ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:189/1040)

Ciasto "Indianka z truskawkami" - proste, szybkie i smaczne ciasto 186

puder lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrami, następnie dodajemy szklankę oleju Kujawski, mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę i szklankę wody gazowanej. Wszystko miksujemy do połączenia na wolnych obrotach. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do miski z ciastem, łączymy ręcznie(...)obsypanej mąką formy (u mnie duża keksówka, ale można użyć np. kwadratowej formy). Na ciasto wykładamy połówki truskawek. Następnie wylewamy na wierzch drugą część ciasta. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy czekoladową polewą lub posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego Przepis bierze udział w zabawie

Słodkie okruszki
Ciasto z kulkami czekoladowymi bez miksera 174

Ciasto bez miksera, pachnące pomarańczą z dodatkiem kulek czekoladowych. Proste, pyszne, puszyste, posypane cukrem pudrem. Jedno z prostszych ciast na blogu. Wersji może być kilka, innym razem wrzućcie tarte orzechy, bakalie, posiekane owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego mrożenia). Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki(...)mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam kulki czekoladowe, mieszam łyżką. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Pijana śliwka 180

proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30% 320 g czekolady deserowej lub mlecznej Śmietankę przelać do garnka, uważając by jej nie zagotować, dodać połamaną(...)Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietany kremówki Do naczynia wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta - na pierwszy blat ciasta rozsmarować 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem ciasta, na nim rozsmarować pozostały krem. Na krem powykładać śliwki w alkoholu, udekorować polewą czekoladową. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Hot Chocolate Fondants - ciastka czekoladowe na ciepło 134

Czekoladowy fondant, czasami nazywany czekoladowym wulkanem, jest niesamowitym zakończeniem każdego obiadu. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Na 6 porcji: 150g masła, plus odrobina do posmarowania kokilek kakao 150g gorzkiej czekolady 3 jajka 3 żółtka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dobrze posmarować foremki i dokładnie wysypać kakao. Masło rozpuścić z czekoladą w misce umieszczonej(...)gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka. Po wyciągnięciu trzeba odczekać minutkę i albo podawać w foremkach (nie będzie widoczny efekt wypływającego ciasta) albo pewnym ruchem przełożyć na talerz. Podawać na ciepło, najlepiej z miękkimi lodami. Pycha.... Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Hot Chocolate Fondants - ciastka czekoladowe na ciepło 169

Czekoladowy fondant, czasami nazywany czekoladowym wulkanem, jest niesamowitym zakończeniem każdego obiadu. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Na 6 porcji: 150g masła, plus odrobina do posmarowania kokilek kakao 150g gorzkiej czekolady 3 jajka 3 żółtka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dobrze posmarować foremki i dokładnie wysypać kakao. Masło rozpuścić z czekoladą w misce umieszczonej(...)gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka. Po wyciągnięciu trzeba odczekać minutkę i albo podawać w foremkach (nie będzie widoczny efekt wypływającego ciasta) albo pewnym ruchem przełożyć na talerz. Podawać na ciepło, najlepiej z miękkimi lodami. Pycha.... Smacznego

Kulinarna rozmowa
Japoński makowiec z pijaną śliwką 173

Wyjątkowe ciasto na świąteczny stół. Niezwykle wilgotne od jabłek,  po prostu pyszne, z mnóstwem bakalii  oraz z wyraźną śliwkową nutą.  Rozpływa się w ustach!   Składniki: Ciasto makowe: 500g maku 11 jajek 700g jabłek 250 g masła 500g cukru pudru olejek migdałowy 11 łyżek kaszy manny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki bakalii Mak należy sparzyć(...)mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita polewa. Nasączone alkoholem śliwki dokładnie odsączamy na gęstym sicie, a następnie układamy na cieście. Na koniec śliwki polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ciasto wstawiamy do lodówki,  by czekolada zastygła. Smacznego

Pyszności Słodkości
Sos wiśniowy 214

Lekko gęsty, z całymi owocami, lśniący, kwaskowy i pyszny… po prostu :) Znakomity dodatek do wielu deserów: bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów… Zastosowań jak sami widzicie wiele. Ze względu na porę roku użyłam wiśni mrożonych (drylowanych), w sezonie polecam świeże owoce :) Przygotowałam ten sos do konkretnego deseru. Jakiego? Tego dowiecie się w następnym wpisie :) Składniki: 200 g wiśni(...)rozrabiamy, a po chwili wlewamy do wiśni i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Sos wiśniowy to doskonały dodatek do bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów. Możemy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników sosu, aby dostosować ją do swoich potrzeb (np. do przełożenia kilku blatów tortu). Sos przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku

MyCookBook.pl
Tort dla Królowej Śniegu (albo Mikołaja) 191

Cóż, minął rok, zanim zabrałam się do rzeczy. Idea spodów została, jednak proporcje mocno zmieniłam - dzięki temu ciasto nie jest aż tak słodkie. Krem maślany zupełnie mi tu nie pasował (całość wyszłaby moim zdaniem zbyt ciężka), zamieniłam go więc na musy czekoladowe w środku, a boki i wierzch otuliłam klasyczną bitą śmietaną. Do tego czekoladowe choinki, które wprost skradły moje(...)był pod wrażeniem, więc Mikołajki uważam za niezwykle udane. Zupełnie przypadkiem tort wyszedł bezglutenowy, będzie więc jak znalazł dla alergików. Tort orzechowo-marcepanowy z musem czekoladowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) ciasto orzechowo-marcepanowe: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 50 g surowego marcepanu 3 jajka 75 g zmielonych orzechów laskowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy sernik z Mascarpone 423

środkowej półce ustawić dużą blachę z ok1 litra wody, Blaszkę 22cm owinąć szczelnie folią aluminiową, wyłożyć herbatniki, wszystkie składniki na masę czekoladową wymieszać, tylko do połączenia składników, wylać masę na herbatniki i wstawić blaszkę z ciastem do blaszki z wodą, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni i pieczemy godzinę, wyłączamy i uchylamy drzwiczki aby sernik się ostudził. Zimny sernik

Wypieki Rene
Ciasto czekoladowe z bakaliami 119

spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe, po brzegi wypełnione bakaliami. Jest niezwykle proste, ale nadaje się na nie jedno spotkanie rodzinne. Szczególnie zimą i wczesną wiosną, kiedy apetyt nam dopisuje. Skosztujcie... Składniki(...)pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Wstawiamy do rozgrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 55-60 minut - do suchego patyczka ( pamiętajmy o tym, że ciasto jest z kawałkami czekolady, które zastygną dopiero po całkowitym ostudzeniu). Upieczone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez dodatków. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii 147

Pyszne, obłędnie wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii przełożone kremem kawowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. W smaku przypomina murzynek z kawową nutą. Choć głównym składnikiem ciasta jest cukinia, nie wyczujecie jej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Ciasto: 2 szklanki startej na małych(...)śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 80 g śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Ciasto: Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Lekko odcisnąć sok, odlać. Odmierzyć 2 szklanki. Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić

Oryginalny smak
Czekoladowa babka marmurkowa 171

Czekoladowa babka marmurkowa Wilgotna, puszysta, czekoladowa....mniam...Prosta baba, nie tylko na Wielkanoc, czy pieczona w formie z kominem, czy też w prostokątnej, nie ma znaczenia, jest pyszna. Aby uniknąć zakalca, wystarczy, że wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową, wyjmijcie po prostu wszystko odpowiednio wcześniej z lodówki, a nic Waszej babie się nie stanie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)mąkę z mlekiem. Miksować tylko do momentu połączenia się wszystkich składników - nie przemiksujcie bo zakalec murowany. Można tę czynność wykonać łyżką.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Przygotować formę. Wysmarować margaryną i obsypać ją mąką. Do formy na przemian wkładać ciasto jasne i ciemne. Na koniec

na moim stole...
Mazurek bakaliowy babci Basi 150

przepis na mazurek !, który piekę od lat. Ciasto na mazurek upiekłam na blaszce o wymiarach 36 cm x 20 cm. Nie mam zdolności dekoracyjnych , więc posypałam całe ciasto bakaliami i polałam polewą czekoladową (z żelatyną ), możemy użyć wszystkich innych!!! Składniki na kruche ciasto : 35 dkg margaryny lub masła, 15 dkg cukru pudru, 4-5 żółtek gotowanych, 45 dkg mąki pszennej(...)rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową lub lukrem – wszystko wg upodobania Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Ciasto z kaszy jaglanej z polewą czekoladową 93

Nowy rok zaczynamy od ciasta z kaszy jaglanej z polewą czekoladową. By choć jedno moje postanowienie się utrzymało (bo co roku obiecuję sobie jeść zdrowiej), chciałam wypróbować taki deser. Miałam mieszane uczucia przy pieczeniu, bo w końcu pierwszy raz wzięłam się za przepis z kaszą jaglaną. Jednak samo przygotowanie jest bardzo przyjemne i łatwe. A […] Artykuł Ciasto z kaszy

Pink Envelope

Proponowane wyszukiwania