ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:145/576)

Chleb pszenno - żytni, na zakwasie i drożdżach 212

miski, wymieszać z mąką żytnią, suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), solą oraz cukrem. Stopniowo dolewać wodę, cały czas wyrabiając. Ciasto jest luźne, dlatego najlepiej wyrabiać je przy pomocy robota kuchennego hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiać przez około 10 minut ( w razie konieczności zgarniając ciasto z brzegów misy miksera ). Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu

Opowieści z piekarnika
pączki z ziemniaków :D tłusty czwartek :D 151

coś tłuściutkiego i słodkiego. Faworki, pączki będą królowały jutro u nas na stołach i w brzuchach :D Wróciłam dziś z pracy i wzięłam się za robotę.  Gniotłam, ciasto rosło, gniotłam, pączki rosły. Tak mi zeszło do troszkę późnego wieczoru :D  Jednak czego nie robi się dla własnego podniebienia :D Do zrobienia pączków potrzebowałam: *1/2 kg mąki * 3/4 szklanki(...)zaczynem. Pozostawiłam do wyrośnięcia.  Rozpuściłam masło.  Jak zaczyn wyrósł, wlałam go do mąki i żółtek, dodałam też roztopione masło. Zagniotłam wszystko porządnie. Właściwie gniotłam dość długo, ponieważ ciasto drożdżowe potrzebuje poświęcenia mu czasu.  Pozostawiłam do wyrośnięcia.  Jak już ciasto wyrosło, zaczęłam porcjować na mniejsze kawałki. Z tej ilości ciasta wychodzi 14 pączków. Każdy kawałeczek nadziewałam powidłami

Pieprzyć z Fantazją
Co zamiast fast food – menu na tydzień 137

piątek rano. Jedyne danie, które przygotowaliśmy w środku tygodnia – na raty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło

Niedzielny kucharz
Ciasto z płatków owsianych 174

szczęścia nie potrzebowałem. Chcesz dodać orzechów? Śmiało! To ciasto czeka na Twoją inwencję twórczą. Jeśli zdecydujecie się je zrobić, to musicie mieć na uwadze, że nie jest to pulchne ciasto drożdżowe! Na takie zapraszam do innych przepisów. Polecam w szczególności ciasto bananowe bezglutenowe oraz chlebek bananowy z mąki gryczanej . Na wierzchu ciasta jest konfitura truskawkowa własnej roboty. Oczywiście możesz użyć

Blendman
Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami 210

Czekoladowe ciasto drożdżowe przykryte warstwą sernika, truskawek i słodką, chrupiącą kruszonką. Smaczne ciasto, które najlepiej smakuje z kubkiem kawy lub herbaty. CIASTO CZEKOLADOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1 szczypta soli 1 szklanka cukru 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g czekolady gorzkiej 70 % 50 g czekolady mlecznej

https:KKuchniaMniam
Domowa pizza 132

pomidory z puszki (250g) mała cebulka 2 ząbki czosnku czubata łyżka oregano sól, pieprz, cukier Dodatkowo: tarty ser wasze ulubione składniki na pizzę Sposób przygotowania: Jak wiadomo ciasto drożdżowe wymaga trochę czasu i cierpliwości dlatego najlepiej przygotować sobie ciasto dzień wcześniej lub rano. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy sól, cukier, oliwę z oliwek, mleko oraz 200g mąki. Wszystko dokładnie

wysmienity
Tawa tawas 177

wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodać  pozostałe składniki .Zagnieść gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), uformować kulę i przykryć ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm a następnie pokroić

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z maślanką- Buttermilchkuchen. 153

Dzisiaj w wydaniu owocowym z dodatkiem porzeczek. Jest bardzo smaczne. Upiekłam je w sobotę wieczorem na niedzielną popołudniową kawkę, ale już na śniadaniu jedliśmy ostatnie kawałki. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Spróbujcie sami :-) Ciasto z maślanką

dolcevitainmykitchen
Szybka ciabatta 116

oliwy z oliwek *Inspiracja "Chleb" P. Kucharski w mojej wersji z drożdżami suszonymi  Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego i miksujemy od uzyskania dość luźnej konsystencji 2. Przekładamy ciasto do szklanej misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 h 3. Po tym czasie wykładamy

Słodki Kompromis
Pączki Amerykańskie z marcepanem 216

puszystą masę dodawać po jednym jajku. 3. Wyrośnięty zaczyn i utarte masło z jajkami i masą marcepanową  dać do miski z mąką,dolać resztę mleka.Wyrobić ciasto drożdżowe  zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 4. Po wyrośnięciu ciasta podzielić na małe porcje,z każdej zrobić kulkę  dać na stolnicę,chwilę do wyrośnięcia. Przed smażeniem pączków zrobić drewnianą

W królestwie smaków Beaty
Bułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasą 190

tymianku 2 łyżki sezamu do posypania Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto zarób elastyczne ciasto drożdżowe. Zacznij z mniejszą ilością wody, dodawaj wedle potrzeby. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie złóż ciasto w kopertę i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ciasto

codojedzenia
kolorowa pizza 154

drożdży świeżych na wierzch: ketchup do posmarowania ciasta mozarella szynka kolorowe papryki kukurydza oliwki zielone oregano suszone Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut.  Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SŁODKIE WYPIEKI Z KUJAWSKIM – wyniki konkursu „NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS Z KUJAWSKIM” 160

motywujecie i dajecie kopa do dalszego działania. Dziękuję! Przechodzimy do konkretów! Przepisy, które zostały najwięcej razy dodane do zbiorów innych użytkowników serwisu Fooder.pl to : * Justyna , blog Jemy Pijemy , przepis Ciasto drożdżowe bez wyrabiania owocami *Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, przepis na ciasto Słodka pomarańcza * Mariola , blog Kulinarne pyszności Molki , przepis Torcik tęczowy letni * Joanna, blog Kuchnia w czekoladzie , przepis Muffinki marchewkowe

Ostra na Słodko
Ciasto na pizzę 183

wody i chwilę wyrabiam, pod koniec dodaję łyżkę oleju i zagniatam ciasto metodą Bertineta *- jest dość luźne, więc można zrobić to także mikserem ( końcówkami spiralnymi lub hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Zagniatam ok. 10 minut ręcznie - mikserem do czasu aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Smaruję miskę olejem i przekładam i odstawiam przykryte na godzinę w ciepłe miejsce

apetytnapieczenie

Proponowane wyszukiwania