Brzoskwinie - w większą kostkę. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć. Składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką. Rada : Jeśli sałatkę zamierzacie zjeść dopiero na drugi dzień, kapustę dodać tuż przed podaniem. Będzie chrupiąca. Można też ułożyć składniki warstwowo, przekładając dwoma warstwami sosu a kapustę ułożyć na samej górze
Maślane ciasteczkojajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest jednolita i wymieszana dokładnie z usmażonymi wcześniej ziemniakami. A ja lubię właśnie tak zrobioną – z mocno chrupiącymi ziemniakami na spodzie, kontrastującymi z soczystą, wilgotną, mocn0 doprawioną „górą”. Uzupełnijcie tortillę sałatką ze świeżych pomidorów i lunch albo lekki obiad dla dwóch osób gotowy. SKŁADNIKI 5 jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką
Karo in the Kitchenmoje autorskie danie. Usmażona cukinia z suszonymi pomidorami stanowi idealne połączenie. Długo zastanawiałam się z czym to połączyć. Upieczenie pysznej i chrupiącej focacci było bardzo dobrym rozwiązaniem. Do tego zapiekanego dania podaliśmy miskę z sałatką. To wspaniały pomysł na smaczny obiad. Składniki: Focaccia - 110 ml ciepłego mleka - 620g mąki - 8 g suchych drożdży instant - 5 łyżek oliwy - łyżeczka
Pan i Pani Smith w kuchniPszenne placki z papryczkami jalapeno i chili... Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne.Niezastąpiony dodatek do dań z grilla.Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki.Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie!Składniki:250g mąki pszennej;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czerwona papryczka chili;25g marynowanych, odsączonych z zalewy, krojonych
Gospodyni MiejskaProsta, jesienna sałatka. Biała fasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu.Czas przygotowania:15 minutPorcje:2 Składniki
SzczyptaSmaQziemniaczane z młodych ziemniaków. Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem:)) Pokusiłam się podać je tym razem z prostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki, i pokusiłam się o spróbowanie tego zestawienia
Walijskie Pichceniejędrne. Dojrzałe mogłyby Wam się "rozpłynąć" na patelni. Kremowy ser i delikatne gruszki uzupełniłam kruchym szpinakiem i chrupiącymi orzechami włoskimi oraz lekko musztardowym w smaku dressingiem. Przygotowując dressingi nie szczędźcie czarnego pieprzu, który bardzo lubi się z gruszkami. Oto moja sałatka na powitanie jesieni. Bo jesienią też można jeść sałatki. Tylko nieco inne - bardziej sycące, zimno-ciepłe, z dodatkiem sera
Chilli Czosnek i Oliwaprażona ciecierzyca - niebo w gębie! Świetnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy posiłkami i jako dodatek do zup czy sałatek. Przyznam, że nie przepadam za groszkiem ptysiowym, który szybko rozmięka w zupie i sprawia, że jest jeszcze gęstsza. Ciecierzyca pozostaje cudownie chrupiąca, jest bardzo zdrowa i można przyprawić ją według własnego uznania. Polecam! :) Prażona ciecierzyca: 250 g ciecierzycy 2 łyżki
Cooking Monsterspodzie słoika, składniki w sałatce nie namakają i nie robią się rozmoczone i wodniste. Numero due : tak przygotowane sałatki można przechowywać zdecydowanie dłużej w lodówce, niż w plastikowych pojemnikach, nawet po 7 dniach były dokładnie tak samo świeże i chrupiące jak pierwszego dnia. Do tego wyglądają bardzo apetycznie i zdrowo, więc kuszą nas już samym swoim wyglądem Numero
PaleoLifePorcja zdrowej surówki to nieodzowny składnik naszego obiadu. Taka sałatka zawsze mieści w sobie nasz domowy superfood - kiełki. Dorzucamy do nich warzywa, jakie aktualnie posiadamy, polewamy ulubionym sosem i chrupiemy na zdrowie. W dzisiejszej propozycji tylko 4 składniki: por, kiełki słonecznika, seler i daktyle suszone. To wszystko polane wyrazistym dressingiem z musztardy, octu balsamicznego i oliwy. Od razu odpowiem
Jeść, by żyć w zdrowiukoperku 1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem sól i pieprz do smaku kilka szczypt przyprawy korzennej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy świeża zielenina do dekoracji chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie(...)szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko - mieszamy. Krok 3. Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej. Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną
Moja Książka Kucharskazawodzą, a składniki są zawsze pod ręką. Jednak co by nie mówić, trochę wieje nudą... Ostatnio złapałam jednak natchnienie i wymyśliłam sałatkę, która nas zachwyciła! Jest elegancka, przepyszna i na pewno nie jest nudna. To połączenie chrupiących sałat, soczystych grejpfrutów i słodkich gruszek z aromatycznymi kuleczkami z kremowego serka i pistacji. Wygląda bosko i tak też smakuje. Musicie jej spróbować(...)Składniki: mieszanka sałat (np. radicchio, rzymska, lodowa, rukola, endywia) 2 dojrzałe czerwone grejpfruty 1 gruszka (chrupiąca) 150 g serka twarogowego (takiego na kanapki) - może być dobry, nie kwaskowy twaróg półtłusty o kremowej konsystencji garść pistacji bez łupinek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sambal oelek albo innej pasty z ostrej papryczki (może też być świeżo posiekana chilli
Kulinarne Inspiracjemałe żółtko 70 ml śmietany szczypta soli Dodatkowo: białko do posmarowania marchewek pomarańczowy barwnik spożywczy ulubiona sałatka warzywna nać pietruszki lub kolendra Jeżeli chcemy zaserwować naszą ulubioną sałatkę warzywną w dosyć nietypowy sposób, to zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche marchewki. To bardzo prosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie na gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne(...)pomarańczowym barwnikiem i posmarować nim każdy stożek z ciastem. Piec w temperaturze 190˚C, do momentu aż urosną i będą z zewnątrz chrupiące. U mnie zajęło to 12 minut w piekarniku z termoobiegiem. Do wystudzonych marchewek ponakładać sałatkę warzywną. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą. Źródło: glinianytalerzyk linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniZdrowe połączenie w sałatce kaszy pęczak z warzywami. Jest dość ostra za sprawą sosu, a właściwie musztardy i czosnku. Chrupiąca papryka i kukurydza nadaje jej ciekawą teksturę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana. Składniki: • 2 torebki kaszy pęczak • 1 puszka kukurydzy • 1 czerwona papryka • garść pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku Sos • 3 łyżki oliwy(...)pokroić w kostkę, pomidorki na połówki. • Połączyć kaszę, paprykę, kukurydzę, pomidorki i posiekany szczypiorek. • Wymieszać płynne składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić. • Wymieszać sałatkę z sosem i odstawić do lodówki na godzinę
To co kochamProsta ale sycąca sałatka to świetna propozycja dla osób zabieganych.Doskonała na obiad ale też wczesną kolację.Wspaniale chrupiąca,lekko pikantna....po prostu pyszna,warta wypróbowania.Jedna z naszych ulubionych z przyprawą gyros. Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczaka(lub indyk) dwa-trzy ogórki zielone 1/2 szklanki prażonej cebulki 4 łyżki oliwy z oliwek przyprawa gyros(...)usmażonego fileta i mieszamy składniki. Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem,dokładnie wymieszać.Polać nim wierzch sałatki.Całość posypać obficie prażoną cebulką.Sos można zrobić bardziej dietetyczny tylko na bazie jogurtu greckiego,wtedy dodajemy go ok 8 łyżek.Sałatkę podajemy z grzankami lub czosnkową bagietką.Smakuje obłędnie
Niespełnione zdolności kulinarne