ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:618/1040)

Placek przemyski – kuchnia podkarpacka 704

Babunia miała przepis na placek przemyski, nie jest pewne, podobno dostała go od krewnej, która mieszkała w Przemyślu. Ja natomiast przepis dostałam od Pani Basi Durczak, która serwuje to ciasto nie tylko rodzinie, ale często również gościom Restauracji pod Lipą, kiedy przygotowuje dla nich mniejsze i większe przyjęcia. Na gościnnych stołach rudnickiej restauracji nierzadko pojawiają się dania tradycyjne, regionalne, wprost(...)słoiczki powideł śliwkowych   Na wierzch: polewa czekoladowa orzechy Drożdże rozcieramy z cukrem aż się rozpuszczą. Dodajemy kilka łyżek mąki (z odważonych 600 g ), mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę siekamy ze startym na tarce tłuszczem. Dodajemy żółtka, drożdże, śmietanę i sodę oczyszczoną. Wyrabiamy krótko jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i schładzamy w lodówce

Trzeci talerz
ciasto z kulkami serowo-kokosowymi 133

łyżki mąki 1 jajko na ciasto: 5 jajek 225 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 150 g czekolady deserowej  4 łyżki kakao 150 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na polewę: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru łyżka kakao łyżka wrzątku płatki kokosowe i czekoladowe Przygotować kulki: wszystkie składniki umieścić(...)mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.  Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek serowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić. Masło, cukier puder, kakao

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nutella Zebra Cake (na spodzie Oreo) 472

spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki (na tortownicę o średnicy(...)zmielonego twarogu 5 jaj 1/2 szklanki cukru 100 gram mascarpone 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 60 gram budyniu waniliowego (proszek) 250 gram Nutelli Czekoladowy ganache: 50 gram gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 2 łyżki Nutelli 3 łyżki masła 50 gram orzechów laskowych Ciastka miksujemy w malakserze z masłem i Nutellą do uzyskania jednolitej

Mango Papaja
Królewska brioche z czekoladą i tahini. 135

Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka 250 g mąki szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 2 jaja 125 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka oleju  4 łyżeczki tahini 40 g czekolady (pokrojonej na mniejsze kawałki)  II. Do przybrania: 1 tabliczka czekolady pokruszone pistacje pokruszone orzechy makadamia pestki granatu posypki czekoladowe kwiatki(...)Dodajemy cukier, spieniony zaczyn z drożdży i jajka. Zaczynamy powoli wyrabiać ręką. Dodajemy po kawałku masła, wciąż wyrabiając. Na tym etapie powinno nam powstać miękkie, elastyczne i lepiące się ciasto. Stolnicę oprószamy mąką i umieszczamy na niej ciasto (ręce możemy posmarować kilkoma kroplami oleju). Formujemy z niego gładką kulę. Miskę smarujemy delikatnie olejem i wkładamy do niej naszą kulę. Przykrywamy

DominikaDolci
Waniliowy biskwit z czekoladą i żurawiną 123

dodatku tłuszczu. Lekki, waniliowy. 3 jajka 130 g mąki jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g ksylitolu lub innego słodziwa 100 ml gorącej wody 100 g drażetek czekoladowych lub posiekanej czekolady (dość duże kawałki) 50 g żurawiny Całe jajka ubijamy z ksylitolem. Ubijanie zajmuje ok. 15 minut. Masa powinna być puszysta. Jajka po ubiciu powinny nawet potroić swoją objętość(...)masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy do formy ok. 20×30 cm. Na wierzch wysypujemy czekoladę oraz żurawinę. Delikatnie wygładzamy szpatułką, aby część zatopiła się w cieście. Ciasto pieczemy ok. 40 minut

Kucharzyca
Pieczarki bezowe 196

zrobić, gdy tych grzybów brak? Jako Ciasto na niedzielę , dla przyjemności zrobić… Pieczarki bezowe. Składniki: - 240 ml białek (muszą być o temperaturze pokojowej) - 400g drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - ½ płaskiej łyżeczki cream of tartar * Dodatkowo: - 2 łyżeczki kakao - polewa czekoladowa Białka przelewamy do dużej, czystej i suchej misy. Ubijamy(...)całkowitego wysudzenia (można nawet na całą noc). Czekoladę deserową rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka lub śmietanki (ma być gęsta polewa). Spody kapeluszy pieczarek (płaskie strony) smarujemy polewą czekoladową przy użyciu pędzelka. Trzonki przycinamy ostrym nożem, maczamy w polewie i łączymy z kapeluszami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Gotowe pieczarki przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku. UWAGA: * Cream of Tartar - Winny kamień

mojewypiekiinietylko
Szarlotka Ani (z bezą i rodzynkami) 142

jabłecznik z bezą i rodzynkami. Wspaniałe letnie ciasto z jabłkami, uwielbiam!;)   W przepisie niestety nie było rozmiarów formy, więc zaryzykowałam na oko, tak jak z innymi składnikami i wyszło w punkt pyszne i akurat wymiary mojej formy: 28 x 26 cm, wysokość 6 cm. Polecam szarlotkę z lodami i likierem czekoladowym i towarzystwem oczywiście!;) Składniki: 1 kg winnych jabłek(...)odparował sok. Dodać opłukane rodzynki. Żółtka oddzielam od białek. W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, szczyptę cynamonu i masło. Szybko zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję powoli pół szklanki cukru. Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję.. Wykładam równo jabłka

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Milky Way bez pieczenia 2286

nikt nie powinien mieć problemu przygotowując ciasto Milky Way.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×22 cm. Składniki: 350 g mleka w proszku 200 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy 200 g jasnych herbatników 100 g kakaowych herbatników Polewa czekoladowa: 50 g masła 4 łyżki mleka(...)Ułożyć warstwę ciemnych herbatników. Posmarować resztą kremu i przykryć kolejną warstwą jasnych herbatników. Składniki polewy przełożyć do małego rondelka i zagotować, aby powstał gładki krem. Lekko przestudzić i polać ciasto. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Tak przygotowane ciasto przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
SŁODKA KAMPANIA DR GERARD 156

musiałam w ekspresowym tempie robić zdjęcia dla słodkiej kampanii.Oto co znajdowało się paczce   PRYNCYTORCIK: okrągły wafelek,który zdobył serce mojego męża.Słodkie nadzienie oraz wyrazista w smaku polewa czekoladowa,która rozpływa się wybornie w ustach....idealna kruchość...idealny wafelek,od którego ciężko się oderwać.   PRYNCYPAŁKI: dr Gerard tymi wspaniałymi wafelkami zdobył serca wielbicieli czekolady.Nie ma się jednak(...)pralinki i ciasteczka.Pasja skrywa w sobie porcję kruchego lub biszkoptowego ciasta,wyśmienitej czekolady i kremu,który zachwyca puszystością. KREMISIE: coś dla dzieci,coś co sprawi,że pojawi się uśmiech i to nie tylko na twarzach naszych dzieci,ale i na naszych.Fajny wygląd i wyśmienity smak.Idealnie kruchy herbatnik i czekoladowe misie wypełnione puszystym śmietankowym kremem.Osobiście te ciasteczka mnie urzekły. RURKI

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik waniliowy z owocami 113

herbatników i czekolady dla każdego łasucha. Jeden kawałek zawiera tylko 150 kcal! Przygotowanie: 30 minut  Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Dzisiaj mam dla Was prosty serniczek pieczony na czekoladowym spodzie z herbatników. Nie dużo pracy, trochę smakowych dodatków i wychodzi nam bardzo aromatyczny deser. Możecie pominąć spód i zrobić śmiało bez niego, nie wpłynie to na masę. Sama zrobiłabym(...)kalorii i zawiera ok. 150 kcal w jednym kawałku, także spokojnie możemy go zaliczyć do kategorii FIT. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce do przepisu możecie wykorzystać jakie chcecie. Mnie do ciast szczególnie smakują lekko cierpkie owoce, a w połączeniu ze słodką wanilią idealnie skomponowały się tu borówki i maliny. Miałam dać jeszcze wiśnie, ale nie starczyło czasu na pozbycie się pestek

zdrowo i aktywnie
Sernik waniliowy z owocami 169

herbatników i czekolady dla każdego łasucha. Jeden kawałek zawiera tylko 150 kcal! Przygotowanie: 30 minut  Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Dzisiaj mam dla Was prosty serniczek pieczony na czekoladowym spodzie z herbatników. Nie dużo pracy, trochę smakowych dodatków i wychodzi nam bardzo aromatyczny deser. Możecie pominąć spód i zrobić śmiało bez niego, nie wpłynie to na masę. Sama zrobiłabym(...)kalorii i zawiera ok. 150 kcal w jednym kawałku, także spokojnie możemy go zaliczyć do kategorii FIT. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce do przepisu możecie wykorzystać jakie chcecie. Mnie do ciast szczególnie smakują lekko cierpkie owoce, a w połączeniu ze słodką wanilią idealnie skomponowały się tu borówki i maliny. Miałam dać jeszcze wiśnie, ale nie starczyło czasu na pozbycie się pestek

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ptasie mleczko z galaretką 2877

pieczenia, szybko, smacznie i przyjemnie w sam raz na piękny, słoneczny majowy weekend :D A co to takiego? A oto pianka czekoladowo-śmietankowa z galaretką i owocami :) Składniki:  4 jajka 250 g masła  1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego  0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa owoce (banany, truskawki(...)wymieszać z kakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! *u mnie powstały 4 warstwy, ponieważ niedokładnie wymieszałam jasną masę, a potem na niestężałą jeszcze jasną masę wlałam

Malinowo w kuchni
Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami 1498

tort w Małej Cukierence. Z dużą ilością wiśni i bitej śmietany, z ciemnym biszkoptem. Do mojego tortu dodałam też sporo wiśniówki, dzięki czemu tort nie jest mdły, alkohol dodaje ciastu „pazurka”. Do zrobienia takiego tortu można też użyć wiśni, które nam zostaną po nalewce. Z takimi wiśniami tort jest jeszcze smaczniejszy :). Tort w przygotowaniu jest prosty, wszystko dokładnie opisałam(...)Ciasto nakryć ostatnim biszkoptem, docisnąć i nasączyć. Wierzch posmarować śmietaną. 11. Brzegi tortu posmarować pierwszą, cienką warstwą śmietany. Wytrzeć podstawkę na której leży tort i brzeg posmarować grubszą warstwą śmietany, wyrównać. 12. Krem śmietanowy, który nam zostanie, przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton M1 i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki. Brzeg tortu przy podstawce udekorować czekoladowymi kropelkami

Mała Cukierenka
Sernik z rodzynkami i czekoladą 151

Zwarty i "ciężki" (chociaż bardziej pasowałoby słowo mięsisty) sernik z rodzynkami. Otoczony grubą warstwą polewy czekoladowej i skrywający miękkie i napęczniałe rodzynki. Składniki: 700g sera śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 75g rodzynek ( użyłam od Helio ) 200ml wrzątku 200g śmietany 36% 100g czekolady gorzkiej Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut. Napęczniałe(...)delikatnie uderzamy trzy raz foremką o blat. Ciasto ładnie się wyrówna i ułoży. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku. Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej. Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą

Gotowanie i blogowanie
Kopiec adwokatowy 186

pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny masa adwokatowa * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 6 łyżeczek żelatyny krem czekoladowy * 250 g masła lub margaryny * 100 g mlecznej czekolady * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki kakao Sposób wykonania Biszkopt prostokątny Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając(...)cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać aż masa będzie jasna i dość sztywna. Następnie wsypać wcześniej przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu. Z biszkoptu zdjąć papier

Mix smaku