chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:59/134)

Sałatka ryżowa z rzodkiewkami 156

Witajcie. mam dla Was propozycję sałatki w sam raz na kolację. Powstała z tego co akurat było w lodówce. Jest bardzo sycąca i chrupiąca. Zapraszam Składniki: 1 szkl ugotowanego ryżu 2 jajka ugotowane na twardo pół pęczka rzodkiewek 1 kabanos (50g) 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiewki myjemy i osuszamy, odcinamy ogonki. Rzodkiewki kroimy w małą kosteczkę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Szparagi z grillowanym serem halloumi i miętą 164

najprostszej postaci, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Przypieczony na grillu i jeszcze ciągnący się ser halloumi, orzeźwiająca mięta, chrupiące migdały, lekko ostra i pięknie konstruująca czerwona cebulka oraz mnóstwo zielonych szparagów. To zdecydowanie przepyszna kombinacja. Do sałatki możesz dorzucić również pokrojone na plasterki truskawki, a do oliwy dodać otartą skórkę z cytryny. Gorąco polecam zarówno na zimno

Food Square
Sałatka z kapusty i marchwii na zimę 1081

Uwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :) 2 kg białej kapusty 2 kg marchewki 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki soli do przetworów 1 łyżeczka pieprzu mielonego Warzywa umyć, obrać a paprykę

Smakołyki Asi
Szybki sposób na chrupiące, blanszowane szparagi 184

Przełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia,  oprószyłam solą i pieprzem.  Wyszły przepyszne i chrupiące. Tak zblanszowane szparagi można owinąć wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w lodówce kilka dni. Można je dodać do sałatek, bulionu, past, pizzy... Co kto lubi. Tym razem jednak całe przeznaczyłam do zjedzenia od razu :) Inne szparagowe propozycje znajdują się TUTAJ

Jemy Pijemy
Chrupiąca sałata z dressingiem słodko-ostrym 316

Bardzo prosta i pyszna, chrupiąca mieszanka sałat, polana słodko-ostrym dressingiem. Słodyczy daje nam miód, a ostrości – musztarda Dijon. Zniknęła ze stołu w mgnieniu oka

Moja Delicja
Kiszone rzodkiewki 181

jaką robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!składniki (na 1 słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koperkawałek chrzanuparę ziarenek pieprzusól

Stare Gary
Surówka z młodej kapusty 373

Surówka z młodej kapusty...Zdrowo chrupiąca.Pysznie kolorowa.Pełna witamin.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Spróbujcie! Nie pożałujecie!Składniki:1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g

Gospodyni Miejska
Pikantna sałatka gyrosowa - gyros na ostro 195

swojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka  około 500 g przyprawa gyros  2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony

głodny alergik
Domowe wafle. 4231

 Pyszne, chrupiące, słodkie, smaczne... Idealne! Wafle domowe to jeden z najlepszych deserów na świecie, bo uwielbiają je dzieci, a także i dorośli. U nas w

Kuchnia Łukasza
Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego 173

żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko rosnące rośliny więc jak najczęściej dodaje je do przygotowywanych(...)umieść większy “placek” z kiszonego ogórka, przy pomocy mniejszego ringu na wierzchu połóż porcję ozorów. Na środku zrób wgłębienie, połóż żółtko dokładnie oczyszczone z białka, przykryj mniejszym płatem galaretki. Sałatka z nasturcji, szczawiu krwistego i wędzonego majonezu  ½ l nasturcji (małe listki, kwiaty, pączki) ½ pęczka szczawiu krwistego 140 ml wina Marsala 120 ml wody 4 łyżeczki soku z limonki ½ łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 216

zawsze obiad na dwa dni – pierwszego dnia, świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do odgrzania, albo do zjedzenia na zimno, w sałatce. Kurczak marynowany i pieczony w chimichurri jest szybki, lekki, genialny w swojej prostocie i po prostu przepyszny! Duży i świeży pęczek pietruszki pozbawiamy najtwardszych łodyżek – nie całych, zostawcie 3cm poniżej poziomu(...)soczysty, mięso perfekcyjnie odchodzi od kości, a skórka – cieniutka i wypieczona – chrupie jak dobre chipsy. Nie przerażajcie się ilością czosnku w sosie – pietruszka i ocet idealnie go równoważą, neutralizując jednocześnie efekt zabójczego czosnkowego oddechu pogromcy wampirów. W tych proporcjach wszystko gra! Na drugi dzień z piersi powstała sałatka – z dodatkową porcją świeżo zmiksowanego sosu chimichurri, dojrzałym awokado, miksem sałat, młodym

Karo in the Kitchen
Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 207

kanapeczki z dodatkiem pesto . Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. "Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce... to dopiero musi być coś!"- pomyślałam. I jak pomyślałam, tak zrobiłam :) Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej rukoli, słodkiej pieczonej papryki i cierpkich zielonych oliwek, która świetnie zrównoważyła ciężkość sera. Wyszło proste, ale efektowne danie

Chilli Czosnek i Oliwa
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 584

sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko(...)sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko

Poezja Smaków - blog kulinarny
ZIELONA SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I "SEROWYM" DRESSINGIEM 146

Dzisiejsza sałatka skupia składniki o działaniu przeciwnowotworowym. Owymi komponentami są:  -  kiełki słonecznika uważane  za najlepiej zbilansowane źródło aminokwasów i stanowiące kompletne białko, uaktywniają one każdą komórkę układu immunologicznego;  - brokuł zawierający i zotiocyjaniany (ITC) usuwające i/lub detoksyfikujące związki kancerogenne; - topinambur posiadający substancje o działaniu cytotoksycznym na dwie linie komórkowe raka(...)sutka.  Wszystkie te składniki, oprócz tego, że są bardzo zdrowe, świetnie też smakują. Te kruche, chrupiące warzywka świetnie się komponują z miękkimi, słodkimi rodzynkami. A za sprawą "serowego" dressingu tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia, którą zachwycą się nawet Ci, którzy za sałatkami nie przepadają. Gwarantuję i gorąco rekomenduję! Składniki na 1 porcję: 1 szklanka kiełków słonecznika, 1 topinambur

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem czosnkowym 128

tymiankiem. Pieczemy w piekarniku około 10 minut. • Szynkę parmeńską kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku aż stanie się chrupiąca. • Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją sosem czosnkowym. Na sosie układamy kurczaka, oliwki, kruszymy ser feta. Pomidory układamy dookoła talerza. Sałatkę posypujemy grzankami i upieczonymi paseczkami szynki parmeńskiej

KUCHNIA POLSKA
Carpaccio z dyni z serem Bursztyn 235

plasterków dyni  Marynata do dyni:  - sok z połowy pomarańczy - 1 cm plaster imbiru pokrojony drobno  - 5ml miodu lipowego  - 2,5ml octu jabłkowego Sałatka:  - garść świeżej rukoli - 4 listki mięty - 3 listki nasturcji - 2 kolorowe kwiaty nasturcji (płatki z nich)  dresing: oliwa z oliwek + ocet balsamiczny (1:1- 2,5ml:2,5ml) Dodatkowo(...)posiekany (roztarty) imbir. Marynujemy dynię co najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy mocno chrupiącej możemy sparzyć ją wrzątkiem przez 2-3 minuty, po czym mocno schłodzić. Zachowa przy tym swój piekny pomarańczowy kolor.   2. Do carpaccia przygotowujemy sałatkę:  opłukaną rukolę łączymy z listkami świeżej mięty, porwanymi płatkami i listkami z nasturcji. Mieszamy z oliwą

Sajkofanka smaku
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 178

zupy paprykowo-pomidorowej na czwartek. Tylko sałatkę na piątek zrobiliśmy dzień wcześniej od podstaw, ale jest to bardzo prosta potrwa, niewymagająca specjalnego zachodu. Skąd wziął się pomysł na jarmuż? Bo jest to modne, hipsterskie warzywo:) Nie, powód był inny. Jarmuż jest bardzo zdrowym warzywem, ma przyjemny, lekko gorzkawy smak i fajną chrupiąca teksturę, a do tego intrygujący wygląd – karbowane liście(...)jest chrupiący i smakowity jak chipsy. Taki sposób przyrządzania jarmużu jest idealny dla dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Przepis na pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej. Tak wyglądał nasz niedzielny obiad. Poniedziałek – Sałatka z jarmużu

Niedzielny kucharz
Surówka z koprem włoskim, selerem naciowym i jabłkiem 155

Nadarzyła się świetna okazja, bo w którym sklepie nie popatrzyłam, wszędzie widziałam koper włoski – składnik, bez którego ta sałatka nie byłaby kompletna. Jedliście go kiedyś? Ma przyjemny anyżowy zapach. Już samo to działa na plus. Dodatkowo fajnie chrupie i ogólnie jestem bardzo zaskoczona jego smakiem. Całościowo surówka faktycznie komponuje się bezbłędnie. Z chęcią ponownie do niej wrócę:) 1 nieduży

Smaki Na Talerzu
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, dipem z suszonych pomidorów i przekąską – kompletna dietetyczna kolacja 150

kukurydzą, pokrojone ogórki korniszony i kawałki papryki. Sos do sałatki robimy bez dodatku tłuszczu – gęstnieje po chwili. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Marchew i seler kroimy w spore słupki. Będziemy je moczyć w dipie. Grzanki opiekamy w tosterze aby były chrupiące. Kroimy na trójkąty i wykładamy na talerze. Teraz wystarczy usiąść i delektować się kolacją. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: około

Smaki Ewy
Ogórki kiszone 162

lubi i każdy ma w swojej spiżarce choć niewielką ilość słoików z ogórkami. Są doskonałe do zupy ogórkowej, sałatek, czy po prostu na kanapki.   Ja podam Wam przepis mojej mamy, z którego korzystamy od lat. Są pyszne, chrupiące i co najważniejsze proste i bez żadnych udziwnień. Takie tradycyjne lubimy najbardziej :) Ogóreczki z tego przepisu wytrwają do następnego lata

Smakołyki Asi
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych 296

pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką. Uważam, że takie zestawienie komponuje się doskonale. Pamiętajcie, że do piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Kuchnia Bazylii
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych 419

pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką. Uważam, że takie zestawienie komponuje się doskonale. Pamiętajcie, że do piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Kuchnia Bazylii
Sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami 181

układam wszystko na półmisku, tak jak jest to widoczne na zdjęciu i każdy sobie miesza już bezpośrednio na swoim talerzu. Sałatkę można przygotować nieco wcześniej, chodzi jedynie o to, by grzanki rozsypać po wierzchu tuż przed podaniem, by pozostały chrupiące. Jeśli chcemy otrzymać grzanki czosnkowe, wówczas na patelni z roztopionym masłem wystarczy podsmażyć dosłownie pół minutki przeciśnięty przez praskę czosnek

Smaki Na Talerzu
Rukiew wodna - eliksir młodości 199

roślinka. Szybko wschodzi, rośnie dosłownie w oczach, wystarczy tylko odpowiednio ją nawadniać. Liście rukwi wodnej najlepiej smakują świeże. Rukiew ma chrupiącą teksturę, orzeźwiający ostry i pikantny aromat oraz lekko pieprzowy smak z nutą słodyczy. Można dodawać ją do wszystkiego, sałatek, zup, kanapek, smoothie lub po prostu zjeść świeżą. Wartości zdrowotne rukwi wodnej: to bogate źródło witaminy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka i pyszna sałatka z czerwoną fasolą 10880

sałatka według przepisu mojej teściowej,jest tylko z 4 składników plus majonez,zrobisz ją błyskawicznie,jest naprawdę pyszna,lekko chrupiąca od fasoli,mniam...-polecam  Składniki: puszka czerwonej fasoli słoik selera konserwowego puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki majonezu sól,pieprz Przygotowanie: fasolę,kukurydzę i seler odsączamy z wody,(fasolę lekko przelewamy wodą,seler odciskamy

Swojskie jedzonko
Klopsiki z cukinii i soczewicy 168

już o słodkich cukiniowych wypiekach . Klopsiki z cukinii przyrządzam różnie, jednak zawsze odcedzam cukinię z nadmiaru wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie pasują do ostrzejszych sosów. Podaję je z zieloną sałatką, couscous, quinoa lub w bułce. Klopsiki z cukinii i soczewicy Składniki: 180 g czerwonej drobnej soczewicy 1 mała cukinia

codojedzenia
Salatka z szynką dojrzewającą i soczystymi kulkami 229

Kolejna letnia sałatka , idealna na upalny dzień. Soczyste, zimne kawałki arbuza i melona fajnie orzeźwiają i dobrze smakują w połączeniu z chrupiącymi liśćmi i szynką. Nadaje się na lunch albo lekką kolację. Wiecie, że melony to są... ogórki?! Tak, te odmiany ogórków czyli jednorocznych roślin z rodziny dyniowatych rosną w wielu rejonach świata. W dzikim środowisku można je spotkać

Smaczna Pyza
Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 149

Moja opinia: Te chlebki to samo zdrowie, idealnie nadają się dla osób które nie potrafią się zrezygnować z tradycyjnego chleba. Chrupiące, smaczne, składają się z samych ziaren. Mogą być stosowane jako standardowa "skibka chleba" lub też jako dodatek do sałatek czy zup. PYSZNIE

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kalafior kiszony w słoikach, smaczny i chrupiący. Domowe przetwory. 191

przepisu. Kalafior kiszę niemal identycznie jak ogórki, z tym,że nie dodaję chrzanu. Tak ukiszony jest bardzo smaczny i chrupiący. Doskonale nadaje się jako przystawka do obiadu, czy grilla, wykorzystuję go tez jako składnik do różnych surówek i sałatek. Polecam :) Składniki - kalafior - koper ( łodygi i baldaszki ) - czosnek - sól Wykonanie Surowy kalafior dzielę na mniejsze różyczki, koper tnę na mniejsze kawałki

Kuchnia z widokiem na ogród
Roszponka z pomarańczą i orzechami 177

liczących kalorie,bo ma 21 kcal w 100 g.Jest również niskoglikemiczna,idealna dla ludzi z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Sałatka swą świeżością nie tylko cieszy oko,ale jest bardzo smaczna.Orzechowy smak roszponki w połączeniu z soczystmi pomarańczami i chrupiącymi orzechami to wyborowe połączenie smaków.Zapraszam do przepisu. Składniki: roszponka 2-4 garście 1 pomarańcza orzechy nerkowca lub orzeszki pini

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z awokado - guacamole 155

gazetę i odłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa. Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej.Czas przygotowania: 8 min.Porcja dla 2 osóbKoszt

kulinarnyJa
Sałatka z kolorowej papryki. 393

Cebulę kroimy w bardzo cienkie pół talarki, a koper siekamy.  W misie łączymy oliwę, sok z cytryny, przyprawę do sałatek, cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy dodajemy raniej pokrojone warzywa, dokładnie mieszamy i serwujemy, dopóki papryka jest jeszcze chrupiąca, czyli w ciągu 40 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania