ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:530/1040)

Babka z nadzieniem czekoladowo-cynamonowym 158

Rewelacyjna w smaku babka. Delikatna, z pysznym, lekko wilgotnym nadzieniem czekoladowo-cynamonowym. Zachwyci niejedną osobę. Idealnie sprawdzi się również na Świąteczny stół. SKŁADNIKI Na babkę: 130 ml letniej wody 30 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ 500 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 130 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: mąka(...)cukier waniliowy. Zmiksować na jednolitą masę po czym stopniowo dodawać mąkę mieszając łyżką lub miksując. Następnie wlać gotowy zaczyn, wymieszać i stopniowo dodawać masło wcierając je w masę. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Ciasto powinno być lśniące i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć ponownie do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić

Passions hobbies life
Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym 173

śmietany Galaretka adwokatowa: 150 ml adwokatu 2-3 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Dodatkowo: wiórki z białej czekolady do ozdoby kuleczki czekoladowe do ozdoby Średnica tortownicy to 26 cm. Składniki na obie masy powinny być schłodzone w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Rozpoczynamy od biszkoptu (najlepiej upiec do dzień wcześniej, wtedy będzie się go dużo(...)dokładnie, ale delikatnie mieszamy do połączenia. Połowę kremu wykładamy równo na dolny blat biszkoptu, kładziemy kolejny blat ciasta, pokrywamy resztą kremu, wyrównujemy i przykrywamy górnym, ostatnim blatem biszkoptu. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy. W kąpieli wodnej rozpuszczany czekoladę z 3-4 łyżkami śmietanki. Roztopioną czekoladę pozostawiamy do przestudzenia. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno

PatiGotuje
Miodowiec z masą z kaszy manny (bez mleka i białka jaja) 249

wsypywać kaszę mannę. Gotować aż zgęstnieje. Jak lekko przestygnie przekładać nią blaty miodowe.  Przygotować polewę czekoladową - wodę z cukrem gotować 2 minuty, po tym czasie dodać kakao i margarynę. Ciągle mieszając dodać kakao i margarynę. Gotować jeszcze minutę i gorącą polewą polać ciasto. Miodowiec jest najlepszy jak trochę poleżakuje w lodówce, a blaty zmiękną (około doby

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 255

drożdży świeżych 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli na polewę czekoladową : 45 g cukru pudru 60 g masła 2 łyżki kakao ciemnego 2 łyżki mleka Link do filmu z przygotowania: Wielkanocna babka drożdżowa Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam(...)kuchni jest chłodno to miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę. Pieczenie babki drożdżowej: Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie dół, bez używania termoobiegu. Babkę piekłam około 45 minut . Jeżeli babka nie jest jeszcze

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta Twix / Czekoladowo karmelowa tarta 233

Tarta Twix, czekoladowo karmelowa tarta jest słodka, a zarazem gorzka – doskonały bilans. Jeśli jesteś fanem tych popularnych batoników, koniecznie przygotuj ją w domu. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 60 g cukru 1 jajko 1 łyżka zimnej wody 100 g zimnego masła szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. Możecie użyć malaksera. Wstawić do lodówki(...)cukru 150 g śmietanki 30% 100 g białej czekolady 1 łyżka masła Proces produkcji domowego karmelu / toffi poniżej:   Kiedy nasz kajmak/ toffi stygnie zabieramy się na czekoladowe ganache. Składniki na czekoladowe ganache: 100 g czekolady gorzkiej ( zawsze możesz zamienić na mleczną) 50 ml śmietanki 30% Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczasz w rondlu. Odstawiasz do przestygnięcia. Na wystudzony spód wykładamy

Rusty Fork
Wegański „Twix” 253

mleka sojowego (sojowego, to ważne) szklanka cukru 3 łyżki masła kokosowego/oleju kokosowego/roślinnego Polewa czekoladowa: 2 gorzkie czekolady (70% kakao) bez obaw, ciacha są tak słodkie, że nie zwrócicie uwago na to, że czekolada jest gorzka Przygotowanie: Z mąki, oleju, cukru i zblendowanego banana wyrobić ciasto (musi być twarde, ale dające uformować się u kulę i nie kruszyć, w razie

greenscarf
Drożdżowe ślimaczki z Nutellą 224

mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 kostki masła +Nutella (lub inny czekoladowy krem) W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mleka i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte

Ciastkozercy
Piernik staropolski dojrzewający 139

Trzeba mu poświecić trochę czasu, ale to taki fajny rytuał. Dzisiejszy wpis będzie się składał tak naprawdę z dwóch wpisów, ponieważ, zgodnie z tradycją, samo ciasto na piernik przygotowałam już kilka tygodni temu, 10 listopada.  Tutaj  znajdziecie wszystkie szczegóły jak je przygotować. Dzisiaj natomiast zapraszam na etap drugi, czyli pieczenie(...)leżakowanie 4 dni Opis wykonania:  we wpisie tutaj   Składniki: domowe powidła Polewa czekoladowa  Proporcje na na jeden piernik: Składniki: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki  mleka 2 czubate łyżki kakao orzechy Wykonanie: Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy, aby się nieco ogrzało. Wyjmujemy je na omączony

Kulinarne przygody Gatity
Popapraniec 10590

kokosowe do posypania polewa czekoladowa Sposób wykonania Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dolewamy olej, dalej miksujemy. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 3 części(...)margaryny. Utrzeć na jednolitą masę. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód skropić dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Na masę wyłożyć kupkami dżem z czarnej porzeczki, następnie posiekane orzechy, następnie polać nierównomiernie polewą czekoladową i na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

na moim stole...
Babeczki cytrynowo-czekoladowe 294

kawałek wkładam do koszyczka ze święconką. W tym roku kupiłam sobie formę do malutkich babeczek z kominkiem. Wyszło mi 6 mini babeczek. Często korzystam z przepisu na to ciasto, ponieważ jest rewelacyjne. Babka wychodzi mięciutka i wilgotna. Za każdym razem modyfikuję przepis aby był inny smak. Składniki:    4 jajka    200g mąki    200g masła(...)połowy cytryny    1 łyżka mąki    2 łyżki budyniu czekoladowego    2 łyżki mleka Przygotowanie:   Utrzeć masło z cukrem i dodawać po 1 jajku dalej miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać za pomocą szpatułki lub miksera. Ciasto podzielić na dwie części z tym, że jedna część ma mieć 2/3 ciasta a druga

Amatorka kuchenna
Sernik białkowy (bez glutenu, mąki i cukru białego) 155

pełnych łyżeczek żelatyny + ¼ gorącej wody Dodatkowo -kilka kostek gorzkiej czekolady (do ozdoby) -czekoladowa panda lub inne zwierzątko :P CZEKO-BIAŁKOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać żółtka i nadal ubijać. Do masy jajecznej dodać kakao oraz odżywkę i delikatnie całość wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180’C (góra(...)masy serowej i ułożyć drugi mały biszkopt, którego znów docinać delikatnie i wyrównać. Wylać ostatnią większą warstwę masy serowej. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). CZEKOLADOWE ŁAPKI Gorzką czekoladę rozpuścić nad parą wodną, wlać do foliowego małego woreczka strunowego i zamknąć go. Na papierze narysować wzór łapek, którego umieścić pod koszulką foliową. Odciąć minimalnie róg woreczka

Candy Pandas
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 386

żelatyny 2-3 łyżki masy, wymieszać, następnie połączyć z resztą masy). 12. Złożyć ciasto: na nasączony biszkopt wyłożyć frużelinę wiśniową. Ja użyłam gotowej, z puszki, ale można zrobić samodzielnie. 13. Na warstwę owocową rozłożyć masę kawową, wyrównać. Wstawić do lodówki. 14. Przygotować polewę czekoladową: śmietankę wlać do garnuszka i zagotować. Wyłączyć gaz, gdy tylko zacznie wrzeć. 15. Do gorącej śmietanki

W mojej kuchni
Muffinki czekoladowe z niespodzianką 167

Długo rozmyślałam na co wykorzystać moje zamrożone czerwone porzeczki i w końcu w mojej głowie pojawiła się "wizja". Jak się okazało bardzo smaczna ;-) Jeżeli macie okazję

Passions hobbies life