„Podróży z wypiekami” ciąg dalszy… Dzisiaj odwiedzimy Wiedeń i posmakujemy karnawału . Najprawdziwsze pączki karnawałowe po wiedeńsku smażone są na smalcu, wypełnione są dżemem morelowym i posypane
Słodki sentyment„Podróży z wypiekami” ciąg dalszy… Dzisiaj odwiedzimy Wiedeń i posmakujemy karnawału . Najprawdziwsze pączki karnawałowe po wiedeńsku smażone są na smalcu, wypełnione są dżemem morelowym i posypane
Słodki sentymentSKŁADNIKI: Spód: 1/2 szkl. daktyli 50 g płatków owsianych 30 g wiórków kokosowych 4 łyżki masła orzechowego Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 4 łyżeczki agaru woda
Marcepanowa kuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM. Składniki
JejKuchniaWitajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego
Kto ugości moich gości?MASA 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30 % 4 łyżki
Moje-pitraszenieDelikatny serniczek na bazie bitej śmietany i musu truskawkowego. Serniczek jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu a do tego szybko znika:) składniki: masa truskawkowo-śmietankowa
Monia miesza i gotujePyszny serniczek w sam raz na upały z dodatkiem czekolady i bananów bez pieczenia.Prosty, a jakże smaczny sernik na zimno cieszył domowników swoją obecnością :). SKŁADNIKI
Mała w garnku mieszaZaczyna się pomału sezon truskawkowy, na Dzień Mamy który był wczoraj zrobiłam więc torcik z tymi owocami. Do tego lekka śmietanowa pianka. Niebo w gębie
Z Majeczką w kuchniZapraszam na rewelacyjny sernik na herbatnikach, który robi się ekspresowo. Żeby ciacho urozmaicić drugą warstwę herbatników posmarowałam masą krówkową o smaku kukułki. To połączenie świetnie się
Pani na deserTo nie będzie tradycyjne banoffee, tylko takie moje, żeby pokazać, że można je zrobić nieszablonowo, ze składników, które macie w kuchni. Potrzebujemy: 250 biszkoptów 2 łyżki
MamaOskarkaMoja pierwsza szarlotka, jaką piekłam. Ogólnie nigdy nie lubiłam ciast z jabłkami. Wyjątek stanowiły te, które jada się na ciepło. Dlatego skusiłam się na ten przepis
Moja Delicjabez pieczenia Składniki: masa serowa 10 okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki śmietanki 30% 0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 250g chałwy waniliowej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wody polewa chałwowa 150ml śmietanki 30% 200g chałwy waniliowej tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia(...)wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po kawałku sernika. Sernik jest w smaku bardzo kremowy, mocno chałwowy, ale nie pozostawia na języku uczucia przesłodzenia. Dla mnie, wielbicielki ciast bez pieczenia, sernik chałwowy zajął bardzo wysoką pozycję i na pewno będę do niego wracać
Smakołyki BerenikiMając spory zapas herbatników postanowiłam w końcu coś z nich przygotować. Z racji że są z gatunku tych mega twardych w grę wchodziło tylko przełożenie jakimś
Pani na deserJesień to czas wszelkich dobrodziejstw sadów, w tym jabłek. W tym roku prawdziwy urodzaj, kiedy więc koleżanka zrobiła mi niespodziankę w postaci torby pysznych, pachnących grójeckich
Z Majeczką w kuchni