Knedle ze śliwkami. 175dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle
Kuchnia Beaty
DOMOWA PIZZA 182domu. I zapewne z różnym skutkiem. Ja zdecydowanie lubię pizzę na cienkim cieście, ale moje pierwsze próby dawno, dawno temu kończyły się na tym, że pizza wyglądała jak ciasto drożdżowe ;) była pulchna i wysoka. Ten przepis na ciasto spisałam kiedyś z jakiegoś programu kulinarnego (stawiałam wtedy pierwsze, samodzielne kroki w kuchni), podawał go Włoch, więc wiedział co mówi. Dodatkowo, niedawno
Kuchnia w opałach
Makowiec 226Zapraszam dzisiaj na makowiec który zapewne gościł na Waszych świątecznych stołach Połączenie maku z bakaliami i ciastem drożdżowy to rozkosz dla podniebienia :) przepis na to ciasto znalazłam w książce Siostry Anastazji jednak troszkę go zmieniłam .Składniki na ciasto :75 dag mąki1 kostka margaryny4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka śmietany kwaśnej1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy SkworcuMasa makowa
Sama słodycz i szczypta chili
Flammkuchen z botwinką 221Bardzo polubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu. składniki
Stare Gary
Drożdżówki z serem 267Jakiś czas temu pokazałam Wam smakowite zdjęcie … a o przepisie kompletnie zapomniałam!Pora nadrobić zaległości!Mięciutkie …. puszyste … delikatne … z dużą ilością sera
Ostra na Słodko
Cynamonowe choinki 311kostkę masło, cukier, skórkę z cytryny, jajo i 2 łyżki śmietany i wyrobić miękkie, lekko klejące się, ale zwarte ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać).Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek
Gospodyni Miejska
Pączki 435cukrem, aromat rumowy, szczyptę soli, ocet i pozostałe, ciepłe mleko (1 szklanka). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczoną, ciepłą margarynę (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicą. Przyklepać równo ręką. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklaną pączki
Gospodyni Miejska
Strucla drożdżowa 221Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej
prawdziwe jedzenie
Czosnkowe ślimaczki 161Ślimaczki z ciasta drożdżowego pełne aromatycznego czosnku i pietruszki sprawdzą się w roli bułki śniadaniowej lub na kolację. Samodzielnie lub z dodatkami. Są miękkie, chrupiące i smakują wyśmienicie. Czosnkowe ślimaczki Danie Pieczywo Porcje 14 Porcje 14 Składniki CIasto 480 g mąka orkiszowa 200 ml mleko 80 g masło 2 szt jajko 1 łyżeczka sól 7 g drożdże instant Nadzienie
Kucharzyca
Chleb "zdrówko" - bez wyrabiania 193Jeżeli uważacie, że pieczenie chleba jest zbyt trudne to od dziś zmienicie zdanie :) Chleb "zdrówko" to pomysł na drożdżowy wypiek, który przygotujecie z łatwo dostępnych składników, a ponadto ciasta w ogóle nie będziecie musieli wyrabiać. Chleb z poniższego przepisu ma idealnie chrupiącą skórkę, a środek pieczywa jest miękki i lekko wilgotny. Przepis na to pieczywo dostałam od koleżanki z pracy(...)wodę i drożdże z cukrem. Za pomocą robota kuchennego lub łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Miskę przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na niecałą godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto drożdżowe wyraźnie podrośnie to przełożyć je do formy do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 50 minut w 180ºC (do zarumienienia chleba). Upieczony chleb wyjąć z formy
Ugotować
Żądło 233gronie rodziny oraz przyjaciół WESOŁEGO ALLELUJA! I w związku z tymi świętami proponuję Wam pyszny wieniec drożdżowy z masą budyniową Pyszna alternatywa dla babki drożdżowej:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 5 dag drożdży 30 dag mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki masła(...)razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką do wieńca smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte ciasto drożdżowe. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180'C i wstawiam ciasto na 40 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam aby przestygło. W międzyczasie na mleku gotuję budyń, nakrywam folią
Ciasteczkowy Potwór
Bezglutenowe racuchy z morelami 206jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Morele wypestkuj. Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Morele obtaczaj obficie w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Ciasto można przechować przez noc w lodówce i rano smażyć racuszki. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa
Ciasto Dyniowe 284maki- odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dosypujemy make i dodajemy nasza wystudzoną dynię. Wyrabiamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około pół godziny. To ciasto podobnie jak klasyczne drożdżowe jest pyszne z dżemem:) zwłaszcza śliwkowym. Smacznego
Luźna Kuchnia
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 135mojego dzieciństwa. Babcia była specjalistką w drożdżowych przysmakach, teraz pałeczkę przejęła mama i siostra. Praktycznie zawsze w domu było coś drożdżowego. Ja powoli oswajam się z tego rodzaju wypiekami. Ciasto na jagodzianki i kruszonkę wyrabiał David, Ula i Monika(...)sklejały bułeczki, a ja miałam nieskrywaną przyjemność degustować te pyszności. Są tak smaczne, że trudno skończyć na jednej… co ja mówię: na kilku! Składniki: Ciasto drożdżowe • 500 g mąki pszennej • 300 ml mleka – 1 i 1/4 szklanki • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 125 g masła • 50 g drożdży • szczypta soli
To co kocham
Drożdżowa szarlotka z budyniem 198dzisiaj znów drożdżowo, choć nie do końca. Ciasto to przypadło mi do gustu i to nawet bardzo. Uwielbiam ciasta drożdżowe, i już nie raz się tym chwaliła. Uwielbiam również szarlotki i jabłeczniki. Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku
Moje pyszne gotowanie