chorizo - 1084 przepisów (strona:7/73)

Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo 95

jedliście kiedyś kiełbasę chorizo? Ja dzisiaj po raz pierwszy spróbowałam i jestem zachwycona, bo uwielbiam takie smaki. To hiszpański przysmak, kiełbasa wieprzowa, o charakterystycznym smaku i mocnym zapachu, często z dodatkiem mielonej papryki.  Według mnie chorizo zyskuje na smaku, kiedy np. podsmażymy je jak to zrobiłam dzisiaj. Na ciepło jest naprawdę wyborne!  Dzisiejsze danie to duet(...)włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo! Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje Składniki: 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne) 4 garście malutkich pieczarek 4 garście szpinaku baby 100 g chorizo 2 ząbki czosnku 4 łyżki startego

Moja smaczna kuchnia
Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo 69

jedliście kiedyś kiełbasę chorizo? Ja dzisiaj po raz pierwszy spróbowałam i jestem zachwycona, bo uwielbiam takie smaki. To hiszpański przysmak, kiełbasa wieprzowa, o charakterystycznym smaku i mocnym zapachu, często z dodatkiem mielonej papryki.  Według mnie chorizo zyskuje na smaku, kiedy np. podsmażymy je jak to zrobiłam dzisiaj. Na ciepło jest naprawdę wyborne!  Dzisiejsze danie to duet(...)włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo! Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje Składniki: 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne) 4 garście malutkich pieczarek 4 garście szpinaku baby 100 g chorizo 2 ząbki czosnku 4 łyżki startego

Moja smaczna kuchnia
Jambalaya z resztkami z kurczaka 99

zasady, że wśród ingrediencji musi być warzywna „trójca święta” kreolskiej kuchni, czyli cebula, seler i zielona papryka plus ryż. Reszta to absolutny free style kucharza. Najczęściej występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami, krewetkami. Z warzyw, oprócz „świętej trójcy” można dodać marchew, pietruszkę, ziemniaki. Potrawa pochodzi oryginalnie z okolic Nowego Oleanu, ale do końca(...)wołowiny, wieprzowiny, czy resztek pieczonego kurczaka. Amerykanie często gotują jambalayę po Święcie Dziękczynienia, żeby spożytkować kawałki wczorajszego indyka. My w naszej jambalai użyliśmy resztek kurczaka z rosołu. Podsmażony z chorizo zmienił się nie do poznania, nabrał smaku i ostrości. Polecamy Wam ten przepis, jako sposób na wykorzystanie resztek pieczystego. Możecie też użyć świeżego mięsa. Wtedy trzeba wydłużyć o kilka minut

Niedzielny kucharz
Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup 147

Wraz z chłodnymi dniami nadszedł czas na rozgrzewające zupy z dynią w roli głównej. Tym razem proponuję bardzo rozgrzewającą i sycącą zupę z dynią, papryką i szpinakiem z dodatkiem chorizo i polędwiczki wieprzowej. Zupa ta jest gęsta i bardzo pożywna, a ze względu na szybkie przygotowanie jest też idealna na obiad w tygodniu. Ponadto dzięki chorizo nabiera też charakteru(...)pikanterii co także jest wskazane na chłodne dni, jednak bez problemu można je zastąpić naszą swojską kiełbaską. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa z dynią i chorizo (4 porcje) Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski (lub innego ulubionego mięsa) 150 g chorizo, pokrojonego w kostkę (lub innej ulubionej kiełbasy) 1/2 dużej cebuli, pokrojonej

karmelowy
Brukselka z chorizo – ODKRYCIE ! 160

Brukselka z chorizo – ODKRYCIE ! Brukselka z chorizo, odkrycie o tak, zdecydowanie ! Brukselka moje odkrycie ostatnich dni, czemu – bo jako dziecko nie lubiłam brukselki. Pamiętacie taką rozgotowana w zupie .. paskudna ;)  Aż ostatnio zobaczyłam brukselkę i postanowiłam ją zrobić, przemycić może w jakimś daniu i wracając do domu przejrzałam przepisy w internecie i wszędzie wpadało mi w oczy zdanie(...)genialna w smaku, bardzo mi smakuje ! Zrobiłam już ją kilka razy, ale na zdjęcie załapała się tylko ta pierwsza wersja, więc ją Wam dzisiaj prezentuję.    Brukselka z chorizo  25 dkg brukselki  15 dkg chorizo  2 ząbki czosnku  3 łyżki oleju  3 łyżki masła.  Brukselkę myjemy i obcinamy stwardniałe końce, kroimy mniejsze

Kuchnia na wzgórzu
Gulasz z soczewicą i chorizo 77

Gulasz z soczewicy, chorizo i pomidorów poleca się na sobotni obiad 🍲 Ten przepis czeka na wrzucenie już od roku! Robię go regularnie, ale zawsze w Rzeszowie, a tam do zdjęć nie mam praktycznie nic. Udało się zrobić w domu i jest!  Składniki na 3 porcje: 150 g chorizo 250 g ugotowanej czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała(...)cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie : Do garnka z grubym dnem wrzucamy pokrojone w plastry chorizo. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dorzucamy do chorizo. Przeciskamy czosnek do garnka. Podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy paprykę słodką i zioła prowansalskie. Dodajemy soczewicę oraz pomidory z puszki. Gotujemy do momentu aż większość

Czarnawisienka
Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające 208

konserwantów, wspomagaczy, a smak jest nie do podrobienia. Jeśli ktoś lubi tego typu wędliny to polecam oprócz tych prostych jak schab czy karkówka wysilić się trochę i zrobić domowe chorizo, kiełbasę palcówkę, kabanosy lub pancettę. A może zrobicie suszoną pierś kaczki? Suszenie to stara, świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędliny przeznaczone do suszenia przechowywać w suchym(...)jest nośnikiem smaku! Można ją wykorzystać krojąc cienko na kanapki, albo pokroić drobno i zrobić na niej np. jajecznicę. A jak komuś się znudzi to można ją sparzyć! Przygotowanie Chorizo czyli hiszpańskiej kiełbasy to było jednak wyzwanie dla mnie, szczególnie za mnogość składników. Ta kiełbasa to specjał kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Chorizo w Hiszpanii ma nieskończoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krewetki z chorizo 231

Nigdy nie byłam w Hiszpanii. Ale bardzo bym chciała, dlatego za pomocą prostych, hiszpańskich smaków mogę choć na chwilę przenieść się do tego słonecznego kraju. Krewetki z chorizo w maślanym sosie na bazie wina i wędzonej papryki zapewniły mi całkiem miły, piątkowy wieczór. W tym daniu zdecydowanie tak samo jak dobre krewetki, ważna jest świeżutka bagietka, którą można maczać(...)sosie – istny obłęd! Przystawka dla czterech osób lub lekki obiad dla dwóch. Krewetki z chorizo: 500 g surowych krewetek (szarych) – świeżych lub mrożonych 200 g dobrej jakości chorizo 100 g masła 80 ml białego, wytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki sól, świeżo mielony pieprz mały pęczek natki kolendry lub pietruszki do podania

Poezja smaku
Potrawka z fasoli z chorizo 119

Mięsny wtorek Potrawka z fasoli z chorizo to alternatywna wersja znanej zapewne wszystkim fasolki po bretońsku, którą nawet niedawno robiłam, ale była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia, dlatego też na blogu nie ma na nią przepisu, ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie. A tymczasem polecam fantastyczną fasolkę duszoną z dodatkiem kiełbaski chorizo. Chorizo nadaje(...)potrawie charakterystyczny smak i piękny kolor. Potrawka z fasoli to idealne, rozgrzewające i sycące danie na zimową obiado-kolacje. Przygotowanie gulaszu z chorizo z fasolą jest proste, a jeżeli na dodatek, podobnie jak ja, wykorzystacie do tego wolnowar, to o nic nie musicie się martwić - wystarczy przesmażyć warzywa z hiszpańską kiełbaską, wrzucić do garnka i zalać pomidorami, a potem już

Codzienne Gotowanie
Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym 121

Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym Kalmary ostatnio rozgościły się u mnie w domu na dobre, bo to kolejny przepis z ich udziałem.      Kalmary trafiły do mnie w ramach współpracy ze sklepem Tresoro del Mar . Tym razem chciałam aby kalmary nabrały smaku południowej Europy więc przeglądnęłam przepisy na dania takie jak się jada w Hiszpanii, i powstało(...)siebie i swoich gości zaskoczycie smakiem.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go w swojej kuchni do większości potraw.  Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym Kalmary „tuby” 10 szt 25 dkg chorizo 2 cebule  2 ząbki czosnku  0,75 l sosu pomidorowego  0,5 łyżeczki cukru

Kuchnia na wzgórzu
Leczo z chorizo 44

ugotuję – w tym roku nie miałam przerwy od blogowania. Mieliśmy do dyspozycji normalne domy z kuchniami, mogłam więc gotować do woli. Wracając jednak do zakupów, w koszyku wylądowało chorizo. Nie wiem po co. Coś poszło nie tak z moim wielkim planowanie. Przywieźliśmy więc chorizo z powrotem na Śląsk. I tak sobie pięknie leżało i dojrzewało. Nie lubię(...)coś za długo leżakuje. Chcąc pozbyć się „problemu” postanowiłam zrobić leczo z chorizo. Wyszło fajnie. Ta kiełbasa ma dość specyficzny smak i zdecydowanie czuć w go w tej potrawie. Jeżeli Wam to nie przeszkadza, zróbcie koniecznie. Poza tym trwa sezon na paprykę, więc sami rozumiecie. Smaczniejsza i tańsza w grudniu nie będzie. W ogóle jeżeli chodzi o samo

Kardamonovy
Omlet pomidorowy z porem i chorizo 113

omlet jest bardzo delikatny, dość pikantny, z wyraźnym posmakiem pomidorów. Chorizo i por idealnie łączą się z pomidorowym smakiem omletu i całość stanowi pyszną kompozycję na dobry początek dnia. Jeśli lubicie omlety i chętnie poznajecie nowe smaki, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu. Polecam Składniki: – 3 jajka – 30g przecieru pomidorowego Pudliszki – 20ml mleka – mały kawałek pora(...)mnie 50g) – 7 plasterków kiełbasy chorizo – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie bazylia, papryka słodka wędzona, czubryca zielona, sól, pieprz) – 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia (u mnie masło klarowane) Jajka delikatnie ubić i następnie rozbełtać rózgą kuchenną z mlekiem, przecierem i przyprawami. Por umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać tłuszcz

Smaki Armine
Omlet szpinakowy z chorizo i mozarellą 70

przygotowany omlet jest puszysty, delikatny a zarazem pikantny, dzięki chorizo, które idealnie komponuję się z pyszną mozarellą. Omlet jest bardzo sycący, smakuje na ciepło i na zimno. Spróbujcie Składniki: – 3 jajka – garść świeżego szpinaku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca, kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) – 50g chorizo – 70g miękkiej mozarelli(...)szpinak pokrojony w paski, wymieszać. Omlet smażyć na małym ogniu, na mocno rozgrzanej, natłuszczonej, nieprzywierającej patelni, pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę omleta wyłożyć chorizo pokrojone w krążki i mozarellę pokrojoną w plasterki, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Omlet szpinakowy z chorizo i mozarellą Omlet szpinakowy

Smaki Armine
Pikantny makaron z chorizo 99

Obiad w 20 minut? Żaden problem! Mam dla Was propozycje szybkiego obiadu na ostro. Jest to inspiracja kuchni Hiszpańskiej z dodatkiem klasycznego chorizo. Do wykonania dania potrzebne jest tylko 4 składników, które może znajdziecie u siebie w szafkach, tak jak ja :) Uwaga, danie jest pikantne, nawet bardzo, ale za to mega pyszne! Składniki: * opakowanie makaronu spaghetti Lubella * jedno chorizo(...)łyżki srirachy * suszona lub świeża pietruszka Makron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przecedzamy i lekko przelewamy wodą. Chorizo kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Podsmażamy około 3 minut, aż chorizo lekko zmieni kolor. Gotowe chorizo zdejmujemy z patelni, lekko odlewając olej który z niego wyciekł. Nie odlewajmy całego oleju, najlepiej tylko pół aby danie nie było

Klasyka Gotowania
Ziemniaczane ciasto z Chorizo Faceta w Kuchni 50

Posprząta ktoś w kuchni ❓❓❓. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🇬🇧 – Anglia 🧑‍🍳 – Jamie Oliver https://famouschefjamieoliveer.weebly.com/personal-story.html ✅ Składniki, których musisz użyć ✅ 1,2 kg ziemniaków obranych i ugotowanych ✅ 4 Chorizo surowe lub inną dowolna kiełbasa ✅ Oliwa z oliwek ✅ 2 pory ✅ 2 zielone jabłka ✅ Świeży tymianek ✅ 4-5 łyżek mąki ✅ 600 ml mleka ✅ 3-5 łyżeczek musztardy Dijon ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo(...)zacznij od ugotowania wcześniej ziemniaków 🛠️ Kiedy ziemniaki będą schłodzone, dodaj z trzy łyżki mąki, dopraw je solą, pieprz i dobrze ugnieć, aż powstanie ciasto. 🛠️ Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć chorizo, obsmaż je z każdej strony i przełóż na deskę do krojenia. 🛠️ Pokrój Chorizo w ok. 1 cm kawałki, odkładając kilka na bok. 🛠️ W międzyczasie, jabłka obierz, wytnij nasiona i pokrój

RafalCook
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 53

Wyjątkowo soczysty, delikatny – po prostu PYSZNY! Kurczak pieczony nadziewany pikantnym farszem, składającym się z kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca(...)Course”. POLECAM! Składniki: (4-6 porcji) 1 duży kurczak (ok. 2 kg) – ja miałam 1.8 kg 1 cytryna oliwa 400 ml białego wina Składniki nadzienia: 150-200 g kiełbaski chorizo (ja miałam pikantną), obraną i pokrojoną w półplasterki 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki 2 x 400 g puszki

Moja Delicja
Pinchos z krewetką i chorizo 83

popularne są tzw. pinchos, czyli przekąski nadziane na wykałaczkę - rodzaj polskich koreczków. Często można spotkać tapasy, czy właśnie pinchos z marynowanych warzyw. Ja dziś przygotowałam pinchos z krewetką i chorizo . Tak proste, a tak pyszne! Gorąco polecam! Idealne do szklaneczki czerwonego wina na letni wieczór!  Pinchos z krewetką i chorizo Składniki na 12 tapasów:  12 plasterków chorizo(...)ugotowanych krewetek kilka listków bazylii sól, pieprz sok z cytryny 12 wykałaczek Jak zrobić pinchos z krewetką i chorizoChorizo pokroić na plasterki o grubości kilku milimetrów. Krewetki oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Złożenie pinchos - na plasterku chorizo położyć listek bazylii i krewetkę, wszystko nadziać na wykałaczkę i układać na talerzyku. Podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Polędwiczki z dorsza w czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 86

Proste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice(...)Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy na pół, wyjmujemy i wyrzucamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe części i oczyszczony miąższ papryki kroimy w dość drobną, centymetrową kostkę. Chorizo kroimy w cienkie, kilkumilimetrowe plasterki. W małym głębokim rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu dwie łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojone chorizo i wysmażamy je na chrupiąco – straci trochę na objętości, wytopi się

Karo in the Kitchen
Polędwiczki z dorsza w na czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 102

Proste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice(...)Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy na pół, wyjmujemy i wyrzucamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe części i oczyszczony miąższ papryki kroimy w dość drobną, centymetrową kostkę. Chorizo kroimy w cienkie, kilkumilimetrowe plasterki. W małym głębokim rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu dwie łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojone chorizo i wysmażamy je na chrupiąco – straci trochę na objętości, wytopi się

Karo in the Kitchen
Gorący dip serowy z chorizo i czosnkowymi grzankamI 151

Składniki: DIP SEROWY Z CHORIZO: 225 g kremowego serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy ); 1 szklanka startego parmezanu; 1 szklanka startej mozzarelli; 1 szklanka startego żółtego sera (najlepiej cheddara, u mnie gouda); 200 g dobrej jakości ketchupu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 100 g kiełbasy chorizo; 5 listków świeżej bazylii; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej(...)średnicy 24 cm; Duża patelnia (do podsmażenia grzanek). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: GORĄCY DIP SEROWY Z CHORIZO Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Gospodyni Miejska
Pizza z chorizo, serem kozim i rukolą 135

sera koziego do smarowania (u mnie Turek ); 1 duża cebula + 1 łyżka oliwy z oliwek do jej podsmażenia; 1 łyżeczka białego cukru do oprószenia cebuli; 100 g kiełbasy chorizo; Garść rukoli; Oliwa z oliwek do wysmarowania papieru do pieczenia i skropienia pizzy; Sól gruboziarnista do oprószenia pizzy; Papier do pieczenia; Blacha lub kratka z wyposażenia piekarnika i/lub Kamień do pizzy(...)minut, aż sos lekko zgęstnieje. Sos podczas gotowania pryska (dlatego rondelek powinien mieć wysokie boki). Nie należy jednak go przykrywać podczas gotowania, bo nie zgęstnieje. DODATKI DO PIZZY: Chorizo pokroić w cienkie plasterki; Rukolę umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w pióra, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę (1 łyżka), oprószyć cukrem (1 łyżeczka) i podsmażać, aż cebula ładnie zbrązowieje. PIZZA

Gospodyni Miejska
Pieczone bataty faszerowane chorizo 199

Faszerowane bataty robiłam po raz pierwszy, ale były tak pyszne, że zdecydowanie będą pojawiały się częściej na moim stole. Dziś przygotowałam pieczone bataty faszerowane chorizo z dodatkiem czarnej fasoli i awokado. Mocno przyprawiony i nieco pikantny farsz wspaniale komponuje się z delikatnymi i lekko słodkimi batatami. Danie jest tak smaczne i sycące, że nie potrzeba do niego nic więcej, żadnych(...)Mopsikiem , Pati  i Mirabelką . Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na pieczone  słodkie ziemniaki. Składniki:  4 mniejsze słodkie ziemniaki (bataty) 150-200g chorizo (najlepiej pikantne) 1 biała cebula 2 ząbki czosnku puszka czarnej fasoli w zalewie (u mnie kartonik) pół puszki kukurydzy pół awokado słodka i ostra papryka mielona kolendra mielony kmin rzymski oregano

Codzienne Gotowanie
Tortilla de patatas con chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniaków z kiełbasą 147

wracając do tematu hiszpańskiego omletu... Można go przygotować na tysiąc sposobów: klasycznie, z dodatkiem pomidorów, papryki, cukinii czy też kiełbasy. Dziś wybrałam tę ostatnia wersję i zrobiłam tortillę z chorizo, czyli hiszpańską kiełbasą - moja była jeszcze na dodatek pikantna 😋. Natomiast jeśli nie macie chorizo, możecie wykorzystać inną kiełbasę, na przykład wyprodukowaną z    ekologicznych, tylko naturalnych składników  firmy(...)zimno. Sama nie wiem, która lepsza 😍. W Hiszpanii tortillę wkłada się w przekrojoną podłużną bułkę, smaruje odrobiną sosu alioli i zjada z apetytem. Smacznego ! Tortilla de patatas con chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniaków z kiełbasą Czas przygotowania: 40 minut Proporcje na patelnię o średnicy 24 cm Składniki: 1000 g ziemniaków 1 duża cebula 1 małe pętko chorizo 6 dużych

Kulinarne przygody Gatity
Danie makaronowe z cukinią i chorizo 152

Pyszna kolacja już gotowa, cukinia z chorizo i pieczoną papryką. Jest to smaczny pomysł na szybkie danie makaronowe. Hiszpańskie chorizo pasuje z cukinią jak ulał, a do tego jeszcze pokruszony manchego. Manchego to hiszpański ser, który przypomina nieco parmezan. Według mnie jest delikatniejszy w smaku, dlatego świetnie pasuje do ostrej chorizo. To danie makaronowe przyrządzicie w 30 minut. Jest(...)mojej liście szybkich dań. W sam raz dla osób, które są zapracowane, a potrzebują zjeść coś konkretnego i pożywnego. Danie makaronowe Składniki: 400 g zielonej cukinii 300 g chorizo 1 cebula 1 czosnek solo 3 pieczone papryki, różnokolorowe 1 łyżka oleju 250 g pomidorowej passata z puszki 300 g makaron, waga sucha 20 g manchego 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego

codojedzenia
Caldo verde - kapuśniak po portugalsku 97

bardzo cienko. Zupy nie gotuje się zbyt długo od momentu dodania kapusty, która powinna być al dente i oddać zupie swój smak. Przygotowując caldo verde nie pomijajcie dodatku kiełbasy chorizo, dopełnia ona smak zupy. Kapusta stożkowa - krucha, delikatna, idealna do caldo verde, pokochali ją Holendrzy, Hiszpanie, mam nadzieję, że wktótce zagości na stałe na naszych bazarach. Składniki: 4-5 dużych(...)ziemniaków 15 dkg kiełbasy chorizo 5 ząbków czosnku 2 średnie cebule 2 szklanki bardzo drobno pokrojonej młodej kapusty (ciemnozielone liście) lub kapusty włoskiej 3 liście jarmużu 1-2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 liście laurowe 1,5 litra bulionu drobiowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć

Codziennik Kuchenny
muffinki jajeczne z chorizo 189

Ostatnio dostaliśmy trochę fajnych wędlin z Portugalii i Hiszpanii i dlatego naszła mnie ochota na jakieś dobre śniadanie z chorizo w roli głównej. Uwielbiam tą kiełbasę, jest pikantna i ma niesamowity aromat. Proponuję jak zwykle coś na szybko – bo kto w tygodniu ma wystarczającą ilość czasu, aby się rano bawić w kuchni (chyba tylko ja)?! Możemy przygotować nasze muffinki(...)chorizo wieczorem i rano tylko je delikatnie odgrzać lub zjeść na zimno. (w obu przypadkach smakują doskonale). Ten przepis jest podobny do przepisu na jajeczne muffinki z boczkiem , chociaż wersja z chorizo bardziej mi smakuje :-). Składniki: 100 gram kiełbasy chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku sól i pieprz 6-7 jajek bazylia Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy

PaleoLife
Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną 141

Kasza jaglana, chorizo i vinaigrette czyli piekielne niebo w gębie No może nie piekielne, choć już nie raz się przekonałam, że mój poziom ostrości to wyższy stopień wtajemniczenia. Użyjcie delikatnego chorizo i zrezygnujcie z chili jeśli zwykle usuwacie pestki i błonki w papryczkach do swoich dań. Jeżeli jeszcze nie znacie chorizo, to koniecznie spróbujcie. A na pewno się do niego(...)lunch na 2 osoby lub dodatek dla 3-4 Składniki: Na sałatkę: v   1 woreczek kaszy jaglanej v   50 g chorizo v   ¼ papryki v   ¼ opakowania sera typu feta* v   garść pieczarek v   1 średni ogórek kiszony v   (garść czarnych oliwek) Na dressing: v   2 ząbki czosnku v   1 łyżka soku

Bazując na smaku

Proponowane wyszukiwania