danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki: gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach pół pęta chorizo pół czerwonej papryki 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe) 1 - 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia(...)pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut podpiec samo ciasto dla pewności żeby nie było surowe
Bon Appetit Małgorzatyszczypta soli Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz ok. 5 łyżek ketchupu Ponadto: 1 cebula olej do smażenia pół pęta chorizo świeży tymianek Przygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem(...)krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z podsmażoną kiełbaską chorizo i ze świeżym tymiankiem. ruskie z ketchupem
Bon Appetit Małgorzatydyni Hokkaido 1 szalotka 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1 litr bulionu sól biały pieprz Dodatkowo: kiełbasa chorizo uprażone pestki dyni papryczka chilli bazylia Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, następnie smażymy przez(...)chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem. Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z chipsami z kiełbasy
Smakowity Blog Kulinarnyszybko przygotować do zjedzenia, bez dwóch zdań polecam sięgnąć po gotowe produkty Iglotex-u . Mają w swojej ofercie wiele propozycji obiadowych. Ja dziś sięgnęłam po Pizzę z salami i chorizo. Palce lizać! Pizzę wystarczy włożyc do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 minut by cieszyć się niezwykle pachnącym i smacznym daniem. Pizza nawet po dłuższym zapieczeniu, nie stała się sucha(...)wiór, sery idealnie dobrane, pyszne salami i chorizo- bardzo aromatyczne.Smakował mi też sos z przecieranych pomidorów. Ogólnie mało używam takich dań, ale jak już po nie sięgam to własnie po produkty Iglotex jak dla mnie najlepsze i sprawdzone ! Zapraszam na stronę iglotex na fb: https://www.facebook.com/Iglotex?fref=ts Znajdziecie tam mnóstwo ciekawostek o produktach, porad,a także świetne konkursy
Z Majeczką w kuchniznowu Wam serwuję Szybki obiadek. Dzisiaj cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kiełbaską chorizo i serami. Pychota! Może nie do końca fit jak to u mnie ale w kuchni liczy się smak a to Najważniejsze! Składniki: 2 Średnie cukinie pęczek pietruszki 40 g kiełbasy chorizo (ja użyłam pikantnej) 40 g sera mozzarelli 30 g sera gouda 0,5 szklanki kaszy
Niezły MłynekKolejna wariacja na temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu. Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :) Składniki: kawałek wędzonego żeberka pętko kiełbasy chorizo 3 marchewki 1 pietruszka buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych) kawałek selera
Walijskie Pichceniedzisiaj na kolację lekka sałatka z chorizo i serkiem w sosie musztardowym - pychota. Tutaj nie trzeba się rozpisywać wystarczy spróbować. Składniki: 100 g świeżej rukoli 200 g serka typu wiejskiego 100 g kiełbasy chorizo pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z pestek winogron sól, pieprz Przygotowanie
Niezły Młynekłatwa w wykonaniu, a to najważniejsze aby przy zjeździe nie siedzieć cały czas w kuchni. Składniki: 2 bataty 50 g sera koziego 50 g chorizo pikantnego 5 pomidorków koktajlowych pęczek pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Bataty myjemy i nakłuwamy widelcem na około - pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem przez 40 minut w temperaturze(...)miseczce przygotowujemy nadzienie:tniemy w małą kosteczkę chorizo, ser kozi, pomidory tniemy w ósemkę, siekamy pietruszkę, doprawiamy i wszystko mieszamy. Upieczone bataty przecinamy wzdłuż, w każdej części nożem przecinamy delikatnie środek ( tak aby skórki nie przerwać) rozchylamy i wkładamy jak najwięcej nadzienia. Nafaszerowane bataty pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C. Smacznego
Niezły MłynekJestem wielbicielką hiszapńskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu . Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska
Kulinarne przygody GatityCiąg dalszy testowania produktów od firmy Pekpol. Mini kabanoski naprawdę świetnie nadają się jako przekąska w ciągu dnia jak i składnik pysznego dania :) Chorizo zdecydowanie ostrzejsze od klasycznych kabanosów, świetnie pasują do pizzy! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 20g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kulka(...)mozzarelli 6 łyżek kukurydzy konserwowej 1 papryka czerwona 5szt. kabanosków chorizo mini firmy Pekpol 5 szt. kabanosków klasycznych mini firmy Pekpol 3 łyżki ketchupu 10 oliwek zielonych Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę. W szklance rozrabiamy drożdże z cukrem i dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce
Emcia Pichciszklanki mąki - u mnie mąka do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli * szczypta cukru * łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : sos pomidorowy , grillowana cukinia, plasterki chorizo, tarty ser żółty Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić(...)wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem pomidorowym, ułożyć plasterki cukinii oraz chorizo, posypać serem żółtym Piec 20 minut w najwyższej temperaturze piekarnika
Magiczne Życie Martypodała Karmel-itka całość z kaszą, która stanowi źródło węglowodanów, niezbędnych jako składnik energetyczny. Bo jak tu hasać, kiedy nie ma z czego czerpać sił? GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. /przepis własny, inspirowany smażonym groszkiem z boczkiem;/ dla dwóch osób 2 kiełbasy chorizo miseczka (taka 300ml) zielonego groszku 2 duże cebule 1/2 szklanki wrzątku miseczka kaszy Kaszę zalewam wodą
W kuchni Karmel-itkiTarta z ciasta drożdżowego, przypominającego ciasto na pizzę. Cienko rozwałkowane ciasto z karmelizowaną cebulką, chorizo i kolorową papryką. Chorizo to hiszpańska wieprzowa kiełbasa surowa dojrzewająca, przyprawiona wędzoną papryką. Dość intensywny smak i zapach sprawia, że jest doskonałym, dominującym dodatkiem do innych potraw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta pizzowa z karmelizowaną cebulą i chorizo 5 od 19 osób Autor: Paweł Clad(...)Danie: Pizza Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 6 kawałków Przygotowanie 30 min. Pieczenie 12 min. Kalorie 300 kcal Tarta na cieście pizzowym z karmelizowaną cebulką, chorizo i kolorową papryką. Pizza na cienkim cieście z mnóstwem dodatków. Składniki: CIASTO 200 g mąki pszennej + 1 łyżka 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 100 ml ciepłej wody + 3 łyżki 1 łyżka oliwy
ProstePesto.pltreściwe, konkretne i mają niesamowity smak. I to że się praktycznie robią same. Dlatego postanowiłam zmodyfikować jeden z nich mianowicie to ragout przez dodanie do niego zamiast papryki kiełbasy chorizo i zagęścić go śmietaną... i co... i powiem wam że było warto... wyszedł pyszny, treściwy, aromatyczny obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasz to coś co wychodzi zawsze i w czym można połączyć różne produkty, smaki i zapachy. Tym razem gulasz mięsny połączyłam z pikantnymi kiełbaskami chorizo. Fajnie się wszystko skomponowało, uzupełniło i jak zawsze nieskromnie dodam było pyszne. Użyte kiełbaski pochodzą z firmy Pekpol . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikstopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej: Składniki na farsz: garść zielonej fasolki szparagowej garść łodyg z botwinki mała czerwona papryka garść bobu kilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa) por - zielona część kilka pomidorków koktajlowych i mała kalarepka pół młodej cukinii sól, pieprz oliwa do smażenia składniki na sos: 150 ml śmietany
Bon Appetit Małgorzatyboję się napisać że to risotto z chorizo to bardzo męski posiłek. Ma zdecydowany, bardzo charakterystyczny smak i zapach, jest ciężkie i okrutnie kaloryczne. Ale jego jedzenie wciąga, nie tylko facetów. Brutalność tego risotto jednocześnie łagodzi i temperuje skropienie całości sokiem z cytryny. Kieliszek wina do obiadu w tym wypadku jest jak najbardziej wskazany! Chorizo to klasyka w hiszpańskiej kuchni(...)mięsa i tłuszczu, doprawiana mocno słodką i ostrą wędzoną papryką pimenton, czosnkiem, winem albo octem winnym i ziołami. Występuje w trzech odsłonach – jako kiełbasa miękka, dojrzewająca lub suszona. Czasami chorizo jest wędzone, czasami nie – wszystko zależy od regionu w którym powstaje. W naszych sklepach najłatwiej kupić chorizo twarde, długo dojrzewające. Hiszpanie korzystają z chorizo na wiele sposobów – miękkie i dojrzewające
Karo in the KitchenDziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni. Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami takimi jak cukinia, papryka i pieczarki będzie hitem na Waszym stole! Nie mogłam przestać go jeść, gdyż smak tego dania jest absolutnie wyjątkowy! Chorizo nadaje mu charakteru, a zapewniam, że syci na długo. Lubię(...)jest trudne w przygotowaniu. A jeżeli posiadasz Tefa Cuisine Companion to on zrobi je praktycznie za Ciebie. Szczegóły przygotowania poniżej. Scroll down for recipe in English Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną (4-6 porcji) Składniki: 100 g chorizo pokrojonego w kostkę 600 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
karmelowyLeczo przygotowałam latem i zupełnie zapomniałam, żeby opublikować przepis! Naprawdę jestem roztrzepana :). Moje leczo nie przypomina zupy, jest pikantne, gęste i naprawdę rozgrzewa. Zapraszam :) Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandry