Oetker, posypka czekoladowa Dr Oetker, czekoladowe róże z opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy(...)sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy masę śmietanową owoce leśne. Przekrojony biszkopt przekładamy 1/2 masy śmietanowej i posypujemy borówkami. Cały torcik obkładamy pozostałą masą śmietanową i posypujemy posypką czekoladową. Dekorujemy różami z opłatka. Torcik chłodzimy w lodówce
Aga w kuchnijajka i wyrobić ciasto ręką. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki. Ciasto podzielić na cztery równe części i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie każdą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat piec 15 minut w temperaturze 180°C, do lekkiego zarumienienia. Blaty(...)warstwy kremu). Przygotować polewę według przepisu poniżej. Polewa czekoladowa: 150 g masła 7 łyżek cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich W małym rondelku rozpuścić masło z cukrem. Dodać kakao i śmietanę i dokładnie wymieszać ciągle trzymając na ogniu. Wierzch ciasta polać polewą (polewać od razu, jeszcze ciepłą polewą) i posypać drobno posiekanymi orzechami
BullioBułka tarta do formy Polewa czekoladowa: 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę tortową oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy mąkę do masy oraz stopniowo dolewamy olej. Miksujemy na gładką masę. Połowę ciasta przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej
VioletoweKucharzenielatały jaskółki, a kos zjadał resztki okruchów które wczoraj zostawiliśmy jedząc czekoladową babę. I tak nam się miło zrobiło, że z radości tej postanowiłam podjąć się wyzwania które niedawno sama sobie postawiłam. Wiecie że lubię ciekawe ozdoby stołów świątecznych. Pomyślałam więc sobie, że skoro można upleść z ciasta drożdżowego piękne warkocze do chałki, to czemu by nie upleść…koszyczka
Arbuziakimnie odpowiada whisky). Ponadto: powidło lub marmolada do przełożenia polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około
Praktyczna plpiekarza i cukiernika. To nic innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby. Tradycyjne to Othello , które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie , a także gåsebryst , którego indywidualny wygląd zależy od fantazji cukiernika. Tym razem przygotowałam białe z truskawkami i czekoladowymi ornamentami. Te maleństwa to babeczki wypełnione kremem(...)podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane. Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie, nawet w dużych cukierniach; są bowiem prawdziwym wyzwaniem. Czy klient będzie zadowolony? Czy ciasto przetrzyma podróż, nie rozpadnie się? Czy smak spełni wymagania? Tym razem cały ten stres odpadł; naszym zadaniem było przygotowanie tortu na wymyśloną przez nas okazję. Mój miał się nadawać na mały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZbliżają się Święta Wielkanocne, odpowiednim ciastem na te dni są różnego rodzaju babki. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na babkę piaskową , którą wprost uwielbiam. W tym roku chciałam pokazać przepis na lekkie babeczki z dodatkiem wanilii i gruszki. Dzieci zajadały się z wielkim apetytem, a dla mnie idealnie komponowała się do kawy, delikatnie sobie „obskubując” kawałeczek(...)duża gruszka; - cukier do obtoczenia, cukier puder lub polewa czekoladowa Wykonanie: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiać. Masło utrzeć mikserem z cukrami, kolejno dodawać jajka. Dodać mąki i połączyć na jednolitą masę. Gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ciasta. Formę (ja mam silikonową, więc nic z nią nie robiłam, w innym
dom-agi.plCiasto jest szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo smaczne i wilgotne. Składniki: Biszkopt: 1, 5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka gotowej masy makowej Helio 1 polewa czekoladowa Helio(...)Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół wzdłuż ciasta. Masę makową wykładamy na dolną część biszkoptu, równomiernie rozsmarowujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, ucierając
Bajeczna KuchniaPolecam dzisiaj pyszne ciasto Delicja . Ciasto to jest eleganckim dodatkiem zarówno na uroczystość , jak i do popołudniowej kawy Bardzo dobrze smakuje schłodzone , prosto z lodówki, na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości . Składniki biszkoptu ( który upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm ) : 5 jaj , ( temp. pokojowa), 3/4 szklanki cukru kryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia(...)mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Uwaga ! bez proszku do pieczenia! Potrzebne składniki na warstwę brzoskwiniową : 800 ml wody, 2 galaretki brzoskwiniowe Winiary, 1 duża puszka brzoskwiń. Potrzebne składniki na czekoladową warstwę : 500 g śmietany kremówki Gostyń , 130 g.czekolady gorzkiej Wedel , ( 1 cała tabliczka + 2 rządki całej czekolady ) 1/4 szklanki gorącej wody, 1 łyżeczka żelatyny. 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne składniki
Pysznosci Babci BasiNaleśniki – znane i kochane na całym świecie do tego stopnia, że ciężko stwierdzić gdzie tak naprawdę przyrządzono je po raz pierwszy. Maksymalnie uniwersalne, podawane na
Pogotujmy.pluzyskać oczekiwaną konsystencję. Ciasto naleśnikowe wykonać wcześniej wg przepisu --> przepis podstawowy na ciasto naleśnikowe Nakładać farsz na naleśniki i zwijać w trójkąty, następnie podsmażyć jeszcze na małym ogniu z dwóch stron. Ja podaję je posmarowane konfiturą jabłkową, z kawałkami bananów i posypką czekoladową- ale tu już wedle uznania :) Najważniejszy jest delikatnie serowo- budyniowy farsz
Tradycyjna KuchniaWitam Kochani dziś pokażę Wam kilka moich nagród, które zdobyłam ostatnio w konkursach :) Zacznę od słodkiej nagrody od Lindt :) Wygrałam zestaw czekoladowych zajączków w konkursie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasta. Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody. Wtedy nasze ciasto będzie puszyste i delikatne. Sernik bardzo wyrasta, jednak po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu opada. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy dowolną polewą. Ja z reguły używam polewy czekoladowej. Trzymajcie przepis: pół kostki masła 4 łyżki kakao 4-5 łyżek cukru 3 łyżki
Taste of imaginationOszukane tiramisu, na serku homogenizowanym z czekoladowym biszkoptem i mnóstwem kakao. Pyszne. W oryginale, jak dla mnie, było za dużo mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę. Składniki
CookYourselfpieczenia. Przełożyć ciasto do formy, łącząc końce. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypać posiekanymi pistacjami i cukrem perłowym. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić. Smacznego! A jutro zabierają mnie na kurs czekoladowo-glazurowy. Cieszę się ogromnie! Czekolada to mój konik, ale w kwestii glazur lustrzanych muszę się
Pożeraczka, czyli raz adobrze