Pyszna, chrupiąca surówka - sprawdzi się i do obiadu i do grilla. Składniki: pół główki sałaty lodowej, duża marchewka, 2 ogórki kiszone, 4-5 rzodkiewek, mała cebula, 2 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka olejku Przygotowanie: Sałatkę szatkujemy. Marchewkę obieramy i wraz z ogórkiem i rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach na tartce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy olej, szczyporek i wszystko razem
Lena Gotujesosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki500 g zielonej fasolki szparagowej2 łyżeczki nasion sezamu3 ząbki czosnku, starte1 łyżka tartego
Stare Garysmak fety i suszonych pomidorów więc one tu grają główną rolę, a żeby nie było nudno dodałam pestki i migdały które będą chrupać i żurawinę która nada trochę słodyczy :) Mam nadzieję, że będzie pysznie ! Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą zielona sałata 1/4 opakowania sera feta 3 pomidory suszone w zalewie łyżka pestek z dyni
Kuchnia na wzgórzuponieważ idealnie pasuje do mięsa z grilla, to robię ją już od wiosny. Słodka gruszka, chrupiące orzechy, ostry żółty ser i goryczka cykorii doskanale ze sobą współgrają. Świetnie smakuje taka łódeczka cykorii nadziana sałatką. Składniki: • 4 gruszki • 100 g orzechów włoskich • 200 g ostrego sera żółtego • 3 małe cykorie Sos • 3/4 szklanki majonezu
To co kochamWszyscy zawsze uwielbiają takie hot dogi. łatwe w wykonaniu i każdy będzie zadowolony. Zaczynamy od przygotowania sałatki , kapustę, pokrojone pomidorki, pokrojone ogórki, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, rzodkiewki pokrojone w plasterki wymieszać. Przygotować sos – taką samą ilość majonezu jak i ketchupu wymieszać razem w miseczce. Polać warzywa oliwką z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Do gorącej wody dodać(...)Lekko przydusić środek bułki, żeby zrobić miejsce dla nadzienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i podpiec do momentu, aż stanie się lekko chrupiąca, ale nie twarda. Ciepłą bułkę wysmarować sosem keczupowym, dodać trochę sałatki, parówkę i znowu sałatkę i polać sosem. Podawać natychmiast. Muszą być ciepłe, wtedy są pyszne. Polecam, smacznego
Kuchnia Pokoleńdość, że taka sałatka jest smaczna to wygląda równie obłędnie! Ja zakochałam się w takiej formie posiłków i z pewnością jeszcze nie raz pojawi się podobna propozycja na sałatkę w słoiku na blogu! Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 standardowe): sos czosnkowo- ziołowy ( 100 gram jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu, garść świeżych ziół: głównie bazylii i oregano(...)pieprzu. Na dnie słoika umieszczam cały sos, następnie dodaję posiekaną sałatę. Nakładam ugotowany i lekko przestudzony makaron oraz mieszankę warzyw konserwowych. Całość posypuję chrupiącym chorizo i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej. Zamykam słoik i przechowuję sałatkę w lodówce do momentu spożycia. Smacznego, Klaudia. Zapraszam na stronę http://warzywneinspiracje.pl/ po więcej ciekawych przepisów
Mango Papajaodkryłam zupełnie niedawno… Jak mogłam na niego wcześniej nie wpaść? Jest kremowy, lekko słodki, idealnie pasuje to chrupiącego tofu i słodkich truskawek. Koniecznie musicie wypróbować to połączenie. Taką sałatkę jem prawie codziennie, bo co jest najlepsze, można dodawać wszystko co dusza zapragnie rozpoczynając od owoców, aż po ciecierzycę, bób czy jajko. Kupcie ekologiczną sałatę, dodajcie odrobinę ostrej rukoli(...)cieszcie się pysznym i lekkim daniem. Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: sałata i rukola jako baza sałatki kostka tofu naturalnego 5 truskawek/2śliwki/arbuz (lub inne sezonowe owoce) 5 łyżek ciecierzycy ugotowanej ( może być z puszki ) olej do smażenia s os: 6 łyżek jogurtu naturalnego ( u mnie 0% ) 1,5 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu/syropu klonowego szczypta soli
Jaglusiagrzankami. Sałatka idealna do obiadu jak i do grilla. Uwielbiam szparagi, więc połączenie je pomidorami i cebulką to strzał w dziesiątkę. Do poniższej sałatki warto dodać domowe grzanki, ponieważ dzięki nim danie jest lekko chrupiące. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 czerwona cebula 250 g małych pomidorów domowe grzanki (ilość wg gustu) sól, pieprz sok z ½ cytryny(...)obrać i pokroić w cienkie talarki. Szparagi pokroić na 4 części. Do miski wsypać pomidorki, dodać cebulę i pokrojone szparagi. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec sałatkę zalać marynatą (olej, sok z cytryny i wodę połączyć ze sobą). Przygotowaną sałatkę schłodzić. Przed podaniem posypać grzankami
Ugotowaćbędzie winegret. Zawsze przyda się coś pożywnego np. soczewica, jajka i tuńczyk. Coś smacznego np. kukurydza z puszki, coś zdrowego np. awokado i chrupiącego jak pestki dyni. Nie zapominajmy też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek, ale robimy ją przede wszystkim po to, żeby pobawić się jedzeniem. Składniki: szklanka zielonej, ugotowanej soczewicy sos winegret
Ugotowane pozamiatanesałatka jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Jako dziecko nie lubiłam jej, a będąc nastolatką jadłam ją na pajdzie pieczonego w domu chleba ze smalcem. Teraz sama ją robię i wykorzystuję do dań obiadowych, ale zdarza się(...)też chleb ze smalcem. Jest to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty
To co kochampierwsza sałatka brokułowa na moim blogu i z pewnością nie ostatnia tego typu kompozycja. Sałatki z brokuła są naprawdę proste w przygotowaniu, bo warzywo wystarczy lekko sparzyć wrzątkiem. Pozostaje wtedy pyszne chrupiące i tylko lekko mięknie. Oczywiście należy w takim przypadku brokuła pokroić dość drobno, duże kawałki pozostałyby surowe. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także
nietylkopasta.plkaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki 1 łyżka oliwy
Moja Delicjamożemy ugotować i użyć w potrawach, gdzie normalnie jedlibyśmy ziemniaka np. w zupie czy z zapiekance. Dużo lepszy jest jednak na surowo, bo jest chrupiący i pyszny, więc można przerobić go na surówkę i sałatkę. W każdej będzie miłą niespodzianką. Jeśli nie lubimy, gdy coś się marnuje (albo kupiliśmy bardzo drogi topinambur na jakimś biobazarze) możemy wykorzystać nawet obierki
Ugotowane pozamiataneolive oil (2-3 tablespoons), add the juice of half of the lemon, chopped dill, salt, pepper, sugar at your taste. Mix everything thoroughly. Sałatka jest najlepsza na świeżo, jak warzywa są jędrne i chrupiące. Następnego dnia, jak się przegryzie jest pyszna, jednak warzywa tracą na chrupkości. Smacznego! The salad is best at once, when the vegetables are still fresh
Martyna Cookszapasy na zimę, a później mieć w zasięgu pyszne domowe przetwory. Ogórki z papryka to kolejny przepis na uzupełnienie spiżarki. Chrupiące o lekko kwaśnym smaku będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu. Składniki: 3 kg małych ogórków gruntowych 1,5-2 kg papryki czerwonej 3-4 cebule na każdy słoik
magiczna kuchnia Kasi