lubię jak prócz syropu cukrowego czuć też ciasto. Wracam 18.12 więc te przygotowania świąteczne mnie trochę ominą. Ale dziś od tak... dla siebie... dla męża przygotowałam mini torcik czekoladowo-żurawinowy. Ciasto jest obłędne. Delikatne, mokre, mocno czekoladowe, czyli to co lubię najbardziej. Składniki: CIASTO: 220 g masła lub margaryny 220 g cukru 220 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej(...)śmietanę dodajemy do wystudzonej masy czekoladowej i mieszamy do połączenia się składników. Na mini blat wykładamy krem żurawinowy a na krem drugi blat. Powtarzamy czynność z kremem i przykrywamy kolejnym blatem. Torcik wykładamy kremem. Brzegi obsypujemy startą czekoladą. POLEWA: Rozpuszczamy masło. Dodajemy kakao, cukier puder i mleko i mieszamy (nie gotujemy już). Wierzch ciasta oblewamy polewą i posypujemy dekoracją
Kuchnia w oparachwaniliowej i tak jak w przypadku wersji czekoladowej łączymy ją delikatnie z masą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy porcjami ciasto – raz łyżkę wersji czekoladowej, a raz waniliowej aż do skończenia składników. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Pieczemy około 45-50 minut (ciasto należy(...)zostawiamy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na około 15 minut. Wyciągamy, studzimy ciasto. Gdy ciasto przestygnie wkładamy je do lodówki, najlepiej na noc. Po wyjęciu z formy ciasto zdobimy czekoladową polewą i połówkami czekoladowych jajeczek. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła paczka dużych biszkoptów (okrągłych) Dekoracja: gotowa polewa czekoladowa lub ok. 150g czekolady (u mnie mleczna z gorzką pół na pół) rozpuszczona w kąpieli wodnej wraz z 4 łyżkami masła dekoracje cukrowe (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem (pudrem i waniliowym) na jednolitą masę, dodać żółtka. Następnie dalej ucierając dosypywać powoli(...)niego wystudzony budyń. Przełożenie ciasta (od dołu): 1. Połowa ciasta 2. połowa masy budyniowej 3. biszkopty 4. połowa masy budyniowej 5. druga połowa ciasta 6. polewa czekoladowa + dekoracja Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Blacha: prostokątna, ok. 25x35cm Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast s. Anastazji
Mania Wypiekaniadlatego, że ograniczam pieczenie ciast ale dzisiejszy przepis mogę w 100% polecić tym którzy dbają o swoją wagę :) Ciasto jest bez mąki i zamiast cukru dodałam ksylitol. Ciasto jest pysznie czekoladowe, nie jest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :) Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki 100 g masła 100 g ksylitolu 4 jajka 100 g gorzkiej(...)żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut. Na polewę rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady i polewamy nią wystudzone
Różne smaki w kuchniBorówka amerykańska to doskonały dodatek do ciast, deserów i koktajli. Zapraszam na pyszne batoniki borówkowo- czekoladowe. Składniki: CIASTO: Blaszka 25×30 cm 230 g mąki 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia WIERZCH 10 dag masła 3 łyżki śmietany 30% 3 białe czekolady(...)lekko przestudzonej czekolady wsypujemy borówkę. Masę delikatnie mieszamy, by owoce się nie rozpadły. Czekoladę wraz z borówkami wykładamy równą warstwą na ciasto. Gotową wykładamy na upieczone ciasto kruche. Po rozprowadzeniu polewy czekoladowo- borówkowej deser wstawiamy do lodówki na około 2 godzimy. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na zgrabne batony! Źródło
Podróż w kulinariaCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej około 2-3 łyżki masy twarogowej i razem dobrze mieszamy. Połowę żółtej masy serowej wylewamy na ciasto, na którym robimy wzorki połową czekoladowej masy. Po czym czynność powtarzamy. Ja zrobiłam ślimaka, który bardzo mi się kojarzy z zakręconym znaczkiem @- czyli małpy. Ciasto pieczemy w 180°C, około 50 minut
Smakowy Rajedycję Lubelskiego Kociołka. Tradycyjnie już musiało być sezonowo, zatem tematem przewodnim tym razem są gruszki. Postawiłam na prostotę i łatwość wykonania, ale efekt smakowy przerósł moje oczekiwania. Ciasto wyszło bardzo czekoladowe, mięciutkie, wilgotne i niesamowicie pyszne! Składniki: 230g mąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka(...)pestek winogron 3 miękkie gruszki Jajka roztrzepać z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem, wsypać do masy jajecznej, wymieszać rózgą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (u mnie tortownica 22cm). Gruszki obrać, pokroić w ósemki lub szóstki (jeśli są mniejsze), ułożyć na cieście, lekko w nim zatapiając. Formę z ciastem wstawić od nagrzanego
Obiad gotowyBrownie chyba najlepsze jakie do tej pory próbowałam, do tego bez grama tłuszczu i z dodatkiem cukinii. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i z dużymi kawałkami czekolady w środku. W takie wietrzne poniedziałki potrzeba coś dobrego na poprawę humoru. A wiecie co najlepiej wpływa na jego zmianę ;) Bazowałam na przepisie z blogu Cake Time . Składniki 200 g mąki pszennej(...)jajka wymieszać z solą, cukrem i startym jabłkiem. Przelać powoli do suchych składników i wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać. Formę na ciasto (robiłam w 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok. 30 - 40 min. Wystudzić i kroić. Można dodatkowo polać z góry czekoladą
pink envelopeCiasto pianka czekoladowa porzeczkowa na biszkopcie czekoladowym. Nie można się od niego oderwać. Letnie ciasto do kawy z którym każdy sobie poradzi. Słodycz pianki przełamuje kwasowość porzeczek. biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukier biały Polski Cukier 4 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy(...)piankę wykładam obrane porzeczki. Galaretkę rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance gorącej wody. Jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na porzeczki. Wstawiam do lodówki ciasto. Jak stężeje galaretka, dekoruję ją ubiją śmietanką, czekoladowymi kulkami i melisą. Przepis powstał w ramach kampanii Uczymy jak słodzić
wesoła kuchniaCzyli m.in. dla mnie :) Kawy nie pijam w ogóle, nie lubię, ale kawowym słodkościom nie odmawiam.. Wiem, trochę taki paradoks, ale każdy ma swoje dziwactwa ;) Wracając do ciasta - dwa czekoladowe blaty przełożone pysznym kremem cappuccino na bazie serka mascarpone i kremówki. Całość nie za słodka, co dla mnie bardzo istotne. Ciasto eleganckie, ładnie prezentujące się na stole(...)świeżo zaparzon ą kaw ą ) 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru kawa cappuccino ( proszek ), do oprószenia Wykonanie: Blaty czekoladowe: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Masło utrzeć
Opowieści z piekarnikaprzepisu na murzynka (a jakże! nie każdy tort musi być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami. Składniki na murzynka Składniki na krem +Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówki Ciasto na murzynka przygotowujemy według przepisu . Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba będzie(...)kruszy się i nie brudzi kremu. Spód torcika przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, żeby łatwo można było obracać go sobie na stole. Na środek spodu nakładamy krem czekoladowy. Na brzegi ciasta wyciskamy krem budyniowy (dzięki temu czekolada nie będzie wyciekać na zewnątrz i nie pobrudzi brzegów tortu). Na spód kładziemy kolejny krążek i znowu nakładamy kremy. Za pomocą worka
Ciastkozercykiedyś zrobię ładniejsze, przy dziennym świetle i wtedy dopiero ją Wam pokażę. Ta trufla miała być brownie, na prośbę Jolki;) ale chciałam ciasta mniej zakalcowatego, stąd pomysł na truflę. Jest równie mega czekoladowa, esencjonalna, jakby wytrawna. Moja kuzynka kawałek zawiozła do akademika, a następnego dnia dostałam od niej mnóstwo pochwał i prośby o przepis. Właśnie ze względu(...)puch z pozostałym cukrem, ciągle ubijając wlać czekoladę z masłem. Dodać śliwki, orzechy, wymieszać. Na koniec dodać pianę w białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu środek ciasta powinien być bardziej miękki. Truflę studzić na kratce. Polewa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietankę. Ciągle
Obiad gotowyMiałam przyjemność testować, śmietankę czekoladową kremówkę. Śmietanka jest rewelacyjna , ciasta i desery z tą śmietanką to po prostu poezja smaku. Wypróbowałam i wszystkim polecam, a oto przepisy, wykonane właśnie ze śmietanką czekoladową. Tort śmietanowo czekoladowy SKŁADNIKI: Biszkopt : 6 - jajek 1 - szkl cukru 1 - szkl mąki 1 - łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM(...)Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową, ubić na sztywno, dodać śmietan fix, dalej ubijać. PRZEŁOŻENIE TORTU: Krążki ciasta nasączyć ponczem. Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boku tortu, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym. Boki tortu obsypać orzechami laskowymi. Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi. Smacznego ! (function
Kuchnia DanusiKruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem z nutą amaretto , posypane chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów to świetna propozycja słodkiego deseru dla fanów czekolady. Składniki: Kruche ciasto: 180g mąki pszennej 100g masła ekstra 30g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem czekoladowy: 300ml śmietanki 30% 200g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 30ml likieru amaretto 50g masła extra(...)Następnie śmietanę miksować z czekoladą, dodać masło i na końcu wlać amaretto. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. 3. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 4. Kruche ciasto wypełnić kremem czekoladowym (zostawić trochę do dekoracji) i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wierzch tarty posypać płatkami migdałowymi i udekorować resztą kremu czekoladowego
Szalona Kuchnia EwelinyWykładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy. Polewa czekoladowa 4. W garnuszku(...)umieszczamy wszystkie (oprócz orzechów) składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodajemy dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i polewamy wystudzone ciasto. Możemy jeszcze obsypać ciasto kuleczkami czekoladowymi. Smacznego
Gotowanie...to proste !