chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:51/134)

Pikantna sałatka z zielonego ogórka 135

Wyrazista w smaku sałatka na bazie świeżego ogórka, pachnącej kolendry, z mocnym akcentem ostrej papryczki i chrupiącą nutą prażonego sezamu doskonale pasuje do każdego rodzaju mięsa, idealnie sprawdzi się również podczas sezonu grillowego. Składniki: 3 zielone ogórki 1 czerwona papryka 1 mała papryczkę chilli 50g sezamu 1 ząbek czosnku 1 garść świeżej kolendry 3 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego

Szalona Kuchnia Eweliny
Śniadaniowe sucharki 148

Lubicie chrupać?;) Na pewno tak. Osobiście bardzo lubię gdy w daniu coś mi chrupie: skórka świeżo wypieczonego pieczywa, chrupiąca panierka z kukurydzianych płatków czy podprażone ziarna słonecznika, orzechy bądź grzanki w sałatce. Tym razem również będzie chrrrrupiąco:) Zrobiłam sobie ostatnio bardzo fajne kanapeczki na… sucharkach:) Sucharki posmarowałam serkiem kanapkowym i wyłożyłam na to pokrojone na mniejsze części pomidorki koktajlowe

Smaki Na Talerzu
Śniadaniowe sucharki 133

Lubicie chrupać?;) Na pewno tak. Osobiście bardzo lubię gdy w daniu coś mi chrupie: skórka świeżo wypieczonego pieczywa, chrupiąca panierka z kukurydzianych płatków czy podprażone ziarna słonecznika, orzechy bądź grzanki w sałatce. Tym razem również będzie chrrrrupiąco:) Zrobiłam sobie ostatnio bardzo fajne kanapeczki na… sucharkach:) Sucharki posmarowałam serkiem kanapkowym i wyłożyłam na to pokrojone na mniejsze części pomidorki koktajlowe

Smaki Na Talerzu
Rosół z odzysku – szybki rosół na korpusie pieczonego kurczaka 559

czyli bulion drobiowy i na złoty rosół , używam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego dnia na ciepło, chrupiącego, zaraz po upieczeniu. Drugiego dnia – jak prawie zawsze – piersi kurczaka wykorzystałam w sałatce. A na trzeci dzień czekał na nas ten „rosół z odzysku” – ugotowany na pieczonym korpusie kurczaka i sokach, które wypłynęły z mięsa podczas

Karo in the Kitchen
Domowe prażynki z papieru ryżowego 98

Takie prażynki to niesamowicie szybka i pyszna przekąską, która naprawdę wciąga! Są leciutkie, kruche i takie chrupiące. Idealnie smakują w wersji solo, ale można również ich użyć do posypania sałatki, czy zupy. Nawet sprawdzą się jako składnika panierki. Rewelacja! 1 opakowanie papieru ryżowego (*) olej do głębokiego smażenia sól i/lub ulubione przyprawy Papier różowy przełamać lub pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki

Di gotuje
WŁOSKIE ARANCINI, TIRAMISU PISTACJOWE I GRZANIEC GALICYJSKI – czyli sposób na pyszną kolację! 229

takiej romantycznej kolacji podać do jedzenia? Ja stawiam na lubianą przeze mnie kuchnię włoską i zapraszam m.in na genialne Arancini – pyszne, chrupiące kule ryżowe z aromatycznym nadzieniem. Podane z sosem pomidorowym i lekką, świeżą sałatką z rukoli tworzą cudowną całość, której żaden zakochany łasuch się nie oprze. Na deser pistacjowe tiramisu, a do picia znany i lubiany Grzaniec Galicyjski

Ostra na Słodko
Lekka sałatka z fetą i olejem słonecznikowym 106

moja propozycja na lekką i super zdrową sałatkę. Znajdziecie tutaj różne rodzaje sałat połączone ze świeżym pomidorem, serem feta i chrupiącym prażonym słonecznikiem. Całość przyprawiona jest aromatycznym olejem słonecznikowym, pieprzem i ziołami prowansalskimi.1 opakowanie mixu sałat z rukolą3 pomidorygarść pestek łuskanego słonecznika1 opakowanie sera fetaolej słonecznikowyzioła

Krokusowy Dom
Akademia Smaków Sokołów – wołowina i piwo 106

Sokołów . Jakość mięsa ma decydujące znaczenie na smak i wartość przyrządzonej potrawy. Dominik podzielił się przepisami na orientalny szaszłyk z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi, marynowaną w piwie polędwicę wołową z chrupiącymi sałatami oraz na fantastyczny w smaku burger z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego. Poznaliśmy kolejne gatunki piwa, które zaprezentował

Pieguskowa Kuchnia
Warsztaty Akademii Smaku Sokołów i siedleckiej Brofaktury 130

była jak na zamówienie, mogliśmy, więc także co nieco poleniuchować na zielonej trawce. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: orientalnego szaszłyka z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi marynowaną w piwie polędwicę wołową z chrupiącymi sałatami burgera  z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego Zapraszam do obejrzenia krótkiej relacji z warsztatów. Bardzo dziękuję organizatorom

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty w ramach Akademii Smaku Sokołów 144

świeżych warzyw 🌿🍅🍆 do niej, nie żałował. Blogerzy oczywiście mu pomagali i wspólnie takie oto dania  przygotowali: Orientalne szaszłyki z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi 🍡; Marynowana w piwie polędwica wołowa z chrupiącymi sałatami 🍴; Burgery z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego 🍔. Podczas tego grillowania ♨, z  Brofaktura  nowych piw 🍻 podawano

Moniki Smakołyki
Sałatka ze szpinakiem, krewetkami i szynką szwardzwaldzką w sosie bazyliowym 218

tego soczyste pomidorki koktajlowe, chrupiący słonecznik, sycący makaron oraz rozpieszczający kubki smakowe parmezan. Czego chcieć więcej od sałatki, która zaspokaja ochotę na różne smaki, w tym też umami Można zdrowo zjeść i cudownie odpłynąć Wykonanie SOS BAZYLIOWY Opłucz bazylię, a potem dość drobno ją posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Do kielicha blendera wlej 2 łyżki wody, sok z cytryny, dodaj

Eat me! Fit me!
Szynka pieczona w słodkiej papryce 172

domu kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia pachnie pieczonym mięsem, gotowanymi pierogami z kapustą i grzybami oraz wszelkimi daniami rybnymi, w tym chrupiącymi krokietami. Na blacie jest mnóstwo gotowanych warzyw, z których powstaje potem tradycyjna sałatka jarzynowa. Tata przyprawia karpia...w domu jest piękna i świąteczna atmosfera pachnąca radością i miłością. Praktycznie w Wielkanoc jest podobnie:) W ten weekend

Zasmakuj Kuchni
Domowa ciecierzyca (chrupiąca przekąska na słono lub słodko) 158

zazwyczaj robię dwa smaki jednocześnie. Przepis banalny, wystarczy podgotować ciecierzycę (ewentualnie otworzyć puszkę), przygotować miksturę i upiec. Po upieczeniu możesz wcinać chrupiące  chipsy z ciecierzycy !   Polecam wrzucić trochę do zupy lub jako dodatek do sałatki. Przepis na pieczoną ciecierzycę Składniki ciecierzyca *tej w puszce nie trzeba gotować Mikstura na słodko miód lub syrop klonowy, cynamon na słono oliwa

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Trochę marchwiowej historii i słonecznych placuszków 168

tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu i miały gorzki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PAPRYKA KONSERWOWA 176

Aromatyczna i słodka papryka w zalewie octowej. Krucha, jędrna i odrobinę chrupiąca. Może być świetną przekąską  podczas imprez lub stanowić idealny dodatek do kanapek, sałatek i smażonych lub pieczonych mięs. Ważne jest, aby słoiki do których wkładamy paprykę były czyste i suche, a po wlaniu gorącej zalewy od razu zamknięte. Wówczas na pewno się udadzą i bez problemu przetrwają

cool and minty
Żeberka w sosie cebulowym. 219

Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Płaski chlebek 156

Polecam dla tych co lubią czasem coś przegryźć a niekoniecznie się najadać ,chlebek jest cienki i chrupiący ale w środku miękki ,rewelacyjny będzie również jako dodatek do zup czy sałatki :) polecam ,chwila roboty a efekt świetny Składniki na 23 sztuki - 500 g maki chlebowej typ 750 - 300 ml letniej wody - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oliwy z oliwek

Wypieki Rene
Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem i piramidkami 154

najlepszych przekąsek jaką kiedykolwiek jadłam. Wielkim plusem jest to, że są bardzo zdrowe, dostarczają organizmowi wiele cennych składników. Są do tego idealnie chrupiące. Piramidki to nie tylko doskonała przekąska, mogą również stanowić składnik wielu deserów, sałatek czy panierek.  Produkty są warte polecenia i zakupu. Zachęcam do zakupu produktów firmy  POPCROP   oraz polubienia ich profilu na Facebooku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z jajkiem i popcornem (z kaszy gryczanej) 125

Sałatki są zdrowe, sałatki są kolorowe, można je na różne sposoby przygotować, można po prostu w kuchni eksperymentować :) Ja taką sałatkę przygotowałam i ze smakiem się nią zajadałam. Była prosta, zaskakująca, smaczna i chrupiąca.   Składniki na 2 porcje: 2 łyżki kaszy gryczanej palonej, olej rzepakowy, 2 garście rukoli, 2 świeże jajka, 2 łyżki octu, 8 szt. dużych kaparów

Moniki Smakołyki
Sałatka Gyros z brzoskwiniami 174

Brzoskwinie - w większą kostkę. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć. Składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką. Rada : Jeśli sałatkę zamierzacie zjeść dopiero na drugi dzień, kapustę dodać tuż przed podaniem. Będzie chrupiąca. Można też ułożyć składniki warstwowo, przekładając dwoma warstwami sosu a kapustę ułożyć na samej górze

Maślane ciasteczko
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 213

jajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest jednolita i wymieszana dokładnie z usmażonymi wcześniej ziemniakami. A ja lubię właśnie tak zrobioną – z mocno chrupiącymi ziemniakami na spodzie, kontrastującymi z soczystą, wilgotną, mocn0 doprawioną „górą”. Uzupełnijcie tortillę sałatką ze świeżych pomidorów i lunch albo lekki obiad dla dwóch osób gotowy. SKŁADNIKI 5 jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką

Karo in the Kitchen
Focaccia z cukinią i suszonymi pomidorami 180

moje autorskie danie. Usmażona cukinia z suszonymi pomidorami stanowi idealne połączenie.  Długo zastanawiałam się z czym to połączyć. Upieczenie pysznej i chrupiącej focacci  było bardzo dobrym rozwiązaniem. Do tego zapiekanego dania podaliśmy miskę z sałatką. To wspaniały pomysł na smaczny obiad. Składniki: Focaccia - 110 ml ciepłego mleka - 620g mąki - 8 g suchych drożdży instant - 5 łyżek oliwy - łyżeczka

Pan i Pani Smith w kuchni
Pszenne placki z jalapeno i chili 191

Pszenne placki z papryczkami jalapeno i chili... Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne.Niezastąpiony dodatek do dań z grilla.Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki.Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie!Składniki:250g mąki pszennej;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czerwona papryczka chili;25g marynowanych, odsączonych z zalewy, krojonych

Gospodyni Miejska
Sałatka z białej fasoli i granatu 176

Prosta, jesienna sałatka. Biała fasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu.Czas przygotowania:15 minutPorcje:2   Składniki

SzczyptaSmaQ
PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW 184

ziemniaczane z młodych ziemniaków.  Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem:)) Pokusiłam się podać je tym razem z prostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki, i pokusiłam się o spróbowanie tego zestawienia

Walijskie Pichcenie
Witaj jesień! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem 187

jędrne. Dojrzałe mogłyby Wam się "rozpłynąć" na patelni. Kremowy ser i delikatne gruszki uzupełniłam kruchym szpinakiem i chrupiącymi orzechami włoskimi oraz lekko musztardowym w smaku dressingiem. Przygotowując dressingi nie szczędźcie czarnego pieprzu, który bardzo lubi się z gruszkami. Oto moja sałatka na powitanie jesieni. Bo jesienią też można jeść sałatki. Tylko nieco inne - bardziej sycące, zimno-ciepłe, z dodatkiem sera

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 149

prażona ciecierzyca - niebo w gębie! Świetnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy posiłkami i jako dodatek do zup czy sałatek. Przyznam, że nie przepadam za groszkiem ptysiowym, który szybko rozmięka w zupie i sprawia, że jest jeszcze gęstsza. Ciecierzyca pozostaje cudownie chrupiąca, jest bardzo zdrowa i można przyprawić ją według własnego uznania. Polecam! :)   Prażona ciecierzyca: 250 g ciecierzycy 2 łyżki

Cooking Monster
Przepis na sałatkę do pracy w słoiku, zdrowo i ładnie. 187

spodzie słoika, składniki w sałatce nie namakają i nie robią się rozmoczone i wodniste. Numero due : tak przygotowane sałatki można przechowywać zdecydowanie dłużej w lodówce, niż w plastikowych pojemnikach, nawet po 7 dniach były dokładnie tak samo świeże i chrupiące jak pierwszego dnia. Do tego wyglądają bardzo apetycznie i zdrowo, więc kuszą nas już samym swoim wyglądem Numero

PaleoLife
SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM 151

Porcja zdrowej surówki to nieodzowny składnik naszego obiadu. Taka sałatka zawsze mieści w sobie nasz domowy superfood - kiełki. Dorzucamy do nich warzywa, jakie aktualnie posiadamy, polewamy ulubionym sosem i chrupiemy na zdrowie. W dzisiejszej propozycji tylko 4 składniki: por, kiełki słonecznika, seler i daktyle suszone. To wszystko polane wyrazistym dressingiem z musztardy, octu balsamicznego i oliwy. Od razu odpowiem

Jeść, by żyć w zdrowiu
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ 168

koperku 1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem sól i pieprz do smaku kilka szczypt przyprawy korzennej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy świeża zielenina do dekoracji chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie(...)szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko - mieszamy. Krok 3. Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej. Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną

Moja Książka Kucharska
Sałatka z grejpfrutem i kuleczkami z kremowego serka i pistacji 124

zawodzą, a składniki są zawsze pod ręką. Jednak co by nie mówić, trochę wieje nudą... Ostatnio złapałam jednak natchnienie i wymyśliłam sałatkę, która nas zachwyciła! Jest elegancka, przepyszna i na pewno nie jest nudna. To połączenie chrupiących sałat, soczystych grejpfrutów i słodkich gruszek z aromatycznymi kuleczkami z kremowego serka i pistacji. Wygląda bosko i tak też smakuje. Musicie jej spróbować(...)Składniki: mieszanka sałat (np. radicchio, rzymska, lodowa, rukola, endywia) 2 dojrzałe czerwone grejpfruty 1 gruszka (chrupiąca) 150 g serka twarogowego (takiego na kanapki) - może być dobry, nie kwaskowy twaróg półtłusty o kremowej konsystencji garść pistacji bez łupinek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sambal oelek albo innej pasty z ostrej papryczki (może też być świeżo posiekana chilli

Kulinarne Inspiracje
Kruche marchewki z sałatką 265

małe żółtko 70 ml śmietany szczypta soli Dodatkowo: białko do posmarowania marchewek  pomarańczowy barwnik spożywczy ulubiona sałatka warzywna nać pietruszki lub kolendra Jeżeli chcemy zaserwować naszą ulubioną sałatkę warzywną w dosyć nietypowy sposób, to zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche marchewki. To bardzo prosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie na gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne(...)pomarańczowym barwnikiem i posmarować nim każdy stożek z ciastem. Piec w temperaturze 190˚C, do momentu aż urosną i będą z zewnątrz chrupiące. U mnie zajęło to 12 minut w piekarniku z termoobiegiem. Do wystudzonych marchewek ponakładać sałatkę warzywną. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą. Źródło: glinianytalerzyk linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Sałatka z pęczaku 118

Zdrowe połączenie w sałatce kaszy pęczak z warzywami. Jest dość ostra za sprawą sosu, a właściwie musztardy i czosnku. Chrupiąca papryka i kukurydza nadaje jej ciekawą teksturę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana. Składniki: • 2 torebki kaszy pęczak • 1 puszka kukurydzy • 1 czerwona papryka • garść pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku Sos • 3 łyżki oliwy(...)pokroić w kostkę, pomidorki na połówki. • Połączyć kaszę, paprykę, kukurydzę, pomidorki i posiekany szczypiorek. • Wymieszać płynne składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić. • Wymieszać sałatkę z sosem i odstawić do lodówki na godzinę

To co kocham
SAŁATKA ARABSKA 8667

Prosta ale sycąca sałatka to świetna propozycja dla osób zabieganych.Doskonała na obiad ale też wczesną kolację.Wspaniale chrupiąca,lekko pikantna....po prostu pyszna,warta wypróbowania.Jedna z naszych ulubionych z przyprawą gyros. Składniki:   średnia główka kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczaka(lub indyk) dwa-trzy ogórki zielone 1/2 szklanki prażonej cebulki 4 łyżki oliwy z oliwek przyprawa gyros(...)usmażonego fileta i mieszamy składniki. Sos:   4 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem,dokładnie wymieszać.Polać nim wierzch sałatki.Całość posypać obficie prażoną cebulką.Sos można zrobić bardziej dietetyczny tylko na bazie jogurtu greckiego,wtedy dodajemy go ok 8 łyżek.Sałatkę podajemy z grzankami lub czosnkową bagietką.Smakuje obłędnie

Niespełnione zdolności kulinarne