przepisem udadzą się na 100%. Wypełnić możecie swoją ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym. My użyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem. Pączki pieczone. Składniki: Rozczyn: 20 g drożdży świeżych 10 g cukru 50 ml letniego mleka Ciasto: 400 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 200 ml letniego mleka
kuron.com.plchałwy waniliowej 2 łyżki spirytusu 1/2 soku z cytryny Dekoracja: gotowa polewa czekoladowa 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto(...)ucieramy na puch dodajemy stopniowo chałwę. Na koniec alkohol i sok z cytryny. Po wystudzeniu ciastka smarujemy masą . Układamy na tacy jedno obok drugiego. Rozgrzaną polewę czekoladową wlewamy do woreczka lub tuby zrobionej z papieru i wyciskamy na ciastka. Posypujemy orzechami lub posypką cukierniczą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewyodwrotną wersję smakową. Przepis podstawowy znajdziecie tutaj klik . W woli przypomnienia nadmienię, że buchty robione są tradycyjnie z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. U mnie za pierwszym razem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej mówiąc klasyka wśród cukierników mianowicie Creme Anglaise (czyt(...)krem anglez). Gładki, aksamitny o konsystencji nieco przypominającej budyń. Co najważniejsze waniliowy, więc dobrze sprawdzi się jako dodatek do czekoladowych klusek. Taka odmiana posmakuje niejednemu wielbicielowi popularnych parowańców. Moja córka uwielbia te kluski do tego stopnia, że gdy tylko pada pytanie Co na obiad ? zawsze odpowiada ochoczo Buchty!!!. Co tu więcej pisać... Koniecznie spróbujcie zrobić takie kluski waszym pociechom
vaniliowoczekoladowaupalne dni proponuję pyszne babeczki. To moje ulubione ciasto do babeczek, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach :) W zależności od pogody i nastroju zmieniam dodatki. Czasem wystarczają mi same, czasem dodaje cynamon i jabłka, a jeszcze innym razem robię z nadzieniem czekoladowym lub z powidłami. Tym razem zrobiłam z bitą śmietaną, borówkami i jeżynami
The Sweet DamselPyszny deser mocno czekoladowy… Idealny na Walentynki! Zrobiony jest na bazie kremu pâtissière (takiego jak np. w profiterolkac h ) z dodatkiem czekolady, serka mascarpone i
Oryginalny smakPrzepis na batoniki czekoladowe, a dokładnie na domowe ‘Michałki’ dostałam od przyjaciółki tuż przed pierwszymi urodzinami Kacperka. Nie
Słodki Pomysłkolację z klasą, wisienką na torcie tego spotkania musiał być deser, bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową . Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt(...)chwalono za pyszną kolację. Uważam, że pochwały były jak najbardziej słuszne. Paweł Zasławsk i Dariusz Spychała Na sam koniec czekała jeszcze niespodzianka, pod tajemniczą nazwą petit fours , w postaci czekoladowego musu na pomarańczowym puree z kruszonką . Gdy zatopiłam widelczyk w kremowej konsystencji musu wiedziałam, że będzie wspaniały. I nie pomyliłam się. Delikatny, nie za słodki, świetnie łączący się z pomarańczami
W kuchni Karmel-itkiTłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa kwiatki dekoracyjne ..... Normal 0 21 Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać(...)dobrze wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową i ozdobić kwiatkami
Camilla w kuchnijednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju (ma tylko natłuścić powierzchnię). Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Naleśniki powinny być w miarę cienkie. smażymy z obu stron. Każdy naleśnik smarujemy masłem bananowym, składamy i opcjonalnie polewamy sosem czekoladowym. Smacznego
Słodkie okruszkiOstatnio u mnie praca i praca :) postanowiłam dzisiaj zrobić sobie wolny dzień od ogrodu i troszkę popisać. Mam dla Was pyszne i proste ciasto o nazwie wiśniowiec. Ciasto nie jest za słodkie, lekko kwaskowe, najlepiej jeśli użyjecie do niego takiego swojskiego dżemu z kawałkami owoców, ten kupny jest za słodki i nie da takiego efektu. Szybko się je przygotowuje(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy ciągle mieszając po jednym żółtku. Do ubitych jajek wlewamy zimną polewę czekoladową i delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy partiami mąkę z proszkiem i sodą, delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Zimne ciasto przecinamy na pół z tym że spodnia część ma być
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Nadzienie: ok. 9 łyżek dżemu truskawkowego Do dekoracji: Bita śmietana Sos czekoladowy Kolorowa posypka Przepis: Składniki suche mieszamy ze sobą, następnie dodajemy składniki mokre i mieszamy aż powstanie masa (najlepiej bez grudek). Następnie ciasto umieszczamy w pojemniku plastikowym o średnicy ok. 10cm i wkładamy do mikrofalówki na 4 minuty. Po wyciągnięciu ciasta
Emcia Pichcimożecie zrobić też bardziej śnieżną wersję z białej czekolady i zielonej lub kolorowej posypki. Moje babeczki są mocno czekoladowe i raczej suche. Jeżeli chcecie możecie zrobić inne, ale nie warto rezygnować ze smarowania paluszków czekoladą. Mogą rozmięknąć od wilgotnego ciasta i choinki się powykrzywiają. Składniki na 8-10 babeczek: 150 g ciemnej czekolady 75 g masła 2 jaja(...)Jaja ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, wmieszać orzechy. Na koniec połączyć z czekoladą. Formę do muffinek wyłożyć małymi papilotkami. Ciasto rozłożyć do dołków do ¾ wysokości. Babeczki piec ok. 25 minut w 180°C, do suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia. Dekoracja 8-10 paluszków ok. 30-40 g ciemnej czekolady
Pełny talerzUwaga uwaga :) z okazji narodzin bloga (ale z lekkim opóźnieniem:P) prezentuję sernik z malinami na czekoladowym spodzie :) Pomyślałam sobie - skoro już zebrałam się do stworzenia kulinarnego bloga to należy to uczcić! :) zwłaszcza, że jest sezon owocowy - należy go wykorzystywać w każdy możliwy sposób, bo w zimie będziemy za tym tęsknić i nawet mrożonki nam tych owoców prosto z drzew(...)krzaczków nie zastąpią! Poprosiłam Męża, aby zerwał mi trochę malin i upiekłam malinową rozpustę (przepis wkrótce na blogu), bo u mnie w domu wszyscy się tym ciastem rozkoszują odkąd upiekłam po raz pierwszy. I ja się nie dziwię - też go tak wielbię, że mogłabym na raz zjeść prawie całą dużą blachę! :) i to nie jest żart
Kolorowy Przepisownikkońcu najpierw „jemy oczami” I nie chodzi tu wyłącznie o sposób przyozdobienia samego wypieku, ale też o to na czym go podamy. Ostatnio nabyłam wspaniałą paterę na ciasto z łopatką i kloszem z serii Lavender . Patera wykonana jest z białej porcelany, delikatny piękny wzór fioletowej lawendy nadaje jej elegancji. Osobiście jestem nią zachwycona. Nie ukrywam, że od dawna(...)się właściwie na każdą okazję. W szczególności kruche tartaletki. Pamiętajcie, że możecie je dowolnie nadziewać np. truskawkami i polać czekoladową polewą. Coś wspaniałego Proste tartaletki z konfiturą jagodową i kremem (zamiast kremu możecie je np. nadziać budyniem waniliowym) Korzenne ciasto pomarańczowe Proste, pyszne, idealne na każdą okazję. Prosta tarta z serem Możecie również użyć innego sera, a na wierzch wyłożyć
Słodkie okruszki