waniliowy 4 żółtka dodatkowo dowolny dżem - u mnie dżem brzoskwiniowy budyń pokruszone herbatniki posypka czekoladowa Z mąki , cukrów , masła i żółtek zagnieść ciast.Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w do lodówce około 30 minut.Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Budyń przygotować
Moje domowe kucharzenieUwielbiam ucierane ciasta, szczególnie babki. Piaskowe, jogurtowe, marmurkowe - wszystkie dla mnie są mistrzostwem świata ❤ Dziś zapraszam na wigotną, pyszną babkę czekoladową. Babka długo zachowuje swoją świeżość, spokojnie wytrzymuje 4-5 dni, jeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych jajek(...)masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy
Walijskie PichcenieDziś coś na słodko bez użycia piekarnika :) Budyń czekoladowy i kaszka ... smak dzieciństwa, mam nadzieję, że dla większości z Was miłe wspomnienia. Ja pamiętam, że budyń i kisiel gotowało się u mnie w domu bardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę. Teraz pomału i kisiel i budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki
Walijskie Pichceniemnie ochota na coś słodkiego - ale nie za bardzo słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko(...)SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka gęstej śmietany 18% Dodatkowo: 1 białko cukier dżem, krem czekoladowy, jabłko - co tylko chcecie, ważne żeby rogaliki Wam smakowały Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą rozwałkowujemy na cienkie
Czary - gary w kuchnijuż teraz, a na 2-3 dni przed Wigilią przełożyć powidłami i udekorować masą marcepanową i polewą czekoladową. Przetestowałam i w ten sposób przygotowany piernik jest doskonale skruszały, wilgotny i aromatyczny. Szczerze polecam! Nie pożałujecie:). PIERNIK STAROPOLSKI /keksówka 32×10 CIASTO 200 g masła 150 g miodu 40 g przyprawy do piernika 15 g kakao 3 szczypty kardamonu(...)mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych DO PRZEŁOŻENIA 250 g powideł śliwkowych 50 g miodu POLEWA CZEKOLADOWA 100 ml śmietanki 30% 30 g miodu 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 20 g miękkiego masła DODATKOWO 400 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych
Pieguskowa Kuchniaolejku migdałowego 1 łyżka kakao 100 g czekolady mlecznej czekoladowa posypka Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z mąką, a następnie siekamy nożem. Jajka ubijamy, dodając stopniowo cukier puder oraz olejek migdałowy. Masę jajeczną dodajemy do mąki z masłem i krótko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i do jednej z nich(...)dociskamy, żeby ciastka po upieczeniu nie rozwarstwiły się. Całość owijamy folią, jeszcze raz dociskamy ciasto u góry i dociskamy również boki. Wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Schłodzone ciasto kroimy na ciastka nie grubsze niż 1 cm , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez kilkanaście minut. Po wyciągnięciu z piekarnika
Trzeci talerzCzasem gdy mam zly dzien lubie zamknac sie w kuchni i cos upichcic. To ciasto jest wlasnie wynikiem takiego szybkiego odreagowania. Zamiast zloscic sie na czlonkow mojej rodziny spozytkowalam energie w bardziej przyjemny sposob. Przepis na ten marmurek czekoladowy pochodzi z francuskiej ksiazki "Chocolat". Polaczenie czekolady z aromatem pomaranczy jest ostatnio moim ulubionym zestawieniem. Te dwa smaki wspaniale przenikaja
Przysmaki KarolkiUwielbiam makowce! Tylko musi być mokry i oblany lukrem lub polewą czekoladową.... ten przepis właśnie taki jest 😊 Kruchy spód, dużo maku, lukier i moja ukochana skórka pomarańczowa! Już od trzech miesięcy miałam ogromną ochotę na solidny kawał makowca i w końcu moja zachcianka została spełniona 😊 Składniki: kruchy spód|: mąka pszenna 200 g, margaryna 125 g, cukier puder 4 łyżki, jajko(...)puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. w 180 st. C. Mak zalewamy wrzątkiem do pokrycia
kulinarne odsłony patigdyż idealnie współgra ona ze smakiem oponek. Z poniższego przepisu można zrobić 12-15 sztuk . Oponki pieczone Składniki: CIASTO 250g mąki pszennej 150g jogurtu naturalnego 120g masła 100g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 30g mlecznej czekolady 20g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki powinny być z lodówki - mąkę
Smakołyki Berenikikukułek trochę znika w masie budyniowej, dlatego dodałam nieco więcej wiśniówki. Niestety przez ten dodatek to ciasto tylko dla dorosłych ;) CIASTO KUKUŁKA Składniki: (na formę 20x25cm) 400 g cukierków kukułek 4 opakowania herbatników typu Petit 4 opakowania budyniu czekoladowego 1 litr mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1/3 szklanki nalewki wiśniowej Przygotowanie(...)miksujemy do chwili połączenia się składników. Do miksowanej masy kukułkowej wlewamy stopniowo wiśniówkę. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W formie układamy warstwami herbatniki i masę. Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na 10-12 godzin. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Bon appetit mon amiesłodkiej mlecznej czekoladowej polewie na myśl przywołuje zbliżające się święta. Święta to czas pysznych dań na stole, żebyście mogli cieszyć się nimi w pełni, nie martwiąc się o skutki obfitego jedzenia polecam wyrób medyczny CE - Espumisan Max, który skutecznie zmniejsza uczucie pełności i ucisku z jamie brzusznej ROLADA PIERNIKOWA z KREMEM POMARAŃCZOWYM Składniki: ciasto: 4 jajka 60 g cukru
Bon appetit mon amieciasto robi się w 15 minut i jest idealne. Pięknie się prezentuje i naprawdę jest łatwa w przygotowaniu. Można śmiało zrobić na zbliżające się święta. Przepis na prostą roladę biszkoptową wzięłam ze strony kotlet.tv Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 250g serka(...)wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować go tłuszczem. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec około 15 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę podsypaną cukrem pudrem. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia, luźno zrolować w ściereczkę i tak zostawić. Krem czekoladowy - czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka i dodać 4 łyżki
pink envelopeEkspresowe mini pączki bananowe z serkiem mascarpone to alternatywa dla tradycyjnych pączków. Robi się je błyskawicznie - nie posiadają w składzie drożdży, więc ciasto nie musi rosnąć i nie trzeba go wyrabiać. Wszystkie składniki miksujemy i gotowe! Idealna propozycja na Tłusty Czwartek dla osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na tradycyjne pączki. A zawsze to domowe i wiemy co jemy 😉 Składniki(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę. Ciasto nabieramy łyżką i wrzucamy na rozgrzany olej, pomagając sobie drugą łyżeczką. Nie przejmujcie się kształtem 😉 Smażymy z obu stron za złocisty kolor. Następnie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem z cynamonem. Rada: Dropsy czekoladowe możemy pominąć. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga
Kuchnia MagdaLenywaniliowym (na 3/4 mleka) - 450ml śmietanki 30% - 200ml śmietanki 12% - 4 łyżki cukru - 2 żółtka Polewa czekoladowa: - 40g cukru pudru - 25g kakao - 50g masła - 2 duże łyżki mleka (w razie zbyt gęstej konsystencji dodać więcej mleka) Sposób wykonania: Składniki na ciasto szybko wyrabiamy, zawijamy w woreczek i dajemy do lodówki na poł godziny. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy
Wypieki Renemigdałów garść orzechów włoskich garść nerkowców garść orzechów laskowych garść rodzynek, żurawiny, suszonej moreli moczonych w alkoholu polewa czekoladowa 150 g czekolady 70% kakao 2-3 łyżeczki śmietanki 30% 1,5 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki mleka Wykonanie Ciasto Żółtka oddzielamy od białek, wsypujemy cukier puder, ubijamy mikserem na puszysty kogel-mogel. Osobno w płaskim naczyniu siekamy
Raj dla Podniebienia