ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:628/1040)

Idealne racuchy drożdżowe z nutellą 138

będę dodawał do przepisów słowa „IDEALNIE”. Nie udało się. Po prostu nie mogę, bo ten przepis, to istne cudo! Zbliża się Tłusty Czwartek, więc dzisiaj będzie tłusto, kalorycznie, słodko, czekoladowo, glutenowo!  Zapraszam na idealne racuchy drożdżowe z nutellą. Racuchy wg. tego przepisu wychodzą po prostu przepyszne. Bardzo pulchne, słodkie, z dużą ilością nutelli w środku. Dla mnie, to prawdziwe(...)nowoczesnymi smakami. Czego więcej potrzeba na Tłusty Czwartek?  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrobienie takich racuchów jest bardzo i bardzo szybkie. Czasami gdy mam mało czasu, nawet nie odstawiam ciasta do wyrośnięcia i tak wyjdą. Jednak sami rozumiecie, że dla większej pulchności warto zaczekać pół godzinki. Słowem, są idealne. Nic dodać, nic ująć. Musicie wypróbować ;)  Idealne racuchy drożdżowe z nutellą

Kuchnia Łukasza
CIASTO PIJANA ŚLIWKA 163

blaty pierwszy blat nasączamy   ponczem , następnie wykładamy na niego całą masę czekoladowo-śliwkową, którą przykrawamy drugim blatem ,który również nasączamy naparem z kawy z wódką, smarujemy   go ubitą śmietaną, na wierzch ściemy na tarce czekoladę, schładzamy w lodówce autor sugeruje aby godzinę przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki. Źródło:   http://zmiksowani.pl/przepis/497977

Słodkie zapomnienie
drożdżowa choinka z powidłami i orzechami :-) 163

dziś przychodzę do Was z pysznym świątecznym wypiekiem :-)  Moją wersją świątecznej choinki-jest ona drożdżowa z powidłami oraz posypana orzechami :-)  Powszechnie znana jest jej wersja z kupnego ciasta francuskiego,ja jednak zrobiłam swoją  Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-)  Składniki 2 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki(...)mleka 3 dag świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko 10 dag rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo powidła śliwkowe lub dowolny gęsty dżem lub krem czekoladowy  posiekane orzechy włoskie Przygotowanie choinki  zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki  wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tinginys – litewski blok 221

zrobienia, więc jeśli marzysz o słodkościach a boisz się piec, to idealny przepis dla ciebie. Byłam na Litwie, jednak nigdzie tego przysmaku nie widziałam. Generalnie, Litwini do wykonania tego ciasta, używają ciasteczek o nazwie gaidelis. To coś pomiędzy ciastkami maślanymi a herbatnikami. W podstawowym przepisie, mamy tylko herbatniki, jednak ja zrobiłam wersję rozszerzoną i dorzuciłam i żurawinę i orzechy nerkowca(...)herbatniki petitki i duże czekoladowe ciastka, w przeźroczystym opakowaniu z granatowymi napisami. Te kochałam najbardziej I cały czas w każdych ciastkach szukam tamtego smaku. Ale wróćmy do herbatników. Te tanie, niestety mają tendencję do kruszenia się i mięknięcia, dlatego ja do wszystkich wypieków/wyrobów, używam sprawdzonych, niekoniecznie najtańszych herbatników. Nie używajcie tutaj margaryny, gdyż ciasto tak dobrze nie tężeje

Mieszam w Garnku
Tort brzoskwiniowy z misiem 248

krem stężeje. Ciemny krem czekoladowy. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać połamaną czekoladę. Odstawić do wystudzenia i dobrze schłodzony krótko zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdy i ozdobić brzegi oraz tworząc głowę misia. Udekorować biszkoptami i ciasteczkami oreo. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta

https:KKuchniaMniam
Ekspresowy deser czekoladowy 198

zaintrygowało i postanowiłam sama przygotować ciasto przy pomocy mikrofali, z tradycyjnych składników. Musze przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. Co prawda nie jest to żadne wyszukane ciasto, przypomina klasycznego wilgotnego murzynka, jest naprawde smaczne. Można wzbogacić jego smak, orzechami, żurawiną, czy suszonymi śliwkami, do tego dodać gałkę lodów śmietankowych i już mamy szybki i pyszny deser, co prawda(...)lody śmietankowe świeża mięta  jagody goi płatki czekoladowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rum, wymieszać z gorącą wodą oraz miodem. Powstałym syropem zalać żurawinę. W miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej miseczce skłądniki mokre ( mleko, olej, jajko). Następnie wymieszać suche składniki z morkymi ( nie trzeba miksować). Do ciasta dodać żurawinę razem z syropem. Wymieszać. Nałożyć

DefinicjaSmaku
Torcik - owoce leśne 196

Oetker, posypka czekoladowa Dr Oetker, czekoladowe róże z opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy(...)sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy masę śmietanową owoce leśne. Przekrojony biszkopt przekładamy 1/2 masy śmietanowej i posypujemy borówkami. Cały torcik obkładamy pozostałą masą śmietanową i posypujemy posypką czekoladową. Dekorujemy różami z opłatka. Torcik chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Miodownik (Stefanka) 1181

jajka i wyrobić ciasto ręką. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki. Ciasto podzielić na cztery równe części i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie każdą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat piec 15 minut w temperaturze 180°C, do lekkiego zarumienienia. Blaty(...)warstwy kremu). Przygotować polewę według przepisu poniżej. Polewa czekoladowa: 150 g masła 7 łyżek cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich W małym rondelku rozpuścić masło z cukrem. Dodać kakao i śmietanę i dokładnie wymieszać ciągle trzymając na ogniu. Wierzch ciasta polać polewą (polewać od razu, jeszcze ciepłą polewą) i posypać drobno posiekanymi orzechami

Bullio
Babka marmurkowa z polewą czekoladową 176

Bułka tarta do formy Polewa czekoladowa: 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę tortową oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy mąkę do masy oraz stopniowo dolewamy olej. Miksujemy na gładką masę. Połowę ciasta przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej

VioletoweKucharzenie
Drożdżowy koszyczek Wielkanocny 184

latały jaskółki, a kos zjadał resztki okruchów które wczoraj zostawiliśmy jedząc czekoladową babę. I tak nam się miło zrobiło, że z radości tej postanowiłam podjąć się wyzwania które niedawno sama sobie postawiłam. Wiecie że lubię ciekawe ozdoby stołów świątecznych. Pomyślałam więc sobie, że skoro można upleść z ciasta drożdżowego piękne warkocze do chałki, to czemu by nie upleść…koszyczka

Arbuziaki
Najlepszy piernik świąteczny 209

mnie odpowiada whisky). Ponadto: powidło lub marmolada do przełożenia polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około

Praktyczna pl
O zajęciach w szkole cukierniczej. Część druga 174

piekarza i cukiernika. To nic innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby. Tradycyjne to Othello , które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie , a także  gåsebryst , którego indywidualny wygląd zależy od fantazji cukiernika. Tym razem przygotowałam białe z truskawkami i czekoladowymi ornamentami. Te maleństwa to babeczki wypełnione kremem(...)podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane.  Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie, nawet w dużych cukierniach; są bowiem prawdziwym wyzwaniem. Czy klient będzie zadowolony? Czy ciasto przetrzyma podróż, nie rozpadnie się? Czy smak spełni wymagania? Tym razem cały ten stres odpadł; naszym zadaniem było przygotowanie tortu na wymyśloną przez nas okazję. Mój miał się nadawać na mały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszkowe babeczki 161

Zbliżają się Święta Wielkanocne, odpowiednim ciastem na te dni są różnego rodzaju babki. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na babkę piaskową , którą wprost uwielbiam. W tym roku chciałam pokazać przepis na lekkie babeczki z dodatkiem wanilii i gruszki. Dzieci zajadały się z wielkim apetytem, a dla mnie idealnie komponowała się do kawy, delikatnie sobie „obskubując” kawałeczek(...)duża gruszka; - cukier do obtoczenia, cukier puder lub polewa czekoladowa Wykonanie: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiać. Masło utrzeć mikserem z cukrami, kolejno dodawać jajka. Dodać mąki i połączyć na jednolitą masę. Gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ciasta. Formę (ja mam silikonową, więc nic z nią nie robiłam, w innym

dom-agi.pl
Śnieżny makowiec 168

Ciasto jest szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo smaczne i wilgotne. Składniki: Biszkopt: 1, 5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny  Dodatkowo: 1 puszka gotowej masy makowej Helio 1 polewa czekoladowa Helio(...)Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół wzdłuż ciasta. Masę makową wykładamy na dolną część biszkoptu, równomiernie rozsmarowujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, ucierając

Bajeczna Kuchnia
Pyszne ciasto Delicja babci Basi 267

Polecam dzisiaj pyszne ciasto Delicja . Ciasto to jest eleganckim dodatkiem zarówno na uroczystość , jak i do popołudniowej kawy Bardzo dobrze smakuje schłodzone , prosto z lodówki, na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości . Składniki biszkoptu ( który upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm ) : 5 jaj , ( temp. pokojowa), 3/4 szklanki cukru kryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia(...)mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Uwaga ! bez proszku do pieczenia! Potrzebne składniki na warstwę brzoskwiniową : 800 ml wody, 2 galaretki brzoskwiniowe Winiary, 1 duża puszka brzoskwiń. Potrzebne składniki na czekoladową warstwę : 500 g śmietany kremówki Gostyń , 130 g.czekolady gorzkiej Wedel , ( 1 cała tabliczka + 2 rządki całej czekolady ) 1/4 szklanki gorącej wody, 1 łyżeczka żelatyny. 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne składniki

Pysznosci Babci Basi