Przepis na proste i smaczne paszteciki z farszem z kapusty i pieczarek. Składniki Ciasto: 1 kg mąki 10 dag świeżych drożdży 1-1.5 szklanki ciepłego mleka kostka masła lub margaryny – 200 gram 1 całe jajko 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania) 2 łyżki soli 2-3 łyżki cukru Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1.5 kg pieczarek(...)zostawiam na kilka godzin. Po tym czasie należy dodać 3 surowe jajka i szklankę bułki tartej. Farsz jest teraz gotowy do użycia. Pamiętacie o jajkach. Bez tego farsz wypłynie podczas pieczenia. Ciasto: Z mleka, drożdży, cukru i szklanki mąki zrobić zaczyn. Przykryć folią spożywczą i czekać aż wyrośnie. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą. Dodać wyrośniety zaczyn
Wasze Przepisyprzepis znalazłam na stronie Cakes and coffee . Niedawno przygotowałam parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny smak owoców czarnego bzu; dałam zdecydowanie więcej syropu niż zakłada oryginalny przepis, zupełnie za to pominęłam dodatek cukru(...)czarnego bzu z karmelizowanymi figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 50 g ciastek digestive 10 g kakao 40 g migdałów 20 g orzechów włoskich 90 g suszonych fig masa serowa: 250 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 250 g serka kremowego 4 listki żelatyny 150 ml syropu z owoców czarnego bzu dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejsza propozycja na deser to torcik jogurtowy z winogronami. Ciacho idealne do kawy- lekkie i słodkie. Polecam! Torcik jogurtowy z winogronami Składniki: 990
paapilotkaaJuż niedługo sezon truskawkowy,a tymczasem w zamrażalce pełno truskawek z ubiegłego sezonu. Pora je wykorzystać i zwolnić miejsce na świeże owoce. Serniczek jest bardzo prosty
Z Majeczką w kuchnizdążyłam wypracować własną metodę, którą prezentuję Wam poniżej. Ciasto wyrabiam ręcznie (jeżeli chcecie użyć robota kuchennego zajrzyjcie do Bei) i piekę bez kamienia do pizzy, za to z rozgrzaną blachą w środku. Ciasto rozciągam na kawałku papieru do pieczenia, następnie razem z nim przekładam na rozgrzaną blachę, dzięki temu wszystko idzie prosto i sprawnie. Przygotowanie drożdżowego zaczynu (inaczej(...)widzisz, że ciasto jest za suche, dodaj stopniowo do niego więcej wody. Gotowe ciasto jest miękkie i delikatne. Jeżeli chcesz wyrobić ciasto robotem kuchennym, zajrzyj do przepisu Bei . 4. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą i przykryj folią. Odstaw na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (ciasto ma podwoić swoją objętość). Następnie przełóż miskę z ciastem
Chilli Czosnek i OliwaMój przysmak z dzieciństwa :).Pamiętam jak moja mama robiła je z krówek lub irysów z dodatkiem czekolady i masła.Dzisiaj proponuję Wam połączenie masy kajmakowej z
Mała w garnku mieszaMleczna kanapka tym razem bez pieczenia, na herbatnikach. Masę zobiłam taką samą jak do wersji z biszkoptem tyle, że dałam nieco mniej cukru. składniki: herbatniki kakaowe ok 400 g masa 300 g miękkiego masła 1/2 szkanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku polewa 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru(...)całość zmiksowć aby krem nabrał gładkiej konsystecji. Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu i ładnie rozsmarować. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników a potem drugą część kremu. Ponownie ładnie rozsmarować. Przykryć trzecią warstwą herbatników. Ciasto odstawić. Przygotować polewę czekoladową. Wodę zagotować z cukremć pudrem. Następnie dodać zimne pokrojone masło
Monia miesza i gotujeprzepisu można zrobić 20 dużych pączków, które są delikatne, mięciutkie i naprawdę świetne. Składniki: 3 1/2 szklanki mąki 10 żółtek ( (zostanie dużo białek, ale polecam babkę piankę , albo bezy migdałowe ) ½ szklanki cukru 8 dag drożdży świeżych 10 dag masła ½ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kieliszek wódki (50 ml) Szczypta soli Dodatkowo: Ulubiony dżem lub powidła Olej do smażenia(...)cukrem, wódkę, sól. Całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą łyżki lub ręką. Ciasto ma być klejące, ale nie lejące, jeśli jest zbyt lejące, dodaj jeszcze 1/2 szklanki mąki). Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 kawałki. Stolnicę podsypujemy mąką
Słodki sentymentmleka kokosowego użytego do nadzienia ciastka oreo do dekoracji Wykonanie: Spód: W pierwszym kroku przygotowujemy sobie odpowiednio tortownicę. Mianowicie dno montujemy odwrotnie niż należy Dlaczego? Bo wtedy ukrojony kawałek ciasta gładko się ześlizgnie na talerzyk Ciastka oreo przeznaczone na wykonanie spodu wrzucamy połamane do blendera miksujemy do całkowitego rozdrobnienia. Dolewamy płynny olej kokosowy i miksujemy przez minutę. Zawartość wykładamy(...)ciasteczek oreo – w końcu to czekoladowy tort Oreo Tort podajemy mocno schłodzony. Smacznego! * Na podstawie mojego przepisu na czekoladowy ganache według tego przepisu . Artykuł Czekoladowy tort Oreo (bez pieczenia) pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plPyszny deser śliwkowy, który najlepiej smakuje na ciepło z domowymi lodami bananowymi. W zamrażarce zawsze trzymam woreczek z pokrojonymi w talarki bananami. W razie potrzeby miksuję
KucharzycaSurowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia, którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru, bez glutenu (jeśli wykorzystacie bezglutenowe płatki owsiane), bez nabiału, bez mąki. Spód do tarty przygotowany jest ze zmiksowanych orzechów włoskich, płatków owsianych, łyżki kakao i suszonych owoców, takich(...)tyle czekać, możecie bakalie zalać wodą, pogotować z 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, a następnie ostudzić i odcedzić (dotyczy to zarówno nerkowców, jak i suszonych owoców). Aby ciasto było sztywne i gładko się kroiło na kawałki, powinno je się chłodzić w zamrażarce. Ja jednak w zamrażarce miejsca nie miałam, więc swoje tarty chłodziłam w lodówce. Przyznam się szczerze
Moja DelicjaPączki na mascarpone to bardzo szybki przepis na coś pysznego i karnawałowego . Chwila na przygotowanie, chwila na smażenie i gotowe Pączki są mięciutkie i mięsiste. Wspaniałe
Słodki sentymentMiseczki z płatków kukurydzianych wypełnione pysznym, aromatycznym, kokosowym puddingiem z tapioki, pachnącym imbirem i trawa cytrynową. Idealny początek dnia lub… deser Dekoracja to również tapioka
Oryginalny smakSernik bez pieczenia, ale za to gotowany. Na spodzie z biszkoptów (na wierzchu zresztą też), nasączonych kawą. Ciasto dosyć szybkie w wykonaniu i bezproblemowe, pod warunkiem, że dopilnujemy gotowania i nie przypalimy masy. Ale bez obaw, wystarczy często mieszać, a wszystko będzie dobrze :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaczasu niż przewidywałam na popełnienie wypieku, a po drugie właśnie szarlotka z bezą była pierwszym przeze mnie upieczonym ciastem z jabłkami i mam do niej pewien sentyment;) Na koniec dodam, że ten przepis figuruje już w zeszycie mojej babci, zatem jest to ciasto wielopokoleniowe :) A we wspólnym pieczeniu szarlotki wzięły również udział: Organizatorki: Paulina z www.mojapasjasmaku.blogspo t.com Marta(...)sobą mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i pieczemy przez 25 minut. Beza: Białka ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier i całość ubijamy na gładką i lśniącą bezę. Po 25 minutach wyjmujemy ciasto i rozprowadzamy na wierzchu bezę. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż beza się zezłoci
My simple kitchen