więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy. Na dużej(...)pokrojone ziemniaki. Gotujemy 15 minut od ponownego zawrzenia bulionu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na gorący wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, rozprowadzamy dokładnie, robimy zasmażkę drugiego stopnia - jasnozłotą – dodajemy ją do zupy. Zupę doprawiamy solą, dodajemy pokrojoną marchew z bulionu i zagotowujemy. Podajemy goracą, np. z pajdą świeżego, domowego chleba
mojewypiekiinietylkodarów natury. Teraz na targu można kupić tanie pory, cebulę, ziemniaki, buraki, marchewki, dynie. Jest na nie czas to korzystajmy z nich. I otwórzmy naszą wyobraźnię, bo to ona jedynie nas ogranicza w kuchni. Dzisiaj proponuje smaczną, gęstą, rozgrzewającą zupę ze smażonych porów i cebuli z dodatkiem smażonych ziemniaków. Smak - wyborny! Można podać ją na 1000 różnych sposobów: z kleksem(...)wieczory. Doskonała na kolację po powrocie z pracy, czy też na śniadanie przed ciężkim dniem. ZUPA Z PORÓW I CEBULI Z DODATKIEM SMAŻONYCH ZIEMNIAKÓW Składniki: 2 duże pory 2 cebule kilka ugotowanych ziemniaków kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego majeranku (lub 1 łyżka suszonego majeranku) garść poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Naturalna Kuchniajedynie chleb na młode ziemniaczki, które coraz częściej można już dostać. Zapraszam na domowy obiad :) Składniki: pół kilo mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) jedna czerstwa bułka cebula mleko pieprz, sól jajko przyprawa do mięsa mielonego ostra papryka w proszku majeranek bułka tarta ( do obtoczenia) olej zielone ogórki cebula 2 łyżki śmietany szczypta kwasku cytrynowego szczypiorek ok kg młodych ziemniaków Przygotowanie
ChilliJemychleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków słodkich, ale nie do mięsa) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki sojowej zmieszanej z 1 łyżką wody 1/4 szklanki utartych na puree ziemniaków 1 łyżka zmielonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakostkę ziemniaki. Następnie umytego i pokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem z cytryny i smażyć ok 1- 2 min (nie spalić). Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i zmiksować na gładki aksamitny krem dolewając mleka. Kilka kromek chleba pokroić
Gaździnka warzyziemniaki i cukinia zmiękną (ok 20-25min). Gdy całość jest już miękka łapiemy za blender i robimy cudowną, zieloną papkę. Krem stawiamy z powrotem na gaz, podgrzewając go (na tym etapie możemy dosolić), a w międzyczasie na masełku podsmażamy liście szałwii. Podajemy (koniecznie!) ze śmietanką 30%, podsmażonymi listkami szałwii i grzankami (niestety nie miałam białego chleba, żeby zrobić grzanki
Brzuszki ŁakomczuszkiFaza sałatkowa trwa! Najbardziej lubię wrócić z pracy do domu i zamiast obiadu pożreć miskę sałatki! Ostatnio kolega z pracy przyniósł na śniadanie sałatkę
Dzieje kuchennej Wiewiórynowego smaku, konsystencji czy właściwości wyrobom, do których zostały dodane. W domowej kuchni z sukcesem możemy stosować wiele z nich jako część procentową mąki przeznaczonej do danego przepisu na chleb czy ciasto. Wzbogacą smak, nadadzą ciastu dodatkowego aromatu i prozdrowotnych właściwości. Zwiększą ilość przyswajalnego białka, nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów. Większość z powodzeniem można stosować do deserów czy panierowania(...)sobą ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą
Karo in the KitchenKiepsko ostatnio u mnie z apetytem. Miewam jednak przebłyski geniuszu i weny twórczej i wówczas do garna trafiają smakołyki. W niedzielne popołudnie zachciało mi się kapusty
Dzieje kuchennej WiewióryLekka ale sycąca. Pełna smaku i orzeźwiająca jednocześnie. Taka oto sałatka raczyłam się wczoraj i dzisiaj. Kanapki nadal mi nie w smak (oprócz tych z masłem
Dzieje kuchennej Wiewiórychleba, bez dodatków. Jest bardzo bardzo dobre, zdrowe. Jeśli ktoś ma uprzedzenia do karczocha, to ten sposób podania i oswojenia się jest najlepszy, bo najbardziej smakowity. Podajemy z winem. Dużo chusteczek do palców i. Smacznego! Kto jadł, wie, kto nie... nie powinien się rozczarować. Ja jeszcze jadłam karczocha z ogniska, dokładnie postępuje się jak przy naszych pieczonych ziemniakach w popiele
Z Kuchni Do KuchniZnowu świeci słońce, wróciło łaskawie. Zwariuję wyciągając i chowając ubrania raz zimowe, raz wiosenne... i jeszcze wszystko mi diabeł ogonem zakrywa, a raczej Syncio gdzieś chowa
Dzieje kuchennej WiewióryNa zimno i sezonowo, i baaardzo pysznie!!! i już zaraz dowiecie się cóż to jest :)otóż na bazie wiedzy zdobytej na warsztatach odtworzyłam gazpacho z białych
Dzieje kuchennej Wiewiórykila ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka soli 2-3 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki 500 g kiełbasy śląskiej 500 g schabu w plastrach 700 g grochu łuskanego 500 g ziemniaków 500 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie: 1. Bulion - warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, w rondlu rozgrzewamy(...)ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy całość do gotującego się grochu 6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grochówkę gotujemy do czasu kiedy zmieniki i mięso będą miękkie, a groch się rozgotuje, zajmie to ok 60 min, po tym czasie dokładamy do zupy kiełbasę 7. Zupę podjemy z porcją kiełbasy i kawałkiem chleba
Słodki Kompromisziemniaki,groszek zielony,fasole oraz soczewice.Nadaje sie takze jako przyprawa do duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow.Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiosenne burze krążą nad okolicą, robi się raz ciemno, raz słonecznie a w garnku bulgocze zupa. Pachnąca, zielona niczym listek świeżo rozwinięty z pączka. Pomysł zaczerpnięty
Dzieje kuchennej WiewióryW ferworze chorób dwóch nie miałam planów na dzisiejszy obiad. Przed zakupami na jakie Małżon się udaje po pracy postanowiłam zrobić porządek w lodówce a tym
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej 450 g mąki pszennej typ 550 500 g ziemniaków 40 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g pestek słonecznika 15 g soli (2,5 łyżeczki) sól do posolenia ziemniaków woda - 130 ml + 200 ml Wykonanie: Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnęłam przez praskę. Drożdże wkruszyłam do wody letniej(...)wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto
Kuchnia u Krysiporcji 3 l wywaru z gęsiny 600 g kiszonych ogórków 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pietruszki 5 ziemniaków 1 liść laurowy 1 łyżeczka białego pieprzu sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyj(...)minut. Zetrzyj ogórki na tarce i wraz z ogórkową wodą dodaj do zupy. Przypraw zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Podaj zupę gorącą z kawałkiem chleba. The post Ogórkowa na gęsinie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaidealne. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Wystarczy spojrzeć na składniki poniżej, by przyznać, że ta kombinacja smaków musi być pyszna. Potrawkę jemy z kaszą, ryżem, kromką dobrego chleba lub bez niczego - jako zupę. Spróbuj to ugotować, a obiecuję, że będzie to Twoje danie popisowe. Świetnie sprawdza się jako niedzielne danie obiadowe, na wszelkich przyjęciach jest "gwoździem programu(...)bardzo to danie zachwalają i zawsze proszą o przepis. Teraz już nie będę go musiała spisywać na kartce, tylko odeślę na blog. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 1 mały kalafior, 1 cebula czerwona, 1 papryka, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki
Jeść, by żyć w zdrowiu