obiad w nieco innym wydaniu. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Nie pogardzą tym nawet mięsożercy, a to głównie za sprawą połączenia chrupiącego ciasta francuskiego, parówek sojowych oraz wegańskiego sera. Idealnie smakują z sałatką. Do dzieła! :) Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: - 1 opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego (275 g - do kupienia w Lidlu
Bananowe Polerównież dodajemy do pozostałych składników w misce, na koniec kiełki sojowe. Całość posypujemy otrębami. Czas na dressing.Wszystkie składniki mieszamy w szklance lub kubku. Polewamy sałatkę 15 minut przed podaniem i całość mieszamy. Można podać z chrupiącym pieczywem czosnkowym. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Coś bym zjadła, rozglądam się po kuchni i widzę orzechy, seler, do tego dodam wędlinę, i zobaczymy. Wyszło pysznie, sałatka nie potrzebuje się "przegryzać" od razu jest smaczna świeża i chrupiąca. Idealna do luch boxa do pracy czy szkoły jak i na wizytę niezapowiedzianych gości
Diteczpokochacie przepisy z jogurtem naturalnym, tak bardzo, że majonez będzie gościł na Waszych stołach wyłącznie na Wielkanoc. 68 przepisów na koktajle Chrupiące grzanki z ogórkiem jogurtem i czarnuszką Surówka Colesław z czarnuszką Crumble z truskawkami Sałatka z papryki i ogórka zielonego w jogurcie z czarnuszką Deser arbuzowy z jogurtem Deser bananowy z jogurtem i płatkami owsianymi Jajka w sosie jogurtowo
Moja smaczna kuchniaugotować na parze. Boczek pokroić na niewielkie kawałki. Nie chodzi o to, by było go dużo, ale małe kawałeczki "rozejdą się" po sałatce i nadadzą jej fajnego aromatu. Podsmażamy je na suchej patelni aż będą chrupiące, jeśli boczek jest bardzo chudy można dodać dosłownie kroplę oleju, aby lepiej się podsmażył. Wyłączmy gaz i zostawiamy boczek na patelni. Dymkę kroimy(...)Mieszamy z majonezem (lub mieszanką majonezu i jogurtu), dużą ilością pieprzu. Może się wydawać, że taka ilość sosu to za mało, ale chodzi tylko o dodanie smaku, sałatka nie powinna pływać w majonezie. Trzeba także uważać z solą, ponieważ boczek jest słony. Sałatkę można już właściwie jeść, ale jeśli damy jej choć 15 minut, aby smaki się dobrze połączyły - efekt
Kulinarne Inspiracjebędzie ona warta tego wszystkiego”. Na szczęście sałatka okazała się smaczna. Ser feta i migdały to zdecydowanie dwa składniki, bez których ta sałatka nie mogłaby się obejść. Każdy kęs, który zawierał niespodziankę w postaci chrupiącego migdałowego płatka, oraz słonej kosteczki był na wagę złota;) 1/2 kapusty pekińskiej 4 średnie pomidory lub gałązka-dwie pomidorków koktajlowych 500g piersi z kurczaka(...)przestudzone mięso. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na warstwie kurczaka. Majonez mieszamy razem ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Źródło
Smaki Na Talerzuwyjazdem. Lubicie gotowaną fasolkę z dodatkiem bułki tartej? A może właśnie za nią nie przepadacie? Niezależnie od Waszej odpowiedzi, koniecznie spróbujcie sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato, czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje(...)rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli. Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato, czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo podobną potrawą - Pici
Chilli Czosnek i Oliwacurry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność śledzia i odrobina pikantności łączą się w tej sałatce tworząc cudowny smak i kolor. Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis na śledzie w sosie curry(...)obrać ze skórki), doprawiamy do smaku solą oraz cukrem - sałatkę mieszamy. Krok 3. Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej. Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną. Smacznego :) fot. Moja
Moja Książka KucharskaŚwięta już lada dzień, przedstawiam więc kolejny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Pyszna sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi, korniszonami, selerem naciowym i rzodkiewkami w sosie majonezowym własnej roboty. Szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a podana z chrupiącymi tostami na pewno posmakuje wszystkim biesiadnikom. Polecam! Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z czasopisma „Moje Gotowanie”. Scroll down for recipe
karmelowyDzisiejszym tematem będą owoce prosto z działki: pyszne czereśnie, agrest, świeża mięta czy też płatki róży. Przygotujemy idealną sałatkę na lato która będzie bez tłuszczu a za dressing posłuży nam mus z jabłka i mięty. Wraz z chrupiącą sałatą stworzymy świetną kompozycję która nie tylko nas orzeźwi ale też wzmocni organizm sporą ilością witaminy C. Absolutnie niezbędne są płatki
Kuchnia PROzdrowotnatutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora na deskę mięs.Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej 4 osób!Spróbowaliśmy wszystkiego
Ostra na SłodkoNajlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali). Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki(...)zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem – nadadzą się raczej na sałatkę. Dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać po ugotowaniu, ale frytki z nich nie będą chrupiące tylko gumowe. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach
Karo in the KitchenSałatkę z tuńczykiem przez wiele lat jedliśmy tylko na Wigilię. Była wtedy bardziej "na zielono", z ogórkiem kiszonym i konserwowym groszkiem. Tą sałatkę wymyśliłam z potrzeby chwili (i przy okazji porządków w spiżarni). Jest bardzo smaczna, chrupiąca, z mnóstwem warzyw. Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu (u mnie basmati) 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 puszka tuńczyka w sosie(...)ostudzić. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy, paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Cebulki obrać i posiekać drobniutko. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w dużej misce, zaprawić sosem. Odstawić do lodówki na godzinę
Cakes By KejtDzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna uwagi alternatywa dla kurczaka i warzyw. Przyznam, że pierwszy raz od bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre(...)selen, żelazo i kwas foliowy oraz znaczne ilości białka roślinnego i błonnika. Wiele jest również sposobów ich przyrządzania- są składnikiem zup, zapiekanek, wegetariańskich odpowiedników gulaszu i pasztetu oraz sałatek, co u mnie zdarza się zdecydowanie najczęściej. Dzisiejsza sałatka to 317kcal w tym 36,8g białka, 6,5g tłuszczu, 24g węglowodanów i 9,3g błonnika. SKŁADNIKI: 120g tuńczyka w sosie
peanutbuttermonsterlubicie najbardziej i niekoniecznie musi być ona kozia. Ja za taką wprost przepadam, dlatego to połączenie wydało mi się doskonałe. Całość posypałam chrupiącymi pistacjami i polałam dressingiem z oliwy z oliwek i limonki, co podkreśliło smak całości. Sałatka banalnie prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy swoim smakiem Waszych gości i Was samych. Zapraszam do degustacji!SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób
Słodko-Słony Świat Ilony