Starsi panowie, starsi panowie, starsi panowie dwaj... Za czym kolejka ta stoi ? A to dopiero początek :) Przepis na moje łazanki znajdziecie tutaj . A dzisiaj zdradzę recepturę na pyszny tort czekoladowy jak z dawnej kawiarni "Ziemiańska". Za inspirację dziękuję Agnieszce z WolnaKuchnia SKŁADNIKI: 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g dobrego ciemnego kakao 2 gorzkie czekolady o min. 70% zawartości kakao(...)Następnie do miski z mąką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a potem dodajemy masę jajeczną. Całość mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 20 -22 cm. i pieczemy 90 minut w 160 stopniach. Krem czekoladowy: w rondelku podgrzewamy śmietankę, ale nie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej czekoladę (200g czekolady
Kuchnia w opałachmogłam się powstrzymać, aby nie pochwalić się blokiem czekoladowym z dodatkiem mleka w proszku i kruchymi herbatnikami. Przepis ten pochodzi z rodzinnego zeszytu. Recepturą podzieliła się ze mną moja mama, której wiedzę tę przekazała babcia. I tak o to przepis zatoczył krąg pokoleniowy! Deser przygotowuje się w tempie błyskawicznym. Składniki: 1 szkl cukru, 250 g margaryny Kasi ½ szkl wody(...)rozpuszczenia składników. Gdy masa trochę przestygnie dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki. Formą keksową wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy i schłodzić do całkowitego stwardnienia. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakąteknaszych sklepach i cukierniach, ale wersja z kruchego ciasta, wypełnionego czekoladą i kajmakiem smacznie do mnie przemawia. Dzieląc ciasto na małe części uzyskamy zgrabne pisaneczki, którymi możemy ozdobić koszyczek wielkanocny, lub obdarować naszych bliskich. Spróbujcie też babeczek do koszyczka Babeczki mega czekoladowe SKŁADNIKI NA SPÓD: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka
Upiecz sobie babeczkęPrzygotuj POLEWĘ : 4 czubate łyżki oleju kokosowego/masła rozpuść w rondlu. Dodaj karob/kakao i mieszaj aż się połączą. Kiedy czekoladowa masa lekko ostygnie dodaj miód. Syrop klonowy możesz wlewać do gorącej. Pokrój jaglano-kokosowe ciasto na prostokąciki i wylewaj łyżką polewę. Schłodź batoniki w lodówce. Delektuj się smakiem swoich bezglutenowych batoników bounty
Smiling ShrimpPyszny okrągły mini torcik czekoladowy z puszystym kremem kokosowym. Wygląda trochę jak ciastko oreo, a w smaku przypomina nieco popularną wuzetkę. Pomysł na taki torcik powstał po tym jak zrobiłam omleta brownie ( przepis ) i stwierdziłam, że fajnie by do tego pasował jakiś biały krem. I tak powstał ten szybki mini torcik, który jest także bezglutenowy oraz nie zawiera mleka. Ciemna(...)warstwa jest zrobiona bez użycia mąki, zamiast niej jest czerwona fasola, która jest niewyczuwalna w smaku. Ciasto jest dość puchate i przypomina biszkopt. Piekłam je w małej formie (średnica 20 cm) i na dwa razy, ale można również zrobić to za jednym razem i przekroić po upieczeniu. Wierzch można też polać roztopioną gorzką czekoladą, wtedy na pewno będzie się
Healthy food explorerponieważ chciałam jak najwierniej oddać smak batonika, przygotowałam więc mleczny krem, nie dodawałam np. herbatników czy kremówki, serka. Natomiast czekoladowa polewa nie zastyga w lodówce na kamień dzięki dodatkowi śmietanki. No cóż, efekt jest super, smakiem naprawdę niemal identyczny :) Składniki Ciasto 200 g masła pół szklanki pełnego mleka 2/3 szklanki cukru 10 g cukru waniliowego 4 szklanki pełnego mleka
Słodkie inspiracjełyżeczka soli 4 łyżeczki przyprawy do piernika (ja zastąpiłam 2 łyżeczkami świeżo startego cynamonu + łyżeczkę kardamonu + garść orzechów laskowych + czekoladowe kolorowe posypki) Mieszamy suche produkty, następnie dodajemy do zmiksowanej masy z masła, cukru, jajek i bananów. Znów wszystko razem mieszamy. Ciasto nakładamy do foremki, którą nacieramy margaryną i bułką tartą. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 60minut. Ciasto w smaku
upichconaosób: kakaowe naleśniki 12 sztuk naleśników (przepis na naleśniki, np. TUTAJ + do ciasta należy wsypać 2-3 łyżki gorzkiego kakao) farsz serowy 0,6 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 2 żółtka cukier do smaku 1 opakowanie cukru wanilinowego do dekoracji polewa czekoladowa (domowa, np. z TEGO przepisu <pomijamy żelatynę!> lub roztopiona czekoladowa) 2 łyżki wiórek kokosowych
UgotowaćCiasto Prince Polo Połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i bezy o smaku batonika Prince Polo i polewy czekoladowej. Ze względu na bezę ubijaną na parze przepis może wydawać się dość trudny, lecz to tylko pozory. Trochę czasochłonny, lecz warto wykorzystać ten przepis na rodzinnych uroczystościach. Z pewnością zasmakuje wielu osobom. Idealnie sprawdzi się również jako wypiek świąteczny. Składniki(...)krem: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki zwykłej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 +1 żółtek 300 g masła Na polewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: Wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem
My sweet a lifeproszku. Słodkości zaś nadaje odrobina miodu. Górna warstwa to z kolei istna czekoladowa rozpusta! Mimo, iż deser nie jest bez wad, mleko w proszku koniec końców jest produktem przetworzonym, to nie dajmy się zwariować. W dalszym ciągu jest to zdecydowanie zdrowsza opcja od sklepowych ciast pełnych cukru, ciężkich śmietanowych mas czy tłuszczów trans. Jeśli więc słodzić, to tylko w taki(...)kokosowej 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków jaglanych Warstwa biała 300 g serka naturalnego President 3-4 łyżki mleka w proszku Łyżka miodu 2 łyżeczki żelatyny + wrzątek Warstwa czekoladowa 100 g serka naturalnego president Ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady 90% Łyżeczka oleju kokosowego Spód Banana rozgnieść widelcem Dodać płatki oraz mąkę i połączyć w zwartą masę Masą wyłożyć
HealthyCreationsWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną babkę kokosową, babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i wilgotna po upieczeniu. Ciasto możemy upiec w formie do babki lub keksówce. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia babki kokosowej będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm – można użyć foremki bez kominka lub keksówki 300 g mąki pszennej(...)patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Dekorowanie babki: Zimną babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi. Ja udekoruję lukrem, do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny
Uwaga Babcia Gotujemąki, wyrobić, dodać sól, jajka, wyrabiać i w trakcie wyrabiania dodać stopione, nie gorące masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie. nadzienie: 2,5 szklanki mleka 2 torebki budyniu czekoladowego kostka (lub więcej) białego sera 150 g cukru 50 g masła rodzynki dodatkowo: 1 jajko cukier puder
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkl mleka 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać(...)wolnego miejsca rozsmarować 3/4 kremu. Wzdłuż dłuższej krawędzi biszkoptu ułożyć banany i zwinąć roladę. Na wierzchu biszkoptu rozsmarować resztę kremu i odłożyć do stężenia. Przed podaniem z wierzchu posypać czekoladową posypką i ułożyć plasterki banana
Ala piecze i gotujelaskowe są tutaj tylko dodatkiem do całości. Trzeba przyznać, że wszystko fajnie się razem komponuje i ta wersja zasmakuje bardziej wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo-kakaowych, które od dzieciństwa kupuje
Candy Pandasjednolita masa. Odstawiamy do ostudzenia. Jajka, żółtka, cukier brązowy i wanilinowy ucieramy mikserem na puszysty krem. Do ubitego kremu wlewamy masę czekoladową i mieszamy łyżką aż składniki dokładnie się połączą. Mąkę, szczyptę soli i kakao mieszamy - wsypujemy do ciasta, dodajemy 1/4 pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem
Kolorowy Przepisownik