elastyczne, uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką 155

Kiedy przeczytacie, że do ciasta dodałam brzoskwinie z puszki w samym środku sezonu na cudne, kolorowe i soczyste owoce, pomyślicie, że to jakiś żart. Tłumaczę (się

bistro mama
Kruche donaty z białą czekoladą 175

wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni.Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji.Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką , a z ciasta , z dodatkiem serka homogenizowanego , które po upieczeniu sprawia , że Donaty są niesamowicie kruche i delikatne.Biała czekolada , to taka kropka

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania