piernik krakowski „last minute” 166Następnie dodajemy masło i miksujemy do połączenia. Dodajemy bakalie oprószone mąką i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki/ keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w ok. 180 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce. Piernik możemy przełożyć powidłem śliwkowym i polać polewa czekoladową
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kawowe 1349delikatnie wymieszać łyżka. Blaszkę o wymiarach 24x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, po upieczeniu placek ostudzić. Składniki na masy: Śmietanka kremówka 30% 2 szt. po 500 ml Żelatyna 4 łyżki Kawa cappuccino o smaku czekoladowym Czekolada mleczna gorzka 1 szt. Czekolada mleczna do dekoracji 1 szt. Wykonanie: Śmietanę kremówkę (500ml
Tradycyjna Kuchnia
Serowa tarta bez pieczenia 163deszczowych dniach trafił się w końcu jeden ciepły i słoneczny nabrałam więc ochoty na ciasto bez pieczenia. Sezon truskawkowy wciąż w pełni, ale mnie truskawki jeszcze się nie przejadły. Tak więc zapraszam na tartę serową z truskawkami. Serowa tarta bez pieczenia 25 dag maślanych herbatników czekoladowych 4-5 łyżek nutelli 50 dag miękkiego, zmielonego twarogu 20 dag kwaśnej śmietany
Pieguskowa Kuchnia
Ciasteczka ciecierzycowo-amarantusowe w czekoladzie 178amarantusa 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki masła orzechowego Polewa czekoladowa: 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka stewii w proszku 1 łyżeczka masła klarowanego Przygotowanie: Mąki wsypujemy do miski, dodajemy miód i masło orzechowe. Olej kokosowy roztapiamy i dolewamy do miski. Ciasto ugniatamy w dłoniach (może się lekko rozsypywać). W rękach formujemy kulki i rozpłaszczamy
Czarnawisienka
piernik staropolski 230stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przepis tutaj ,przykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki. .:)) przepis z ksiażki W staropolskiej kuchni i przy polskim
w mojej kuchni
Placki z kaszy gryczanej na przebudzenie mocy... i życzenia! 196daje energetycznego kopa? :) A dzisiaj kolejny dzień przygotowań, także będzie on baaaardzo potrzebny! Ciasta już upieczone, podobnie jak większość dań. Do zrobienia zostały już tylko krokiety, barszcz i sałatka jarzynowa. Kasztanowe placki z kaszy gryczanej i awokado podane z serkiem naturalnym, bananem, pomarańczowym sosem czekoladowym i pestkami granatu Pojawię się tutaj zapewne dopiero po Świętach, także już teraz pragnę
Poranek na słodko
Naleśniki ryżowe – bezglutenowe 358minuty z każdej strony). Przed smażeniem każdego naleśnika, pamiętajmy o zamieszaniu ciasta – mąka ryżowa lubi osadzać się na dnie. Gotowe podajemy np. z dżemem, jabłkami z cynamonem lub świeżymi owocami z twarożkiem. Gdy mamy ochotę na coś bardziej słodkiego – z kremem czekoladowo-orzechowym, masłem orzechowym lub z syropem klonowym. Możemy używać takich dodatków, jak do tradycyjnych naleśników
Poezja smaku
Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i kajmakiem 246ekstraktu z wanilii 1 łyżka zimnej wody Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Ja narysowałam pisankę na papierze do pieczenia i wylepiłam na wzorze pisankę. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut do zarumienienia. Wystudzić. Masa jogurtowo - czekoladowa: masa kajmakowa do udekorowania 160 g białej czekolady 125 g jogurtu greckiego - dzień wcześniej
The Sweet Damsel
Babka zebra 878wyłożyć papierem do pieczenia. Wzdłuż keksówki na środku, wylewać na przemian równy pasek ciasta (po 3-4 łyżki), białego i ciemnego. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Oryginalny smak
Placek "Łaciaty". 149Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą serową. Ciemne ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Masę serową wykładamy łyżką na ciemną w postaci kleksów. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Na wierzch polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Magia jedzenia.
Krucha śliwka 241Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa czekoladowa: 100 gr czekolady mlecznej Warstwa śliwkowa: 800 gr śliwek 80 gr cukru (można dodać więcej
moj przepis na
Ciasto grysikowiec bez pieczenia wg Ewy Wachowicz 1637Dawno nie pojawiały się na blogu ciasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie. Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników polewa czekoladowa Wykonanie: Mleko, cukier, masło, kakao dodać do garnka zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy mleko się zagotuje dodać kaszę mannę i gotować parę
Pychotkaaa
Sernik amerykański 189Sernik amerykański Jeśli macie ochotę na ciasto, które rozpłynie Wam się w ustach, to nie pozostaje Wam nic innego jak zerknąć na ten przepis i wygospodarować sobie chwilkę na przygotowanie pysznego, puszystego sernika. Będzie on dość mocno czekoladowy, i na pewno szybko zniknie z blaszki:) Składniki: spód: opakowanie okrągłych biszkoptów (125 g) 2 łyżki stopionego masła łyżka wody łyżeczka zapachu
na moim stole...
Churros 166każdej ruchliwej ulicy. Jest to przysmak śniadaniowy podawany zwykle z cukrem pudrem i sosem czekoladowym. Postanowiłam przygotować go z dodatkiem wanilii i podać z sosem karmelowym. Świetna opcja dla fanów Tłustego Czwartku, bo może służyć jako szybka alternatywa dla pączków, faworków itd. Zapraszam. Składniki: na ciasto: 200 g masła 500 ml wody szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis
Wielki apetyt
Murzynkowe muffinki z niespodzianką Rafaello 229rzepakowego 2 jajka pigwy w spirytusie kropla aromatu migdałowego i waniliowego wiórki kokosowe, polewa czekoladowa W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w drobno pigwę. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 1/2 wysokości. Umieścić po środku Rafaello, docisnąć. Niespodziankę
MarciochaKucharzy