chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:61/134)

Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 140

Moja opinia: Te chlebki to samo zdrowie, idealnie nadają się dla osób które nie potrafią się zrezygnować z tradycyjnego chleba. Chrupiące, smaczne, składają się z samych ziaren. Mogą być stosowane jako standardowa "skibka chleba" lub też jako dodatek do sałatek czy zup. PYSZNIE

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kalafior kiszony w słoikach, smaczny i chrupiący. Domowe przetwory. 185

przepisu. Kalafior kiszę niemal identycznie jak ogórki, z tym,że nie dodaję chrzanu. Tak ukiszony jest bardzo smaczny i chrupiący. Doskonale nadaje się jako przystawka do obiadu, czy grilla, wykorzystuję go tez jako składnik do różnych surówek i sałatek. Polecam :) Składniki - kalafior - koper ( łodygi i baldaszki ) - czosnek - sól Wykonanie Surowy kalafior dzielę na mniejsze różyczki, koper tnę na mniejsze kawałki

Kuchnia z widokiem na ogród
Roszponka z pomarańczą i orzechami 165

liczących kalorie,bo ma 21 kcal w 100 g.Jest również niskoglikemiczna,idealna dla ludzi z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Sałatka swą świeżością nie tylko cieszy oko,ale jest bardzo smaczna.Orzechowy smak roszponki w połączeniu z soczystmi pomarańczami i chrupiącymi orzechami to wyborowe połączenie smaków.Zapraszam do przepisu. Składniki: roszponka 2-4 garście 1 pomarańcza orzechy nerkowca lub orzeszki pini

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z awokado - guacamole 143

gazetę i odłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa. Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej.Czas przygotowania: 8 min.Porcja dla 2 osóbKoszt

kulinarnyJa
Sałatka z kolorowej papryki. 384

Cebulę kroimy w bardzo cienkie pół talarki, a koper siekamy.  W misie łączymy oliwę, sok z cytryny, przyprawę do sałatek, cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy dodajemy raniej pokrojone warzywa, dokładnie mieszamy i serwujemy, dopóki papryka jest jeszcze chrupiąca, czyli w ciągu 40 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem 184

cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce

Gorący kąsek
Szybka sałatka serowo-jajeczna z marchewką i groszkiem 123

lubicie sałatki, które nie są zbyt skomplikowane i pysznie smakują... to doskonale trafiliście! Kiedyś ta sałatka była szybką improwizacją, a teraz częstym gościem na moim stole. Po za tym bardzo lubię połączenie jajek i żółtego sera. Całość równoważy ostra cebula, a idealnym dodatkiem są chrupiące pestki dyni. Polecam! 2 puszki marchewki z groszkiem 3-4 jajka ugotowane na twardo

Di gotuje
Sałatka z łososiem, czerwoną quinoą i kolorowym burakiem 147

Dziś mam dla Was kolejną pyszną sałatkę, jadłam ją ostatnio zamiast obiadu ;) Zachwycił mnie ten kolorowy buraczek, który udało mi się kupić na Wrocławskim Bazarze Smakoszy, skomponowałam go z chrupiącą kalarepą, czerwoną quinoą i tzw. polskimi kaparami, czyli marynowaną nasturcją. Do tego kilka liści czerwonego szczawiu i wędzony łosoś (najlepiej dziki pacyficzny, lub z hodowli ekologicznych), bazę stanowi sałata masłowa(...)posypujemy quinoą, dodajemy szczaw, plasterki buraka, kalarepę pokrojoną w trójkąty, kawałki łososia i owoce nasturcji. Oliwę z oliwek mieszamy z octem jabłkowym, pieprzem, solą i musztardą. Powstałym sosem polewamy sałatkę.  Smacznego

Quinoa Raz!
Duszona młoda marchewka 182

Uwielbiam chrupiące rzeczy. Począwszy od dodatków w czekoladzie, poprzez panierki, a skończywszy na warzywach i owocach. Ale nie tym razem. Jest jeden wyjątek w postaci duszonej

gotować!
wiosenna sałatka z brokułami 309

Idealna na każdą okazję! Lekka, chrupiąca i pyszna… SKŁADNIKI 1 szt. brokułów 30 dag pieczarek (najlepiej drobnych) 1 duża papryka 1 puszka kukurydzy 4 jajka

zabawa smakiem
Surówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny 186

Surówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny...Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka.Owoce suszonej żurawiny.A całość otulona olejem i sokiem z cytryny.Pyszny, słodko-kwaśny

Gospodyni Miejska
Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami. 198

ktoś będzie chciał jeść go w takiej formie? Takie poważne pytanie dręczyło mnie przed przyrządzeniem tej sałatki. Zadałem je też Marzenie, odrywając ją na chwilę od poważniejszych kulinarnych problemów. Powiedziała: zostaw surowe! No to są - zdrowe i z lekka chrupiące. ;) Bardzo dobre i bardzo zdrowe. Powtarzam się, ale przeczytałem ostatnio, że brokuły to być może najwartościowsze nawet warzywo - pod warunkiem(...)Różyczki brokułów zblanszować krótko na parze (2 - 3 minuty) lub pozostawić surowe. Wymieszać w misce z pomidorami, fetą, szalotką i słonecznikiem. Połączyć składniki winegretu i wymieszać dokładnie z resztą sałatki. Odstawić na 1/2 godziny

zadanie-gotowanie
Nowe menu w warszwskim Polocie 152

towarzystwie obłędnego gęstego sosu z policzków. Powiem szczerze, że miałam ochotę wylizać talerz. Kolejnym daniem jest troć wędrowna z chrupiącą skórką,  podana z ogórkiem na ciepło, szpinakiem, ugotowanymi ziemniakami i sosem koperkowym (45 zł). Ryba jest bardzo soczysta, a sałatka z  ogórka na ciepło idealnie się z nią komponuje. Na deser na naszym stole pojawia się czarna domowa

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyczki arbuzowe z fetą 161

Słodki, zimnny i chrupiący arbuz w połączniu ze słoną i miękką fetą daje zaskakującą mieszankę smaków. Zamiast efektownych ale pracochłonnych szaszłyczków można zrobić sałatkę krojąc arbuza i fetę w kostkę. Sałatka taka nie wymaga przypraw! Składniki: • kilka plastrów arbuza • kilka plastrów sera feta lub typu feta Wykonanie: • Pomiędzy plastry schłodzonego arbuza włożyć plaster

To co kocham
Ogórki kanapkowe (z kurkumą i curry) 744

prawda? Dlatego też przejrzałam przepisy znajomych blogerek i przygotowałam własną wersję (własne proporcje) ogórków kanapkowych! Słodko-kwaśno-ostre, mocno chrupiące, idealne jako dodatek do kanapek, ale nie tylko - sprawdzą się też jako dodatek do grillowanych mięs (testowane!) czy obiadowa sałatka. Curry i kurkuma nie tylko nadają im ładny kolor, ale i wyjątkowy smak. Gorąco polecam Wam przygotowanie chociaż kilku słoików

Pora coś zjeść