Drożdżówki z wiśniami i cynamonową kruszonką 236kruszonkę: 50 g mąki orkiszowej 25 g cukru 25 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: mleko lekko podgrzać w rodelku, 0dodać masło, by zmiękło. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe i wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepisy konkursowe- głosowanie ! 233Głosowanie trwa do końca dnia 26.07.2015 1. Bajderka 2. Blok czekoladowy 3. Blok czekoladowy 2 4. Blok czekoladowy studencki 5. Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka 6. Ciastka Amerykanki 7. Ciasto drożdżowe z rabarbarem 8. Ciasto na kwaśnym mleku 9. Ciasto wuzetka 10. Galareta z kurczakiem 11. Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie
Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami 228już o owocach mowa, to zastanawiając się, do czego mogłabym zużyć parę kilogramów gruszek z ogrodu rodziców, natrafiłam na ten przepis na drożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko da się wyczuć aromat miodu, co w połączeniu
My simple kitchen
Makowiec na kruchym spodzie 251Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki mleczno-maślane 200jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić
Ala piecze i gotuje
Bułki z ricottą i oregano 221instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko zagnieść, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu
Stare Gary
Bułki hamburgerowe II 284instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu
Stare Gary
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 171kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej
bistro mama
Hardcorowy chleb razowy 259ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego (1,5h). Powyjęciu ciasta z maszyny wkładam je do formy (małej, bo ten chleb nie urośnie tak jak pieczywo z jasnej mąki). Po długich 6-8 godzinach czekania nadchodzi
Z butelką mleczka w tle
Cynamonowy kwiatuszek 205wraz z początkiem grudnia, zaczynam swój wpis od mocno cynamonowego ciacha drożdżowego, z którego była bardzo zadowolona. Moja rodzinka oczywiście też, gdyż ciacho zniknęło w oka mgnieniu :).Drożdżowe mięciutkie i pulchniutkie ciasto z pysznie chrupiącą skórką. Po prostu boskie.Składniki:Ciasto:2 1/2 szklanki mąki20 g drożdżyłyżeczka soli6 łyżek cukru200 ml ciepłej wodyNa syrop:grudka masła3 łyżki mleka3 łyżki cukruszczypta(...)dookoła, zostawiając środek wolny. Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut.Smacznego :)*Odkąd zaczęłam sama wypiekać ciasta drożdżowe, wprost się w nich zakochałam. I mimo, że trzeba sporej cierpliwości za nim taki cudowny wypiek trafi na nasz stół, gotowy do zjedzenia. To jest naprawdę takiego zachodu warty
Moje pyszne gotowanie
Świąteczne ciasteczka imbirowe 219wgłębienie. Do wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać
Gospodyni Miejska
Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką 191spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Ciasto na pizzę według mojej mamy 174nowe. Zaczynam od ciasta na pizze. Składniki : * 15dag mąki pszennej * 2 dag drożdży * szczypta soli * łyżka oleju * ciepła woda - tyle ile ciasto nabierze Przygotowanie : Zarobić drożdżowe ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. A później już tylko ulubione dodatki , przyprawy
Magiczne Życie Marty
Strudel makowy z kruszonką 211przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g ) 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 10 dag masła Szczypta(...)lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią, szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny. Masa makowa: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić
Wanilia i Kardamon
Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą 201Blueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą to pachnące, rozpływające się w ustach ciasto. Pomarańczowy dżem i gorzka czekolada łączą … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner