Ptasie mleczko 441Witam Was serdecznie w Nowym Roku moi mili. Ja postanowiłam zacząć go od klasyki. Ptasie mleczko często robiła nam mama, wszyscy uwielbialiśmy jego delikatny piankowy smak
Cynamonowe szczęście
Sernik na herbatnikach bez pieczenia. 195Mając gości, jest się zmuszonym godnie ich przyjąć. I ja chciałam stanąć na wysokości zadania, a więc trzeba zrobić coś do kawy. Tylko po okresie świąteczno
Dieta moja pasja
Koreańskie kopytka ryżowe (garaetteok) – wersja na słodko 265Niedawno pokazywałam jak zrobić samodzielnie słodką mąkę ryżową , a dziś prezentuję garaetteok – koreański przysmak, jaki można z niej przyrządzić. Są to ryżowe kopytka, które można
Lamarida.pl
Sernik truskawkowy 231Tegoroczny sezon truskawkowy zakończyłam takim serniczkiem pełnym truskawek. Truskawki są w masie i na wierzchu pod galaretką. Całość na biszkoptach ale można zrobiż także spód z
Monia miesza i gotuje
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą 62225x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. 4. Schłodzone ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce. 5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców(...)całkowicie). 6. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Beza: 7. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier (tak po 1 łyżce), mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodać uprażone płatki migdałowe
Mała Cukierenka
Sernik na Zimno Cappuccino z Ptasim Mleczkiem 339Rewelacyjny sernik na zimno z delikatnym aksamitnym cappuccino. Finezyjny posmak cappuccino z mocniejszą nutą kawy Velvet to idealne połączenie i z pewnością każdy wielbiciel tego trunku
Słodka Strona
Torcik czekoladowo-orzechowy 141Taki torcik czekoladowo-orzechowy wymyśliłam sobie jakiś czas temu i musiałam go zrealizować, żeby nie kołatał się już po głowie Dużo w nim pyszności i ciekawych
Słodki sentyment
Torcik czekoladowo-orzechowy 140Taki torcik czekoladowo-orzechowy wymyśliłam sobie jakiś czas temu i musiałam go zrealizować, żeby nie kołatał się już po głowie Dużo w nim pyszności i ciekawych
Słodki sentyment
Czekoladowiec bananowy z kaszą i śliwkami 132Szybkie i zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i bananów. Bez mąki i bez glutenu. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 50 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej. A w połączeniu z bananami (idealnie tutaj sprawdzą się mocno dojrzałe, wtedy nie trzeba będzie dużo dosładzać), czekolady i na koniec sezonowych owoców tworzą coś wspaniałego. Ciasto jest
zdrowo i aktywnie
Sernik bez pieczenia z brzoskwiniami 172Łatwy do zrobienia sernik bez pieczenia z brzoskwiniami to dobre rozwiązanie, jeśli nie lubimy piec lub nie mamy do tego zdolności. Połączenie sera z galaretkami i brzoskwiniami na pewno będzie pysznym deserem na każdą okazję. Można powiedzieć, że szybkie do zrobienia i smaczne ciasto na deser, gdyby nie oczekiwanie na zastygnięcie galaretek. U mnie taki sernik wszystkim smakuje(...)robię go, gdy nie mam ochoty na pieczenie. Ilość porcji: 14 - 16 Czas przygotowania: 50 minut + czas tężenia Forma o średnicy 28 cm Składniki na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami: Warstwa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 200 ml śmietany 30% 10 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki w różnych kolorach Warstwa z brzoskwiń
Gotuj w domu
CIASTO ZE SZPINAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM 168lukrem np. cytrynowym zamiast kremu. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Blenderem miksuję dokładnie i na gładką masę szpinak wraz z olejem. Pod koniec dodaję sok z cytryny. W misce ucieram mikserem jajka z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Po chwili dodaję puree szpinakowe. Miksuje do połączenia. Następnie powoli wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i miksuję krótko do połączenia. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto wlewam do formy, piekę na środkowej półce przez 50 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. PRZYGOTOWANIA KREMU: Serek ucieram mikserem, dodając powoli po 1 łyżce masła, ucieram dalej
Zasmakuj Kuchni
"Chatka puchatka" czyli "Sernik domek" 2913Kto nie zna tego sernika? Chyba każdy choćby słyszał o tym serniku,osobiście jestem jego wielką wielbicielką a jadłam go po raz pierwszy jakieś 10 lat
Anielskie wypieki
Sernik na zimno truskawkowo- różana zebra. 955Wszystkie do tej pory wysłane zgłoszenia konkursowe doprowadzają mnie do ślinotoku i chęci zagłębienia się w monitor. Dziękuję, że nie będę zmuszona wybierać grona wygranych osób
Malinowe Pocałunki
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 248Kolejna fajna propozycja. Naprawdę idealne połączenie kremowego środka, maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania
Malinowe Pocałunki
Torcik Czekoladowy z Truskawkami - bez pieczenia 2105Trzy ostatnie miesiące przeleciały mi jak jeden dzień. Wszystko w biegu, wszystko szybko i na wczoraj. Swoją uwagę skupiłam na celach jakie sobie wyznaczyłam, uparcie i
Blondynka Gotuje