Oszukane tiramisu, na serku homogenizowanym z czekoladowym biszkoptem i mnóstwem kakao. Pyszne. W oryginale, jak dla mnie, było za dużo mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę. 'oszukane
CookYourselfDolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao, na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka ostygnie, oblewamy ją:) Smacznego
Luźna Kuchniaokazji, czy w Waszych domach też używało się skórki ze słoniny do natłuszczania patelni ? Czekoladowe naleśniki Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżeczki kakao woda mineralna Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody, miksujemy (choć najlepsze naleśniki wychodzą, gdy miesza się je ręcznie
Kulinarne przygody GatityTakie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Składniki na biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte
Salonik smakówpełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka liści bazylii Ponadto: 150 g kuwetury czekoladowej 1 łyżka oleju arachidowego lub innego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być
kolorowotorcikowo30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe) Make, cuker puder i proszek do pieczenia mieszamy razem Dodajemy na to margaryne i siekamy ja Wbijamy jajko i wszystko razem rozrabiamy Wlewamy miod i znow ugnatamy Jak juz ciasto jest rozrobione wkladamy do lodowki na ok 1h W trakcie gdy ciasto jest w lodowce
Klaudynkowa kuchniaszkl. mąki 1/2 szkl. słodkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 75 g masła 50 g mleka w proszku 50 g cukru pudru 25 g wrzątku posypka czekoladowa Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i miksujemy dalej. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszamy i wlewamy olej oraz pepsi. Miksujemy tylko do połączenia, krótko(...)Masa się nam rozrzedzi. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sypkim słodkim kakao przesiewamy bezpośrednio do miski z jajkami (stopniowo, by nie zrobiły nam się grudki). Delikatnie mieszamy szpatułką (ciasto można również do końca wykonać przy użyciu miksera, wówczas składniki sypkie i mokre (olej, pepsi) należy naprzemiennie dodawać w 2-3 turach). Formę na babkę o średnicy 22cm natłuszczamy delikatnie
Smaki Na Talerzualkoholu olej do smażenia marmolada lub krem czekoladowy do nadzienia cukier puder, lukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki wyjąć szybciej z lodówki, żeby miały jednakową temperaturę. Do naczyna z mąką dodać rozpuszczone w letnim mleku i cukrem drożdże Teraz dodać resztę składników : żółtka, roztopione masło, jogurt, szczyptę soli i łyżkę alkoholu Zagnieść sprężyste ciasto , jeśli lepi się za bardzo do rąk(...)dodać trochę mąki Odstawć do wyrośnięcia na półtorej godziny, aż do podwojenia objętości ( pod przykryciem ). Ja wstawiam na przykład całe naczynie do woreczka plastikowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto już jest wyrośnięte, wyrobić jescze raz i tym razem rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wykrawać krążki o średnicy 5-6 cm.Zostawić ponownie na stolnicy do wyrośnięcia
zielonacukinkawoda 1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost kakao - 3 łyżki POSYPKA skórka pomarańczowa PRZYGOTOWANIE: Żółtka rozetrzeć z drożdżami,mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia(...)ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu . LUKIER Cukier puder
Kuchnia Danusiroku 1533, kiedy to wywodzące się z Włoch migdałowe ciasteczka zostały wprowadzone na dwór Katarzyny Medycejskiej przez jej nadwornego szefa kuchni. Podobnie jak włoski oryginał słowo macarons oznacza "dobre ciasto". Pierwsze makaroniki były zwykłymi ciasteczkami z cukru, białek i zmielonych migdałów. Nie ma regionu Francji, który nie szczyciłby się historią związaną z macarons . Jedna z nich mówi, iż makaroniki(...)pomysł, by makaroniki skleić czekoladowym kremem. Z czasem cukiernicy zaczęli eksperymentować z dodatkami zamieniając wersję oryginalną na smakowe w niemal wszystkich możliwych kolorach. Nadal jednak najbardziej uznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy
KUCHARNIAsporo satysfakcji i zwyczajnie sprawia frajdę :D Do tej pory na moim blogu pojawiło się ich kilka, np. tort - lalka barbi , tort lego , ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy oraz tort bezowy przygotowany na moje urodziny :) Pierwsze dwa były ozdabiane lukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową(...)pałaszujemy :) Smacznego! Jak stworzyć dekoracje z czekolady? Czekoladowe dekoracje tortu są proste i niezwykle efektowne. Przy pomocy czekolady można tworzyć skomplikowane wzory i napisy, a wcale nie jest to takie trudne. Jeśli chcemy w ten sposób ozdobić wierzch tortu, wystarczy ze sztywnego kartonu wyciąć kształt odpowiadający kształtowi formy do ciasta (najlepiej ją po prostu odrysować) i narysować lub napisać
Ratunku obiadnajbliższych na tegoroczne Walentynki. ciasto: 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 250 g margaryny 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 450 g mrożonych malin galaretka malinowa 1 łyżka żelatyny ponadto: 350 ml śmietanki 36% 250 g maskarpone 1 łyżka cukru pudru serduszka cukrowe i czekoladowe srebrne perełki cukrowe Wodę, kakao(...)ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Formę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec ok. 25 minut. Po upieczeni babeczki wystudzić,usunąć papierowe papilotki. W każdej babeczce ostrym
Kolorowa kuchnia Elkilyżki mleka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki MASA SEROWA -1 kg sera białego w wiaderku -2 łyżki żelatyny -2 łyżki kawy cappuccino czekoladowej -300ml śmietany 30% -1,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku MASA ŚMIETANOWA -300ml śmietany 30% -0,5 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100ml wody -2 łyżki cukru(...)biszkopt. Wstawiamy na chwilę do lodówki by się ścięła, i układamy na niej banany pokrojone w plastry. *jeśli nie chcemy by banany ściemniały należy je posmarować sokiem z cytryny. ciasto wstawiamy do lodówki. MASA ŚMIETANKOWO-KAKAOWA śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kakao. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Dodajemy do masy miksując na najwyższych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuniespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie
moj przepis naponcz: 3/4 szklanki gorącej wody 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie) Ozdabianie tortu zależy od indywidualnych upodobań. Ja przyozdobiłam krawędzie wiórkami kokosowymi, a wierzch czekoladowymi drobinkami. 1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc. Zaczynamy od ubicia białek na sztywno(...)ubitej piany dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników. 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto do tortownicy. 4. Wkładamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Ja muszę jeszcze dopiekać od spodu 10 minut. 5. Mój piekarnik zadziwia w każdym momencie, z biszkopta
Kawa z mlekiem