Puree z dyni na pewno przyda się przy przygotowywaniu jesiennych wypieków (nie tylko tych na słodko!). W niektórych krajach można kupić je już gotowe w puszkach
Ciastkozercybiszkoptów (użyłam podłużnych) Krem: 800ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2% 120g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy budyń na 0,5l mleka) 120g wiórków kokosowych 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g) Do nasączenia: 120-140ml syropu(...)pieczenia, tylko dno. Na dnie blaszki ułożyć warstwę biszkoptów. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopty w blaszce. 6. Na biszkopty w blaszce wyłożyć około 1/4 kremu, wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę pokrojonych brzoskwiń, lekko je docisnąć, brzoskwinie układać po okręgu, patrz FILM . Na brzoskwinie wyłożyć taką samą ilość kremu co na biszkopty, wyrównać. 7. Na ciasto
Mała CukierenkaSkładniki : 3 jajka 60 g cukru 90 g mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g malin (świeżych lub mrożonych) 1
Świat CiastaSkładniki: * 350 ml śmietanki słodkiej 30% * 250 g herbatników * 250 g serka mascarpone * 2 białe czekolady * 2 mleczne czekolady * 3 szklanki płatków Kangus + kilka garści
Kulinarne przygodyListopad rozpoczynam od bardzo smacznego,gotowanego sernika z galaretką z dyni. spód sernika: 200 g herbatników kakaowych masa serowa: 500 g mielonego twarogu 100
Kolorowa kuchnia Elkidobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają się dokładnie(...)wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Powstanie błyszcząca, puszysta pianka. Masę trzeba wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzchu umieścić owoce (bez rozmrażania) i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok. 40 minut w 190°. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. drukuj przepis Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
PatchworkTeściową! Myślę, że powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają się dokładnie(...)powoli – cały czas ubijając wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Powstanie błyszcząca, puszysta pianka. Masę trzeba wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzchu umieścić owoce (bez rozmrażania) i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok. 40 minut w 190°. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. drukuj przepis Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Artykuł Ciasto
PatchworkSernik na zimno to doskonały deser na osłodę dnia. U mnie wiosna przepiękna, więc sernik na zimno jest idealny na takie dni. Pyszny, kolorowy, rozpływa się
Zrób to smacznieNa blogu jest już serniczek truskawkowy a teraz zapraszam na wersję brzoskwiniową. Prosty i pyszny deserek idealny na upalne dni. składniki: 800 g sera z
Monia miesza i gotujePyszna jesienna tarta z gruszkami, na czekoladowym spodzie ciasteczkowym i z puszystym kremem mascarpone. Idealny przepis na prostą i jednocześnie pyszną tartę bez pieczenia. Składniki na spód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 50 g czekolady mlecznej Krem mascarpone: 375 g serka mascarpone (schłodzonego) 150 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru(...)cukierniczego, lub zwykłego woreczka plastikowego, naciętego w jednym rogu. Później wystarczy tylko wyrównać warstwę (fot.5) . Resztę gruszek pokroić w plasterki i udekorować nimi wierzch tarty (fot.6) . Środek ciasta posypać posiekanymi orzechami pekan i gotowe! :) Przechowywać w lodówce. drukuj przepis
Świat Ciastasamo cieszę się z gotowania :D Na tą okazję przygotowałam torcik, nie lada torcik, bo jest to torcik z niespodzianką w środku, jest on bez pieczenia, co w okresie letnim jest zbawienne, ma w środku maliny, które możemy zastąpić dowolnymi, ulubionymi owocami, a co najważniejsze smakuje każdemu :D no i jest(...)się wam nie ubije, to nic, deser i tak będzie pyszny) . Formę przykryć folią spożywczą i umieścić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Ciasto łatwo wyjmiemy z tortownicy, jeśli ogrzejemy przez chwilę blaszkę nad parą wodną, albo podważymy ciasto nożem. Przed podaniem ozdobić ciasto owocami. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM
JejKuchniaTydzień temu nie udało mi się opublikować przepisu w czasie trwania akcji ale tym razem śpieszę już pierwszego dnia ;) W tym tygodniu akcja zwie się "Czekolada
Życie zaczyna się w kuchniPrzy wtorku i pięknej słonecznej pogodzie zapraszam na serniko jabłecznik. Bardzo pyszne połączenie, polecam Składniki: spód: 250 g kakaowych herbatników petit beuerre CUKRY NYSKIE 150
Z Majeczką w kuchniSłodki deser dla małych i dużych łasuchów. Połączenie herbatników z masą krówkową i kokosem. Gdyby nie czas oczekiwania aż warstwy się odpowiednio schłodzą, byłby naprawdę błyskawiczny
Kuchnia w czekoladzie