ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:147/576)

Tureckie bułki z serem i ziołami 201

Wspaniały przepis na Tureckie drożdżowe ciasto ,  pochodzi z internetu .farsz zrobiłam według  swojego smaku .Bułki można robić w różnych  wersjach , w zależności jaki dodamy farsz . Bułki są bardzo mięciutkie super na śniadanie  czy przekąskę ,albo piknik , czy drugie śniadanie do szkoły. Składniki 100 ml wody 100 ml mleka 100 ml oleju 100 ml śmietany

W królestwie smaków Beaty
Drożdżowe bułki z makiem wyrabiane w automacie 233

Miękkie i puszyste bułki drożdżowe wypełnione makiem, które szybko znikają z talerza. Jeżeli jako nadzienia do bułek użyjemy wcześniej przygotowanej i zamrożonej masy makowej, ewentualnie gotowej

Przepisy Kulinarne
SIMIT – TURECKI BAJGIEL 104

W marcowej Piekarni zapraszamy razem z innymi blogerkami na Simit, czyli turecki bajgiel. Dawno już nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu, więc z wielką ochotą podjęłam

Pieguskowa Kuchnia
PUSZYSTA CHAŁKA DROŻDŻOWA 142

Składniki 3 i 1/4 szkl mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych)+ 1 łyżka+ do podsypania 25 g świeżych drożdży 100 g cukru +1 łyżeczka 2 jaja 100 ml mleka 4 łyżki roztopionego masła pół łyżeczki soli opcjonalnie ziarenka wanilii do posmarowania: 1 rozmącone jajo 2 łyżki mleka opcjonalnie kruszonka/mak/sezam do posypania (my nie używamy) Przygotowanie  Podgrzejcie mleko, wlejcie(...)przesiejcie, wymieszajcie z solą i cukrem. Dodajcie przygotowany rozczyn, jaja i wymieszajcie składniki (ja robię to mikserem z hakiem). Teraz dodajcie roztopione masło i przez 10-15 minut wyrabiajcie ciasto- aż stanie się gładkie, będzie również nieco luźne. Misę z ciastem przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 2 godziny (w połowie wyrastania odgazujcie ciasto uderzając

OliveandThyme
Bułki do odrywania z garnka żeliwnego 155

się na powierzchni wytworzyć minimalna pianka). Zacznij zagniatać ciasto, do mąki dodaj mleko z drożdżami, sól, podgrzany płynny miód, i jajka. Zacznij wyrabiać ciasto, tak jakbyś chciał je napowietrzyć. Ciasto drożdżowe musi być długo wyrabiana, dzięki temu uwalnia się gluten i ciasto jest bardziej elastyczne, miękkie i puszyste. Ciasto powinno być wyrabiane co najmniej 20 minut i nie skracaj tego

SMYKWKUCHNI
Racuchy drożdżowe jak pączki 450

Racuchy drożdżowe jak pączki są łatwe do zrobienia, do ich smażenia nie trzeba zużyć litra oleju, jak w przypadku tradycyjnych pączków, a smakują bardzo podobnie. Racuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Nie są zbyt słodkie, dlatego świetnie smakują posmarowane domową konfiturą. Kiedy nie uda nam się zjeść wszystkich naraz, na drugi dzień podgrzewam je przez minutę w mikrofalówce i smakują(...)wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota kuchennego. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 1,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Ciasto drożdżowe nakładamy na patelnię łyżką namoczoną wcześniej

e-PrzepisyKulinarne
Wytrawne bułeczki drożdżowe z fetą i czosnkiem niedźwiedzim 151

Bułeczki drożdżowe, tym razem w wydaniu wytrawnym z wykorzystaniem sezonowego czosnku niedźwiedziego. Te super zdrowe zielone listki od lat próbuję wkomponować do codziennego menu na wszelkie możliwe sposoby stąd dzisiejsza nowa propozycja. Bułeczka jest mięciutka, puszysta i charakterna w smaku. Idealna na drugie śniadanie lub na majowy piknik. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej 160 ml mleka(...)białego sera 150 g fety 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego ( z tego przepisu) sól, pieprz szczypiorek Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki mleka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: ciasto drożdżowe o pomniejszoną ilość składników jw. zrobić wg  tego przepisu. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. 527

Kiedyś bardzo bałam się ciasta drożdżowego, te paszteciki to był pierwszy mój wypiek z użyciem drożdży i ku mojemu zdziwieniu bardzo udany. Teraz często do nich wracam, bo ciasto jest naprawdę rewelacyjne, chyba najlepsze i najprostsze jakie robiłam. Nie ma prawa się nie udać nawet początkującym :) Paszteciki z tego przepisu są mięciutkie, delikatnie kruche, pulchne i rumiane. Naprawdę pyszne. Farsz

Kuchnia z widokiem na ogród
Pizza 203

oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym(...)używamy suszonych drożdży tzw. instatnt można ten etap pominąć i od razu wymieszać całe opakowanie z mąką. Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól.  Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery

prawdziwe jedzenie
Pizza alpejska (na puszystym cieście) 233

mnie, jeśli pizza ma być na grubym cieście) lub 25 x 45 cm (jeśli ciasto ma być nieco cieńsze); 2 - 3 łyżki oleju do wysmarowania blachy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: CIASTO NA PIZZĘ: Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać suche drożdże (całe opakowanie), cukier (1 łyżka(...)odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wlać olej (2 łyżki) i ponownie wymieszać. Dodać mąkę pszenną (3 i 1/2 szklanki) i wyrabiać mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego przez 10 minut (lub ręcznie przez około 20 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Blachę na pizzę wysmarować olejem. Wyrobione ciasto przełożyć na delikatnie oprószoną mąką stolnicę

Gospodyni Miejska
śmietanowy zawijaniec z masą orzechowo-kakaową 179

Witam Kochani dziś coś szybkiego, łatwego i idealnego do kawki Zawijane ciasto drożdżowe na bazie śmietany w masą kakaowo-orzechową :-) Polecam SKŁADNIKI CIASTO -50g drożdży świeżych -3/4 szkl cukru (szklanka 250ml) -3 szklanki mąki pszennej -250 ml śmietany 18%  -łyżka cukru waniliowego -50g masła -2 jajka MASA -100g zmielonych orzechów włoskich -2 czubate łyżki kakao

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI 159

Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 10 równych części (każda część na szerokość parówki którą będziemy nadziewać ciasto.) Kawałek ciasta drożdżowego smarujemy ketchupem układamy warstwę pieczarek, parówkę i ser, drugi koniec ciasta nacinamy, zawijamy. Robimy tak do wyczerpania składników, Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, następnie smarujemy jajkiem. Pieczemy

słodki bratek
Oponki z likierem waniliowym 122

przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min. Ciasto: Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i żółtka. Wlewamy zaczyn i miksujemy przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Na końcu wlewamy przestudzoną margarynę lub masło oraz likier waniliowy. Ciasto mieszamy do momentu aż będzie odklejać się od boków. Formujemy kulę, delikatnie podsypujemy mąką (w razie potrzeby). Zostawiamy

VioletoweKucharzenie
Oponki jogurtowe 20456

mikserem. Dodaję co ciasta i wyrabiam mikserem. Masło roztapiam i dodaję wystudzone do ciasta i dalej mikserem wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne, nie za rzadkie,  luźniejsze niż na ciasto drożdżowe. Odstawiam przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, i wałkuję na grubość 1 cm.Jeżeli ciasto się klei za bardzo

wesoła kuchnia
PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 210

minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, do otrzymania gładkiego, miękkiego i elastycznego ciasta.  Oprószonymi mąką dłońmi delikatnie zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać

cool and minty
Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką 183

Powoli rozpoczyna się sezon rabarbarowy. Rabarbar możemy wykorzystać do przygotowania wielu pysznych ciast i deserów. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne krucho- drożdżowe ciasto z rabarbarem. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, 20g drożdży, Kruszonka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pączki 170

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięte drożdże,   letnie mleko, spirytus i wyrabiamy ciasto. Można je wyrobić za pomocą drewnianej łyżki lub wspomóc się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy roztopione ale przestudzone masło. I znowu dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby powstała puszysta masa. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić

Passion of Cooking
Precle i ślimaczki z żółtym serem i salami. 196

salami, przyszedł i mówi zrobisz mamo :) no i bądź tu  człowieku mądry z jakiego to ciasta bo nie pisało  no to rad nie rad zarobiłam ciasto drożdżowe i wyszły mi takie buły :) w smaku bardzo pyszne :) Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna Zbożowego w Szadku . Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin.  Składniki

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe kieszonki z salami i serem 162

Pyszna przekąska z ciasta drożdżowego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym w środku. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczka soli zioła prowansalskie łyżeczka cukru 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy Farsz salami ser żółty sos – duży pomidor, ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz   Dodatkowo jajko do posmarowania Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Biszkopt z ananasem. 195

kolejna moja propozycja na urozmaicenie ciasta biszkoptowego. Piekę je dość często, bo obok mięciutkich ciast drożdżowych  i puszystych babek, mój synek upodobał sobie właśnie ten rodzaj ciast. Gotowe ciasto można polukrować, lub posypać cukrem pudrem, ale i bez dodatków jest pyszne. Szybko się je robi, szybko piecze, więc jest idealną propozycją na podwieczorek w środku tygodnia, a jeśli coś

Rozpustne gotowanie
Kruche paszteciki z grzybami 166

Tradycyjny przysmak, zawijaniec z dowolnym nadzieniem. Ja dziś ciasto drożdżowe zastąpiłam kruchym, a nadzienie wykonałam z tegorocznych grzybków. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 4 łyżki masła lub margaryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka smalcu 3 łyżki śmietany 1 jajko Sól do smaku Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na stolnicy i cienko rozwałkować na prostokąt. Składniki nadzienia

Tradycyjna Kuchnia
20 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z TRUSKAWKAMI 236

nazwę potrawy. :) 1. Placuszki z truskawkami 2. Cytrynowy deser alla tiramisu 3. Oszukane marchewki 4. Lemoniada truskawkowa 5. Truskawki pod kruszonką 6. Truskawkowa rynienka 7. Eton Mess 8. Ciasto drożdżowe z truskawkami 9. Tarta z truskawkami i bezą 10. Budyniowe ciasto z truskawkami 11. Kruche serduszka z nutellą i truskawkami 12. Kolorowy sernik na zimno 13. Kisiel truskawkowo-pomarańczowy

Przepisy Aleksandry
Drożdżówki kokosowe 183

ukrywamy, że ciasta drożdżowe lubimy najbardziej. Dziś propozycja bułeczek z kokosowym wypełnieniem.     Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki pszennej -1 jajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -250 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -szczypta soli -ekstrakt wanilii     Składniki masy kokosowej: -20 dkg wiórków kokosowych -200 g słodkiej

Maminek kulinarny
Majorkańskie drożdżówki Ensaimadas :) 170

Troszkę kuchni hiszpańskiej :) Na pewno nie dietetycznie, ale na pewno bardzo smacznie :) Nie co inne od polskiego ciasta drożdżowego. Stanowczo bardziej tłuściejsze, mniej słodkie, i bardzo pulchniutkie :) Nie próbowałam ciasta odchudzić, bo jak ma być kuchnia hiszpańska to tylko według ich receptur :) Chętnych serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 700 g mąki pszennej 200 ml mleka 50 g drożdży

Zdrowie na języku :P
Chałka z płatkami migdałowymi i kruszonką. 125

rodzynek,Lub tłuczonych prażonych orzechów,Lub kto co lubiMieszam wszystkie składniki w misce, po czym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego.Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto.Ciasto gniotę chwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki

Z butelką mleczka w tle
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 190

prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Robot idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto

Mała Cukierenka
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 354

prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto

Mała Cukierenka
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 216

Ciasta drożdżowe piekę zawsze wtedy, kiedy mam wolny dzień, natomiast kombinacje z ciasta francuskiego to szybka alternatywa, kiedy brak czasu a goście pukają do drzwi... :)Składniki:parówki 8-10sztop.ciasta francuskiegosezam1 żółtkoWykonanie:Ciasto kroimy na długie, wąskie paski. Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15min w piekarniku rozgrzanym do 200st

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania