ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:542/1040)

Sernik tradycyjny z rodzynkami 69

sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.  Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Dziś mam dla Was serniczek w tradycyjnym i prostym wydaniu. Moi stali czytelnicy pewnie już pamiętają, że sernik to moje drugie imię. :) Uwielbiam każdą odmianę pieczoną czy na zimno. Ogólnie uwielbiam ciasta, które zawierają twaróg. Kompletując składniki, możecie pójść

zdrowo i aktywnie
Sernik tradycyjny z rodzynkami 144

sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.  Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Dziś mam dla Was serniczek w tradycyjnym i prostym wydaniu. Moi stali czytelnicy pewnie już pamiętają, że sernik to moje drugie imię. :) Uwielbiam każdą odmianę pieczoną czy na zimno. Ogólnie uwielbiam ciasta, które zawierają twaróg. Kompletując składniki, możecie pójść

Zdrowie i pysznie na talerzu
SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 121

Drogie Babcie. Ukochani Dziadkowie. Życzymy Wam wszystkiego najlepszego. I czekoladowego! Składniki 100 g mieszanki orzechów i migdałów 100 g dobrej, gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g drobnego cukru trzcinowego 75 g mąki pszennej 2 jaja szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ulubionego likieru lub esencji waniliowej (u nas likier amaretto) płatki migdałowe, cukier puder do posypania(...)utrzyjcie z cukrem i szczyptą soli na jasna masę, dodając po jednym jajku. Do masy wlejcie czekoladę i likier. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, dodajcie do reszty ciasta i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Dodajcie posiekane orzechy, wymieszajcie jeszcze raz. Gotowa masę przełóżcie do przygotowanej formy, posypcie płatkami migdałów. Pieczcie około 35-40 minut lub do suchego patyczka

OliveandThyme
Piernik z powidłami 162

noce i został skonsumowany jeszcze przed świętami: jednego dnia J Był naprawdę smaczny: aromatyczny, miękki i dzięki polewie – wykwintnie czekoladowy. Mój tato orzekł, że nigdy lepszego piernika nie jadł( dzięki Tata!:)) , ale Wy przecież musicie sprawdzić sami JJ : ) ! Ciasto piernikowe : 400g mąki 120g masła 250g cukru 4 łyżki miodu 3 jaja 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 2 łyżeczki

Domowe ciasta
Wspomnień czar... 124

smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe OWSIACZKI CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWE 8 łyżek mleka 360 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 łyżki kakao zapach rumowy 90 g gorzkiej czekolady 100 g suszonej żurawiny 2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych(...)płatki owsiane i mieszając podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia. Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe SMACZNEGO

peggiwkuchni
Kapucynek – ciasto bez pieczenia 14136

Kapucynek Bardzo smaczne i bardzo efektowne ciasto nie wymagające pieczenia Polecam!     Składniki: Herbatniki kakaowe – ok 25 sztuk ptasie mleczko – ok 22 sztuki Masa orzechowo-czekoladowa: 150g schłodzonego serka kremowego typu philadelphia 200g nutelli w temperaturze pokojowej 150g schłodzonej śmietanki kremówki 2 łyżki żelatyny 30ml wrzątku ok 50g orzechów laskowych Masa śmietankowa: 2 opakowania „Śnieżki(...)odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy *** *** Kremowy serek miksujemy z nutellą, do momentu, aż składniki całkowicie się połączą *** *** Orzechy drobno siekamy *** *** Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i całość wykładamy na spód z herbatników *** *** Na masie układamy w rzędach ptasie mleczko rogiem do dołu, jedno

Blog z Apetytem
Naleśniki czekoladowe z bananami wg Pawła Małeckiego 164

Smakowite, czekoladowe i na dodatek z bananem - to musi być pyszny deser, jednym słowem: naleśnikowa uczta! Składniki: 2 jajka 500 ml mleka 3,2 % szczypta soli 180-200 gram mąki 1 łyżka kakao 3-4 łyżki oleju Ponadto: 4-5 bananów krem orzechowy 2-3 łyżki masła cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Odstawiamy

kgwjanczewo
Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami 141

jajka 1/3  szkl. oleju ¾ szkl. mleka ½ szkl. wiśni drążonych z kompotu - lub innych owoców czy bakalii płatki czekoladowe - do posypania na wierzchu na jeszcze ciepłe muffinki opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu.  W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki(...)drążonych. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 15-18 minuty - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i wielkości muffinek - te o "standardowych" rozmiarach należy piec co najmniej 20-23 minuty. Jeszcze ciepłe muffinki posypać płatkami czekoladowymi - wtedy czekolada przylgnie do wierzchu u nie będzie opadać. Ewentualnie można wykorzystać własnej roboty polewę czekoladową - przepis idealny, wypracowany

Grunt to przepis!
TORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEM 565

kremówki 36% (bardzo zimnej) 150 g mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki gorącej wody ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA GANACHE CZEKOLADOWE: 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 36 % DO DEKORACJI: plasterki pomarańczy lub inne dekoracje według uznania WYKONANIE: Przygotowanie tortu zacznij od Musu Pomarańczowego. PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE: Piekarnik nagrzej(...)jajku , mieszając rózgą kuchenną dokładnie po każdym dodaniu jajka. Do suchych składników wlej masę maślano-jajeczną i porządnie wszystko wymieszaj. Ciasto piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. MUS CZEKOLADOWY: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ostudzoną czekoladę wlej cienką strużką

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT BLONDYNKI URODZINOWY, czyli czekoladowy i Matcha z Kremem Limonkowym i Ganache Czekoladowym 349

napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem można rzucić, upuszczając go razem z blachą na blat z wysokości około 30 cm :) Wystudzony biszkopt pokroiłam nożem strunowym na 3 równe blaty. BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek(...)przygotowany tort wylałam ganache czekoladowe, odstawiłam do lodówki do zgęstnienia polewy i na końcu do worka cukierniczego umieściłam część kremu śmietankowego i matcha i wyciskałam dwusmakowe/dwukolorowe dekoracje. Na koniec mięta i truskaweczki i gotowe! Jak już widzicie zostało mi po jednym blacie każdego z biszkoptów, więc możemy poskładać z nich małe ciasto, albo zrobić takie mini deserki z resztek jakie

Blondynka Gotuje
Czekoladowy biszkopt z karmelizowanymi gruszkami 195

Końcówka lata zaskoczyła piękną pogodą. Owoce są soczyste i dojrzałe. Dziś proponuje ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Nie jest one ciężkie, bo pozbawione kremów i maślanych mas.  Delikatne gruszki swietnie komponują się z czekoladowym biszkoptem.  Składniki:  Biszkopt: (blaszka wielkości 26cm x 40cm)  -125g cukru kryształ  -80g mąki tortowej  -40g kakao -5 jajek(...)cukrem, aż zamienią się w kremową masę. Mąkę i kakao łączymy ze sobą. Następnie dodajemy do jajek w trzech częściach i delikatnie łączymy, tak by napowietrzyć masę.  Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą pergaminem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt dzielimy na pół.  Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą dodajemy pokrojone

Smakuj życie!
Babeczki choinki 199

stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami korzennymi. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. W arto jednak wybrać te, które zbyt mocno nie rosną(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz. Marcepan pokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 20 minut w 180 ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru. Babeczki korzenno-czekoladowe (12 sztuk) : 150 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka

Food Square
Muffinki z czekoladową czapeczką 167

cieszyć oko, ale przede wszystkim podniebienie! Dla miłośników czekolady i tych, którzy lubią się troszkę pobawić w kuchni! Przepis na ciasto już kiedyś publikowałam, ale dla tych, którym nie chce się szukać przepisu zamieszczę je jeszcze raz :) Muffinki z czekoladową czapeczką     Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki pszennej 6 dag cukru(...)łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę.  Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy.  Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady ;) Masa: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy

Lawendowe Niebo
Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 315

puszki i te dodatki właśnie stanowią tę cytrusową nutę, która wspaniale komponuje się z resztą smaków. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i myślę, że mało pracochłonny, zwłaszcza jeśli ciasto upieczemy dzień wcześniej. By zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, wieczór wcześniej możemy również ugotować budyń do kremu i wystudzony schować do lodówki. Należy tylko pamiętać, aby następnego dnia ogrzać(...)ajerkoniakowego z mandarynkami, wyrównać. Położyć kolejny blat, nasączyć drugą częścią ponczu, wyłożyć pozostały krem z mandarynkami, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki posmarować odłożonym kremem. Tort wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić

Opowieści z piekarnika
Piernik czekoladowy najlepszy 906

cienia przesady mogę powiedzieć, że jest to najlepszy piernik czekoladowy jaki kiedykolwiek jadłam :) Nie pomyślcie, że wpadłam w samozachwyt - to dzieło mojej Mamy :) Piernik jest wilgotny, aromatyczny i cudownie chrupie dzięki orzechom. Jeśli chcecie można polać go czekoladą :) Składniki : 3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1 słoik powideł 1 szklanka oleju 3 łyżki(...)sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować.  Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą.  Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać, aż ciasto przyjmie resztę płynów. Ciasto będzie dość rzadkie. Formę z kominkiem wysmarować olejem. Wylać ciasto i wyrównać

Chocolate Muffin Blog