Ciasto Chrupanka Kawowa 177więc zapraszam na małą czarną w słodkiej formie przekładańca. Dziś kolejne ciacho z mojego pomysłu, a był on taki, by ciasto było baaardzo nasączone i kremowe, ale jednocześnie miało nieco inną strukturę niż zazwyczaj. Szczerze mówiąc chciałam pominąć wykończenie czekoladową polewą a zastosować coś zupełnie nowego i ... chrupiącego:) Zdecydowałam się na chrupiące płatki kukurydziane, których lekko słony smak idealnie podkreślił
Domowe ciasta
Chlebek dyniowo - czekoladowy 236pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wlać olej kokosowy i delikatni wszystko wymieszać do połączenia się składników. Połowę przygotowanego ciasta wlać do formy i wyrównać, do reszty dodać 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Następnie wylać warstwę czekoladową. Piec przez 50-60 minut. * Przepis na puree z dyni
Healthy food explorer
Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe 270krem, który znany jest również jako śliwkowa nutella. Jest naprawdę przepyszna i smakuje jak coś pomiędzy powidłami śliwkowymi, a kremem czekoladowym. Można ją wyjadać prosto ze słoiczka, ale także świetnie smakuje jako dodatek do świeżego pieczywa, naleśników, owsianki, czy ciasta. Zapewniam, że polubią ją nie tylko dzieci, ale przypadnie do gustu również dorosłym. Polecam! (2 średnie słoiczki
Di gotuje
CZEKOLADOWE PANCAKES 185Błyskawiczne czekoladowe pancakes. Delikatne i rozpływające się w ustach. Mocno czekoladowe. Najlepsze od razu po usmażeniu, ale smaczne też odgrzewane lub podane na zimno z bitą śmietaną i owocami. Ciasto łatwo rozprowadza się na patelni, a placuszki szybko rosną i nie chłoną tłuszczu. Warto pamiętać, aby nie mieszać ciasta zbyt długo i intensywnie, bo inaczej placuszki wyjdą cienkie
cool and minty
Murzynek 243dżemem – robi się to dopiero po upieczeniu. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Jeśli przekładamy ciasto dżemem musimy zaczekać aż zupełnie się ostudzi, żeby dało się je ładnie przekroić. Na koniec dekorujemy murzynka polewą czekoladową – rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej w razie potrzeby dodając odrobinę mleka lub śmietany kremówki. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć
Ciastkozercy
BABKA ZEBRA 233drugiej przesiewamy kakao i mieszamy. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 15*10 cm. Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową
słodki bratek
Babka potrójnie kakaowa z jabłkami 198Przepyszne ciasto dziś przedstawiam. Dla miłośników czekolady znakomity deser do kawy czy herbaty bez cukru oczywiście. Jest wilgotna i mocno czekoladowa. Szybko się kręci i babka znika dość szybko, jest znakomita. Babka potrójnie czekoladowa z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka brownie 224wbić jaja, dodać cukier i ubijać aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony. Następnie wlać masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek żedo pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki mleczną czekoladą. Wstawić na 30-40 minut do zamrażarki. Nabierać łyżką schłodzoną
Słodka Strefa
Muffiny dyniowe z serem 193kórego można je przygotować albo jaki można do nich dodać celem poprawienia ich smaku. Jeśli mam czekoladę piekę je czekoladowe, jeśli mam owoce wtedy są owocowe a jeśli mam dynię…dyniowe Dynia użyta jako składnik do słodkiego chlebka, ciast czy ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowywuje się w naturę słodkich ciast. Muffinki
mecooks
Pomysł na… dyniową pastę piernikową 185więcej płynu, zdjąć przykrywkę i odparować), a następnie zmiksować. Puree można wykorzystać, jako zagęstnik zupy ( z ciecierzycą ), dodać do ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając do puree przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, imbir, goździki i odrobinę
Kucharzyca
Deser mango z awokado czekoladowym 211deser. Nic wielkiego a jaki dobry. Zrobimy go w 15 minut. Uwielbiam mango i często dodaję go do deserów i ciast. 1 awokado 1/2 cytryny 1 mango 1 łyżka kakao 3 łyżki miodu płynnego 300 g jogurtu greckiego melisa czekoladowe słupki 7 ciastek kakaowych Ciastka kruszę i przekładam do trzech szklanek. Awokado obieram, dodaję kakao, sok z cytryny, miód
wesoła kuchnia
Muffiny dyniowe z serem 257kórego można je przygotować albo jaki można do nich dodać celem poprawienia ich smaku. Jeśli mam czekoladę piekę je czekoladowe, jeśli mam owoce wtedy są owocowe a jeśli mam dynię…dyniowe Dynia użyta jako składnik do słodkiego chlebka, ciast czy ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowywuje się w naturę słodkich ciast. Muffinki
mecooks
PIERNIK KAKAOWY Z POWIDŁAMI 223piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową gotowy piernik studzimy i dopiero zimny przekrawamy na pół i smarujemy powidłami, a wierzch polewamy polewą czekoladową. Źródło: http://kuchniapelnasmakow.blogspot.com/2011/12/piernik-kakaowy-mojej-babci-i-mojej.html
Słodkie zapomnienie
Ciasteczka piernikowe 210suchymi składnikami (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, soda) oraz rodzynkami. Obie masy łączemy ze sobą. Formujemy ciasta - powinno wyjść ok 6- 7 sztuk. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy
Lena Gotuje
Sernik „mandarynkowy łaciatek” 242szklanki mleka w proszku 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 4 jajka 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Pomarańczowa polewa czekoladowa lub zwykła Dowolna posypka do dekoracji Sposób wykonania: Spód: Do miski wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki o wym 12/35 cm, wyrównać. Masa: Pokruszony twaróg i pozostałe składniki w tym puszkę
Wanilia i Kardamon
Chocolate crinkles - czekoladowe ciasteczka 193ciasteczka. Popękana, chrupiąca skórka jest nie tylko niezwykle dekoracyjna, ale stanowi fantastyczny kontrast z miękkim i mocno czekoladowym środkiem. Dla każdego, kto lubi brownie i czekoladę. Proste w przygotowaniu. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż ciasto musi porządnie schłodzić się w lodówce. Wspaniale się przechowują nie tracąc nic na smaku. Przepis na około
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CIASTECZKA ORZECHOWO-OWSIANE 170mąki krupczatki, 7 łyżek płatków owsianych , 60 g orzechów włoskich zmielonych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g czekoladowych dropsów WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie resztę składników, które mieszamy łyżką. Na blaszkę wykładamy ciasto, mokrymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach na złoty kolor
słodki bratek
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTKA GRYCZANE 189potem jaja i zmiksujcie wszystko na gładką masę. Teraz zmniejszcie obroty miksera (lub użyjcie do mieszania łyżki) i wmieszajcie do czekoladowej masy suche składniki. Dosypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie. Na papier do pieczenia nakładajcie niedbale łyżką porcje masy zachowując odstępy- ciasta wystarcza na około 25 ciastek. Pieczcie około 9-10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka wyglądają na niedopieczone
OliveandThyme
RAZOWE CIASTKA CRISPEARLS 241szkl. cukru, 100 g płatków owsianych , 100 g mąki razowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g kuleczek czekoladowych WYKONANIE Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie mąki, proszek, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kuleczki, mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach
słodki bratek
Kasza jaglana Beata Pawlikowska - recenzja 211orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty do kanapek ja na pewno skuszę się na czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie. Książkę kończą rozdziały dla łasuchów: ciasta i ciasteczka oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe ciastka z czekoladą i deser gruszkowo-orzechowy z amarantusem. W ostatnim
Cynamonowe szczęście
Tiramisu ze śliwkami 224wtedy należy nakładać łyżką, natomiast następnego dnia, gdy poleży w lodówce, można go pokroić jak ciasto. Składniki: – biszkopty podłużne, 2 opakowania – 500 g serka mascarpone – 500 ml śmietany 30% – 1 puszka 440 g kajmaku czekoladowego – 2 łyżki cukru pudru – 3/4 szklanki powideł śliwkowych – kakao do posypania – 500 ml mocnej
To co kocham
Śmietanowiec babci Basi 230wierzch trzemy drugą schłodzoną kakaową część ciasta. 11.Pieczemy w temperaturze 180 st . C przez ok. godzinę. Przypominam ! Po upieczeniu ciasta , pozostawiamy go w piekarniku 5 min przy uchylonych drzwiczkach. . 12. Po upieczeniu schodzony placek dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową . Smacznego
Pysznosci Babci Basi
Kostka z truskawką 248Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 17 dag margaryny 2 żółtka 1 cukier waniliowy masa czekoladowo – orzechowa: 2/3 tabliczki czekolady 10 dag posiekanych orzechów włoskich 1/3 … Czytaj dalej Kostka z truskawką
czarrna od kuchni
Pijak 203cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Na ciasto nakładamy masę. 3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową. Smacznego
Pyszności Słodkości
Nieco odchudzony tort makowy z kawową nutką 419rozkroiłam na 3 części, pierwszą z nich posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym, a na dżem wyłożyłam krem. Przykryłam drugą częścią ciasta i wyłożyłam krem kawowy. Przykryłam 3 częścią i rozsmarowałam resztę kremu. Dekorację pozostawiam Waszej fantazji, ja użyłam płatków czekoladowych i wiśni z nalewki
Cynamonowe szczęście
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 196Dzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków. Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe. Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym. Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również
Dzieje kuchennej Wiewióry
Słoiki w Stolycy, czyli warsztaty z przetworów 206zaskoczenie tego spotkania - karmelizowane jabłka. Przepisem na ten smakołyk Hońka na pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką. Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa
Karczma Honorietty
Dwukolorowy murzynek z masą jogurtową 283wymiary ok 24x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta brązowego, a na nie masę jogurtową. Wylewamy resztę brązowego ciasta i wyrównujemy. Na Pieczemy w temp 160 C około godziny. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową
e-PrzepisyKulinarne
Zebra 187Okrągłą formę (ok 20 cm śr.) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu całkowitego wykorzystania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 40 minut, po upieczeniu można polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem (ale muszę powiedzieć, że bez niczego na wierzchu równie dobrze smakuje
Motylkowa Kuchnia
Biała Trufla - restauracja Szczecin 223ryby przygotowujemy metodą sous-vide (czyli metodą próżniową - oglądanie Top Chef na coś się przydało ;) Na koniec desery... Trufle czekoladowe, z bardzo dobrej czekolady z dużą ilością kakao. Na koniec świetnie wyglądające sfery owocowe, płynne w środku z ciastem w stylu keksa. Gdyby te sfery były bardziej słodkie dużo bardziej by mi smakowało, niestety lubię słodkie desery, jeśli już
Corner With Recipes
Tarta z budyniem i truskawkami 187mąki tortowej 100g margaryny 1 żółtko 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki wody 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy kilka truskawek Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka, Cukru wanilinowego, 2 łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciast. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180º. Po tym czasie formę do tarty
MarciochaKucharzy
Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe 216zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody. Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ravioli z truskawkami i melonem z sosem czekoladowym i serkiem waniliowym. 234oliwą i wyciągamy w kilka sekund po wypłynięciu. Do farszu użyłem truskawek i melona. Zostało mi jednak trochę ciasta i utarłem jeszcze twaróg półtłusty z cukrem waniliowym i zrobiłem jeszcze kilka pierożków z takim właśnie nadzieniem. Sos czekoladowy: łyżkę masła topimy z paskiem gorzkiej czekolady i mieszamy do połączenia. Na środku talerza robimy kleks z serka z cukrem waniliowym
BaRepas
Słodkie środy - Tartaletki z budyniem i owocami czyli wspomnienie lata 182pudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pijak 253stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Na ciasto nakładamy masę. 3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smaków
Czas na brunetkę. Brownies 207miseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni , tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam, że też przygotowała ten boski kremik. Stwierdziłyśmy więc zgodnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2622składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/ KREM CZEKOLADOWY: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki 30g cukru wanilinowego
Pudełko rozmaitości
MURZYNEK EWY 453łyżką. Formę keksową, u mnie o wymiarach 26x11 wysmarować masłem, obsypać kaszą manną, mąką lub bułką tartą i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 55 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą czekoladową
Walijskie Pichcenie
Babka zebra 434łyżkami mąki i aromatem cytrynowym. Foremkę wyłożyć papierem.Na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Zebrę piec około 50 minut w temperaturze 180*C . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Keksówka mierzona na spodzie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Na śniadanie...naleśniki:) 239dobry! Dziś na śniadanie polecam Wam...tak,znowu naleśniki,dziś jednak już nie te 'amerykańskie' pancakes! :) Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj . Składniki na nadzienie: Ser Ricotta Cukier Puder Jogurt Naturalny Do dekoracji wybrałam owoce oraz sos czekoladowy(Tak,tak...ten z ekstraktu z owoców. Chyba będę musiała o nim coś niedługo napisać!:)) Kurs Dietetyki zaliczony, więc jest
Chocolate Stop Tempting
Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " 278kolejno dodajemy mleko aby ciasto stało się jednolite. Do ciasta dodajemy cytrynę, pozostały cukier i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku, po czym lekko ostudzamy i dekorujemy lukrem. Serwujemy z sosem czekoladowym lub kakaowym. Smacznego
Kuchnia Łukasza
Placuszki - ryżowe puszki 307ciasta wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić jeszcze na 5 minut. Na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta, formując placuszki. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. oprószone cukrem pudrem, ze śmietanką lub ulubioną konfiturą czy kremem czekoladowym. Smacznego
Z miłości do słodkości
Sernikobrownie 322Przepis z którego korzystałam to przepis Domi w kuchni Dodatkowo - ten przepis jest moją pierwszą propozycją na świąteczne wypieki :) ciasto jest łatwe do zrobienia i smaczne :) przez dodatek sera ma się wrażenie, że się je po prostu sernik czekoladowy :) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Babka cytrynowa z majonezem 224cukrem pudrem lub polewając polewą czekoladową. To ciacho w sam raz… na piknik w ciepłe dni… do popołudniowej kawy… dla gości… na świąteczny wielkanocny stół Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu aromat cytrynowy do ciast (8-10 ml) Jajka(...)Jeśli nie masz aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową. Babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub domowym lukrem (np. cytrynowym ). Polecam Wam też inne dania z majonezem: – Jajka w sosie tatarskim
Kulinarne S.O.S.
Babka cytrynowa z majonezem 224cukrem pudrem lub polewając polewą czekoladową. To ciacho w sam raz… na piknik w ciepłe dni… do popołudniowej kawy… dla gości… na świąteczny wielkanocny stół Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu aromat cytrynowy do ciast (8-10 ml) Jajka(...)Jeśli nie masz aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową. Babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub domowym lukrem (np. cytrynowym ). Polecam Wam też inne dania z majonezem: – Jajka w sosie tatarskim
Kulinarny S.O.S.
Piernik przekładany dżemem i kremem budyniowym 247gości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment . W tym roku z pewnością też będzie na świątecznym stole , ale już tej odświeżonej wersji. ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 3/4 szkl. cukru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody 1 łyżka kakao 1 szkl. mleka 1 słoik(...)łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
Kolorowa kuchnia Elki
Gwiazda: świeża mięta 211lubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa, to mięta z jabłkiem - no po prostu nie mogę! Pamiętam soki o tym właśnie smaku, po spróbowaniu których(...)domieszałam do mąki potrzebną resztę, jeszcze raz rozpuściłam masło i zagniotłam ciasto. Godzinę później piekłam ciasteczka, a ich zapach sprawił, że nie mogłam wyjść z kuchni. Pierwsze zjadłam jeszcze ciepłe, ale muszę przyznać, że po wystygnięciu są jeszcze lepsze - chrupkie z wierzchu, cudownie ciągnące w środku. Obłędnie czekoladowe (nikt by się nie domyślił, że w składnikach nie ma czekolady), mini
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort serduszko z białą czekoladą i malinami 261czekoladzie Malinowy biszkopt, przełożony kremem z białej czekolady, udekorowany bitą śmietaną, świeżymi malinami i obsypany wiórkami z białej czekolady. Czekoladową słodycz doskonale przełamują lekko kwaskowate maliny, które nie tylko są głównym elementem dekoracji, ale również zostały zatopione w biszkoptowym cieście. Tort jest delikatny, pyszny i romantyczny ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MALINOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 op. budyniu malinowego(...)czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem i przykrywamy
Domowe Torty
Mini trufle malinowo-czekoladowe na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie 172ręki. Wiele osób rezygnuje ze słodyczy, ale nie potrafią sobie odmówić malutkiej przyjemności. Mam przepis na małe co nieco. Wykwintna propozycja, która Was nie zapcha, ale napełni cudowną malinowo-czekoladową słodyczą. Tylko od Was będzie zależało ,czy sięgniecie po następną kulkę. Ozdoby , których użyłam do trufli pochodzą ze sklepu internetowego dla cukierników i osób, które kochają cukiernictwo. Przepis zaczerpnięty(...)laskowych i wiórkach kokosowych. Każdą kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego, aby słodkości nie wchłonęły zapachów z lodówki. Pojemnik włóż do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj mocno schłodzone. Trufle czekoladowe skrywają w sobie delikatną nutkę malin, którą poczują prawdziwi smakosze czekolady. Smak tych mini grzeszków przeniesie Waszych gości
Z Kuchni Do Kuchni
Donut 330Opis: Donut (donat) to rodzaj wysmażanego na głębokim oleju wyrobu cukierniczego w kształcie zbliżonym do „oponki”. Wyrabiany jest często z polewą czekoladową lub lukrową. Od polskiego pączka odróżnia go głównie kształt i brak nadzienia. Składniki: 3 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka mleka lub kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta gałki muszkatołowej Opis(...)przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do tego dodajemy jajko, mleko lub kwaśną śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki ugniatamy na jednolitą i zbitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinamy koła, następnie, w każdym z kół, kieliszkiem wykrawamy dziurkę. Smażymy na głębokim tłuszczu tak, aby cały donat był zanurzony, przez około 2 minuty
Ciastka i ciasta
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 225ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie każdą wyrośniętą kulkę nakłuć na wylot patyczkiem, po czym ponownie przykryć na kolejne 15 minut. Sposób drugi: Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na grubość około 3-4 cm. Wykrawać okrągłe "placki" i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 20 minut. Kilka sztuk usmażyłam(...)dekoracji, polewa czekoladowa, kolorowy lukier, cukier puder. biały lukier + kolorowa posypka czekoladowa polewa + uprażone orzeszki cukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdki biały lukier + mieszanka skórek i owoców Gold Pack czerwony lukier + kolorowa posypka + listki melisy Ciasto, jakie Wam proponuję jest szybkie w wykonaniu, nie wymaga wielogodzinnego wyrastania. Nie piją tłuszczu, w którym
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kawowe w czekoladzie 195kakao szklanka mocnej kawy szczypta gałki muszkatołowej tłuszcz i bułka tarta do formy polewa czekoladowa Margarynę ucierać, dodając po jednym jajku i po łyżce cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać ostudzoną kawę, dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao i gałkę muszkatołową, wyrobić (ciasto powinno być dość gęste). Formę do babki natłuścić, posypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec
Camilla w kuchni
Jagodowe ciastko 483Ekspresowe mocno jagodowe ciasto Składniki • 1 l jagód • 2 budynie • 5 łyżek cukru • 1 opakowanie 330 ml śmietany 30 % • 2 galaretki malinowe • 2 łyżki żelatyny • 16 ciastek czekoladowych kwadratowych Sposób przygotowania 1. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 600 ml wody. Dno blachy10/30cm wyłożyć warstwę ciastek. 1/2 l jagód przełożyć do rondla zalać 1/2 l wody dodać 4 łyżki cukru(...)łyżką cukru. Do ubitej śmietany wlewać powoli 1/2 galaretki i na koniec ubijania dodać połowę z pozostałych jagód, przemieszać delikatnie i wyłożyć na blachę Na górę ciasta wyłożyć resztę jagód i zalać resztą galaretki
W królestwie smaków Beaty
Muffiny gryczane reniferki - bez glutenu, mleka i jaj 176Muffinki z mąki gryczanej - bez glutenu, mleka i jaj. Smaczne i delikatne. Najlepsze z polewą czekoladową. Bardzo chętnie jedzone przez dzieci. SKŁADNIKI: 100 g mąki gryczanej Nutrifree 70 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku bezglutenowego 2 łyżeczki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 150 g napoju roślinnego (np. napój ryżowy) bezglutenowe precelki, cukrowe oczka(...)dekoracji W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników. Formę do muffinków wyłóż papilotkami Ciasto wylej do papilotek do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut. Studź na kratce. Udekoruj
Kuchnia bezglutenowa
torcik królowej, pyszne ciasto bez pieczenia z pianką i herbatnikami :-) 1222królowej firmy Winiary , dostępny jakiś czas temu w sklepach, nie ukrywam, że bardzo mi on smakował, ale od czasu kiedy zniknął z półek, pozostało tylko słodkie wspomnienie :-) Postanowiłam zrobić ciasto podobne do torcika królowej, i nie ukrywam, że wyszło super :-) Ładnie wygląda, jest pyszne, robi się je bardzo szybko, bez pieczenia. Polecam gorąco :-) SKŁADNIKI * PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ MASA(...)szklanki mąki -250g masła lub margaryny -1,5 paczki herbatników kakaowych (np Bonitki) CZEKOLADOWA PIANKA -2 kubeczki śmietany 30% po 330g -1 czekolada gorzka 100g min 60% kakao -2 łyżeczki kakao -4 płaskie łyżki cukru pudru -troszkę czekolady do posypania ciasta (można odłamać kostkę od czekolady) Blaszkę wykładamy folią aluminiową, tak by ciasto nie przeszło "aromatem" formy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tradycyjne pączki z marmoladą 615świeżych 1 łyżka cukru kryształu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki Ciasto właściwe: szczypta soli 1 kg mąki pszennej tortowej 6 żółtek 4 łyżki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1/2l mleka 150g margaryny 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: olej do smażenia marmolada do nadziewania cukier puder lub polewa czekoladowa do polania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Z drożdży, cukru, mleka
Kuchnia w czekoladzie