Smaczna, aromatyczna, wiosenna sałatka na bazie ryżu, słodkiej kukurydzy, wyrazistego, lekko ostrego pora, jajka na twardo oraz świeżej chrupiącej rzodkiewki i miniaturowych kolb kukurydzy idealnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na drugie śniadanie w pracy. Składniki: 150g ryżu 10 rzodkiewek 1 słoik mini kolb kukurydzy 1 puszka konserwowej kukurydzy 6 jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżki ketchupu
Szalona Kuchnia EwelinyTalarki – zapiekane ziemniaczki Rumiane i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby
Blog z ApetytemCałkiem inne niż nasze placki ziemniaczane, te marokańskie są pyszne, mięciutkie, robione z gotowanych ziemniaków. Mają chrupiącą skórkę a tylko wnętrze mięciutkie. Marokańczycy upychają te placki w bułki razem z jakąś sałatką i zajadają bez obaw że przytyją. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Maakouda czytaj makuda . Maakuda, marokańskie placki ziemniaczane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesuszonymi płatkami chilli – odrobina ostrości dobrze balansuje słodki smak tych pomarańczowych bulw. Do tego kilka łyżek dzikiego ryżu, garść rukoli, odrobina chrupiących pestek dyni lub orzechów, octowy winegret, a od święta – pestki granatu – i zdrowa, pożywna sałatka, pełna wartościowych węglowodanów, białka i dużej ilości błonnika gotowa. Dziki ryż – tu podobieństwo do batatów – obfituje w cenniejsze składniki niż jego bardziej pospolici
Even Better FoodKrucha kapusta kiszona okraszona olejem lnianym z chrupiącą czerwoną papryką i rzeżuchą ,czy jest coś smaczniejszego?Potężną dawką witamin i minerałów. 30 dag.kiszonej kapusty 1
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce". Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację. Pieczone buraki z granatem i orzechami 750 g buraków 1 mały owoc granatu duża garść orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz oliwa Buraki myjemy, obieramy i kroimy
Dzieje kuchennej WiewióryOsobiście szczerze Wam polecam delikatny, kremowy sos czosnkowy . Nadaje się doskonale nie tylko jako dodatek do dań, ale również jako ich składnik: sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie , pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce oraz pieczarkowe poduszeczki idealne z kubkiem czerwonego barszczu . A jeśli, tak jak mój największy domownik, nie wyobrażacie sobie śniadania
Słodkie okruszkiPyszna sałatka z kurczakiem, pikantną czerwoną cebulą, słoną fetą oraz kwaskowymi owocami - pomarańczą i granatem, zwieńczona chrupiącymi płatkami migdałów. Pychota! Świetnie nadaje się do lunchboxa jako drugie śniadanie. Jeśli zostało Wam trochę pieczonego kurczaka z obiadu, to nawet nie zastanawiajcie się nad jego innym wykorzystaniem :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) pieczone mięso z kurczaka (pierś, udko bez skórki) 1 pomarańcza
DefinicjaSmakuMarchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo. Marchewka i jej wartości odżywcze: zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę zawieraj najwięcej witaminy
Truskawkowa Fiestabazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też past. Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią , że ich przeciwnicy będą zajadać z przyjemnością
Ostra na Słodkoprzerwie świątecznych wpisów podrzucę Wam przepis na pyszne sycące szaszłyki. Chrupiące ziemniaki, soczysty boczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:) Składniki: 5 dużych ziemniaków,3 liście kapusty,200g świeżego boczku,ostra papryka,sól morska,pieprz młotkowany z kolendrą,rozmaryn,bazylia,oregano. Przygotowanie Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut
Z miłości do słodkościprzede wszystkim jajka (aby nie wyschły), w dalszej kolejności pozostałe składniki sałatki. Na koniec posypujemy całość pieprzem. Gotową sałatkę dobrze jest wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły". Najlepiej smakuje podana albo samodzielnie, albo z chrupiącym pszennym pieczywem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-26 {margin: auto;} #gallery-26 .gallery-item {float: left;margin
Kulinarna PokusaSałatka z surowego kalafiora chodziła za mną już od dłuższego czasu i w końcu udało mi się ją zrobić. Okazała się bardzo smaczna - świeża i chrupiąca. Wariacji na surówkę z kalafiora jest wiele, ja tym razem dodałam do niego kukurydzę i ananasa oraz koperek, dzięki czemu stała się aromatyczna i orzeźwiająca. Surówka ta idealnie nadaje się jako dodatek do mięsa
Codzienne GotowanieUwiódł mnie sos, który wytworzył się z topniejącego ajwarowego masełka i grillowanych warzyw - idealny do steka. Frytki chrupiące i odpowiednio słone, porcja wystarczająca do ogromnej porcji mięsa. Zdecydowanie na tak! Trzecia potrawa to Falafel, czyli kuleczki z przyprawionej ciecierzycy, z jajem sadzonym, sałatką szopską, frytkami z cukinii, ajwarem i tzatzikami. Opcja bardziej wegetariańska. Smaczne, aczkolwiek jestem zadowolona, iż akurat wybrałam
Sajkofanka smakumnie sprawdziła się jako doskonały lunch do pracy. Do jej przygotowania potrzebujecie zaledwie kilka minut, bowiem żadnych składników sałatki nie trzeba wcześniej obrabiać. Rodzaje płatków: Płatki ryżowe – dla lekkości Co zawierają? lekkie płatki ryżowe crunch ryżowy, czyli chrupiące musli suszona, słodzona żurawina Płatki ryżowe nie zawierają glutenu, a są bardzo bogate w żelazo. Mają bardzo małą zwartość tłuszczu, dlatego(...)Błonnik zapobiega zaparciom i korzystne działa na cały proces przemiany materii. Obniża on także cholesterol we krwi. Płatki jęczmienne – dla chrupania Co zawierają? płatki jęczmienne crunch jęczmienny, czyli chrupiące musli prażone ziarna dyni i słonecznika Płatki jęczmienne są bogate w mikroelementy pozytywnie wpływające na nasze zdrowie, takie jak fosfor, błonnik, wapń i tak samo jak płatki żytnie pozytywnie wpływają
Kuchnia BazyliiUwielbiam pieczarki. Idealne jako dodatek do najróżniejszych sosów mięsnych, ryżu, sałatek, dań na bazie kapusty (polecam Wam moją wersję młodej kapusty) oraz od tak same w panierce. Dzisiejszy przepis na szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce są wspaniałą propozycją na przyjęcie (w większej ilości), jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście
Słodkie okruszkiŚwietna kolorowa sałatka ze świeżej roszponki, kolorowych papryk, aromatycznego wędzonego kurczaka, żółtego sera, słodkiej marynowanej dyni z nutą cynamonu oraz chrupiących orzeszków to doskonały pomysł na szybką przekąskę i pełnowartościowe drugie śniadanie. Składniki: 350g obranego mięsa z wędzonego udka kurczaka 350g marynowanej dyni 140g wędzonego sera 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 70g roszponki 90g orzeszków ziemnych sól pieprz(...)Obrane mięso z wędzonego kurczaka pokroić w kostkę. 5. Sos: Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. 6. Składniki sałatki układać warstwami: 1/2 roszponki, żółta papryka, wędzony ser, 1/2 sosu, pozostała roszponka, czerwona papryka, sól, pieprz, wędzony kurczak, pozostała ilość sosu, dynia i orzeszki
Szalona Kuchnia Ewelinykaszą pęczak, w której rozsmakują się nie tylko dzieci :) Aksamitna zupa pachnąca różą i cynamonem tworzy niezwykle udane połączenie z sałatką owocową z dodatkiem awokado, świeżymi ziołami, słodkim miodem i kwaskowatą melasą z granatów. Świeżo uprażone migdały przyjemnie chrupią na zębach, a pył różany ze zmielonych płatków dzikiej róży dodaje zupie magii i witaminy C. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia(...)cieszyć się życiem. Zupę można podać także w wersji wytrawnej z dodatkiem posiekanych warzyw (pomidorów, ogórków, cukinii itd.), latem i wiosną dodać więcej chłodzących ziół, zimą rozgrzewających przypraw. Sałatka powinna być dostosowana do sezonu, żeby w pełni wykorzystać krajowe dojrzałe owoce i warzywa. Zobacz także przepis na mleczne śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym . Porcje
SzczyptaSmaQDziś mam dla Was pyszną i prawdziwie letnią przystawkę: pomidory faszerowane sałatką z kalafiora, groszku i dużej ilości koperku i czosnku. Pomidorki doskonale nadają się na imprezę przy grillu jak również kolację z chrupiącym pieczywem. 1 kalafior puszka groszku konserwowego 1/2 pęczka koperku 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku duże pomidory Kalafiora podzielić
Smakołyki AsiKolejna wersja Pad Thai A tutaj krewetki z nerkowcem w sosie z tamaryndowca. Nieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało, nawet kucharka przybiegła i zakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai ale z marynowanym(...)krabem i rybą. Spróbowałam ale nie dałam rady :) Tajowie się nią zachwycają. A to bardzo smaczna sałatka z papai z jajkiem :) Grilowany kalmar, krewetki i rybka a wszystko razem za niecałe 20 zł w przeliczeniu. Ulubione piwko :) Rosołek :) Grzyby z pak choi. Zielona herbata ze słodkim skondensowanym mlekiem, zaparzana w skarpetce "antygwałtce " :) Kaczuszki na Rambuttri w Bangkoku
Jemy PijemyChrupiący chlebek czosnkowy z łososiem. Pycha! Dziś postanowiłem przed obiadem dla rodziny zrobić bardzo smaczne kanapeczki, przygotowanie których nie zajmuje prawie czasu, więc zapraszam do wypróbowania
Kuchnia ŁukaszaTradycyjna sałatka Cezar – jak się przekonałam spotkamy ją na całym świecie. W domu zazwyczaj rzadko robię ją w oryginale, najczęściej są to jakieś wariacje na jej temat. Dlaczego? Bo oryginał to jedynie sałata, parmezan, grzanki i charakterystyczny dressing z surowego jajka oraz filecików anchois. Ja za to uwielbiam wersję europejską: dodatkowo z grillowanym kurczakiem i to na bogato(...)towarzystwie jajka. Taka wersja jest sycąca i najadam się do pełna na obiad. Lubię też wersję z chrupiącym boczkiem. Niezależnie jakich dodatków użyjecie do Cezara będzie pysznie – jest to bowiem klasyk, do którego pasuje niemal wszystko. Tradycyjna sałatka Cezar: 3 mini sałaty rzymskie lub 1 standardowa sałata rzymska 1 bagietka lub inne pieczywo na grzanki parmezan 1 ząbek czosnku
Poezja smakuDzisiaj pomysł na kolorową sałatkę na każdą okazję. Znajdziecie w niej kolorowe soczyste warzywa oraz ser i szynkę. Posmakuje każdemu. Przy okazji chciałabym Wam polecić pyszne, soczyste i chrupiące warzywa od Bonduelle . Ich rolnicy stosują płodozmian,aby zmniejszyć liczbę chorób i insektów, a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby
Bon appetit mon amiedzień. Larb pochodzi z Tajlandii i Laosu, jest pikantną i bardzo aromatyczną sałatką. Podstawą tej potrawy jest dowolny gatunek mięsa mielonego lub siekanego. Bardzo istotne są wyraziste dodatki warzywne (cebula, chili) i zioła (kolendra, bazylia tajska, mięta). Larb bardzo mi smakował, mięso było chrupiące, pikantne, kwaśne i słone jednocześnie. Do tego szalotka i aromatyczna kolendra, całość to prawdziwa
Codziennik KuchennyBardzo efektowna przystawka. To taka sałatka w trochę innym wydaniu. Na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości. Świetnie będzie do niej pasować chrupiąca bagietka lub grzanki. główka sałaty lodowej 1/2 szkl majonezu 1/2 szkl jogurtu greckiego 4 plastry bekonu parzonego 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, świeżo zmielony pieprz 1-2 pomidory czerwona cebulka Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku
Smakołyki AsiKlasyczna sałatka Cezar, czyli sałata rzymska polana dressingiem z oliwy, żółtka i filecików anchois a do tego chrupiące grzanki i spora ilość tartego parmezanu. Ja wolę tradycyjną wersję, ale dla urozmaicenia dodaję się do niej również kurczaka lub jajko. Jest zdecydowanie wtedy bardziej syta i może stanowić samodzielne danie obiadowe. Składniki: kilka listków sałaty rzymskiej dwie kromki chleba oliwa
wyzwania kuchenneSałatka oszustka Sałatka z wędzonym kurczakiem Warstwowa sałatka szefa Musztardówka z ananasem Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkami Sałatka gyros Sałatka z kabanosem i sosem czosnkowym Inne przekąski Frytki z cukinii Krokiety Francuskie ślimaki hit imprezy Chrupiące zapiekanki Smażony ser Panierowane pieczarki Zapiekanki z czerstwego chleba Faszerowana i zapiekana papryka Pizza
W Moim Magicznym DomuSurówka z kalafiora i warzyw jest lekka, kolorowa, chrupiąca i bardzo pyszna, do tego jest zdrowa i dietetyczna. Na pierwszy rzut oka wygląda jak sałatka tabbouleh, czyli kuskus z warzywami . W tej sałatce kuskus zastąpiony został przez tarty kalafior. To dietetyczna wersja dla miłośników tabbouleh bez kaszy kuskus. Kuskus z kalafiora, który świetnie imituje kaszę, można go jeść na diecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię do czego przyczepić, przyjmując nawet bardzo rygorystyczne wymagania. Chipsy nie są zbyt suche, oliwa bardzo aromatyczna, płatki i migdały chrupiące, owoce soczyste, a nerkowce duże (jumbo) i mięciutkie. Chutney świetnie pasuje do kanapek, mięs i sałatek. Koniecznie spróbujcie, jeśli zwracacie uwagę na wysoką jakość, jesteście weganami lub poszukujecie produktów bezglutenowych. Całą ofertę znajdziecie na stronie oficjalnej marki Lemberona
Poranek na słodkoDelikatne, wspaniale zrumienione, chrupiące, aromatyczne. Oto przepis na domowe delikatne stripsy z piersi kurczaka. Polecam z ryżem, buraczkami lub sałatką colesław. Smacznego:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, ostrej papryki szczypta suszonego czosnku i kardamonu pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia Składniki na ciasto: jajko sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
Zasmakuj Kuchnipyszna, kolorowa sałatka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu a smakuje naprzepysznie. Włąsciwie to mam duże wątpliwości czy wogóle jest to sałatka czy po prostu propozycja podania. Tak czy owak połączenie smaków jest naprawdę wyborne. Słodkawe buraki, chrupiące orzechy i lekko ostra, wyrazista rukola. Kocham :) Sezon na buraki w pełni, orzechy lecą z drzew... nic nie stoi
Pyry na Gazsosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy. Wypatrujcie
Ostra na SłodkoChrupiące i aromatyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ogórki małosolne, są smaczną przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek a także drugich dań. Można je zajadać już następnego dnia po przygotowaniu. składniki na 1 kg ogórków 1 kg małych ogórków gruntowych 1 litr wrzątku 2 łyżeczki soli 5-6 baldachimów suszonego kopru 6 ząbków czosnku przepis Do dużego słoja lub kamiennego garnka
Smakowite DaniaZielone liście szpinaku, chrupiące słonecznik w dwóch postaciach i soczyste, grillowane mięso a co tego wszystkiego pachnące pesto . Taką sałatkę zrobiłam któregoś dnia na wczesny obiad. Było lekko, pysznie i smakowicie. W takiej postaci znienawidzony przez wiele osób szpinak przestaje być zmorą dzieciństwa. Wiem bo ja odczarowałam go właśnie w sałatkach. Zobacz jak kolorowo i wesoło może być na talerzu
Smaczna PyzaSałatka z dwoma składnikami, których wiele osób nie lubi. Szpinak i wątróbka. Okraszone słodkimi pomarańczami i chrupiącymi pistacjami. Coś pysznego. Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam
Smaczna PyzaKOLACJA Mleko i jajko - rozbełtać razem dodać chilli Kromki chleba pełnoziarnistego obtaczamy w jajku z mlekiem. Smażymy do uzyskania chrupiących tostów, dodajemy ulubiony ser i boczek (ja wybrałam boczek duński wędzony z Pekpolu) Podajemy z sałatką :) Zółte i czerwone pomidorki koktajlowe, czerwona cebulka, zielone oliwki i świeża bazylia
ClauditteMissCookingPrzygotowanie tego efektownego chleba jest banalnie proste! Wystarczy naciąć go w kratkę, nadziać mozzarellą i oliwkami, zapiec i gotowe! Pyszna, chrupiąca skórka, delikatny miąższ, rozpływająca się w ustach mozzarella i wyraziste oliwki stanowią doskonałą przystawkę do sałatek podczas kolacji ze znajomymi. Polecam!SKŁADNIKI: 1 bochenek chleba (dowolny rodzaj)o,5 kostki masła (użyłam ekologicznego)2 kulki mozzarelligarść czarnych oliwek (mogą
Słodko-Słony Świat Ilonysmażone na głębokim oleju. Są one rewelacyjne jako przekąska ale doskonale sprawdzą się też jako obiad z dodatkiem frytek i sałatki. Lub zawinięte w naleśniku z warzywami. Jedno co jest pewne - dzieci kochają te kurczaczki , są chrupiące, delikatne i rozpływające się w ustach. Nie pozostaje mi nic innego teraz, jak tylko zjeść jeszcze dwa? trzy? no nie ważne :) idę
Smaki Edytyręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu.3. Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są podawane na gorąco. Farsz: 20 dag twarogu 1 cebula tłuszcz do smażenia sól pieprz 1. Cebulę blanszujemy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy
Apetyczna babeczka