ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:549/1040)

Strucla z makiem 162

podwinęłam pod spód.   Piekarnik ustawiłam na 180 °C . Struclę przełożyłam na papier   do pieczenia i całą zawinęłam w papier dookoła, zachowując trochę miejsca, żeby podczas wyrastania,   ciasto miało przestrzeń. Tak zapakowana strucla zachowa ładny, okrągły kształt. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut.     Potem przecięłam papier wzdłuż i zajrzałam do moich strucli. Upiekły się(...)całej powierzchni moich strucli. Na wierzchu rozsypałam orzeszki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i polałam roztopiona polewą czekoladową.   Po zastygnięciu lukru mogłam już pokroić struclę. Nie mogłam się doczekać jaka wyszła. Bo zawsze wzorek wewnętrzny jest inny. Wystarczy dodać trochę więcej masy, albo ciasto rozwałkować na inną grubość. Ale jedno się nie zmienia... zawsze   jest   pyszna, aromatyczna, wilgotna

Kuchnia u Krysi
Najłatwiejsze bananowe ciasteczka – dla dzieci i dorosłych 234

płaskie łyżki cukru trzcinowego 2 płaskie łyżki masła 3 łyżki płatków owsianych lub musli (u mnie płatki owsiane z dodatkiem suszonych truskawek) kilka kropli aromatu waniliowego (można pominąć) opcjonalnie czekoladowe wiórki, posiekana czekolada Dodatkowo: papier do pieczenia – u mnie Stella Przygotowanie: Do miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i całość łączmy (mieszamy) – ja robię to widelcem. Następnie dodajemy pół(...)łączmy składniki obu misek. Dokładnie mieszamy najpierw widelcem, a potem można zagnieść ciasto chwilę ręką. Z ciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy lekko i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (zachowując odstępy między ciasteczkami). Opcjonalne na każde ciastko nakładamy (na środek) odrobinę czekoladowej posypki lub posiekanej drobno czekolady. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra

Słodkie okruszki
Najprostsze muffinki malinowe 200

Proste i szybkie muffinki gotowe w 30 minut! W tym tygodniu w akcji Ciasto na niedzielę pieczemy Muffinki . Ogromna dowolność przepisu, nadzienia i polewy! Każdy prezentuje swoje ulubione muffinki w preferowanym smaku, wariancie składników i kształcie. Moja propozycja to najprostsze muffinki z możliwych ! Bez żadnych dodatków w postaci kremów czy toppingu. Bronią się smakiem same, wyłącznie przy pomocy nadzienia(...)minuty - c zas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta . Stan upieczenia można sprawdzić testem "patyczka" - wyjdzie suchy, babeczki gotowe! Muffinki wyszły w smaku niezbyt słodkie i mocno malinowe, nadziane soczystymi owocami i doprawione dodatkowo wypuszczonym w trakcie pieczenia sokiem.   Dla słodkolubnych polecam oblać dodatkowo wierzch polewą czekoladową. Ja tym razem sobie odpuści ł am, bo uwielbiam kontrast

Grunt to przepis!
Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem 168

Czekoladowa rozkosz z kwaśną, wiśniową nutą ! Istny raj dla podniebienia – zwłaszcza, kiedy podajemy je na ciepło. Przygotujemy je nawet w 30 min… znikną niestety zdecydowanie szybciej Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: na 8-10 muffinów(...)wody mineralnej . Do papilotek wykładamy łyżkę ciasta, formując w nim wgłębienie. Nakładamy łyżeczkę konfitury wiśniowej i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 – 20 minut. Bajecznie smakują podawane na ciepło! Płynna konfitura będzie wypływać niczym gorąca lawa Smacznego! Post Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Babka kakaowa 140

Babki od lat królują na wielkanocnych stołach. Występują w wielu rodzajach: muślinowe, zwykłe drożdżowe , ponczowe , czekoladowe , migdałowe , serowe ...  Proponuję babkę kakaową , na którą przepis pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Postanowiłam babkę polukrować lukrem różanym, do przygotowania którego użyłam płatki róży ucierane z cukrem. Z podanej ilosci produktów wychodzi nieduża babka. 250 ml mleka(...)łyżki wody Mleko zagotowac z kakaem, odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Wlać mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, bułkę tartą i suche drożdże, wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę (jeżeli forma metalowa – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Wstawić do pieca nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Utrzeć cukier z płatkami rózy, sokiem cytrynowym

królestwo garów
Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem 237

Czekoladowa rozkosz z kwaśną, wiśniową nutą ! Istny raj dla podniebienia – zwłaszcza, kiedy podajemy je na ciepło. Przygotujemy je nawet w 30 min… znikną niestety zdecydowanie szybciej Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: na 8-10 muffinów(...)wody mineralnej . Do papilotek wykładamy łyżkę ciasta, formując w nim wgłębienie. Nakładamy łyżeczkę konfitury wiśniowej i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 – 20 minut. Bajecznie smakują podawane na ciepło! Płynna konfitura będzie wypływać niczym gorąca lawa Smacznego! Post Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki 239

serników to nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już dwa przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową . A dzisiaj na blogu ekspresowy przepis na babkę marmurkową, którą wykorzystujemy do święconki, gdyż pieczona jest w małych foremkach na babeczki. Babki mini są również ozdobą wielkanocnego stołu. Te babeczki(...)blat. Babki pieczemy około 30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie odchodzić od brzegów foremki). Foremki wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy je z foremek po ostygnięciu. Marmurkowe babki majonezowe obsypujemy cukrem pudrem, a na środku układamy kryształy żółtego cukru dekoracyjnego, można je też polukrować lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego!   The post Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowe muffinki z domowym budyniem 238

samego ciasta jest banalnie proste i potrzebne nam są do tego właściwie tylko duża miska i łyżka. A z tym co możemy dodać do naszych babeczek możemy eksperymentować ile wlezie! Jedno z moich ulubionych nadzień to budyń i czekolada i właśnie w tym poście chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na te babeczki. Same muffinki też są czekoladowe(...)torebki, ale w wykonaniu go samemu, jak sami zobaczycie, nie ma nic trudnego! CZEKOLADOWE MUFFINKI Z DOMOWYM BUDYNIEM Składniki (na 15 babeczek standardowej wielkości): Budyń: 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Murzynek z gruszkami 160

gruszki smakowały każdemu. Ostatnio miałam ochotę na taką sentymentalną podróż kulinarną i upiekłam sobie to ciasto :) Do ciasta można wykorzystać zarówno świeże owoce (takich ja użyłam), lub owoce z kompotu - jakich zwykły używać nasze mamy. A jego wierzch można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem czy wiórkami z czekolady. Źródło: "Moje Smaki Życia" nr 9/2013   Tortownica(...)ostudzonej masy w garnku (nie przerywając mieszania) dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Gruszki z kompotu również pokroić na ćwiartki (jeśli mamy np. połówki). Owoce poukładać na cieście

My simple kitchen
Styropian (ciasto) 1956

Ciasto o nazwie Styropian zna zapewne każdy, swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do styropianu budowlanego, który ma podobną porowatą powierzchnię i jest równie śnieżnobiały. Ten kto wymyślił nazwę, miał dużą wyobraźnię, ludzie to mają skojarzenia Ostatnio pokazywałam mój przepis na czekoladowy styropian przygotowany na jogurcie greckim, który smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów . Dzisiaj pokażę Wam jak przygotowuję klasyczny styropian

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chałwowiec z wiśniami 268

pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy ( u mnie 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut). Krem chałwowy: 2 budynie śmietankowe 600 ml mleka(...)uzyskania gładkiej masy. Krem dzielimy na 3 części, do 2/3 dodajmy odsączone z kompotu wiśnie. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Biszkopt kroimy na pół, pierwszą połowę ciasta nasączamy kompotem z wiśni, na wierzch wykładamy 2/3 kremu chałwowego. Przykrywamy drugim blatem i również nasączamy kompotem

Słodka Kraina Wypieków
Rolada żyrafa z kremem budyniowym i galaretką 289

trzeba " poświęcić" na galaretkę, jednak gdy bardzo nam się spieszy to możemy ją pominąć. Fajna propozycja do niedzielnej kawki czy też na dzisiejszy Sylwester;)  Bardzo fajne i podzielne ciasto, nie tylko ładnie wygląda ale też wyśmienicie smakuje ;)  A teraz z innej beczki.  W tym ostatnim dniu starego roku chciałam Wam wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia Noworoczne. Życzę(...)reszty masy dodać kakao i wymieszać do połączenia się składników. Gdy kontury się upieką wyłożyć na nie masę czekoladową i całość piec przez 15 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować papier do pieczenia i wysmarować go olejem. Gdy ciasto się upiecze wyłożyć je na przygotowany papier i jeszcze raz na papier na którym się piekło (chodzi

Krakowskie smaki Ani
TORT NALEŚNIKOWY 205

łyżki cukru brązowego 1 łyżka jogurtu gęstego naturalnego Polewa czekoladowa:   100 ml śmietanki 30% 100 g czekolady deserowej  1 łyżka miękkiego masła  Śmietankę zagotować w rondlu, dodając kostki czekolady i łyżkę masła. Delikatnie mieszać. Sposób przyrządzenia:  Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Odstawić na pół godzinki(...)Zblenderować na gładką masę.  Każdy naleśnik brązowy/kakaowy smarować łyżką sera, nakładając na nią pokrojone owoce natomiast biały konfiturą jagodową. Układać na przemian.  Dekorować owocami i polewą czekoladową.  Smacznego

pieprzny smaczek
Kruche ciasteczka przekładane kremem 296

Opis kruche ciasteczka przekładane kremem: Kruche ciasteczka przekładane kremem to idealny pomysł na wykorzystanie pysznych czekoladowych ciastek z dodatkiem kremu z mascarpone. Kruche ciastka z czekoladą to tzw. „Pieguski”, czyli ciastka znane i lubiane przez wszystkich. Krem ma delikatny i wyrazisty smak. Składniki: 350g mąki 1/2 szklanki cukru 250g masła 1 łyżka jogurtu 1 czekolada 1/3 łyżeczki soli 300g śmietanki(...)pokrojone masło i jogurt. Wyrabiamy, aż do momentu powstania zwartek i gładkiej masy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki, którą dodajemy do masy. Składniki ponownie łączymy ze sobą. Z powstałego ciasta rolujemy wałek (średnica ok 6-7 cm). Owijamy folią i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto kroimy na plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik pomarańczowy 106

truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK POMARAŃCZOWY Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie Składniki: – 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości) – 200 g ciastek czekoladowych (nie mogą być jednak oblane czekoladą) – 100 g masła – 3 pomarańcze – garść świeżej(...)konfitury pomarańczowej Przygotowanie: Ciasteczka wrzuć do misy miksera i zmiel na drobny piasek. Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i połącz. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Przygotuj formę do ciasta, wykładając dno papierem do pieczenia. Z zewnątrz owiń całą formę ciasno filią aluminiową, ja odcinam dwa spore arkusze, kładę je na blacie tak aby zachodziły w połowie na siebie, na środku

nietylkopasta.pl