żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Polewa czekoladowa 1 jajko 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao Składniki na spód wyrobić szybko, aby ciasto nie zrobiło się zbyt ciepłe, następnie ciastem wylepić blaszkę i wstawić do lodówki. Blacha musi mieć wysoki boki, gdyż ciasta
Jadło i czytadłoDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was nieco niecodzienny deser... Skąd pomysł na takie połączenie? Trwa konkurs Blogerchef, do którego jak pewnie wiecie znów się zgłosiłam. Pierwszym
Pora coś zjeśćHmmm... jest niedziela więc do popołudniowej kawy czy herbaty przydałoby się jakieś ciasto! ja polecam to, oczywiście dziś go już nie upieczecie ale może w najbliższych dniach?! Polecam! Składniki; 50 dag suchego maku 30 dag cukru 25 dag masła 9 jajek 70 dag jabłek budyń śmietankowy 1 opakowanie 15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skorka z pomarańczy) 1 flakonik(...)dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35cm. Pieczemy około 1 godz. w temp 180C. Po ostygnięciu polewamy polewa czekoladową i posypujemy orzechami. Polewa; Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Posypujemy mielonymi orzechami włoskimi. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.wilgotna, robiona z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, nie ma w niej też cukru - słodycz zapewniają banany oraz daktyle. Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki to polecam dodać miód lub ksylitol. Babka miała być ozdobiona polewą czekoladową, ale gdy już wszystko ładnie piekło się w piekarniku zorientowałam się, że nie mam gorzkiej czekolady! Nie chciało(...)zrobieniu zdjęć babeczka kawałek po kawałku zaczęła znikać, więc stwierdziłam, że już nie ma sensu dorabiać. Jednak bardzo polecam ją wykonać, bo świetnie będzie podkreślać smak ciasta :) Ciasto można również zrobić jak zwykły chlebek bananowy i zajadać nie tyko na Święta. Babka jest w wersji nieco lżejszej, dlatego może posłużyć jako zdrowsza przekąska albo nawet śniadanie. Świetnie będzie smakować posmarowana
Healthy food explorerciasto dla miłośników gorzkiej czekolady. Na wierzchu ma chrupiącą skórkę, a w środku jest cudownie wilgotne. Jeśli bardzo lubimy gorzki smak czekolady można je posypać przed podaniem kakao. - 3 tabliczki (300 gr) gorzkiej czekolady o zawartości kakao(...)bardzo drobno mielimy migdały. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier, aby uzyskać konsystencję bezy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka, zmielone migdały, a na końcu stopniowo mase bezową mieszając delkatnie łyżką tak, aby napowietrzyć ciasto. Przekładamy do formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy
Simple DishRewelacyjny sernik na zimno dla fanów czekolady w każdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY! Potrójnie Czekoladowy Sernik na
Słodka StronaDziś częstuję tortem czekoladowym :) Pierwszy raz robiłam, trochę nakombinowałam ale efekt końcowy jest zadowalający :) Polecam, spróbujcie. Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ze szczyptą soli ubić, dodając stopniowo cukier. Kiedy będą sztywne dodawać po jednym żółtku, cały czas(...)ubijając. Następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować na najniższych obrotach tylko chwilkę, żeby składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Składniki masę czekoladową : 750 ml śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 150 g. czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżki cukru pudru
Agusiowe smakołykirozpuszczonej polewy czekoladowej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy polewa jest już letnia wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladową. Rozprowadzamy ją równomiernie, wygładzamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne Zdrowegorzka czekolada, czekoladowe jajka Wykonanie: w misce ubijamy całe jaja ze szczyptą soli na puszystą masę następnie stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstego kogla-mogla do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, miksujemy krótko na niskich obrotach, na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz całość krótko miksujemy ciasto przekładamy do formy keksowej(...)patyczka w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika ( piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto na 10 minut w środku, dzięki temu nie opadnie) ostudzoną babkę polewamy roztopioną czekoladą użyłam gorzkiej plus dodam jajka czekoladowe i żurawinę, ale to co użyjecie do ozdoby to tak naprawdę zależy już od was i tego co lubicie :) Źródło
Słodkie zapomnienietakiego domowego to już mu szczególnie daleko. Poniższa zebra jest puszysta i bardzo delikatna, o czekoladowo-waniliowym smaku z nutką cytrynowego akcentu. Bardzo prosta w przygotowaniu – raz, dwa i gotowe! Poza tym wygląda bardzo atrakcyjnie, a to dzięki naprzemiennej metodzie nakładania warstw ciasta. Składniki na dużą keksówkę o długości 30 cm: Ciasto jasne: 2 szklanki mąki typu 550 2 łyżki
Roślinna - blog wegańskikolejną „ Zdrową Środę ” w Małej Cukierence. Smaczny torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru. Prosty i szybki w przygotowaniu, ale do jego upieczenia będziemy potrzebowali dwóch tortownic o średnicy 20cm. Nie jest za słodki, lekko kokosowy… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 170g roztopionego oleju kokosowego 90g erytrolu 1/3 szklanki syropu
Mała CukierenkaProste w przygotowaniu, czekoladowe brownies z fasolą i siemieniem lnianym. Bardzo sycące, aromatyczne, posłodzone syropem z agawy i ksylitolem. Przygotowałam je na „Zdrową Środę”, ale nie zdążyłam wczoraj i opublikowałam tylko film. Dlatego dzisiaj zapraszam na zdrowszą wersję brownies z fasolą, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE(...)BROWNIES z fasolą bez mąki Składniki: Ciasto: 400g czerwonej fasoli z puszki 2 jajka 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2/3 szklanki wody 25 suszonych daktyli 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki kakao bez cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki sody 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu lub syropu klonowego
Mała CukierenkaSkworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier(...)roztrzepane widelcem jajka. Wszystko energicznie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka . Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę. Mieszamy aż polewa zgęstnieje
Różne smaki w kuchniPozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię(...)ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy
Blondynka Gotujeorzeszkami, może być też inny kolor) 36-40 rogów - połamanych z precelków 36-40 kropelek czekoladowych Masło utrzeć z cukrem i tahini. Dodać melasę, zmiksować. Następnie dodać żółtko i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie trudne do formowania, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej
Pełny talerz