ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:113/576)

Langosz , węgierski przysmak w wersji mini 227

Langosz , węgierski przysmak w wersji mini Langosz, to jedna z bardziej popularnych potraw na Węgrzech . Jest to rodzaj ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażonego jak nasze pączki w głębokim tłuszczu . Langosz podaje się zazwyczaj z kwaśną śmietaną ,tartym serem lub z gulaszem . Generalnie nie ma zasad co do dodatków , je się z tym z czym najlepiej smakuje Moje Langosze(...)naczyniu umieszczamy drożdże , łyżkę cukru ( resztę wsypiemy do ciasta ) 200 ml ciepłego mleka, dwie łyżki mąki . Wszystko mieszamy , nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub do miski ) wsypujemy mąkę ( resztę ;)) dodajemy pozostałe składniki z listy ciasto , a także, nasz wyrośnięty zaczyn drożdżowy i pure z ziemniaków . Wyrabiamy na gładką masę . Odstawiamy

Ogrodnik w podróży
PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 176

kubka jagód rozdziela dla Nas, miesza ze śmietaną i cukrem. Ale to był szał! Ale to był smak... A wszytko wraca, jak żywe, a minęło ponad 25 lat!  DROŻDŻOWE JAGODZIANKI: składniki: - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 180 ml mleka 3.2% - 2 jajka wiejskie - 1 żółtko - 125 g masła stopionego w rondelku - 1/2 szklanki cukru(...)być miękkie i elastyczne. Pamiętaj jajko, jajkowi nie równe, więc jeśli Twoje ciasto jest zbyt rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli zbyt tępe- dodaj 2-3 łyżki mleka.  Ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrobione. Jeśli wyrabiasz ciasto tak, jak ja, ręcznie, powinnaś wyrabiać je minimum 20 minut. Jedyny plus jest taki, że spalisz przy tym dużo kalorii, więc będzie

SMYKWKUCHNI
Babka odrywana, z jabłkami 201

Lubimy ciasta drożdżowe.Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.   Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli(...)szklankę mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.   Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, aromat, mleko, rozczyn drożdżowy,żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.   Tniemy na prostokąty.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem,kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu

Maminek kulinarny
Wałeczek krucho - drożdżowy 247

potwierdzone przez rodowitego Bułgara - kolegę z pracy, którego babcia również mu takie ciasto piekła :) Zatem… do dzieła kochani :) SKŁADNIKI: Na blachę o wymiarach 33 x 10 cm. Ciasto krucho drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 100 g drożdży 3 łyżki gęstej śmietany (18% tłuszczu) Masa kakaowa: 100 ml śmietany (18% tłuszczu(...)łyżka masła 5 łyżek cukru 5 - 6 łyżek gorzkiego kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto krucho drożdżowe: W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, miękkie masło, jajka, śmietanę i pokruszone na mniejsze kawałki drożdże. Rękami wyrabiamy gładkie ciasto, do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o krótszym boku równym długości blaszki. Smarujemy ciasto masą kakaową, zawijamy

W kuchni Katie
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 219

orzechów włoskich. To, czy zrobimy struclę, czy wianuszek a może jak w oryginale strucę pieczoną w formię od baby, zależy od naszej fantazji. Ciasto jest przepyszne, jedno z lepszych ciasto drożdżowych jakie robiłam. Wilgotne, nie suche nawet kolejnego dnia. A farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się poprzestać tylko na jednym kawałku tego ciasta. Wierzch możecie(...)strucla. Potica to klasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze się właśnie na Wigilię. Przepis zaczerpnięty z dodatku na Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza. Drukuj Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym Składniki Ciasto 600 g mąki pszennej (trzymanej w ciepłym miejscu) 60 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g miękkiego masła 3 żółtka 100 cukru 2 łyżki rumu

Mieszam w Garnku
ciasto drożdżowe z gruszkami 161

ciasto z gruszkami Soczysty i słodki smak dojrzałych gruszek, idealnie komponuje się z aromatem pieczonego drożdżowego ciasta. Nic tylko siadać i zajadać. składniki 0,5 kg mąki 3-4 gruszki 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo cukier puder do posypania ciasta sposób przygotowania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże

Miód i pieprz
Placek drożdżowy z czarną porzeczką i kruszonką 207

Ciąg dalszy pozbywania się mrożonych owoców z zeszłego roku. Tym razem upiekłam ciasto drożdżowe z mrożoną czarną porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony , dodałam dodatkowo kruszonkę. Wspaniałe puszyste ciasto z kruszonką na wierzchu, polecam :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 500g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suszonych 1 szklanka mleka 100 g masła lub margaryny

Na słodko lub wytrawnie
Ślimaki cynamonowe z powidłami 130

Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale się sprawdziła. Ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie, pozostaje świeże i jest naprawdę łatwe. Składniki na około 16 ślimaków: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Rozwałkowane

Słodki sentyment
Zwijana drożdżówka z syropem klonowym, kardamonem i cynamonem 231

Piekłam ostatnio drożdżowe bułeczki z kajmakiem z tego przepisu >klik!< Zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam zrobić z niego małą zwijaną drożdżówkę. Powstałą ona z myślą o mojej przyjaciółce Grażynce, która uwielbia wszystko co z cynamonem ;) Drożdżówkę zwinęłam troszkę zbyt luźno i widać, że ma przerwy między warstwami, ale nie zmieniło to zaplanowanego smaku: pysznie, pachnąco cynamonem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek drożdżowy z rabarbarem 218

pory rzadko robiłam ciasta drożdżowe i myślę, ze to był błąd, bo to ciasto było tak pyszne, ze można byłoby zjeść cał ą blaszkę. A rabarbar, który już się kończy nadaje temu ciastu oryginalnego, orzeźwiającego smaku. Krotko mówiąc jest wyborne i polecam każdemu póki jeszcze można go kupić, albo można zrobić je z innymi leśnymi owocami. Będzie równie pysznie. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżowy wieniec z jabłkami i polewą jeżynową 185

tego sama wybrałam temat i jest to : Wieńce, plecionki, chałki. Zapraszam do zaglądania i inspiracji u wszystkich którzy brali udział w wydarzeniu - lista na końcu postu. Moje ciasto to delikatny wieniec drożdżowy z pyszną polewą zapraszam. Drożdżowy wieniec z jabłkiem i polewą jeżynową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 202

razem tzn. chcieliśmy przygotować coś co będzie i smaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych(...)łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Zawartość miski winna się zwiększyć dwu/trzykrotnie. 3. Kiedy nasza drożdżowa mikstura po kilkunastu minutach zwiększy swoją objętość, dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto (na początku najlepiej w tej misce, a później na stolnicy). W międzyczasie dodajemy olej. Nasze ciasto winno być sprężyste i nie przywierać do palców

Kuchenne Wariacje
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 298

Paluchy drożdżowe z szynką i serem powstały przy okazji przygotowywania bagietek pszennych. Przepis na ciasto jest taki sam. To ulubione paluchy drożdżowe mojego męża, wg niego są bardzo(...)smaczne. Paluchy drożdżowe nadziane są szynką i serem, Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym, to znacznie skraca czas przygotowania tych paluchów. Polecam też rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warkocz drożdżowy na słono 215

łyżeczka tymianku suszonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki pieprzu 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 gr sera żółtego 50 gr wydrążonych oliwek (u mnie czarne)'; document.write(" "); Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku(...)będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka

moj przepis na
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 286

Przepis na wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami znalazłam tutaj . Robiłam ją już 2 razy i zawsze  wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki: -80g rodzynek -40g żurawiny -3-3,5 szklanki mąki orkiszowej -5dag drożdży świeżych lub 21g suchych -6 żółtek(...)mąkę, drożdże, sól i ksylitol wymieszać (ze świeżymi wcześnie zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat waniliowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze

Smaczne Zdrowe