Niebo w gębie, a do tego bardzo efektowne i łatwe w wykonaniu ciasto. W 100% wegańskie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. P.S. 2. Warto dodać
Qlinarnie i QlinarnieDo przygotowania sękacza użyłam marcepanu własnej roboty , który przyrządza się w nie więcej niż 10 minut, ale możecie kupić gotową masę. Ciasto jest dosyć pracochłonne, bo
My Culinary ArtTeraz wyjdzie, że jestem strasznie monotonna ale nie mogłam się powstrzymać. Pierwszy wieniec w przeciągu jednego wieczora wniknął jak kamfora więc musicie mnie zrozumieć, no musiałam
ciastkarnia na kruchym spodzie125 dag margaryny 2 jajka 400 g maki 120 g cukru pudru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1,5 lyzki kakao 1,5
Klaudynkowa kuchniaskórka otarta z 3 pomarańczy Dodatkowo: lukier cytrynowy, polewa czekoladowa, orzechy do przybrania Rodzynki i orzechy namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie. Orzechy drobno posiekać. Miód rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z mąką, sodą, masłem, przyprawą piernikową i cynamonem. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i cukier puder. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Ciasto dzielić(...)twardnieją. Miękną ponownie po polukrowaniu lub długim leżakowaniu w zamkniętym pojemniku. Ostudzone pierniki polukrować i posypać orzechami (następnego dnia po upieczeniu lub po kilku dniach). Można również polać polewą czekoladową. Lukier cytrynowy: 2 szklanki cukru pudru, sok z jednej dużej cytryny Cukier wymieszać energicznie z sokiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać trochę wody. Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady
Bulliopieczenia 100 g stopionego masła szczypta soli syrop klonowy Sos czekoladowy: czekolada mleczna śmietanka 30-36% cynamon Przygotowanie: Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, a następnie z mlekiem. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajmy płynne masło, a następnie stopniowo mąkę. Gotowe ciasto powinno być dość gęste. Odstawiamy je na około pół godziny(...)stronie. Warto również przed smażeniem posmarować patelnię masłem. Jeszcze na patelni polewamy syropem klonowym i dosmażamy ponownie z każdej stronie po jednej minutce lub dwóch. A co z sosem czekoladowym? Cóż, to po prostu rozpuszczona w śmietance tabliczka czekolady z odrobiną mielonego cynamonu. Coś na wzór hiszpańskich churros maczanych w czekoladzie. Tak mi się zatęskniło za nimi
Karczma Honoriettywilgotne ciasta niczym brownie w lżejszej odsłonie. To wyszło perfekcyjne. Składniki (na małą formę "keksową"): 2 banany 3/4 szklanki puree z dyni hokkaido 3 jaja 1/3 szklanki mleka 5 łyżek ksylitolu 2 łyżki kakao 1 szklanka mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka Amaretto do dekoracji: polewa czekoladowa na bazie(...)Amaretto zmiksuj na gładką masę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wymieszaj składniki mokre z suchymi i przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź. Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego i wymieszaj z 4 łyżkami kakao oraz dwoma łyżkami miodu. Polewą
Mango Papajałyżeczka cukru waniliowego 100 g kropelek czekoladowych lub 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki Link do filmu z przygotowania: Pyszna babka z kawałkami czekolady Przygotowanie : Babkę z kawałkami czekolady możemy przygotować w makutrze , mikserem lub robotem , proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam . Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera. Jeżeli używamy czekolady w tabliczce(...)Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. Pieczenie babki : Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną). Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym
Uwaga Babcia Gotujemalinami z nalewki (także tylko dla dorosłych). Czego potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 budynie 1/2 szklanki kawy cappuccino czekoladowe 250 g masła 1/2 szklanki cukru słoiczek wiśni i malin(...)ostudzony budyń, ucierać. Biszkopt przekroić na trzy,każdą część smarujemy masą i układamy wiśnie, i maliny ( oczywiście mogą być same wiśnie). Trochę masy i wiśni zostawiamy na wierzch ciasta. Można posypać kakao lub startą czekoladą. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyTakich, których nie wyjawilibyśmy i za milion dolarów. Ale te sekrety to prywatna sprawa każdego z nas, i nie o nich chcę dzisiaj pisać. Kiedy zaczęłam interesować się pieczeniem ciast i ich dekoracją, z zapartym tchem oglądałam niesamowite zdjęcia i zastanawiałam się, jak to w ogóle jest możliwe. Dzisiaj wiem, że nie tylko da się większość z tych rzeczy przygotować(...)dwie odpowiednio ze sobą złączone kuleczki. Wymyślny rant czekoladowy, który będzie trzymał formę? Nie ma sprawy, dajcie mi tylko chwilę na porządne zatemperowanie czekolady i kawałek sztywnej folii. Będzie tak widowiskowy, jak tylko można sobie wyobrazić. Ostatnio jednak odkryłam kolejną ciekawą rzecz, która banalna w swej prostocie z pewnością uratowałaby niejedno ciasto bez wyrazu. W czym rzecz? W soku
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiórki kokosowe 1 szklanka, polewa czekoladowa - w opisie jajka, miękką margarynę, aromat waniliowy, cukier w misie robota utrzeć końcówką do ubijania do białości na największych obrotach z 3-4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję, ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucierać do połączenia składników na dość gęste ciasto tortownica 24 cm, dno wyłożyć
W Mojej Kuchni Lubięproblemowo. To idealne ciasto na weekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :) Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny
vegetaniedzisiaj tzn. mamy wolny czas i wielką ochotę na coś słodkiego :) W smaku są lekko maślane, bardzo kruchutkie, bardzo smaczne i je z czystym sercem polecam :) Można polać polewą czekoladową ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem albo bez żadnych posypek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się piękny zapach, cały dom pachnie jak słodka cukierenka ;) Temperatura pieczenia : 170 stopni(...)folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. 4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycisnąć ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy . 5. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C przez ok. 10 -15 minut. 6.Gotowe ciasteczka można udekorować polewą czekoladową bądź konfiturą. Polewa czekoladowa: - 50 g czekolady deserowej - 4 łyżki mleka Czekoladę
Różne smaki w kuchnidzisiaj tzn. mamy wolny czas i wielką ochotę na coś słodkiego :) W smaku są lekko maślane, bardzo kruchutkie, bardzo smaczne i je z czystym sercem polecam :) Można polać polewą czekoladową ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem albo bez żadnych posypek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się piękny zapach, cały dom pachnie jak słodka cukierenka ;) Temperatura pieczenia : 170 stopni(...)folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. 4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycisnąć ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy . 5. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C przez ok. 10 -15 minut. 6.Gotowe ciasteczka można udekorować polewą czekoladową bądź konfiturą. Polewa czekoladowa: - 50 g czekolady deserowej - 4 łyżki mleka Czekoladę
Różne smaki w kuchni