ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:185/1040)

Tort czekoladowo-bananowy 267

ochotę na coś słodkiego, ten przepis nada się idealnie. Przygotowanie jest dość pracochłonne, ale końcowy efekt i głównie smak jest tego wart. Przekonajcie się sami. Tort czekoladowo-bananowy tortownica około 25 cm Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 700 3 jajka 150 ml oleju kokosowoego 1/2 łyżeczki sody(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru trzcinowego ( lub ksylitolu) szczypta soli 6 bananów kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu około 1 szklanka mleka krem czekoladowy do przełożenia ciasta: 2 awokado 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/4 szklanki miodu 200 g czekolady gorzkiej krem czekoladowo-kokosowy do posmarowania wierzchu ciasta: 1 awokado 1 puszka mleka kokosowego ( schłodzonego przynajmniej

Jaglusia
Czekoladowa rolada 153

frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam! Składniki czekoladowego biszkoptu na roladę: 6 jaj rozm. M 170 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki mocnej kawy(...)wlać odrobinę mleka i wymieszać (dolać znów odrobinę jeśli czekolada wciąż jest gęsta) . Następnie wlać tyle mleka, aby uzyskać polewę lekko lejącą się, którą z łatwością rozsmarujemy po czekoladowej roladzie. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Ściągnąć papier i polać ganaszem czekoladowym. Można od razu serwować, ale kroić się będzie lepiej, gdy polewa zastygnie ( ja do czasu przyjazdu gości schowałam roladę

Moja Delicja
Ciasto czekoladowe 145

szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 1 łyżka kakao Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Składniki na masę czekoladową ze śmietaną: 6 białek szklanka cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3 śmietany 18 % tłuszczu (po 330 g każda) Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier(...)delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Dodatkowe składniki: mały słoik powideł śliwkowych cukier puder do posypania WYKONANIE: ½ ciasta kruchego + powidła   masa czekoladowa ze śmietaną   ½ ciasta kruchego startego na tarce   pieczemy 60 minut w temp 180 stopni, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do ostudzenia ( ok. 30 minut)   posypujemy cukrem pudrem Smacznego

Domowe ciasta
Lava cake, czyli czekoladowy fondant 116

późno. Zapisywałam na kartce z przepisem swoje uwagi dotyczące czasu pieczenia, skracałam go, a i tak lawa nie chciała wypłynąć. Postanowiłam pokombinować ze składnikami, próbując uzyskać bardziej płynne ciasto. I tu rezultaty były już bardziej obiecujące. Poniższy przepis to moja wariacja na temat lava cake, przy tych składnikach, czasie pieczenia i ustawieniach mojego piekarnika sprawdził się idealnie. Można oczywiście upiec(...)klasycznie, wkładając do środka kulkę zamrożonego ganaszu, który zawsze po upieczeniu pozostanie płynny. Ale to następnym razem;) Dziś Lubelski Kociołek świętuje Dzień Czekolady, dlatego na blogach będzie czekoladowo;) Zerknijcie też do dziewczyn po pyszne czekoladowe łakocie. Lava cake, czyli czekoladowy fondant Składniki (na 4 ciastka): 2 jajka 2 łyżki brązowego cukru 1 kopiasta łyżka mąki 100g gorzkiej czekolady

Obiad gotowy
Ciasto Lion bez pieczenia 174

Szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)łyżki) mleka 3,2% Czekoladę pokroić na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Lekko przestudzić, by była chłodniejsza, ale płynna. Polać przygotowane ciasto polewą czekoladową. Przykryć całość i wstawić do lodówki

Słodkie inspiracje
Sernik czekoladowo -piernikowy 146

Idealne ciasto na weekend. Sernik czekoladowo - piernikowy. Przypominam Wam ten idealny przepis na ciasto;-) Autorski przepis SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE: - 200 g masła prosto z lodówki - 300 g mąki gryczanej - 100 g mąki krupczatki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao(...)formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki.  Dno tortownicy wylepione ciastem oprósz delikatnie kakao.  Wylej masę serową białą.  Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową.  Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta-gwiazdki, powycinaj gwiazdki. Ułóż je na wierzchu ciastaCiasto pieczemy w temp 170 stopni C.  Pierwsze 10 minut dół + termoobieg

SMYKWKUCHNI
Babka kakaowa z serem. 167

Dzisiaj zapraszam na kakaową babkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra z aksamitnym, delikatnym smakiem masy serowej. To takie typowo niedzielne ciasto, choć i w Święta znajdzie amatorów. Polecam!!! Składniki na babkę kakaową z serem  na dużą formę  babkową (lub średnią i kilka babeczek ;) 2 szklanki(...)sera), a na wierzch resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło).      Zimne już ciasto wyjmujemy z formy dekorujemy polewą czekoladową i płatkami kokosa. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Brownie dyniowe 183

przepisu z wyglądu i w konsystencji przypomina ten klasyczny amerykański wypiek, jednak nie jest typowym brownie, gdyż nie ma w składzie czekolady. Na wilgotność i ciężki charakter ciasta wpływa puree dyniowe, a czekoladowy smak zapewnia dodatek kakao. W brownie znajdziecie również miód, cynamon i daktyle. Składniki te sprawiają, że ciasto smakuje lekko korzennie lub nawet piernikowo

Smakołyki Bereniki
Ciasto z ananasem 187

Ciasto delikatne w smaku, czekoladowe z dodatkiem ananasa, niezbyt słodkie, takie jak lubimy. Szybko znika ze stołu, a ja wiem że dobrze smakuje. Jest wspaniałe, szybkie w wykonaniu i już – jest smacznie dziś u nas – wyjątkowo! Bez miksera, bez jajek, ciasto na jedną keksówkę. Do tego proste i smaczne – pycha ciasto nie tylko do kawy! Zapraszam dziś(...)natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ananasy kroję w drobną kosteczkę, dodaję do ciasta, układam na cieście, lekko doklepując. Ciasto lekko czekoladowe z ananasem bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Pan Helmig i czekoladowa tarta ze śliwkami 192

nutą cytryny. Jest ona zaskakująca, ale bardzo tutaj pasuje. Jeśli nie lubicie takich połączeń, zastąpcie skórkę cynamonem. Będzie równie aromatycznie, a dodatkowo rozgrzewająco. Czekoladowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 25 g kakao 45 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko krem(...)wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać budyń, a następnie powoli wlać czekoladową masę (może być letnia). Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przelać na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Smacznego! I już deszcze i wiatry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto cegiełka z budyniem porzeczkowym i kremem śmietanowo-waniliowym 190

Wpadłam na pomysł przygotowania takiego oto ciasta ucieranego z ugotowanym budyniem na soku z czarnej porzeczki i kremu ze śmietany homogenizowanej z nutką wanilii, na wierzch ułożyłam czekoladowe herbatniki od Cukrów Nyskich. Ciasto z wyglądu może jest takie sobie ale w smaku bardzo dobre. Zapraszam :) Składniki na ciasto ucierane : 200 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru(...)przelewamy do misy miksera,dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednej śmietanie fix, ubijamy na sztywno. Masę śmietanową wykładamy na zimny budyń i równo rozsmarowujemy. Na wierzchu układamy czekoladowe herbatniki. Ciasto wstawiamy do lodówki na noc. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik bakaliowy na białkach 178

drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej  Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki czekoladowe Przygotowanie: Ciasto: Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą gładkie i lśniące.  Do białek dodać resztę(...)minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem:  Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi

Ala piecze i gotuje
Murzynek 174

Ciasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :))) Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych i... przepyszny- po prostu! Jestem pewna, że lepszego nie jedliście!!! :) Jeżeli chodzi o polewę, to można zrobić ją w  tradycyjnej wersji , ja jednak miałam ochotę na polewę(...)Narodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy do piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę: Ciasto: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier- 1 szklanka * masło- 250 g * powidła śliwkowe- 1 słoiczek * kakao- 3 czubate łyżki * przyprawa do piernika- 1 łyżeczka * proszek

Kraina Miodem Płynąca
DROŻDŻOWE WARIACTWO CZEKOLADOWO - WAFELKOWE 146

Ponownie odstawić do wyrośnięcia Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 5 - 6 pasków. Następnie białka ze szczyptą soli ubić(...)pianą z białek i na wierzch posypać obficie pokruszonymi wafelkami czekoladowymi wymieszaną z czekoladą. Następnie wyłożyć drugi pas ciasta, rozsmarować pianę z białek i posypać wafelkami czekoladowymi. Czynność powtarzać do ostatniego pasa ciasta, gdzie również smarujemy pianą z białek i posypujemy obficie wafelkiem mlecznym. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić

Ciastka - domowe słodkości
DROŻDŻOWE WARIACTWO CZEKOLADOWO - WAFELKOWE 135

Ponownie odstawić do wyrośnięcia Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 5 - 6 pasków. Następnie białka ze szczyptą soli ubić(...)pianą z białek i na wierzch posypać obficie pokruszonymi wafelkami czekoladowymi wymieszaną z czekoladą. Następnie wyłożyć drugi pas ciasta, rozsmarować pianę z białek i posypać wafelkami czekoladowymi. Czynność powtarzać do ostatniego pasa ciasta, gdzie również smarujemy pianą z białek i posypujemy obficie wafelkiem mlecznym. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić

Ciastka - domowe słodkości