Chrupiące, słodkie pieczone rzodkiewki i jędrne pieczone krewetki al dente. Doskonały duet. Również kolorystyczny. Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek – smakuje doskonale. Łączy je genialnie prosty sos. Rzodkiewki i krewetki z pieca Lech Wałęsa, w swoich dobrych latach, kiedy potrafił rzucać niezłymi bon motami, wyjaśniał zagranicznej opinii publicznej, że polscy komuniści są jak rzodkiewka: z zewnątrz czerwoni
Niedzielny kucharzTypowo jesienna sałatka, w której znajdziecie to, co teraz jest najlepsze. Dynię, jarmuż i orzechy. Sałatka lekka i bardzo zdrowa. A do tego chrupiąca. Spokojnie można zapakować ją do pudełka i zabrać na drugie śniadanie, czy też obiad do pracy. W wersji do pudełka polecam użyć podgotowanego jarmużu (czipsy w połączeniu z dynią stracą swą(...)stanie się gładki. Można to zrobić w słoiczku, potrząsając nim. Gotowy kuskus wymieszać z upieczoną dynią, jarmużem i orzeszkami. Polać przygotowanym sosem i natychmiast podawać. Jeżeli zabieramy sałatkę do pracy / szkoły wymieszać tylko kuskus, dynię i gotowany jarmuż. Przed podaniem dodać orzeszki i całość polać sosem. wpis sponsorowany
Sto kolorów kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka - czy twaróg z dodatkami? Bez różnicy jak to nazwiemy - smak pozostanie ten sam. Smakowite połączenie sera, chrupiącej papryki, rzodkiewki i szczypiorku z cebulą, które idealnie łączy się ze świeżym pieczywem. Sałatka/twaróg nadaje się również na dodatek obiadowy, ale dla mnie to pyszna przekąska w wersji solo. Ważne, aby papryka była kolorowa
Di gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Słodka gruszka, wyrazisty ser i chrupiące orzechy na mieszance sałat. Wszystko polane sosem miodowo – cytrynowym. Przepyszna sałatka z ciekawą kompozycją smakową. Polecam każdemu Post Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePołączenie smaku słodkawej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego lazura z lekko pikantną rukola oraz kapustą pekińską. Jedna z moich ulubionych sałatek gotowa w maksymalnie 10 minut. Składniki: (na dwie duże porcje) pół kapusty pekińskiej duża garść rukoli twarda gruszka 10-15 orzechów włoskich 100g sera lazur błękitny oliwa extra virgin sól, pieprz, ew. papryczka chilii Wykonanie: Kapustę drobniutko poszatkować
Pyry na Gaztylko mnie . Dzieciaki co prawda nie pokochały jej ,no ale starszy synowiec , zaszczycił próbą smaku , a to już i tak ok. Sałatka jest ciekawa , mimo że wydaje się iż chleb rozmięknie , to dobrze wypieczone grzanki, zostają chrupiące i mega aromatyczne . Polecam , szczególnie do grilla , jest to rewelacyjna odmiana po nudnej już ” greckiej” sałatce ..bo ile można jeść
Ogrodnik w podróżyPyszna wersja sałatki jajecznej. Wersja wiosenna bo z wiosennymi dodatkami-chrupiącą rzodkiewką i kwiatami szczypiorku. składniki: 6 jajek 300 g rzodkiewek 2 garście kwiatów szczypiorku majonez ok 2-3 łyżki ewentualnie pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki oczyścić i również pokroić w drobną kostkę. Dodać rozdrobnione kwiaty szczypiorku i wszystko wymieszać(...)Następnie połączyć z majonezem. Można jeszcze nieco doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z pieczywem. Sałatka podana w misce z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujeChrupiące szparagi, delikatne liście sałaty, soczyste pomidory, łagodny ser i pachnący sos. To wszystko w kilka minut pozwoliło mi stworzyć pyszna sałatkę. Tak niewiele trzeba żeby zjeść dobry i zdrowy posiłek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadomu przywitała mnie znów mroźna zima, więc nie pozostaje mi nic innego jak przywoływać wiosnę w kuchni. Czynię to za sprawą kolorowej, ale też pożywnej i pełnej smaku sałatki z młodych listków z soczewicą, burakiem i pomarańczą. Botwinka to jedno z moich ulubionych wiosennych warzyw i cieszę się, że nie muszę czekać do maja, aby zaprosić ją do mojej(...)składa się z lekko kwaskowatej czerwonej i zielonej botwinki, wyrazistej rukoli i delikatnego szpinaku. Mix ma przyjemny, orzeźwiający smak, który świetnie łączy się z chrupiącą czerwoną cebulką, soczystą pomarańczą i ziemistym burakiem tworząc sałatkę petardę! Dodałam do niej także dającą sytość zieloną soczewicę, dzięki której nie zapomnicie o tym daniu po 5 minutach ;) Atutem mieszanki od Fit & Easy
Chilli Czosnek i OliwaOdcięcie od internetu i brak kuchni, zrobiły swoje. Na początek prosta sałatka z jajek i awokado. Najsmaczniejsza w dniu przygotowania. Świetnie sprawdza się i jako sałatka, i jako pasta do chleba. Polecam na chrupiących grzankach! składniki 4 jajka 1 awokado 2 - 3 łyżki szczypiorku 5-6 listków bazylii 2 łyżki majonezu łyżka oliwy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz papryka
Stare Garyselera? Przyznam, że wcześniej nigdy takiego nie jadłam więc pakując go do słoików byłam bardzo ciekawa co z tego wyjdzie. Wyszła bardzo przyjemna, lekko pikantna, sałatka z kiszonych warzyw. Selery w kiszonce pozostały chrupiące, a jednocześnie zmieniły smak na kwaskowy. Ponieważ to warzywa i surówki z selera to taka kiszona wersja bardzo mi odpowiada. Czy Wam też zasmakuje to musicie
Smaczna Pyzaminut. Po tym czasie wyjąć z formy i odstawić na kratę do wystudzenia. Ten etap jest niezwykle waży, ponieważ to od niego zależy czy uzyskamy chrupiącą skórkę. Podawać z ulubionymi pastami lub do sałatek
Jaglusiatylko na zimno ale również grillowany czy smażony. Polecam tą małą przekąskę, ser smażony podany z sosem malinowym jest niesamowity w smaku, kremowy i chrupiący zarazem. Można go również włączyć w skład sałatek. W Grecji smażony jest w specjalnych patelenkach, dość głębokich z dwoma uszkami, zwanych saganaki. Zapraszam na pyszną przekąskę. Smażony ser Halloumi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniearomatyczne letnie pomidory: letni makaron z pesto i pomidorkami , spaghetti z pieczonymi pomidorami , makaronowa sałatka z pomidorami , pomidorowa letnia sałatka , zielony kuskus z bazylią , pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Klasyczna salsa pomidorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 czerwone pomidory 2 żółte pomidory 1 czerwona cebula 1/2 pęczka kolendry 1 limonka kilka kropel tabasco
Kulinarne przygody Gatityjego smak i gęstą, kremową konsystencję. Niemal zawsze zastępuję nim kwaśną śmietanę, czy to podczas pieczenia ciast, czy zabielania zup lub jako bazę sosu do sałatek. Coraz częściej zajadam się nim dodając ulubione, chrupiące musli i owoce, polewając całość płynnym miodem. Takie śniadanie (lub lekka kolacja) jest pyszne, lekkie i zdrowe, a na dodatek przygotowuje się je dosłownie w chwilę
MyCookBook.plChrupiące czosnkowe zapiekanki możemy podawać jako dodatek do sałatek,wędlin lub jeść jako samodzielną przekąskę. Składniki: bagietka kawałek sera owczego bundz 3-4 ząbki czosnku łyżka miękkiego masła 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól słodka czerwona papryka W miseczce wymieszałam oliwę, miękkie masło, przyprawy i starte ząbki czosnku. Posmarowałam sosem kromki bułki. Wierzch posypałam startym bundzem
potrawyregionalneMarynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie. Składniki na dwa słoiczki: około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki) 500 ml wody 65 ml octu spirytusowego 10% 70 g cukru 3/4 łyżki soli łyża oleju łyżeczka pieprzu kolorowego kilka ziaren
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSałatka Colesław , to pyszna sałatka, idealny dodatek do grilowanych mięs, smaczna i chrupiąca przystawka obiadowa. Składniki -pół główki białej kapusty -1 cebula -sok z cytryny -pół szklanki majonezu -5 łyżek oliwy z oliwek -3 duże marchewki -sól i pieprz Kapustę drobno poszatkuj i układając partiami, posypuj solą, szczypta po szczypcie, delikatnie. Ugnieść i zostawić na jakieś pół godziny. Sprawdzić
Z Kuchni Do KuchniBardzo chrupiąca i smaczna idealna do potraw z grilla sałatka składająca się zaledwie z kilku składników: surowego kalafiora, jajek, ogórka i koperku na bazie jogurtu greckiego. Dodatkowym atutem jest proste i szybkie przygotowanie sałatki. składniki na 5 porcji 1 mały kalafior 1 ogórek szklarniowy 3 jajka ugotowane na twardo pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego czarny pieprz sól
Smakowite Danianiesamowicie smaczna sałatka. Jej przygotowanie zajmie naprawdę niewiele czasu, a uzyskany efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Doskonała na lunch lub lekką kolację. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. SKŁADNIKI na 2 porcje: kozi serek (roladka) 8 dużych truskawek dwie duże garście rukoli migdały (słupki lub płatki) orzeszki pinii miód olej z orzechów
DefinicjaSmakunaturalnego 1 łyżka majonezu S&P Sałatę wrzucamy do miski, jajka, pomidora i paluszki (rozmrożone) kroimy na kawałki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy sałatkę z jogurtem i majonezem. Do tego proponuję chrupiące pieczywo czosnkowe. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Krem z groszku podanym z jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 4 łyżki chrzanu tartego
Moja DelicjaGrzanki, kto nie lubi grzanek? Chrupiące, aromatyczne, superowy dodatek do gęstej zupy i sałatek. Składniki - bagietka, lub wek - masło ok.1/4 kostki - czosnek 2 duże lub 3 małe ząbki. Wykonanie Bagietkę lub weka kroje na cienkie kromeczki, smaruje masłem roztartym z czosnkiem.Staram sie dość mocno wcierac w kromeczki masełko, następnie kromeczki kroję na drobne kwadraty. Patelnię lub rondelek teflonowy rozgrzewam, wrzucam
Kuchnia z widokiem na ogródPapryka marynowana z tego przepisu jest zawsze smaczna, jędrna i chrupiąca, przechowuje się długo. Doskonała jako dodatek do sałatek, kanapek, czy gotowanych lub pieczonych kiełbasek. Polecam :) Składniki ( na ok. 9 słoików o pojemności 0,5 litra ) - papryka czerwona, lub kolorowa 2 kg. - ziele angielskie - liście laurowe - gorczyca w ziarenkach - czosnek - olej Zalewa - 6 szklanek wody - 1 szklanka octu - 6 płaskich
Kuchnia z widokiem na ogródBabeczki z fetą i cukiniąPołączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek - świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się w sam raz.Składniki
Ciastkozercy