digotuje.blogspot.com Przepyszny, kremowy, rozpływający się w ustach... To tylko niektóre określenia tego rewelacyjnie czekoladowego serniczka, bo oprócz doskonałych walorów smakowych charakteryzuje się on niecodziennym wyglądem i łatwością w wykonaniu. Koniecznie go zróbcie i przekonajcie się, że zasługuje na miano jednego z najlepszych ciast serowych! (Forma o wymiarach około 15 x 27 cm) Masa serowa: 100g czekolady (preferowana gorzka
Di gotujeczekoladowe... Pękające pod zębami z lekkim trzaskiem, wypełnione miękkim, słodkim nadzieniem? Choć generalnie zawsze stroniłam od słodyczy, to draże kupowałam sobie od czasu do czasu i jadłam... ze słonymi paluszkami! :) Moimi ulubionymi były orzechowe i pomarańczowe (niezwykle rzadkie!). I te muffinki właśnie bardzo podobnie smakują do tych ostatnich - kremowo-śmietankowy, wyraźnie pomarańczowy smak. Odrobina goryczki w sosie, ciasto(...)herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy wystarczy tylko 20 g czekolady 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wysmarować grubo masłem. W jednej misce połączyć składniki mokre, w drugiej suche. Mokre zmiksować dokładnie, dodając pod koniec rum lub aromat i spirytus. Suche składniki wsypać do mokrych i krótko połączyć. Na koniec dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto nałożyć do wgłębień
Kuchnia Prezydentowejzamarzam. Kubek z herbata rozgrzewał mi dłonie.A do herbaty było ciasto ze śnieżną posypką, pasujące do panującej aury. Brownie z kawa i kokosowa posypka składniki: 150 g białego cukru 150 g brązowego cukru 125 g mąki 1/2 łyżeczki soli 220 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków 40 g ciemnego kakao 250 g masła 250 ml bardzo mocnej kawy(...)czekolady wykonanie: W misce mieszamy ze sobą oba cukry, kakao, sól i mąkę. Dodajemy zmieloną czekoladę lub czekoladowe groszki. Mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z dodatkiem kawy. Miksturę dodajemy do mieszanki cukrowej. Na końcu dodajemy jajka oraz wanilię i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki (25cmx25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Upieczone
Przysmaki KarolkiSama nie wiem, co mam napisać o tym cieście, bo wiecie, łatwo jest pisać, że coś jest "och i ach", a ten sernik jest taki trochę kontrowersyjny:) Jego smak jest bardzo specyficzny, słodki i kwaśny... orzeźwiający , więc dobry jako alternatywa dla sernika na zimno w upały. I jest smaczny, ale taki... inny. Może zbyt wiele po nim oczekiwałam(...)Dodałam też jedną limonkę mniej niż w oryginalnym przepisie i myślę, że trzy w zupełności wystarczą, bo i tak jest dosyć kwaśny. Składniki: - 200 g ciastek czekoladowych - 75 g masła - 750 g twarogu sernikowego - 200 g cukru pudru - 4 duże jajka - 2 żółtka - sok wyciśnięty z 3 limonek (w oryginalnym przepisie z czterech) - 2 łyżki mąki pszennej (można
Kraina Tysiąca Smakówniesamowicie zakręconego dnia, gdy wszyscy biegali jak szaleni i nikt na nic nie miał czasu. Mój szef, do którego należą wszystkie czekoladowe malowidła, przyniósł mi kartkę z logo firmy murarskiej i zapytał, czy potrafiłabym takie namalować na cieście. Hmm... Nigdy nie próbowałam, więc pewnie nie - pomyślałam. Ale zamiast tego głośno rzekłam: Pewnie! I namalowałam, wywołując zdziwienie i akceptację. Od tamtego
Pożeraczka, czyli raz adobrzenadzieję, że u Was tak nie ma. Kolejną propozycją jaka mam dla Was, to wielkanocne gniazdo kokosowe z czekoladowymi jajkami. Obłęd! Już to wiem, że na moim stole w tym roku będzie, bardzo słodko i kolorowo. Składniki: ciasto 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek
Niezły Młynekciasto mogę jeść nie tylko od święta :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 15 dag cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka sody - 1 jajko - 15dag margaryny Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżki wody - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)cukru - 1/2 litra mleka - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 cukry waniliowe - 1 margaryna Polewa czekoladowa: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 kostki margaryny - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Wszystkie podane składniki na ciasto zagniatamy, wyrabiamy i dzielimy na dwie cześci. Każdą pieczemy w 180 C przez około 30 minut (na złoty kolor). Jak blaty upieczone
Zainspirowana w kuchnipieczenia -pół szklanki słodzika/cukru masa: -5 białek -2 jogurty naturalne po 400 g -1 budyń czekoladowy -pół szklanki słodzika/cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -200 g wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Z m ąki, masła, żółtek, cukru/słodzika i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na 2 placki. 2. Jogurt łączymy z budyniem, słodzikiem
zdrowo i aktywniezostać i powalczyć wałkiem, dla mnie do zrobienia pozostał kajmak, który kusi mnie na pokuszenie czekoladowym smakiem. Kuchnia cała w ciasteczkach, odbywa się pieczenie ostatnich partii i przekładanie tych pierwszych, a ja mam już dla Was gotowe zdjęcia i przepis. Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 40 dag masła 20 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki gęstej
Apetyczna babeczkapaczka okrągłych biszkoptów polewa czekoladowa napar: 1/2 szkl. zaparzonej mocnej kawy 1 łyżka rumu lub amaretto krokant: 1 szkl. cukru pudru 50 g masła 150 g płatków migdałowych W rondelku podgrzać i rozpuścić cukier,dodać masło i płatki migdałowe. Smażyć je na zloty kolor. Wylać na papier,rozetrzeć cienko,pozostawić do wystudzenia. Wystudzony pokruszyć. WYKONANIE: Ciasto jasne: Białka ubić(...)amaretto. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wylać mocno tężejącą galaretkę Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia Elkiuzbroić się w cierpliwość, bo ciasto jest dość kruche i trzeba obchodzić się z nim delikatnie. Z ciasta wycinałam okrągłe ciastka, po czym odbijałam stemple – znajdziecie je już w większości sklepów z wyposażeniem kuchni/domu Zobaczcie też: Kruche ciasteczka maślane Ciastka czekoladowe Przepis na ciastka cynamonowe Drukuj przepis Porcji: 50 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 szklanki mąki
Kuchnia Bazyliiustach naleśniki po węgiersku z dżemem morelowym i orzechami włoskimi, polane sosem czekoladowym, to przysłowiowe niebo w gębie. U mnie w domu zniknęły ze stołu w kilka minut, polecam do wypróbowania . składniki na 4 porcje ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej szczypta soli
Smakowite Daniamargarynę i cukier waniliowy. Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40- 50 minut. Aby wykonać naszą dynię potrzebne będą nam dwie babki z powyższego przepisu. Ostudzoną babkę przecinamy wzdłuż, połowę smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy pozostałą połową. Wierzch przygotowanej babki ponownie smarujemy kremem czekoladowy i nakładamy
paapilotkaacytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort . Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony(...)przed nałożeniem nadzienia lub zostawić suchy biszkopt. Na pierwszy blat nakładam dżem i dokładnie rozprowadzam. Układam plasterki bananów. Kładę drugi blat, dżem i banany. Na wierzchni blat nakładam polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy
prawdziwe jedzenietaki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;) Co z kolei dla innych może byc zaletą(...)ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części: mieszamy z rozpuszczona czekoladą mieszamy z czekoladą mleczną startą pozostaje biała Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej gorze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się stężał. Przed podaniem wyjmujemy z foremki i usuwamy papier. Smacznego /żródło - Przyjaciółka
Słodkości i nie tylko